Kayak Tatili İçin Gerekli Malzemeler Listesi

Kayak sezonu yaklaştığına göre keyifli bir kayak tatili için hazırlıklar başlayabilir. Hazırlığın en önemli kısımlarından biri de şüphesiz kayak tatilinde gerekli malzemeler listenizdeki eksikleri tamamlamak olacaktır. Sizin için hazırladığımız yazımızda kış aylarının vazgeçilmez sporlarından olan kayak yaparken ihtiyacınız olacak malzemelerle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Kayak yapmak için gerekli malzemeler

1. Kayak

kayak malzemeleri

Kayak, sporcunun karda hareket etmesini sağlayan unsur olması nedeniyle kar tatili için alınması gerekenler listesinin en üst sırasında bulunan materyaldir. Çelik, cam elyaf, plastik gibi birden fazla katmanın bir araya gelmesiyle üretilen kayaklar, vücudunuzu destekleyecek kadar sağlam ve kar yüzeyinde batmanızı engelleyecek kadar uzun olmalıdır.

Kullanılan kayak kişinin ağırlığına ve boyuna uygun olmadığında, kayak yapan kişiyi karda mahsur bırakabilir ve aşağı inemez hale getirebilir. Kayakların ucu sivri olmasına karşın, gövde kısmı ayakları sığdırmak için ayarlanabilir kayışlara sahip uzun bir dikdörtgendir.

2. Kayak direkleri

Kayak direkleri bütün kayak yapanlar tarafından kullanılmaz, ancak denge ve dönüş söz konusu olduğunda rekabet sağlamak için önemli kayak malzemeleri arasında bulunmaktadır. Kayak direklerinin yüksekliği kayakların boyutuna benzer şekilde 115 cm ile 140 cm arasında değişmektedir. Direğin gövdesi alüminyumdan, kulpu ise plastikten yapılmaktadır.

Kayak batonlarını güvenli bir şekilde kullanabilmeniz ve aerodinamiği arttırmak için direkler kar içinde olmadığı zamanlarda 90 derecelik açıyla arkanıza bakacak şekilde durmalıdır.

3. Kar botları

Kar botları diğer botlara göre farklı bir yapıdadır çünkü bu botların amacı yürümek değil, kayakları ayaklarınızın bir uzantısı yapmaktadır. Botun diğer botlara göre en farklı kısmı taban kısmıdır ve plastikten yapılmış bu kısmın içinde kayakları kilitlemek için oluklar bulunmaktadır.

Kar botlarının ölçü kriterleri farklı olduğundan satın almadan önce beden tablosuna dikkat etmek çok önemlidir. Kayak botu giyerken öncelikle askıları tamamen gevşetmeli, ayağınızı geçirdikten sonra plastik askıları çekip sabitlemelisiniz.

4. Kayak kaskı

kayak kaskı

Hem yeni başlayan kayak meraklıları için hem de bunu bir tutku haline getirmiş olan kayak kaskı, mutlaka sahip olunması gereken kayak malzemeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Son zamanlarda kaskların önemi daha da anlaşılmaya başlandı ve kayak yaparken kafadan alınabilecek darbelere yönelik alınacak en önemli tedbirlerin başında kayak kaskları gelmektedir.

Kask fiyatları sundukları koruma iddiasına ve sahip olduğu özelliklere göre değişmektedir. Bununla birlikte bir kaska ne kadar fiyat öderseniz ödeyin, eğer o kask sizin kafa yapınıza uymuyorsa sizi korumada yetersiz kalacaktır. Kaskı taktığınızda sıkıca oturmalı ve başınızı salladığınız zaman hareket etmemelidir.

Çocuklar için kask alırken ise asla “seneye de giyer” mantığıyla davranarak büyük kask almamalı, kafasına tam olarak uyan bir kask almaya özen göstermelisiniz. Eğer çocuklarla tatile gidilebilecek yerler için valiz hazırlıyorsanız kayak tatili için gerekli malzemeler listenize çocuklar için uygun bir kaskı da mutlaka eklemelisiniz.

5. Kayak gözlükleri

kayak gozlugu

Bembeyaz karlarla kaplı pistlerde görüş açınızın net olması çok önemlidir. Bunun için görüşünüzü etkileyecek kar, buz ve güneşi engellemesi ve size en iyi görüşü sunması için kayak gözlükleri takmalısınız. Birçok firmanın çok kaliteli ve değiştirilebilir cam seçenekleri sunan gözlüklerinden size uygun olanını deneyerek satın alabilirsiniz.

Gözlük seçimi yaparken kask ile gözlük arasında boşluk kalmamasına özen göstermelisiniz. Bu nedenle birlikte giyildiğinde rahat ve uygun olup olmadığını anlayabilmek için kayak gözlüğü satın alırken kaskınızı yanınızda bulundurmanız faydalı olacaktır. Kayak gözlüğü seçimi kadar gözlüğün lens seçimi de önemlidir. Bu nedenle gözlük alırken bir uzman yardımına başvurmalı ve sizin ihtiyacınıza en uygun lense sahip gözlüğü seçmelisiniz.

6. Kayak montu

Kar tatili yapmak isteyenler için soğuk havalara karşı dirençli kıyafetler temin etmek çok önemlidir. Kayak montu da kayak tatiline giderken alınması gerekenler arasında bulunuyor. Kayak montu seçimi yapılırken sadece tarza yönelik yapmak çok doğru bir davranış olmayacaktır. Bunun yerine önceliğiniz soğuğa, rüzgara ve suya dayanıklı bir mont seçmeyi önceliğiniz arasına almalısınız.

Fermuarlı ve hava geçirgenliği konusunda başarılı bir ceket seçimi çok önemlidir. Bu tür bir ceket aşırı ısınmaz ya da soğuğun içeri girmesini engeller. Fermuarlı ceplere sahip olması ise kayak yaparken değerli eşyalarınızı güvende tutmak için gereklidir.

7. Termal içlik

Sıcaklığın düşük olduğu havalarda rahatlık sağlamak için termal bir katman çok önemlidir. Termal içlikler vücut sıcaklığının dengede kalmasına olanak sağladığı gibi vücudunuzun gün boyu kuru kalmasına yardımcı olmak için vücudunuzdaki nemi uzaklaştırmaya da yardımcı olacaktır.

Termal içlik seçimi yaparken ıslandığında bile yalıtımı koruma konusunda mükemmel olan, nefes alan ve kokmayan kumaştan üretilmiş içlikleri tercih etmek çok önemlidir. Kumaşın kokmamasını ise antibakteriyel özelliğe sahip olması sağlamaktadır.

8. Güneş gözlüğü

Kayak tatili yaparken ihtiyaç olacak şeyler arasında kaliteli bir güneş gözlüğü de vardır. Öğle yemeği molasında ya da kayak yapmadığınız diğer zamanlarda ışıktan gözlerinizin kamaşmasını ya da gözlerinizin güneşten yanarak kar körlüğüne neden olmasını engellemek için güneş gözlüğü kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Kar körlüğü güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalması nedeniyle geçici olan bir görme kaybıdır. Alacağınız iyi bir güneş gözlüğü ile UVA, UVB, UVC ve zararlı mavi ışığı gibi güneşten gelebilecek riskleri %100’e kadar engelleme şansınız bulunmaktadır.

9. Kayak çorapları

Harika bir kayak tatili yaparken bu güzel anın üşümüş ve soğuk ayaklar nedeniyle yarıda kesilmesi pek hoş olmaz. Sentetik malzemeden ya da yünden yapılmış kaliteli kayak çoraplarına yatırım yaparak bu riski ortadan kaldırabilirsiniz.

Yaygın olarak iki çift çorabı üst üste giyinmenin soğuktan koruyacağı düşünülür ancak bu davranış soğuktan yeteri kadar korumayacağı gibi genellikle rahatsızlığa ve kan dolaşımının azalmasına neden olmaktadır. İyi bir çift kayak çorabı ise yokuşlarda sizi hiçbir şeyin rahatsız etmemesi için sıcaklık, konfor ve nem emici özellikler sağlayacaktır.

10. Esnek iç çamaşırları

Kayak yaparken vücudunuz çok fazla hareket halinde olacağı için esnek iç çamaşırları çok önemlidir. Her ne kadar pamuklu iç çamaşırları çok rahat olsa da bütün gün rahat etmenin yolu esnek iç çamaşırlarından geçmektedir ve bu çamaşırlar pamuklulara göre çok daha hızlı bir şekilde kurumaktadır. Esnek iç çamaşırları aynı zamanda terin vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasını sağlayarak kendinizi her an zinde ve gitmeye hazır hissetmenizi sağlayacaktır.

11. Polar

Kayak tatili için valiz hazırlarken yanınıza almanız gerekenler arasında orta katmanda giymeniz gereken polarlar çok önemlidir. Orta katmandaki giydiğiniz kıyafetler dağlarda hayati bir öneme sahip olan vücut ısısının korunması için çok önemlidir. Polarlar sentetik yünlü kumaşlardan uçuşan kapüşonlular ve kuştüyü iç ceketlere kadar çok geniş bir yelpazeden seçilebilir.

Polar seçiminde en dikkat edilmesi gereken en önemli nokta istenmeyen nem oluşumunu engellemesi için nefes alabilir olmasıdır. Polarla aynı zamanda apreste en dikkat çeken kayak kıyafetidir. Bu nedenle polar seçimi yaparken tarzınızı yansıtan şık bir polar seçimi yapmaya da özen göstermelisiniz.

12. Tulum

Tıpkı ceketleriniz gibi kayak pantolonunuzun da dış etkenlere dayanıklı olması çok önemlidir. Bu nedenle ister bol isterseniz de dar bir pantolon seçin, kaliteli yalıtıma, fermuarlı havalandırmaya ve yeterli düzeyde su geçirmezliğe sahip olan bir pantolon giymeye özen gösterin.

Pantolonunuzun fermuarlı ceplere sahip olması anahtar, kart gibi önemli eşyalarınızı güvende tutmak için çok önemlidir. Kayak ya da snowboard yaparken üzerinize tam oturan ve aynı zamanda hareket özgürlüğü sağlayan bir pantolon seçmelisiniz. Vücut şeklinize uygun salopetleri bulmak için aceleci davranmadan birkaç farklı mağazayı gezmeniz ve farklı tulumları denemeniz gerekebilir.

13. Sırt çantası

İyi bir sırt çantası kar tatili için gerekli malzemeler arasında belki de ilk edinmeniz gerekendir. İçerisinde ihtiyacınız olabilecek malzemelerin bulunduğu bir sırt çantası sayesinde ekipman toplamak ya da bir şeyler yemek için sık sık mola vermek zorunda kalmadan bütün gün boyunca keyifli bir şekilde kayak yapma konforunu yaşayabilirsiniz. Sırt çantası, dağda karşı karşıya kalınabilecek ufak tefek yaralanmalarda lazım olabilecek sağlık malzemeleri koymak için de çok önemlidir.

Sırt çantası seçimi yaparken bütün eşyalarınızı taşıyacak kadar yeterli hacme sahip bir çanta seçmelisiniz ancak seçtiğiniz çantanın telesiyeje sığacak büyüklükte olmasına da dikkat etmelisiniz. Farklı bölümlere sahip bir sırt çantasını tercih etmeniz değerli eşyalarınızı güvende tutmanızı ve taşıdığınız atıştırmalıkla diğer eşyaların ezilmesini önlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca güvenliği artırmaya ve çantayı rahat bir şekilde taşımanıza yardımcı olarak omuz, göğüs ve bel kayışlarına sahip sırt çantalarını seçmeye dikkat etmelisiniz.

14. Bere

bere

Bereler, dağlarda kafanızı düşük sıcaklıklardan korumak için önemli bir rol üstlenmektedir. Bereler ısıyı %12 oranında koruyarak sağlıklı bir şekilde kayak sporuna kaldığınız yerden devam etmenize yardımcı olur. Başınız soğuduğu anda, vücudunuzun geri kalanı da hızlı bir şekilde ısı kaybetmeye başlayacağı için, seyahatinizde kar tatili için kıyafet seçerken yanınıza kaliteli bir bere aldığınızdan emin olun.

Kaskınız çıkar çıkmaz görünecek olan bere, ister apreste, ister tesiste dolaşırken, ister öğle yemeği yerken sıcaklığı koruyacağı için kaliteli olmasının yanı sıra şık olması da çok önemlidir. Bu nedenle görünüş olarak da dikkat çeken ve kendinizi şık hissedeceğiniz bir bere seçimi yapmanızı öneriyoruz.

15. Su geçirmez eldivenler

Kayak yaparken donmuş bir elle kayak sopası tutmayı kimse istemez. Bu deneyimin kolay ya da hoş olmadığı kesin. Bunun önüne geçmek için kayak yapacak kişinin su geçirmez kaliteli eldivenlere sahip olması şarttır. Bu nedenle eldiveninizin yalıtım teknolojisine sahip, su geçirmez yapıda mükemmel bir eldiven olduğundan emin olmalısınız ve eldiven alırken paradan tasarruf etmeyi düşünmemelisiniz.

16. Boyun ısıtıcı

Boyun ısıtıcı ya da buff kayak ekipmanları arasında hem eğlenceli hem de çok yönlü ekipmanlardan biridir. Boyunluk seçiminde boynunuzu sıcak tutması öncelikli kriterdir. Bunun yanı sıra hızlı kuruyan ve nefes alan kumaşlardan üretilmiş olması da çok önemlidir.

Boyunluğun en güzel yanı da işlevsel olmasıdır. Bir boyunluğu boynunuzu sıcak tutmak için kullanabilmenizin yanı sıra başlık, atkı, bandana, saç bandı gibi amaçlar için de kullanabilirsiniz.

17. Telsiz

kayak telsizi

Şayet kayak konusunda uzmanlaştıysanız ve pist dışında kayak yapma cesaretini kendinizde buluyorsanız yanınızda bir telsiz mutlaka bulundurmalısınız. Telsizler kayak yapma esnasında elektronik sinyaller gönderirler ve bu elektronik sinyaller bir çığa yakalanma esnasında gruptaki diğer kişilerin çığa yakalanan kişiyi bulmalarına yardımcı olur. Bu da kayak yapan bir kişi için telsizin ne kadar hayati bir malzeme olduğunu göstermektedir.

Pist dışında kayak yapanlar için bir kürek ve bir sonda da mutlaka bulunması gereken materyaller arasında bulunmaktadır. Eğer siz de pist dışında kayak yapmayı planlıyorsanız bu üçlü malzeme grubunu yanınıza aldığınızdan mutlaka emin olmalısınız.

18. Güneş kremi

Kış mevsiminde güneş kremi her zaman alışveriş listenizin ilk sıralarında yer almaz. Bununla birlikte kayak yapmak sizi plajda geçirilen bir günden çok daha fazla UV ışınlarına karşı savunmasız bırakabilir. Dağın yüksek rakımından dolayı atmosferik koruma tabakası azalmaktadır. Aynı zamanda kar da UV ışınlarının zeminden yansımasını arttırmaktadır ve bu da kayakçıların yüzünü güneşin zararlı ışınlarına karşı son derece duyarlı hale getirmektedir.

Kayak yaparken kullanılacak olan güneş kremi, çoğunlukla normal güneş kremlerine oranla daha yüksek güneş koruma faktör oranlarına, rüzgar ve soğuğa karşı daha yüksek bir koruma seviyesine sahiptir. Bu da kış aylarında kullanılacak güneş kremini daha özel yapmaktadır.

Evet, kayak tatiline giderken alınması gerekenler listemizi paylaştığımıza göre artık alışverişe çıkma ve eksiklerinizi tamamlama zamanı! Eğer listemizde es geçtiğimiz maddeler varsa bunları bize yorum kısmından yazmayı ve yazımızı geliştirmeye yardımcı olmayı da unutmayın. Keyifli kayaklar dileriz 🙂

Valiz hazırlıklarına başladıysanız Avrupa’da kayak yapılacak yerler hakkında bilgi almak için hazırladığımız içeriğimize de mutlaka göz atmalısınız. Bütçe olarak ya da zaman açısından Avrupa sizin için uzak bir rota olacaksa yönünüzü Türkiye’de kayak tatili yapılacak yerlere çevirebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin