Medine’de Mutlaka Görmeniz Gereken 14 Tarihi Nokta

Medine, Müslümanlar için en önemli dini ve tarihi yerlerin başında geliyor. Medine’nin tarihi noktalarını keşfe hazır mısınız?

Müslümanların hac görevini yerine getirmek için ziyaret ettiği yerlerden olan Medine, geçmişte İslamiyet adına çok büyük bir rol oynamıştır. Medine tarihi yerler listemiz de özellikle dini anlamda önemi büyük olan yerlerden oluşuyor. İşte şehrin en önemli tarihi noktaları;

Dini Yerler

1. Mescid-i Nebevi

Mescid-i Nebevi

Hz. Muhammed’in (S.A.V), Medine’ye ulaştıktan sonra gerçekleştirdiği ilk şeylerden biri bir ibadethane yapmak olmuştur. Devesini serbest bıraktıktan sonra ilk çöktüğü yer, mescidin yapılacağı yer olarak belirlenmiş ve O’na inananlar tarafından çamurdan yapılan mescidin hemen yanında ise Hz. Muhammed’in (S.A.V) evi inşa edilmiştir. Her yıl iki milyondan fazla Müslüman, hac ibadetini yerine getirdikten sonra Mescid-i Nebevi’yi görmek için Medine’ye doğru yola çıkmaktadır.

2. Hz. Muhammed’in (S.A.V) Mezarı

MS 632 yılında ölen Hz. Muhammed (S.A.V) camiye bitişik olan evine gömülmüştür. Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir de bu kabristan içinde gömülür. Burası Müslümanlar tarafından, Hz. Muhammed’e (S.A.V) olan sevgilerini göstermek amacıyla ziyaret edilmektedir. Mezarın üstünde bulunan Kubbe-i Hadra isimli yeşil kubbe ise mezara ait önemli detaylardan biridir.

3. Uhud Dağı

Uhud Dağı

Uhud Dağı, İslamiyeti yaymak adına gerçekleştirilen savaşlarda önemli bir role sahip yerlerden biridir. Burada İslamiyetin savunucuları Mekke ordusuna karşı MS 625 yılında savaşmıştır. Uhud Savaşı sırasında, galibiyetin geldiğini düşünen okçuların yerinden ayrılması nedeniyle Müslümanlar savaştan galip gelememiş ve Hz. Muhammed (S.A.V) yaralanmış, 70 civarında sahabe de öldürülmüştür. Bu bakımdan Müslümanlar için önemli bir coğrafi bölge olan Uhud Dağı, her yıl ziyaret edilmekte ve savaş hatırlanmaktadır.

4. Kuba Mescidi

Masjid Qubaa

İslamiyet’in peygamberi Hz. Muhammet (S.A.V)’in inşasında da bizzat çalıştığı ilk inşa edilmiş mescittir. Mescid-i Haram’a yaklaşık 5 km. mesafede bulunmaktadır. Bu kutsal mescitte bir dua etmenin “Umre” kadar değerli bir ibadet olduğu Hz. Ebubekir tarafından ifade edilmiştir.

5. Mescidi AL – Qiblatain

Mescidi AL - Qiblatain

Medine’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında Mescidi AL – Qiblatain da bulunuyor. Burası her vakit kalabalık olan noktalardan biri ve özellikle sabah namazlarında neredeyse adım atacak yer bulmak bile mümkün olmayabiliyor. Kıblenin yönünün bu mescitte değiştirildiği belirtilmektedir.

6. Mawasmm Makkah

Hz. Muhammed (S.A.V)’in yaşamının son yıllarında özellikle bayram ve cenaze namazlarında dua için gittiği camilerden olan Mescid-i Gmmamah, Mawasmm Makkah‘a yaklaşık 500 metre mesafede bulunmaktadır.

7. Yedi Mescitler

Hendek Savaşı’nın gerçekleştiği yerde çeşitli ebatlarda bulunan 6 mescitten oluşan “Yedi Mescitler” İslam tarihi açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle pek çok Müslüman tarafından ziyaret edilen bu mescitler, Medine’nin ünlü tarihi mekanlarından biri olarak mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

8. Jabal Rumah

Jabal Rumah

Jabal Rumah, Uhud Savaşı esnasında Hz. Muhammed (S.A.V)’in okçuları asla kıpırdamaması konusunda kesin bir talimatla görevlendirdiği tepenin adıdır. Bu da burasının Uhud Savaşı’nın düğüm noktası haline gelmesine neden olmuştur. Savaşın bittiğini düşünen okçuların tepeyi terk etmesi savaşın seyrinin değişmesine ve 70 Müslümanın şehit olmasına neden olmuştur.

9. AL-Baqi Cemetery​

AL-Baqi Cemetery​

Al Baki Mezarlığı, Müslümanların gömüldüğü ve manevi değeri çok yüksek olan mezarlıklardan biridir. Mescid-i Nebevi’ye çok yakın bir konumda bulunan mezarlık, Müslümanların Medine’deki ilk mezarlığıdır.

Müzeler

10. Allah Names Museum

Allah Names Museum

Allah’ın güzel isimlerinin sergilendiği müze, ziyaretçilere Allah’ın isimleri hakkında çok detaylı bilgi sahibi olma imkanı sunmaktadır. Medine’nin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan müze içinde Allah’ın 99 isminin olduğu tabloları ve bunların bulunduğu dijitalleri inceleyebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08:30-21:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir ancak müze cuma günleri 16:00’dan sonra ziyaret edilebilmektedir.

Giriş Ücreti: Müzeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

11. Dar AL-Madinah Museum​

Dar AL-Madinah Museum​

Geçmiş dönem Medinesi’ni görme fırsatı sunan, tasvirlerle zenginleştirilmiş bu müze, bu konuda Medine’nin ilk müzesi konumunda bulunmaktadır. Medine tarihi yerler konusunda çeşitli maketlerle zenginleştirilen müze 2011 yılında ziyarete açılmıştır.

Giriş Ücreti: 25 SAR (Yaklaşık 40₺)

Ziyaret Saatleri: Cuma günleri kapalı olan müze, diğer günler 09:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

12. Train Station Museum

Burası 1908 yılında inşa edilmiş bir tren istasyonudur. Günümüzde bir müze olarak değerlendirilen istasyon, Suriye’den Medine’ye kadar uzanmaktaydı ve son seferini 1921 yılında gerçekleştirmiştir. 2006 yılında müze olarak değerlendirilmeye başlayan istasyonda çeşitli tren parçaları sergilenmektedir.

Diğer Tarihi Yerler

13. King Fahd Printer of Quran​

King Fahd Printer of Quran​

İslam dininin kitabı Kuran, bu kutsal topraklarda çeşitli dillere çevrilmekte ve çoğaltılmaktadır. Dünyadaki en önemli Kuran basma matbaalarından biri olan King Fahd Printer of Quran​, rehberli turlarla da ziyaret edilebilmekte ve baskı alanı görülebilmektedir ancak bayanların baskı alanına girmesine müsaade edilmemektedir.

14. Mada’in Saleh​

Mada'in Saleh​

Medine’nin antik kentleri arasında bulunan ve İslam öncesi arkeolojik sit alanlarından biri olan Mada’in Saleh​, tarihe meraklı olanların Medine tarihi yerler listesine mutlaka dahil etmesi gereken yerlerden biridir. Oldukça önemli bir sit alanı olan Mada’in Saleh​, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunmaktadır.

Medine tarihi yerler listemize eklememizi dilediğiniz yerler var mı? Bunu bize yorum kısmından yazabilir ve listemize dahil etmemizi sağlayabilirsiniz. 

Medine’nin görülmesi gereken bütün yerler hakkında hazırladığımız detaylı Medine gezilecek yerler listemizi inceleyerek manevi değeri yüksek bu şehirdeki gezinizi daha sağlıklı planlayabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin