Malatya Mutfak Kültürü
Altın sarısı kayısılarıyla bildiğimiz Malatya, türkülere konu olmuş zengin kültürü, tarihi değerleri ve doğal güzellikleriyle ülkemizin nadide şehirlerinden biridir. Tarihi ve kültürel değerleriyle olduğu kadar zengin içerikli mutfak kültürüyle de şehri ziyaret edenlere unutulmaz bir gurme deneyimi sunan Malatya’da denemeniz gereken onlarca çeşit yemek vardır. Neredeyse tüm yemeklerinde rastladığımız bulgur ile yapılan birbirinden lezzetli yemeklerinden kebaplara, çorba ve farklı türdeki köftelere kadar deneyebileceğiniz yemekler bulunmaktadır.
Sizlerle Malatya mutfağına özgü yemekleri paylaştık. Malatya’da nerede, ne yemeniz gerektiği hakkında bilgileri alabilir, bir sonraki Malatya seyahatinizde bunları bir bir tadabilirsiniz.
Pratik Bilgiler
Malatya’dan Alınabilecek Yiyecekler: Malatya seyahatiniz sonrası evinize elleriniz dolu gidecek olmanız kuvvetle muhtemeldir. Burada alınabilecek pek çok doğal yiyecek bulunmaktadır. Başta kurutulmuş dolmalık biberler ve patlıcanlar alabilirsiniz. Bununla birlikte Şire Pazarı’nda kuru kayısı, badem, kayısı çekirdeği ve kayısı döneri alabilirsiniz. Eğer mutfaklık bir şeyler almak isterseniz yine bulgur, tarhana ve paketler halinde maş satın alabilirsiniz.
Malatya’nın En Meşhur Tatlısı: İçeriğimizde yer alan Malatya yöresel yemeklere ek olarak dışarıda yiyeceğiniz yemekleriniz üzerine yöreye özgü dut helvası, üzüm pestili, peynir tatlısı, kaymaklı kayısı tatlısı ve çiğdemli sütlaç gibi tatlılardan yiyebilirsiniz.
Malatya’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Bulgur, tarhana, maş, kayısı ve üzüm pestili, kayısı çekirdeği, gün kurusu ve yöresel peynirlerden satın alabilirsiniz. Tüm bu ürünleri ve daha fazlasını Malatya şehir merkezindeki Şire Pazarı’nda bulabilirsiniz.
Kayısılı kavurma mı olur demeyin. Burası Malatya. Dünyanın farklı noktalarına ihracı yapılan ülkemizin önemli meyvelerinden biri olan kayısı Malatya için çok özel bir değere sahiptir. Nasıl ki hamsinin türlü türlü yemeği varsa, Malatya’da da kayısının türlü türlü yemeği vardır. Neredeyse kayısının girmediği yemek yok desek yalan olmaz herhalde? Bu yemeklerden biri de kayısılı kavurmadır.
Daha önce kayısılı bir yemek denemediyseniz bu yemeği mutlaka denemeli hatta tarifini alıp evlerinizde denemelisiniz. Kavrulmuş kayısıların soğan ve kavurmalara olan uyumu ortaya inanması güç bir lezzet çıkarıyor. Yemek içerisinde soğan, biber, patates, domates, kuru kayısı, havuç, tarçın ve tuz gibi malzemeler var. Bakıldığında besin kaynağı oldukça zengin ve üstelik doyurucu. Baharatların ve kayısıların yemeğe kattığı aroma ise damak çatlatan türden.
Kayısılı kavurma yemeğini Malatya genelindeki tüm restoran ve esnaf lokantalarına bulabilirsiniz. Orta seviye bir ücrete sahip olan yemek daha önce içerisinde kayısı bulunan bir yemeği tatmayanlara önerdiğimiz bir lezzettir.
Malatya mutfağında bulgur olmazsa olmazdır. Malatya yöresel yemeklerinin neredeyse tamamına yakınında bulgurla yapılan yemeklere mutlaka rastlanır. Malatya’nın yöresel yemeklerinden biri daha olan gırık da ince bulgur taneleri ve kıyma ile hazırlanarak patateslerle harmanlanıp kâselerde servis edilen bir yemek türüdür. İçeriğindeki bulgur ve patates nedeniyle hem doyurucu hem de lezzetli bir yemektir.
Minik top top yuvarlanmış küçük köfteler, sebzelerle beraber yavaşça kaynatılıyor. Bir miktar suyundan koyularak kâselerde servis edilen gırık, akşam yemeklerinin vazgeçilmez yemeklerinden biri oluyor.
Gırık, çoğunlukla evlerde yapılan bir yemek türü olsa da, şehir merkezindeki esnaf lokantalarında da bulabilmek mümkündür. Fiyatı makul, doyurucu bir yemektir. İster öğlen ister akşam yemeklerinizde tercih edebileceğiniz yemeğin yanına mutlaka salata ve acılı ya da acısız mezelerden eklemeyi unutmayın.
Kömbeye Türkiye’nin farklı yöre mutfaklarında rastlayabiliriz. Malatya mutfağında ise kömbe normal kömbeden farklı olan kuşbaşı etle birlikte yapılmaktadır. Yufkaların arasına konulan kuşbaşı etlerle oldukça lezzetli bir hale bürünen Malatya kömbesi çayın yanına tüketilen bir yiyecek türüdür.
Sulu yemeklerin yanında hamur işleriyle de ön plana çıkan Malatya’da kömbe günün her saati afiyetle yiyebileceğiniz lezzetli bir börektir. Kavurmalı veya kıymalı olarak hazırlayabileceğiniz kömbe yapımı kolay ve zahmetsizdir. Sabah kahvaltıda, akşamüzeri veya akşam çayın yanına yiyebileceğiniz Malatya usulü kömbe ağızda dağılan hamur yapısı ve içeriğindeki kıyma ile damakta eşsiz bir tat bırakıyor.
Malatya usulü kömbeye şehir merkezindeki pastane ve kafelerde rastlayabilmek mümkün. Pastanelerde çoğunlukla sabah ve öğlen vakitleri çıkan kömbeyi mutlaka bir deneyin deriz. Yazımızın devamında kömbenin tarifini alabilir ve dilerseniz kendi mutfağınızda da yapabilirsiniz.
İçerisinde patlıcan olan her yemeği sevenler için Malatya mutfağı da ziyaretçilerine patlıcanlı çeşitli yemekler sunmaktadır. Bunlar arasında Malatya mutfağındaki favori lezzetlerden biri olan patlıcan tava, yöresel pişirme teknikleriyle patlıcan ve kuşbaşı etlerin harmanlanarak oluşmasıyla, Malatya mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır.
Malatya usulü yapılan patlıcanlı tavanın içerisinde ince kıyım patlıcanlar, kırmızıbiber, soğan, domates, kıyma ve baharatlar yer alıyor. Zengin içeriği ile birlikte suyuna kattığı enfes aroması ekmekleri banıp yemeye insanı teşvik ediyor. Tadı da bir o kadar şahane olan patlıcan tavayı yağından dolayı çok fazla geç saatte yememenizi tavsiye ederiz. Ağır bir yemek olan patlıcan tavanın yanına ister bulgur pilavı isterseniz de pirinç pilavı ekleyerek yiyebilirsiniz.
Patlıcan tava yemeğini Malatya genelinde yer alan esnaf lokantalarında bulabilirsiniz. Yemek içerisinde çeşitliliği sevenler için patlıcanlı tava Malatya gezilerinde denenebilecek yemekler arasında yer almaktadır.
Malatya mutfağında çok özel bir yere sahip olan sıkma köfte, misafir geldiğinde, özel günlerde veya sıradan bir günde bile öğlen veya akşam saatlerinde afiyetle tüketilen bir yemek türüdür. Malatya mutfağında bulgurun yeri bir başkadır. Neredeyse Malatya yemeklerinin çoğunluğunun bulgurla yapıldığına rastlarız. Bunlardan bir diğeri olan sıkma köfte ise bulgur ve kıymanın muhteşem birlikteliği ile ortaya çıkan eşsiz bir lezzettir.
Malatya yemeklerinin en çok kullanılan malzemesi olan bulgurla yapılan lezzetlerden sıkma köfte, soğan ve domateslerle beraber kavrularak yapılıyor. Oldukça lezzetli ve yapımı pratik olan bu yemeği Malatya’da bulunduğunuz süre zarfında mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
Malatya yöresine ait kiraz yaprağı sarma yemeği diğer sarmalardan farklı olarak ekşili köfte ve yoğurt ile tüketilen bir lezzettir. Malatya’da kış için tüm hazırlıklara bahar ve yazdan başlanır. Bahar aylarında ipe dizilerek kurutulan kiraz yaprakları, kış gelindiğinde ise sarma yapılarak afiyetle tüketilmektedir.
Kiraz yapraklarına sarılarak yapılan sarma oldukça lezzetli ve ekşimsi bir tada sahiptir. Normal sarmalardan farklı olarak içerisine erik ekşisi de katılan kiraz yaprağı sarması, farklı tadıyla ön plana çıkan Malatya’nın yöresel lezzetlerinden biridir. İçerisindeki bulgur ile besleyici yönü zengin olan sarma, yoğurt ve sosuyla birlikte damakta şahane bir tat bırakmaktadır.
Elmalı köfte mi olur? Malatya mutfağında bazı yemeklerde zamanında kullanılan yaratıcılık bugüne eşsiz bir lezzeti taşımıştır. Bu lezzetlerden birisi olan elmalı köfte yemeği, köftelerle birlikte pişen ekşi elmalardan ortaya şahane bir tat çıkarmaktadır. Kulağa pek hoş gelmese de oldukça lezzetli bir yemek olan elmalı köfte, elmaların köftelere kattığı farklı aroması ile ilk defa yiyecek olanların ön yargılarını mutlaka yıkacaktır.
Elmalı köftenin yanına dilerseniz biraz patates kızartması ve yeşillik ekleyerek birlikte tüketebilir ve lezzeti ikiye katlayabilirsiniz. Elmalı köfte yemeğini Malatya şehir merkezindeki restoranlarda ve çarşı esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
Bulgurun sıklıkla kullanıldığı Malatya mutfağında, banık köfte bir diğer sevilen lezzetler arasındadır. Bulgurla beraber dana veya kuzu eti ile harmanlanarak hazırlanan banık köfte denemeye değer yemeklerden biridir. Malatya yöresel mutfağında sıklıkla rastladığımız bulgurlar salçaya bulanarak reyhan ve ince kıyım soğanlara bulanarak kızartılıyor. Yassı olarak hazırlanan köfteler tavada kendi yağında pişirilerek hazırlanmaktadır.
İçeriğindeki bulgur nedeniyle doyurucu olan banık köfte, et/kıyma, soğan ve baharatlarla lezzetli bir kıvama bürünüyor. Yanında mutlaka ayran türü içeceklerle birlikte salata ile tüketmenizi tavsiye ederiz. Banık köfteyi Malatya genelindeki esnaf lokantalarında bulabilmek mümkün. Fiyatı makul olan banık köfteyi öğlen öğünlerinizde tercih edebilirsiniz.
Malatya mutfağının vazgeçilmez soğuk içecek türlerinden biri olan acılı ayran Malatya’da olduğu kadar kendi mutfak kültürlerini Malatya dışına taşımış insanların da evlerinde sofralarından eksik etmediği bir iştah açıcı şurubudur. İçerisine yasemin biberleri eklenen ayran 24 saat kadar buzdolabı içerisinde bekletildikten sonra içmeye hazır hale geliyor. Hem serinletici hem de farklı bir tada sahip olan acılı ayran öğlen ve akşam yemeklerinde tercih ediliyor.
Yasemin biberi olmadan da, çoğunlukla yeşil sivri biberler doğranarak içine katılan acı ayranı ne zaman bir Malatyalı ailenin evine konuk olursanız olun mutlaka sofrada görürsünüz. Yaz aylarının sıcak geçen günlerinde iyi bir serinletici olan acılı ayranı Malatya şehir merkezindeki restoran ve esnaf lokantalarında da bulabilmek mümkündür.
Geldik listemizin belki de en lezzetli yiyeceğine. İçli köfte Malatya mutfağının bilinen, keyifle yenilen bir lezzetidir. Bulgurun Malatya mutfağında ne derece önemli bir rola sahip olduğunu yazmıştık. İnce bulgurlardan yapılan içli köfte iç harç olarak kullanılan kıyma, maydanoz, soğan ve baharatlar ile eşsiz bir lezzete bürünüyor. İlk defa deneyecekler için biraz kuru gelse de beğenmemeleri içten bile değil.
İçli köfte severlerin Malatya usulü içli köftenin tadına bakmalarını özellikle tavsiye ederiz. Diğer içli köftelere göre haşlanarak pişirilen bu lezzet harikası içi hazırlanan kırmalı harcın içerisinde kimi zaman ceviz de katılıyor. Tadı ise daha önce denediğiniz içli köftelerden kat be kat daha lezzetli oluyor.
Malatyalı aileler evlerinde mutlaka her ay birkaç defa yaparlar. Malatya seyahatinizde içli köfteyi denemeyi unutmayın. Lokanta ve restoranların neredeyse tamamında içli köfteyi bulabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Bulgur nedeniyle aşırı doyurucu olan içli köfteden 2 tane yemeniz bile yeterli olacaktır.
Malatya usulü lahana sarması adeta parmak ısırtan bir lezzete sahiptir. Öğlen ve akşam yemeklerinde tercih edilen lahana sarması içerisindeki kıyma, bulgur, soğan ve baharatlarla eşsiz bir lezzete bürünüyor. Bulgur yenine pirinç de kullanılan lahana sarmasını yapması biraz zahmetli olsa da, yedikten sonra damakta bıraktığı o tadı, bu zahmete yeterince değiyor.
Lahana yaprakları kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlandıktan sonra hazırladığınız iç harcı ile birlikte sarma yaparak tekrar pişirmeye bırakıyorsunuz. Salça ve baharatlar ile muazzam bir lezzete bürünen lahana sarmaları yanında süzme yoğurt ile şahane bir tamamlayıcı oluyor.
Lahana sarması çoğunluklar evlerde yapılan bir yemek türüdür. Fakat bazı esnaf lokantalarında da bu yemeğe rastlayabiliriz. Fiyat olarak orta seviye bir yemek lan lahana sarması sahip olduğu iç harcı nedeniyle hem doyurucu hem de besleyicidir.
Malatya mutfağının pek fazla bilinmeyen ancak harikulade bir tada sahip olan geleli kebabı Osmanlı döneminde yenilen bir kebap yemeğidir. Malatya usulü olan geleli kebabı kuzu eti ile birlikte patlıcan, domates ve biber kullanılarak yapılmaktadır. Bu bölgede yetişen büyük ve küçükbaş hayvanların etleri ile hazırlanan geleli kebabı fırında pişen ve üzerine tereyağı eritilerek servis edilen oldukça doyurucu bir yemektir.
Osmanlı’dan günümüze kadar gelebilmeyi başarmış olan bu lezzet az sayıda da olsa restoranlarda yapılmaktadır. Şehir merkezindeki bazı restoranlarda rastlayabileceğiniz geleli kebabı Malatya mutfağındaki önemli lezzetlerden biridir.
Malatyalı okurlarımızın yumurtalı köfteyi listede aradıklarına eminiz. Malatya yöresel yemekler arasında yumurtalı köfteyi pas geçmek olmazdı. Bu şehrin mutfağı gerçekten bulgur ile onlarca çeşit yemeği en güzel haliyle hazırlıyor ve afiyetle tüketiyor. Yumurtalı köfte de bunlardan biri. İlk deneyene biraz kuru gelebilir ancak içeriğindeki baharatlar ve yumurta köfteye eşsiz bir tat katıyor.
Bulgur, kıyma, saçla, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar ile çiğ köfte tarzı yoğrulup yassı hale getirerek yumurtaya bulandıktan sonra tavada kızartılan köfteler, hazırlanışı ve kızartılışı itibariyle oldukça kolay ve yemesi de bir o kadar keyifli. Yumurtalı köftelerinizin yanında mutlaka salata ve ayranınızı eksik etmeyin.
Malatya’ya özgü pratik bir yemek olan çiğleme de bulgur ve tereyağının ön plana çıktığı bir yemek türü. Malzemesi yalnızca bulgur, tereyağı ve soğandır. Dileyen elbette yumurtalı köfte de olduğu gibi salça ve maydanoz da katabilir. Kısır gibi bir yiyecek olan çiğleme iki parmak kalınlığında yoğrularak iki lokmada afiyetle yenilebiliyor. Görüntüsü sade gelebilir alçak tereyağı çiğlemeye oldukça hoş bir aroma katıyor.
Çiğleme çoğunlukla evlerde yapılsa da, şehir merkezindeki bazı esnaf lokantalarında yemek öncesi ikramlık olarak bir iki adet tadımlık sunulmaktadır. Sıcak sıcak yiyebileceğiniz çiğlemeyi denemenizi tavsiye ederiz. Damağınızda bırakacağı tat ile hoşunuza gideceğinden eminiz.
Analıkızlı çorbasına Türkiye’nin pek çok yöre mutfağında rastlayabilmek mümkündür. Ancak, Malatya mutfağında analıkızlı çorbasının yeri her zaman ayrı olmuştur. Malatyalıların neredeyse tamamına yakını haftada birkaç defa tükettiği bu çorbayı, gelen misafirlerine de mutlaka tattırmak ister. Malatya mutfağında önemli bir yere sahip olan analıkızlı çorbası yöre mutfağının vazgeçilmez çorbalarından biridir.
Büyüklü küçüklü hazırlanan köftelerin ağır ağır pişmesiyle yapılan bu şahane lezzet şehrin en güzel çorbalarından biridir. İlk kaşıkta hemen tadını veren çorbayı henüz yeni deneyenler bile beğeniyor. Analıkızlı köftesi de denilen çorba ince bulgur taneleri ve çekilmiş kıyma ile bir araya gelerek büyüklü küçüklü köfteler haline getirilip hazırlanıyor. Yapılışı biraz zahmetli olsa da damakta bıraktığı tat ile bu zahmetin karşılığını fazlasıyla veriyor.
Analıkızlı köftesi çoğunlukla evlerde yapılan bir yemek türüdür. Ancak, gerek Malatya şehir merkezindeki gerekse ilçe lokantalarında bu yemeği bulabilmek mümkün. Bir sonraki Malatya seyahatinizde mutlaka analıkızlı çorbasını denemenizi tavsiye ederiz. İçeriğindeki bulgurlar sayesinde hem besleyici hem de doyurucu bir yemektir.
Malatya mutfağına has bir çorba türü olan kara çorba, nohuttan yapılan ve rengi ile yoğun kıvamı nedeniyle bu isimle anılan sıcak bir yemektir. İçeriğindeki nohut taneleri ile besleyicilik yönü oldukça zengin olan kara çorba lezzetli bir başlangıç için tercih edilen yemektir. Aşure çorbası olarak da anılan kara çorba sağlık açısından zengin gıdalara sahip olup denenebilecek bir lezzettir.
Kara çorba yemeğine Kastamonu mutfağında da rastlamak mümkün. Ancak Malatya usulü yapılan çorbada kullanılan nohutlar Malatya’nın kara nohutlarıdır. Bu nohutlar yalnızca Malatya’ya özgüdür. Çorba, aynı zamanda birçok hastalığa da iyi geldiği biliniyor. Tipik bir kış çorbası olan kara çorbayı şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmek mümkündür.
Pirpirim çorbası, semizotu sebzesi ile hazırlanan oldukça sağlıklı bir Malatya çorbasıdır. Malatya topraklarında yetiştirilen taze semizotlarının, çeşitli bakliyatlar ile zenginleştirilen yapılan pirpirim çorbası yemeklerinize lezzetli bir başlangıç için deneyebileceğiniz çorbalardan biridir.
Malatya ve Elazığ gibi Doğu Anadolu’daki birçok şehirde semizotuna pirpirim deniliyor. Bazı mutfaklarda çorbanın içerisine kuru börülce de eklenebiliyor. Besleyicilik oranı zengin ve öğünlerin doyurucu bir yemeği olan pirpirim çorbası çoğunluklar evlerde yapılsa da, esnaf lokantalarında da bulabilmek mümkündür. Her mevsim afiyetle tüketebileceğiniz pirpirim çorbasını daha önce denemeyenleriniz varsa mutlaka bir kereliğine bu çorbaya şans vermelerini tavsiye ederiz.
Türk mutfağında çorbanın yeri her zaman ayrıdır. Ana yemeklere başlamadan önce içilen türlü türlü çorbalar insanın damağında hoş bir tat bırakırken arkasından yenilen ana yemekler ile karınlar doyuyor, insana verdiği lezzet hazzı ile midelere bayram ettiriyor. Türk mutfağının vazgeçilmez olan çorbaları ise saymakla bitmeyecek çeşitlilikte karşımıza çıkıyor. Kuzeyden güneye, doğudan batıya her yörenin kendi mutfağında farklı çorbalara rastlamak mümkündür. Ancak tarhana çorbasının yeri şüphesiz apayrıdır.
Kış mevsiminin şifalı besin kaynağı olan tarhananın elbette Malatya usulü olanı da var. Özellikle kış aylarında yapılan Malatya usulü tarhana çorbasına baktığımıza içerisinde ıspanak olduğunu görüyoruz. Üzerine eklenen bol tereyağı ile eşsiz bir lezzete bürünen tarhana çorbası mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.
Kayısıyla meşhur olan şehrin tatlısı da bir başka olur. Kayısıların tereyağında kavrulduktan sonra içlerine kaymak koyularak yapılan tatlı, daha önce yediğiniz tatlıları size unutturabilir. Hem görüntü itibariyle hem de lezzetiyle denemeden gitmemenizi öneririz.
Malatya’ya özgü şahane bir tatlı türü olan yassı kadayıf, diğer kadayıflardan farklı olarak üzerine koyulan kaymak ve içi doldurulan ceviz taneleri ile tam bir lezzet bombası. Toz şeker, yaş maya ve un ile yapılan tatlı şehrin hemen her pastanesinde yapılan ve afiyetle tüketilen bir tatlı yiyeceğidir. Her ne kadar Malatya’ya özgü olsa da Elazığ ve Diyarbakır gibi çevre şehirlerde de yassı kadayıf yapılmaktadır.
Tassı Kadayıf tatlısında kullanılan malzemeler az ve kolay bulunabilirdir. Aşağıdaki bağlantıdan tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz. Malatya seyahatinizde ise şehir merkezindeki pastane ve baklavacılardan yassı kadayıfı bulabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.
Bulgurun ve baharatın eksik olmadığı Malatya mutfağı, iştah kabartıcı lezzetleriyle tadanları kendine hayran bırakıyor… Altın sarısı kayısılarının lezzetiyle bildiğimiz Malatya yöresel yemekleri geniş bir yelpazeye sahip. Pek çok lezzeti tanıyacağınız yazımızda yöresel tatlara yer verdik.
Malatya yöresel yemekleri listemize önerilerinizi bizimle aşağıda yer alan yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
malatya malatya bulunmaz eşin
Pimpirim çorbası değil. Pirpirim çorbası
Merhaba Murat bey, düzeltmeniz için teşekkür eder iyi günler dileriz.
Malatyalıların ortak özelliği hepsinin Malatyalı olmasıdır.
bende malatyalıyım burdaki bütün yemekleri biliyorum
biz pirpirim çorbasına direk pırpır çorbası diyoruz
anALI KIZLI
HARİKA BİŞEYY
AH AH MALATYA HESRTİNEN YANIP DUTUŞUYOM
AL BENİ YANINA
GİDEK KIRLARA BAYIRLARA
0
Kesinlikle Analı kızlı yemelisin!!!
Kesinlikle kiraz yaprağı sarması yemelisiniz.Bende malatyalıyım..
Benimde sevgilim malatyalı bunların 2 tanesini biliyo maşallah köfteye niye kayısı koyuyonuz neyse afiyet olsun
Kars a gidinde yemek gorun bune