Litvanya’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Muhteşem Yemek

Bağımsızlığını ilan ettikten sonra her alanda hızla gelişen Litvanya, değerlerini koruyup özünü kaybetmeyen ülkelerden biri.

Görülmesi gerek ülkeler listesinde olmayı hak eden Litvanya’da ne yenir , ne içilir merak ediyorsanız, size birkaç önerimiz var.

Mutfağıyla kendine has bir tarz yaratan ülkede; daha önce denemediğiniz, yan yana hayal bile etmediğiniz tatları deneme şansınız var. Kıyısından köşesinden benzerlikler de göreceğiniz zengin bir yemek kültürüne sahip ülke, gezinize lezzet katacak öneriler sunuyor.

#1 Litvanya’da Ne Yenir ?

1- Borş

borshch

Borş, pancarın güzel rengiyle canlandırdığı bir çorba. Rendelenmiş pancarlara eklenen haşlanmış patates ve yumurtayla tamamlanan bu Litvanya yemeğini ya çok seveceksiniz ya da nefret edeceksiniz. Soğuk olarak servis edilen çorbayı tuz ve biberle tatlandırıyorlar. Değişik bir tat arayanlar için ilginç bir başlangıç olabilir.

2- Cepelinai

Cepelinai

Litvanya’nın ulusal yemeği sayılan Cepelinai; ekşi krema, domuz pastırması, patatesin karışımından hazırlanan hamurdan yapılan büyük köftelere verilen isim. Patatesli içli köfte olarak düşünebilirsiniz. 17.yy’dan bu yana ülkenin geleneksel yiyeceği olan bu köfteler oldukça lezzetli bir sosla ikram ediliyor. Eğer vejetaryenseniz, sizi de düşünmüşler. Et kullanılmadan yapılan çeşitlerini de bulabilirsiniz.

3- Dumplings

Dumplings

Dumpligs, dünyanın pek çok ülkesinde popüler bir tat. Türk mutfağında mantının karşılığı olarak düşünebileceğimiz bu hamur yemekleri, içine kıyma ya da et doldurularak yapılıyor. Ekşi bir krema ile servis edilen Dumblings’i restoran ya da süpermarketlerde dondurulmuş olarak bulabilirsiniz.

4- Gira

Gira

Gira, geleneksel olarak siyah çavdar ekmeğinden elde edilen fermente bir içecek. Doğu Avrupa ülkelerinde hayli ünlü olan bu içecek Rusya’da da “kvass” olarak isimlendirilmiş. Yerel bir kola olarak da düşünebilirsiniz.

5- Grybukai

Grybukai

Ülkenin en ilginç lezzetlerinden biri olan Grybukai, görünüşüyle sizi yanıltmasın. Yapımında mantar kullanılmıyor, sadece şekilleri benzetiliyor. Aslında tarçın, Hindistan cevizi, karanfil gibi malzemelerle tatlandırılmış bir çeşit atıştırmalık.

6- Juoda Duona

Juoda Duona

Juoda Duona muhtemelen yüzlerce yıldır Litvanya mutfağının merkezi olan en eski geleneksel Litvanya ekmeği. Hala düğün törenlerinde kullanılan temel gıda olarak çavdar ekmeğine büyük önem veriliyor. Bu ekmek kahvaltı, öğle veya akşam yemeği sırasında yeniyor.

7- Kugelis

Kugelis

Restorandan restorana yapılışı farklılık gösterse de Kugelis, genelde patatesli lazanya olarak düşünülebilir. Ekşi krema ile servisi yapılan yemek, doyurucu ve enerji dolu bir öğün geçirmenizi sağlayacak.

8- Vedarai

Vedarai

Vedarai, domuz bağırsağından yapılan ve patates ile doldurulmuş bir çeşit Litvanya sosisi. Tadı ve görünüşüyle ünlü Almanya sosislerine benziyor. Fırında pişiriliyor ve ekşi kremayla servis ediliyor.

Kendine has havasının arkasındaki lezzetleri tatmadan önce ülkenin cazibe noktalarına aşağıdan bakabilirsiniz;

Litvanya’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin