Nevşehir

Tam bir turizm cenneti olan Nevşehir, 568 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 1.224 metre rakıma sahip şehirde 2015 yılı itibariyle 130 bin kişiyi aşkın insan yaşıyor. Bu insanların 98 bini şehirde yaşarken kalan 32 bini de kırsalda ikamet ediyor. Nevşehir’in en önemli turizm merkezi olan Kapadokya ise Erciyes, Güllüdağ ve Hasandağı’ndan püsküren lav ve küllerin yıllar boyu rüzgar ve yağmur tarafından aşındırılması sonucu oluşmuş. Üstelik bölgede, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan doğal güzellikler yer alıyor.

İlk olarak Hititler tarafından yaşanılan topraklar, Roma İmparatorluğu’ndan kaçan Hristiyanalrın sığınma merkezi olmuş. Milattan önce 12. yüzyılda yıkılan Hititlerin yerini Asur ve Frig etkisindeki Geç Hitit Krallığı almış. Milattan önce 6. yüzyılda ise Persler bölgeye egemen olmuş. Orta Çağ’da Seandas, Yeni Çağ’da da Nissa ve Muşkara adlarıyla bilinen Nevşehir, Osmanlı Dönemi’nde günümüzdeki adını almış. Damat İbrahim Paşa’nın memleketi olan Nevşehir’de İbrahim Paşa’nın sadrazamlığı süresince camiler, hamamlar, imaretler, medreseler ve çeşmeler yaptırılmış.

Nevşehir denilince akla ilk olarak Kapadokya geliyor. Doğal ve tarihi güzelliklerle dolu olan bölgede ziyaret edilmesi gereken ilk yer, tüm dünyanın hayranlıkla baktığı Peri Bacaları. Yıl boyunca yüz binlerce turist, gün doğumuna karşı balon turu yapıp peri bacalarını görmek için Kapadokya’ya geliyor. Bölgenin gezilmesi gereken diğer bir noktası ise Göreme Açık Hava Müzesi. Dünyanın en büyük açık hava müzelerinde bir tanesine sahip Göreme’de toplamda 360 kilise var. Nevşehir’e gelenlerin mutlaka gitmesi gereken diğer yerler ise şu şekilde; Kapadokya Vadileri, Zelve Açık Hava Müzesi, Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Asmalı Konak.

Sıcak ve ılıman iklim kuşağında bulunan Nevşehir’e yıl içerisinde ortalama 840 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık ortalama 19 C dereceye ulaşırken, kışın ise, özellik Ocak ayında 1 – 2 C derece civarında hissediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda gece hayatı bakımından oldukça zayıf olan Nevşehir’de, turizmin artması ve ziyaretçilerin bölgeye gelmesiyle gece hayatında hareketlilik yaşanmaya başlamış. Mağara içinde hizmet veren Uranos Sarıkaya, her türden eğlenceye şahit olabileceğiniz Asım’ın Yeri ve sakinliğiyle insana huzur veren Mahzen Şarap Evi’ni tercih edebilirsiniz. Nevşehir’de her yıl dört festival düzenleniyor. Bunlardan en meşhuru şüphesiz Cappadox. Müzik, gastronomi ve çağdaş sanatı birleştiren kendine özgü bir festival olarak konuklarını ağırlıyor. Şehirde organize edilen diğer festivaller ise; Hacıbektaş Veliyi Anma Törenleri, Ürgüp Bağbozumu Festivali ve Avanos Festivali.

Nevşehir’e gitmek için uçak veya otobüs kullanabilirsiniz. Uçakla gelecek olanlar, Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na indikten sonra havalimanı servisleriyle kent merkezine ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımda genellikle minibüs ve otobüsler kullanılıyor. Turistler araç kiralama seçeneğine de sıkça başvuruyor. Şehirde ziyaretçilere sağlanan en büyük hizmet ise ATV ve bisiklet kiralama noktaları.