Kırıkkale

Kırıkkale Gezilecek Yerler | En Güzel 11 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Çevresini Yozgat, Çankırı, Ankara, Çorum ve Kırşehir‘in sardığı Kırıkkale, Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında kurulmuş bir şehir olup bünyesinde barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleri ile turizm kenti haline dönüşmeye adım adım yaklaşıyor. Özellikle Kızılırmak ile popülaritesini artıran il bölgede kurulan silah ve silah üretimi yapan fabrika ve Devlet Demir Yolları’nın bu bölgeden geçmesi üzerine gelişiminde büyük ölçüde rol oynamıştır. Sizler için hazırlamış olduğumuz Kırıkkale gezilecek yerler listemizi okumaya devam edin;

Kaç Günde Gezilir; Kırıkkale geziniz için maksimum iki gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Karasal iklimin hakim olduğu Kırıkkale, kışları soğuk ve sert geçerken yaz ayları sıcak geçmektedir. Şehri ziyaret etmek için ilkbahar ve yaz ayları oldukça uygundur.

Ne Yenir; Geçmiş dönemden bu yaba lezzetlerinden hiç bir şey kaybetmeden günümüze kadar ulaşmış olan yoğurtlu tarhana çorbası, tuvalak, katma aşı, sızgıt, omaç, madımak, keskin tava ve çok daha fazlası için Kırklareli’nin yöresel yemekleri yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 20- 25 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 3-5 TL

*Kırıkkale Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yapılar

1- Kırıkkale Tarihi Evleri

Burası Neresi? Kırıkkale’deki tescillenmiş varlıklar arasında kabul gören Tarihi Evler, 1500’lü yıllardan bu yana günümüze ulaşmış yapılardır. Yapımından kerpiç ve ağaç malzemelerin kullanılması iklim ve sosyal yaşam koşullarından kaynaklanmaktadır. Genel olarak iki katlı inşa edilen evler, üçgen alınlıklı çatılara sahip olup Ankara‘nın sivil mimarisine sık olarak benzetilmektedir. Evlerden en ünlüleri Aslan Bey ve Tayyar Bey Konağı, ünlü ressamımız Rahmi Pehliven’lının babası Zühtü Pehlivan’nın evleridir. Bölgeye farklı bir atmosfer katan evleri mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

  • Konum: Fabrikalar, Atatürk Blv. No:12, 71100 Kırıkkale Merkez/Kırıkkale
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

2- MKE Silah Müzesi

Burası Neresi? Şehirdeki önemli sanayi kuruluşlarından olan MKE Kırıkkale Silah Fabrikası bünyesinde bulunan Silah Müzesi, 1990’lı senelerden halkın ziyaretine açılmış olup Türkiye‘nin önemli kültürel öğeleri ile geleneklerini yansıtmak gayesiyle kurulmuştur. 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Osmanlı Devleri ile farklı Avrupa ülkelerinin kullanmış oldukları silah sergilenen müzeye askeri fabrikalardan ve ülkemizin dört bir tarafından toplanarak müzeye getirilmiştir. Yaklaşık 299 tane eserin tarihi sıraya göre sergilendiğini göreceğiniz müzenin Kırıkkale gezilecek yerler listenizdeki ziyaret edilmesi önemli bir yerdir.

  • Konum: Yahşiyan Yolu 4. Km. Makina Ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Makina Ve Kimya Endüstrisi Kurumu İçinde, Kırıkkale Merkez/Kırıkkale
  • Telefon: 0318 224 29 91/5416
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Mağaralar

3- Sulu Mağara

Görsel Kaynak: Anadolu Ajansı

Burası Neresi? Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde yer alan Arzu Bayırı mevkiinde konumlanan Sulu Mağara, yatak olarak gelişmiş olup yarı doğal yarı yapay şekildeki fosil bir mağaradır. Büyük bir kısmı maden ocağı olarak faaliyet gösteren Sulu Mağara’nın doğal kısımları birbirine bağlı olarak üç kattan oluşan Pliyosen rölyef sistemine aittir. Toplamda uzunluğu 285 metre olan mağaranın yapay kısmı da üç kattan oluşup kurşun işletmesi olarak kullanılmaktadır. Hem doğal hemde yapay bölümleri birbirine bağlayan geçitler  Erken Hıristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örtülü şekildedir. Yağışlı dönemlerden tavandan damlayan suların dışında kuru bir mağara olan Sulu Mağara, hidrolojik olarak vadoz zonda yer almaktadır. Önceki dönemlerde bu biriken suyu toplamak için derinliği iki metreyi aşan havuzlar inşa edilmiş. Kırıkkale Valiliği tarafından yapılan düzenlemeler sonucunda ziyarete açılmıştır.

  • Konum: Altuntaş, İmamı Azam Sk., 71800 Keskin/Kırıkkale
  • Giriş Saatleri: 10:00-20:00
  • Yol tarifi al >

-Parklar

4- Karaahmetli Tabiat Parkı

Burası Neresi? Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan Kapulukaya Barajı’nın hemen kenarında bulunan park, 2009 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiş olup buraya Karaahmetli Köyü’nden rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Büyük çoğunluğu yeşil alanlar ile örtülü olup parktaki alanın geriye kalan küçük bir kısmı tarım alanı ve ağaçlandırma alanlarından meydana gelmektedir. İçerisinde farklı türden pek çok çiçeğin, hayvanın, endemik bitki türlerinin, kuşlar, sürüngenler, memeli hayvan türleri ve göl içerisinde de farklı balık türlerini barındıran tabiat parkı tam bir doğal alan yaratmaktadır. Piknik yapmak, dinlenmek ve keyifli bir vakit geçirmek için severek tercih edebileceğiniz Karaahmetli şehrin en iyi korunmuş yerlerden biridir. Park içerisinde doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık ya da olta balıkçılığı gibi aktiviteleri ile çok güzel bir günü aileniz ve sevdiklerinizle geçirebilirsiniz.

  • Konum: Karaahmetli Köyü,Bahşılı,Kırıkkale, 71100 Bahşili/Kırıkkale
  • Telefon: 0318 220 06 71
  • Giriş Ücret: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5- Celal Bayar Parkı

Burası Neresi? Kırıkkale’nin Bahşili ilçesinde bulunan Celal Bayar Parkı, bölgede piknik yapabileceğiniz sayılı yerler arasında konumlanıyor. Özellikle yaz dönemlerinde yerel halk tarafından yoğun olarak gelinen park yaklaşık olarak 100 dönümlük bir araziyi kaplıyor olup parkın içerisinde Kızılırmak geçmektedir. İsmini cumhurbaşkanı Celal Bayar’dan almış ve doğayla kucaklaşacağınız huzur içerisinde saatler geçirme imkanı sunan parkı ziyaret etmenizi öneririm.

  • Konum: Hüseyin Onbaşı, M. Dönmez Cd. No:20, 71460 Bahşili/Kırıkkale
  • Giriş Saati: 10:00-22:00
  • Yol tarifi al >

6- BeIediye Kültür Parkı

Burası Neresi? Şehir merkezinde bulunan Belediye Parkı içerisinde; seyir kulesi, dinlenme mekanları, yürüyüş yolları mevcut olup aynı zamanda  Türk evi, Türk Büyükleri ve Türk Dünyası Anıtı gibi anıtlar da bulunuyor. İç mimarisi Selçuklu-Osmanlı tarzında yapılmış olan Türk evinin dekorasyonunda ahşap oyma ve süsleme biçimleri kullanmıştır. Ayıca içerisinde yaklaşık 500 kişilik toplantı salonu bulunuyor.

  • Konum: Fabrikalar, Atatürk Blv. No:13, 71100 Kırıkkale Merkez/Kırıkkale
  • Yol tarifi al >

7- Kırıkkale Şehitler Parkı

Burası Neresi? Kırıkkale merkezde yeşil mi yeşil bir alana yayılan bu pak, ördekli havuzları, tatlı çay bahçesi ve yürüyüş parkurları ile şehrin gürültülü yaşamından uzak hoş saatler geçirebileceğiniz bir alan.

  • Konum: Yaylacık, Ulubatlı Hasan Cd., 71100 Kırıkkale Merkez/Kırıkkale
  • Yol tarifi al >

8- Karıştıran Kilisesi Mesire Alanı

Burası Neresi? Adından da anlaşılacağı üzere kilisenin konumlandığı mevkiide bulunan Karıştıran Kilisesi Mesire Alanı, bahsi geçen kilise ile birlikte doğal sit niteliğini taşımaktadır. Yaz aylarında halk tarafından mesire alanı olarak kullanılan bu alan tescil altına alınmış bir bölgedir.

-Göletler

9- Hasandede Göleti

Burası Neresi? Hasandede Beldesi’nde bulunan ve bulunduğu bu bölge ile aynı ismi taşıyan gölet, tepeler arasında gizli kalmış bir güzellik adeta. Özellikle soğuk ve sert geçen  kış dönemlerinde buz tuttuğu zamanlar büründüğü güzellik Kırıkkale gezilecek yerler listenizde görülmeye değer bir nokta.

havuzlar

10- Kızılırmak Havzası

Burası Neresi? Türkiye’nin en uzun nehri olma özelliğine sahip olan Kızılırmak, Kırıkkale şehrinden  geçiyor olup mutlaka görülmesi gereken önemli noktalardandır. Kırıkkale’nin derelerinden su toplayarak Bafra’ya kavuşan bu nehri görünce pişman olmayacaksınız.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

11- Yozgat

Burası Neresi? Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı’nın ardından Selçuklular kervanlarla gelerek Bozok Yaylası’na yerleşirler ve şehrin tarihi buradan başlar. Dağlar arasından geçerek giriş yaptığınız Yozgat‘ta sizi ilk olarak Yozgatlı Şakir Usta’ya yaptırılan kare prizma şeklindeki Yozgat Saat Kulesi karşılıyor. Tüm şehre hakim olan saat kulesinden sonra sırtını eteklere dayamış olan 1800’lü yıllarda inşa edilmiş olan Yozgat evlerinin muhteşem manzarasına kendinizi kaptıracaksınız.

Eşsiz mimarisi ile çarşının tam ortasında yer alan Çapanoğlu Cami  1779 senesinde inşa edilmiş olup 3 bölmeli ve tek kubbeli ana mekandan oluşmaktadır. 1871’de yapılan Nizamoğlu Konağı adıyla bilinen Yozgat Müzesi’nde yöreye ait etnografik eserler sergilenmektedir. İlk milli park olma niteliğine sahip olan Çamlık dillere destan güzelliği ile siz ziyaretçilerini bekliyor. Huzuru tam anlamıyla yakalayabileceğiniz parkta sessizliği yalnızca ağaçlar arasından gürül gürül akan suyu bozuyor.

*Yozgat ile Kırıkkale arasında 177 kilometre mesafe vardır.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Şehirle özdeşleşmiş olan MKEK Silah Fabrikası’nı gezmeden,
  • Her sene düzenlenen Karakeçili Uluslararası Kültür Şölenini seyretmeden,
  • Sulu Mağarayı dolaşmadan,
  • Nur Cami’sini yakından görmeden,
  • Tarihi evleri incelemeden, DÖNME!

*Tarihi Yerler

Kırıkkale’nin tarihini yansıtan ve en eski yerleşim alanı olarak kabul görmüş olan Ceritkale Kaya Mezarları’ndan başlayarak, şehirde yer alan cami ve türbelerden; Hasandede Cami, Şeyh Şamil Cami ve Türbesi, Ballı Cami ve Türbesi, Koçubaba Cami ve Türbesi, Haydar Sultan Cami ve Türbesi gibi daha pek çok yapıyı ziyaret edebilirsiniz. Gerekli tüm bilgiyi Kırıkkale’nin tarihi yerleri yazımızda bulabilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Kırıkkale’de şehir içi ulaşımda özel halk otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Bu araçlar ile tüm ilçelere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Akşam saat 22:00’dan sonra herhangi bir sefer olmadığı için taksi kullanmanız gerekiyor.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce