Nevşehir

Nevşehir’in Tarihi Yerleri | En Önemli 13 Tarihi Nokta

Yüzyıllar öncesinden beri insanlar için vazgeçilmez yerleşim yerlerinden biri olan Nevşehir’de bu medeniyetlere ait pek çok kalıntı ve iz bulunmaktadır. Geçmişine saygıyla ve özenle sahip çıkan Nevşehir’in tarihi yerleri listemizle karşınızdayız;

Nevşehir tarihi hakkında; Ülkemizin kış aylarında da görülebilecek önemli yerleri arasında bulunan Nevşehir, kolay işlenebilir jeolojik yapısı sayesinde uzun yıllar öncesinden yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Nevşehir’in tarihçesi MÖ 7.000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Şehir ismi ise Farsça’da “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Kapadokya’nın en önemli ziyaret noktaları arasında bulunmaktadır. Hititler, Frigler, Asurlar, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgede sırasıyla hakimiyet kuran topluluklar arasında bulunmaktadır. Özellikle 3. yüzyıldan itibaren bölge, Hristiyanlık için önemli bir durak olmuş ve bölgede birçok kilise ve ibadethane inşa edilmiştir.

1071 senesinde Türkleşmeye başlayan bölgeye “Muşkara” ismi verilmiş ve 1725 senesinde “Nevşehir” ismiyle değiştirilmiştir. Asurlular döneminde ise şehir “Katpatuka” ismiyle anılmıştır. Sırasıyla Kırşehir, Ankara ve Niğde’ye bağlı bir ilçe olan Nevşehir, 20 Temmuz 1954 tarihinde il olarak kabul edilmiştir.

Nevşehir’in en ünlüleri; Nevşehir’de spesifik olarak öne çıkan bir tarihi eser söylemek biraz zor. Başta Derinkuyu Yeraltı Şehri olmak üzere benzer yapıda birçok yeraltı şehri ve kayaların oyulmasıyla oluşturulan şehirler Nevşehir’in en karakteristik tarihi noktalarını oluşturmaktadır.

Nevşehir gezi tavsiyesi; Kapadokya’ya gelmişken mutlaka balon turlarına katılmanızı öneriyoruz. Evet, biraz(cık)! pahalı ama buna kesinlikle değeceğinden emin olabilirsiniz. Eğer balon turlarına katılmak sizin için pahalı geldiyse sabah 6 gibi mutlaka uyanık olup balonların gökyüzünde oluşturduğu muhteşem manzaranın tadını çıkarmalısınız ve fiyatları biraz uçuk olsa da taş otellerden birinde otantik bir konaklama deneyimi yaşamayı da ihmal etmeyin deriz.

Daha farklı önerilerimiz için “Nevşehir’de ne yapılır?” listemize mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

Müzekart; Nevşehir gezisi planlarken mutlaka Müzekart temin etmenizi öneriyoruz. Böylece başta yeraltı şehirleri ve ören yerleri olmak üzere Müzekart sayesinde şehirdeki birçok önemli tarihi yere ek ücret ödemeden giriş yapabilirsiniz.

Kaleler

1. Uçhisar Kalesi

Burası neresi? “Kapadokya’nın Çatısı” olarak adlandırılan, manzarayı seyredebileceğiniz en güzel noktalardan biri olan Uçhisar Kalesi, eski tarihlerden itibaren yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Nevşehir merkezine 5 km mesafede bulunmaktadır. Bu yerleşimlerden izler taşıyan kalenin içlerinde konaklayabileceğiniz butik pansiyonlar bulunmaktadır. Oldukça düşük bir ücret karşılığında kaleye çıkabilir ve harika Kapadokya manzarasını tepeden seyretme şansını yakalayabilirsiniz.

İki peribacasından oluşan bu muhteşem doğal güzelliğin küçük olanına “Çavuş’un Kalesi” ve büyük olanına ise “Ağa’nın Kalesi” isimleri verilmiştir. Tepenin en yüksek yeri 100 metreyi aşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle günbatımındaki muhteşem manzarayı seyretmek ve Nevşehir’in ne kadar etkileyici bir şehir olduğunu anlamak için bu güzel kaleye çıkmanızı öneriyoruz. Kaleden bu muhteşem Güvercinlik Vadisi manzaranın görülmesinin sebebi ise Nevşehir’in en yüksek noktasının burası olmasıdır.

  • Adres: Tekelli Mahallesi, 50240 Uçhisar Belediyesi/Nevşehir Merkez/Nevşehir
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 07.30/19.45 arasında ulaşım için otobüs bulunmaktadır.
  • Giriş Ücreti: Tam-8₺, Öğrenci-4₺
  • Yol tarifi al >

2. Ortahisar Kalesi

Burası neresi? Kayalara oyularak yerleşim yeri haline getirilen Ortahisar, bölgenin en büyük peribacalarından biridir. 1200 metre rakımda ve 86 metre yüksekliğindedir. Kalenin bulunduğu bölgedeki şimdiki yerleşimin geçmişi 11. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bölgeye Horasan’dan göç etmiş olan Özbek Türklerinin bu civarda 9 ev inşa etmesiyle burada yerleşim başlamıştır. Kale geçmişte hem savunma hem barınma amacıyla kullanılmıştır. Kalenin daha önceki geçmişi ise MÖ 1500’lerde Etiler’in hakimiyet kurmasına kadar uzanmaktadır. Sonrasında burada sırasıyla Frigler, Likyalılar ve Persler hakimiyet kurmuştur. Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da kale etkin olarak değerlendirilmiştir. İpek Yolu’nun etkin olduğu dönemlerde kalenin çevresi ticaret yapanlar tarafından oldukça aktif bir şekilde kullanılmıştır. Kalenin Osmanlı topraklarına dahil olması 1470 senesinde Fatih Sultan Mehmet döneminde gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Ortahisar Kalesi, zengin geçmişi ve kültürel birikimi sayesinde Kapadokya’daki turizme kazandırılan ilk yer olma özelliğine sahiptir. Kale, köklü geçmişinin yanı sıra sahip olduğu eşsiz manzara ile de dikkat çekmektedir.

  • Adres: Resul Bey Sk., 50650 Ortahisar/Ürgüp/Nevşehir
  • Ziyaret saatleri: 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 5₺. Müzekart geçmiyor. Otopark fişi ile bir kişi ücretsiz giriş yapabiliyor.
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

3. Saklı Kilise

Burası neresi? Kilise, giriş kapısının yıllar içinde taşlarla kapanması sebebiyle, 1957 yılında tesadüfen keşfedilmiştir. İsmi bu yüzden Saklı Kilise olarak kalan yer, oldukça iyi korunmayı başarmıştır. Kilisenin tavanları ve duvarlarında resimler bulunmaktadır. Yıllar sonra bulunan kilisede yapılan alışmalar sonucunda, kilisenin duvarları boyanırken fırça değil bez parçalarının kullanıldığı fark edilmiştir. Kırmızı renklerin hakim olduğu kilisenin 11. yüzyılda yapılmış olabileceği tahmin edilmektedir. Kilisenin ziyaret saatleri, günü ve ücreti hakkında bilgi bulunmamaktadır.

Neden gitmeliyim? İçerisinde Müjde, İsa’nın Doğumu, İsa’nın Mabed’e Takdimi gibi Hristiyanlık için çok önemli sahnelerin tasvir edildiği Saklı Kilise, bu konuda dünyadaki en önemli kiliselerden biri olarak kabul edildiği için Nevşehir tarihi eserleri arasında özel bir yere sahiptir. Ancak ana yoldan biraz uzak olduğundan bulması zor olabiliyor. Bu durumda Göreme Açık Hava Müzesi içindeki diğer kiliseleri değerlendirebilirsiniz.

  • Adres: Göreme, Nevşehir Merkez, Nevşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

4. Derinkuyu Yeraltı Şehri

Burası neresi? Nevşehir’in en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne ilk olarak II. yüzyılda Roma İmparatorluğu zulmünden kaçan Hristiyanlar yerleşmiştir ancak geçmişinin MÖ 3000’li yıllara, Proto Hitit dönemlerine kadar uzandığı düşünülmektedir. Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde yaşamaya başlayan insanlar zamanla şehir içerisinde bölümler oluşturmaya başladılar. Toplamda 12-13 katlı ve 80 metre derinliğinde olduğu düşünülen Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde; misyoner okulu, kilise, mezarlar, oturma odaları ve mutfak gibi bölümler bulunuyor. Şehirde 20.000 insanın aynı anda yaşayabileceği düşünülmektedir. 1967 yılından beri ziyaretlere açık olan yer altı şehri, ziyaretçilerini farklı bir dünyada hissettiriyor. Şehrin şu ana kadar 8 katı temizlenerek ziyarete açılmıştır ve keşfedilecek daha pek çok noktası olduğu tahmin edilmektedir.

1982 senesinde bölgede araştırmalar yapan Erich Van Doniken ise bu yeraltı şehriyle ilgili daha farklı bir tez ileri sürmüştür. Ona göre bu şehir, havadan gelen saldırılara karşı uzaylılardan korunmak amacıyla yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? 36 adet yeraltı şehrine ev sahipliği yapan Nevşehir’de gidebileceğiniz en detaylı en büyük yeraltı şehri Derinkuyu’dur. Dünya üzerinde bulunan en eski hastanenin de bu yeraltı şehrinde olduğunun düşünülmesi burasını daha da ilgi çekici kılmaktadır. Bu nedenle Nevşehir’e geldiyseniz Nevşehir tarihi yerler listenize mutlaka bu özel şehri eklemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Bayramlı Mahallesi, Niğde CD. Derinkuyu/Nevşehir
  • Ziyaret Saatleri: 1 Nisan-1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim-1 Nisan 10.00-16.00
  • Giriş Ücreti: 50₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

5. Göreme Açık Hava Müzesi

Burası neresi? Nevşehir’e gelenlerin genellikle ilk durağı Göreme Açık Hava Müzesi oluyor. Müzenin olduğu vadinin geçmişinin MS 4. yüzyıla dayandığı tahmin edilmektedir ve 13. yüzyıla kadar da bölge yoğun olarak manastır hayatına ev sahipliği yapmıştır. Burası manastır eğitiminin ilk başladığı yer olarak değerlendirilmektedir. Kayaların kolay bir şekilde oyulması sayesinde kilise, yatakhane, yemek odaları, kiler gibi insan hayatında önemli birçok nokta burada inşa edilmiş. Sahip olduğu köklü geçmiş ve etkileyici mimari ile Göreme Açık Hava Müzesi, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Çarıklı Kilise, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Tokalı Kilise, Yılanlı Kilise ve Karanlık Kilise Göreme’de öncelikle görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bu kiliselerde İncil’deki hikayeler tasvir edildiği içinde ziyaret öncesi biraz araştırma yapmanız Göreme gezinizi daha keyifli hale getirecektir.

  • Adres: 50180 Göreme/Nevşehir Merkez/Nevşehir
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 08.00-19.00; Kış dönemi 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: 75₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

6. Kapadokya Ihlara Vadisi Örenyeri

Burası neresi? Melendiz Irmağı’nın oluşturduğu vadiyi gezerken birçok manastır ve kilise görme şansınız oluyor. Hepsinin içerisine giremeseniz dahi ayakta kalmayı başarmış Ağaçaltı Kilisesi ve Yılanlı Kilise başta olmak üzere pek çok kaya kiliseyi ziyaret edebilirsiniz. Vadi içinde bulunan 105 kiliseden 14’ü ziyaret edilebilmektedir. Vadi içinde 4.000’in üzerinde yerleşim için oyulmuş çeşitli kaya delikleri bulunduğu belirtilmektedir. Vadi 100 metre derinliğe sahip ve yaklaşık 10 km uzunluğundadır. Vadi girişinde atıştırmalık bir şeyler bulabileceğiniz ve özel aracınızı park edebileceğiniz bir alan bulunuyor. Oldukça uzun bir parkur olduğu için haliyle biraz yorucu olabileceğini bilmeniz faydalı olacaktır.

Neden gitmeliyim? Ihlara Vadisi, Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Bölgenin jeolojik yapısından dolayı kayaların kolay işlenebilmesi sayesinde pek çok kaya içine oyulmuş yapıyı inceleme ve muhteşem doğanın keyfini sürme fırsatını yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Ihlara, Ihlara Belediyesi/Güzelyurt/Aksaray
  • Ziyaret saatleri: 1 Nisan-1 Ekim (Yaz dönemi) 08.00-18.30; 1 Ekim-1 Nisan (Kış dönemi) 08.30-17.30. Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: 45₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

7. Kapadokya Kaya Evleri

Burası neresi? Kapadokya ile özleşen kaya evleri, şehirdeki taşların kolay oyulması sebebiyle oluşmuş veya insan eliyle oluşturulmuş evlerdir. İnsanlar korumak için girdikleri bu oyuklar içerisinde yerleşim yeri kurmuşlardır ve günümüzde bu oyuntular otellere dönüştürülerek hizmet verilmektedir. Milyonlarca yıl içerisinde oluşmuş bu yapıları günümüzde ziyaret edebilir, içerisinde konaklayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Gerek bölgenin geçmişini incelemek gerekse de bu tarihi yapılarda konaklama tecrübesini yaşamak için Kapadokya Kaya Evleri’ni listenize dahil etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Nevşehir’in birçok yerinde bu evlere rastlayabilirsiniz.
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Paşabağ Vadisi

Burası neresi? Peribacalarının arasında yürümek, içlerinde oturup manzarayı seyretmek ve temiz hava almak istiyorsanız gitmeniz gereken yer Paşabağı Vadisi. Burası “Rahipler Vadisi” olarak da adlandırılmaktadır. Vadi içerisindeki peribacaları diğerlerine göre daha farklı bir oluşum göstermiştir. Aşınmayla oluşan bacaların üst kısmında şapkaya benzeyen taşlar bulunmaktadır ve görüntüsüyle mantarları andırmaktadırlar. Peribacalarının yüksekliği 1 metreden 15 metreye kadar değişmektedir. Vadideki oyuklar 1952 senesinde kadar iskan amacıyla kullanılmıştır. Paşabağ Vadisi’ni gezerken içerisinde pek çok yeni yeri görebilir ve hediyelik eşya tezgâhlarından alışveriş yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Paşabağ Vadisi, Nevşehir’in karakterini yansıtan en önemli bölgelerin başında gelmektedir. Bu nedenle her yıl hem yurt içinden hem de yurt dışından pek çok ziyaretçi bu muhteşem güzellikleri görmek için Paşabağ Vadisi’ne akın etmektedir.

  • Adres: Zelve Yolu, 50500 Çavuşin/Avanos/Nevşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Zelve Açık Hava Müzesi

Burası neresi? Kapadokya’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden bir diğeri de kesinlikle Zelve Açık Hava Müzesi. Burası, Kapadokya bölgesinin en uzun süre yerleşim yeri olarak değerlendirilen yeridir. Birçok manastıra ve yerleşim yerine ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle 8. ve 13. yüzyıllar arasında kalan zaman diliminde bölgede yoğun bir şekilde yerleşim olmuştur. Zelve, Avanos ile Göreme arasında bir noktada bulunmaktadır ve Avanos’a 5 km mesafededir.

Neden gitmeliyim? Sahip olduğu muhteşem doğal güzellikler ve kayalara oyulmuş hayret verici mimari eserler ile Zelve Açık Hava Müzesi, gelen herkeste hayranlık uyandıracak bir gizeme ve etkileyiciliğe ev sahipliği yapıyor.

  • Adres: Aydınlı Mahallesi, Yavuz Sk. No:1 D:No:1, 50180 Aktepe/Avanos/Nevşehir
  • Ziyaret saatleri: 1 Nisan-1 Ekim (Yaz dönemi) 08.00-19.00; 1 Ekim-1 Nisan (Kış dönemi) 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 20₺. Müzekart geçerli. Otopark ücreti ise 5₺.
  • Yol tarifi al >

Türbeler

10. Hacı Bektaş Veli Türbesi

Burası neresi? Anadolu’da tasavvufi düşüncenin en önemli isimlerinden olan Hacı Bektaş Veli’nin 800 yıl önce kullanılan dergahı, günümüzde kendisine saygı mahiyetinde türbe olarak ziyaret edilebilmektedir. Türbe, şehir merkezine 60 km mesafede bulunmaktadır. Türbenin bulunduğu külliye Nadar, Dergah ve Hazret avlusu olmak üzere 3 avlunun etrafında şekillenmiştir.

Dergah, aynı zamanda hoşgörüyü ve Hacı Bektaş Veli’yi anlatan bir müze görevi de görmektedir. Hacı Bektaş Müzesi, 3 kısımdan oluşuyor ve 1964 senesinde külliyenin müzeye dönüştürülmesi ile bu amaca hizmet etmeye başlamıştır. Müze içinde Bektaşi yaşamına dair gündelik eşyalar başta olmak üzere çok değerli nesneler görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Ziyaretinizi ağustos ayında gerçekleştiriyorsanız Hacı Bektaş Veli’yi anmak amacıyla gerçekleştirilen çok önemli etkinliklere katılabilirsiniz. Hacı Bektaş Veli Türbesi, Bektaşiliğin dünyaya yayılması noktasında da bir merkez görevi görmüş ve Bektaşilik bu dergahtan dünyanın pek çok noktasına nüfuz etmiştir.

  • Adres: Savat, Dikilitaş Sk. No:13, 50800 Hacıbektaş/Nevşehir
  • Ziyaret saatleri: Kış dönemi (3 Ekim-14 Nisan) 08.00-17.00; Yaz dönemi (15 Nisan-2 Ekim) 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kervansaraylar

11. Ağızkarahan Kervansarayı

Görsel Kaynak: mapio.net

Burası neresi? Anadolu Selçuklu döneminden kalmış çok önemli bir eser olan Ağızkarahan Kervansarayı’nın 13. yüzyılda inşa edilen yapının Alaaddin Keykubat döneminde 1231 senesinde yapımına başlandığı ve oğlu 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’in 1239 senesinde tamamladığı bilinmektedir. Aksaray’a 16. km mesafede bulunan kervansaray, Nevşehir çevresinde görülecek tarihi eserler arasında bulunmaktadır. Yapı geçmişte bölgeye ticaret için gelenlerin can ve mal güvenliklerinin sigortalanması için değerlendirilmiştir. Kervansaray aynı zamanda “Hoca Mesut Hanı” ismiyle de bilinmektedir. Han günümüzde ziyaret edilebilmektedir ve restorasyonu devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Ağızkarahan Kervansarayı, Anadolu’da ve özellikle Kapadokya bölgesindeki ticari faaliyetlerin gelişmesinde çok önemli rol oynamış kritik bir mimari eserdir. Bu nedenle Nevşehir’e kadar gelmişken bu güzel eseri de mutlaka görmenizi öneriyoruz. Sigortacılığın Anadolu’da başlangıç noktasının da bu saray olduğu ifade edilmektedir.

  • Adres: Ağızkarahan Köyü, Aksaray
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

12. Nevşehir Müzesi

Görsel Kaynak: muze.gov.tr

Burası neresi? Nevşehir’deki ilk müze çalışmalarının geçmişi 1963-1964 yıllarına dayanmaktadır. Zamanın merkez kütüphane müdürlüğü görevini yapan Hamit Özalp civardan toplamış olduğu eserleri kütüphanede depolamış ve 1966 senesinde Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin Sübyan Mektebi ve Aş Evi bölümleri bu eserlerin sergilenmesi amacıyla düzenlenmiştir. 1967 senesinde ise ziyarete açılmıştır. Müzenin şimdiki yerine taşınması ise 1987 senesinde gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Arkeoloji ve etnografya olmak üzere iki kısımda sergilenen eserler ile ziyaretçiler, 2854 arkeolojik ve 3210 adet etnografik eseri inceleme fırsatı bulmaktadır. Çok eski fosillerden günlük yaşama dair pek çok nesne müze ziyareti sırasında görülebilmektedir. Sergilenen ve bölgede çıkarılan fosil kalıntıları, Nevşehir’in yıllar önce suyla kaplı olduğunu göstermektedir. Müzenin etnografya bölümünde çoğunlukla Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait nesneler görülebilmektedir.

  • Adres: 350 Evler, 50300 Nevşehir Merkez/Nevşehir
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Ürgüp Müzesi

Burası neresi? Nevşehir’de gezilecek tarihi ve turistik yerler arasında bulunan Ürgüp Müzesi, ilk olarak 1965 senesinde toplanan eserlerin Tahsinağa Kütüphanesi’nde depolanmasıyla hayata geçirilmiştir. 1971 yılının temmuz ayında ise esas binasında ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır. Müzede bodrum ve giriş kat bulunmaktadır. Giriş kattaki teşhir salonlarında ziyaretçiler prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar çeşitli zamanlara ait önemli eserler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Eğer tarihe meraklı bir kişiyseniz sizin için Ürgüp Müzesi’nin tam bir hazine niteliği taşıdığını belirtmeliyiz. Göreceğiniz pek çok eser ile insanlık tarihinin başlangıcından yakın tarihe kadar birçok dönemi kronolojik bir sıra ile inceleme fırsatını yakalayabileceksiniz.

  • Adres: Kayseri Cad. No:39, Ürgüp Merkez/Nevşehir
  • Telefon: (0384) 341 40 82
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 09.00-19.00; Kış dönemi 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Peribacaları diyarı Nevşehir’in tarihi yerleri listemize burada son veriyoruz. Eğer sizin de Nevşehir hakkında önerileriniz varsa bize yorum kısmından yazabilirsiniz. Bu arada unutmadan Ürgüp ve Avanos bölgelerini de gezi listenize dahil etmeniz gerektiğini de belirtelim… 

Yorumları Gör

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce