Kleopatra Sedir Adası ve Plajı: Nasıl Gidilir, Giriş Ücret Bilgileri

Farklı iklim ve coğrafi özelliklere sahip, dört tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, her bölgesinde sayısız doğal güzelliklerin hakin olduğu dünyanın sayılı ülkelerinden biridir. Hem yaz hem de kış aylarında tatilcilere birçok seçenek sunan Türkiye’yi tüm dünyada popüler kılan ise Ege ve Akdeniz kıyılarının eşsiz doğası ve denizidir. Birbirinden güzel plajları, masmavi denizi, bakir koyları, Maldivleri aratmayan plajlarıyla Türkiye’nin olduğu kadar Dünya’nın da önemli tatil bölgelerinden biri olan Ege ve Akdeniz kıyıları deniz-kum-güneş üçlüsünün keyfini sürebileceğiniz en ideal yerlerden biridir.

Ege kıyılarının irili ufaklı doğa harikası adalarından biri olan Sedir Adası, Ege’nin en güzel yüzme noktalarının yer aldığı Gökova Körfezi’nde bulunmaktadır. Bir diğer adı Kleopatra Adası olan Sedir Adası, dünyada eşi benzeri olmayan altın rengi kumları ile dikkat çekmektedir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi önemi ile de dikkat çeken adada bulunan Kedrai Antik Kenti, tarih meraklılarını kendine çekmektedir.

Kleopatra Adası ve Plajı

Kleopatra Adası Marmaris’in 16 km açığında yer almaktadır. Adaya ulaşım Çamlık İskelesi’nden düzenli olarak kalkan tekne turları ile sağlanmaktadır. Marmaris’ten düzenlenen günübirlik tekne turlarıyla hem Sedir Adası hem de çevredeki birbirinden güzel koyları görme şansı elde edilir. Kedrai Antik Kenti ve dünyaca ünlü Kleopatra Plajı ile dikkat çeken ada, yaz boyunca yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır. Apollon Tapınağı, kilise, agora, antik liman, kule, antik tiyatro ve sur duvarı kalıntıları günümüzde ziyarete açıktır. Plajda yiyecek içecek servisi yapan bir kafeterya bulunmaktadır. Aynı zamanda yöresel eşyalar ve magnet gibi hediyelik eşyaların satıldığı butik yerler mevcuttur. Fiyatlar oldukça yüksek olduğu için giderken hazırlıklı olmak gerekir. Kleopatra Adası, mavinin eşsiz tonuyla, tarihi kalıntılarıyla ve nefes kesen doğal güzellikleri ile Türkiye’den görülmeye değer yerler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış olan Kleopatra Adası’nın dünyada eşi benzeri olmayan altın sarısı kumları vakti zamanında Mısır’dan getirildiğine inanılır. Kumlar öylesine değerlidir ki; üzerinde güneşlenmek, terlikle yürümek, bir avuç bile olsa plajdan çıkarmak yasaktır. Dünyada nadir görülen kumların hepsi yuvarlak şekilde ve aynı boyuttadır. Kumları özel kılan en önemli özellik ise kumun kendi kendine çoğalabilmesi ve yanabilmesidir. Kumların bulunduğu alan çevrelenmiştir ve girmek yasaktır. Ahşap yürüyüş yollarından şezlongların bulunduğu alana inilir ve bu alandan denize girilir. Kumların azalmaması adına plajın iki ucunda bulunan duşlarda duş almadan plajdan ayrılmak yasaktır. Bu gibi önlemlerle dünyada benzerine zor rastlanan kumların varlığı her daim korunmaktadır. Turkuaz rengi muhteşem suları ve eşsiz doğasıyla göz dolduran Kleopatra Plajı, yüzmek, doğa gezileri ve piknik yapmak için en güzel alternatiflerden biridir.

Sedir Adası Efsanesi Nedir?

Sedir Adası Efsanesi & Hakkında Bilgiler

Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Roma komutanı Antonius’un kumlarda uzanıp güneşlendiği rivayet edilen Kleopatra Adası, mistik hikâyesi ile merak uyandırmaktadır: Kleopatra, sevgilisi Antonius’u ziyaret etmek için Tarsus’a gider. Gezi sırasında Sedir Adası’nı görür ve burayı ziyaret eder. Adanın doğal güzelliklerine hayran kalan Kleopatra’nın dikkatini adada hiç kumun olmaması çeker. Durumu sevgilisi Antonius’a anlatır ve bunun üzerine Antonius, Kleopatra için Mısır’dan 60 gemi dolusu kum taşıtır ve plajı oluşturur. Bu olaydan sonra Sedir Adası Kleopatra ve Antonius’un buluşma yeri olur ve kumların bulunduğu plaj Kleopatra Plajı olarak anılmaya başlar. Tüm dünyaya yayılan bu hikâye ile üne kavuşan plaj, günümüzde binlerce turiste ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.

Muğla’nın saklı kalmış güzelliklerinden biri olan Sedir Adası, başka hiçbir yerde görülmesi mümkün olmayan atmosferi ile dikkat çekmektedir. Marmaris’in çeşitli noktalarından düzenlenen tekne turları ile ulaşım sağlanan adanın doğal güzellikleri görülmeye değer niteliktedir. Dünyada eşine az rastlanan Sedir Adası, kumu, turkuazın en güzel tonlarını barındıran denizi ve eşsiz doğal güzellikleri ile yıl boyunca binlerce turiste ev sahipliği yapar. Bu özelliğiyle de Türkiye’nin en popüler tatil destinasyonlarından biri olmayı sürdürür. Sedir Adası nerede ve Sedir Adası’na nasıl gidilir gibi tatilcilerin merak ettiği soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilir, Sedir Adası ziyaretlerinizde rehber olarak kullanabilirsiniz.

Sedir Adası Nerede?

Sedir Adası Muğla’nın Marmaris İlçesi sınırlarında, Gökova Körfezi’nin doğusunda yer alan yaklaşık 800 metrelik kıyı şeridine sahip olan bir adadır. Tarihi kalıntıları, eşsiz kumları ve muhteşem doğası ile 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmış olan ada, Marmaris’e 16, Akyaka’ya ise 27 km uzaklıktadır.

Sedir Adası Nerede ve Nasıl Gidilir?

Sedir Adası’na Nasıl Gidilir? Sedir Adası Yol Tarifi

Marmaris’in 16 km kuzeyinde bulunan adanın kara ile bağlantısı yoktur. Ulaşım çeşitli noktalardan kalkan tekne turları ile sağlanır. Tekne turları için ilk alternatif Çamlı Köyü’dür. Çamlı İskelesi’ne gitmek için Marmaris-Muğla karayolunun 12. kilometresinde bulunan yol ayrımından Çamlı yönüne saptıktan sonra 6 kilometre daha yol gitmek gerekiyor. Sabah 08.00 ila 19.00 arası 20 dakikada bir kalkan Sedir Adası tekne turları ile 30 dakikalık bir yolculuğun ardından adaya ulaşabilirsiniz. Tekneler adada yaklaşık 1 saat yüzme molası verir. Bu sürede akvaryum gibi denizin tadını çıkarabilir, tarihi kalıntıları ziyaret edebilir, adanın doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Çamlı İskelesi’nden kalkan günübirlik tekne ücretleri 50-100 TL arası değişmektedir.

Marmaris’ten günübirlik tekne turları ile adaya gitmek için herhangi bir tekne turuna katılmanız yeterlidir. Koyları ile ünlü Marmaris’te neredeyse her tur teknesi Sedir Adası’na uğrar. Siz yine de yola çıkmadan önce tur programını kontrol edin!

Sedir Adası Giriş Ücretleri

Hem tarihi zenginliği hem de doğal güzelliği ile ülkemizin nadide turistik yerlerinden biri olan Sedir Adası, koruma altına alınmış bir ören yeri olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Sedir Adası’na ilk defa gelecek kişilerin merak ettiği sorulardan biri de Sedir Adası’nın ücretli mi yoksa ücretsiz mi olduğudur. Bu pek çok kişinin kafasını karıştıran bir konudur. Sedir Adası, ören yeri statüsü taşıdığı için girişlerin ücretli olarak gerçekleştirildiği bir yerdir. Adaya yaz ve kış dönemi olmak üzere farklı açılış ve kapanış saatlerinde ücretli olarak giriş yapabilmek mümkündür. Sedir Adası’na giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Yaz dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihlerinde saat 08:30 ila 19:00 saatleri arasında ziyaret edilmektedir

Kış dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihlerinde 08:30 ila 17:30 saatleri arasında ziyaret edilmektedir.

Bilet satış gişesi yaz dönemi 18:30, kış dönemi ise saat 17:00’a kadar açıktır. Sedir Adası’na haftanın her günü gidilebilmektedir.

Sedir Adası’na giriş ücreti ise kişi başı 75 TL’dir. MEB’e bağlı öğretmenlerden, 65 yaş üstü kişilerden ve Müze Kart sahiplerinden adaya girişte ücret alınmamaktadır.

Sedir Adası Giriş Ücreti: Kedrai Antik Kenti

Sedir Adası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda, Sedir Adası hakkında internet üzerinde sıklıkla araması yapılan bazı soru ve yanıtlarını bulabilirsiniz. Sedir Adası hakkında merak ettiğiniz konu aşağıda yer almıyorsa bize yorum kısmından ulaşabilir ve Kleopatra Adası hakkında öğrenmek istediklerinizi sorabilirsiniz.

Sedir Adası Hangi İlçeye Bağlı?

Gökova Körfezi’nde görülmeye değer güzellikte bir yer olan Sedir Adası, Marmaris’e yakın olmasından dolayı Marmaris’e bağlı sanılsa da Muğla’nın Ula ilçesi sınırları içindendir.

Marmaris Sedir Adası’na Araçla Gidilir mi?

Türkiye’nin en etkili noktalarından biri olan Sedir Adası, tarihi ve doğal güzellikleri, efsaneleri, turkuazın en güzel tonlarını barındıran denizi ve eşsiz kumları ile büyüleyen muhteşem bir ada. Kara ile bağlantısı olmayan adaya araçla ulaşmak mümkün değildir. Gökova Körfezi’nde yer alan adaya ulaşmak için iki seçenek bulunmaktadır.

İlki Akyaka’dan kalkan tekne turlarıdır. Muğla-Marmaris yoluna çıkıp Marmaris yolu üzerinden Akyaka’ya ulaşıp burada Gelibolu Köyü’nden kalkan teknelerle Kleopatra Plajı’na ulaşabilirsiniz.

İkinci seçenek ise; Çamlık İskelesi’nden kalkan günübirlik tekne turları… Bunun için öncelikle Marmaris-Muğla yolunun 12. kilometresinden sonra Çamlık tabelasından sapıp 6 kilometre kadar daha yol giderek Çamlık İskelesi’ne varmanız gerekir. Buradan 20 dakikada bir düzenlenen karşılıklı seferlerle yaklaşık 30 dakika içerisinde adaya ulaşabilirsiniz.

Günübirlik tekne turları yerine dolmuş teknelerle adaya giderseniz “Müze Ada” statüsündeki adada saat 19.00’da düzenlenen son sefere kadar kalabilirsiniz.

İstanbul-Sedir Adası Arası Kaç Km?

İstanbul-Sedir Adası arası 730 kilometredir. Bu mesafe arabayla yaklaşık 9 saat sürmektedir. Eğer uçakla seyahat ederseniz 1 saat 6 dakikalık bir yolculuğun ardından Uluslararası Dalaman Havalimanı’na ulaşırsınız. Marmaris’e 88 km uzaklıkta bulunan Dalaman Havalimanı’na indikten sonra havaalanından kalkan HAVAŞ otobüsleriyle 1,5 saatlik bir yolculuğun ardından Marmaris ilçe merkezine ulaşabilirsiniz. Havaalanından Marmaris’e ulaşmak için bir başka seçenekse araç kiralamaktır. Havaalanından araç kiralayarak tatiliniz boyunca rahatça istediğiniz yere gidebilir, tatiliniz bittiğinde aracı havaalanına bırakabilirsiniz.

İstanbul’dan Marmaris’e araçla ulaşmak isteyenler öncelikle İzmir, İzmir’den sonra Aydın otobanını takip etmelidir. Takip edilecek güzergâh; İstanbul, Yalova, Balıkesir, Akhisar, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla-Marmaris. Marmaris ilçe merkezinden Sedir Adası’na ulaşım ise oldukça kolaydır. Marmaris-Muğla yolunu takip ederek 12. kilometreden sonra Çamlı tabelası yönünde ilerledikten 6 kilometre sonra Çamlı İskelesi’ne varmış olursunuz. Çamlı İskelesi’nden kalkan günübirlik tekne turları ile Kleopatra Koyu’na ulaşabilirsiniz.

Sedir Adası Neden Koruma Altında?

Yıl boyunca yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Sedir Adası, en çok altın rengi kumları ile dikkat çekmektedir. Efsaneye göre kumların Mısır Kraliçesi Kleopatra için Mısır’dan gemilerle getirildiğine inanılsa da aslında kumlar özel jeolojik oluşumlar sonucu ortaya çıkmıştır. Dünyada eşine az rastlanan kumların bir benzeri de Kızıldeniz sahillerinde bulunmaktadır. Özel kumların bulunduğu 60 metre uzunluğundaki plajın çevresi girişe kapatılmıştır. Kumların üzerine basmak ve kumlarda güneşlenmek yasaktır.

Denize girdikten sonra kumların azalmaması adına duş alıp üzerinize yapışan kumları akıtmanız gerekiyor. Zamanla azalan nadir görülen bu kumların varlığını korumak adına Sedir Adası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır ve 24 saat görevliler tarafından korunmaktadır.

Kleopatra Plajı Kum mu?

Kleopatra Plajı dünyada eşine az rastlanan altın sarısı kumlarla kaplıdır. Adanın kuzey yönündeki Kleopatra Plajı’nda bulunan kumlar özel jeolojik oluşumlar sonucu meydana gelmiş kalker damlacıklarıdır. Adanın ün kazanmasının en büyük nedeni olan bu kumlar, sodalı kumda kendiliğinden oluşmakta, ateşte yanmakta ve büyüteç altında incelendiğinde hareket ettiği gözlenmektedir. Aynı zamanda kumların her biri aynı büyüklüktedir. Dünyada sadece iki yerde izine rastlanan altın sarısı kumlar 24 saat boyunca gözetim altında tutulmaktadır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin