Tarihin sır dolu kapılarını aralayacağınız Kaş’ın tarihi yerleri listemizde, kentin birbirinden dikkat çeken tarihi noktalarını derledik. Siz de bu yapıları merak ediyorsanız buyurun yazımıza;
Kaş tarihi hakkında; Kaş’ın bilinen ilk adı kaynaklara göre “Habesos” olarak kabul edilmiştir ve kentin geçmişi MÖ 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Karia ve Likya arasında bir bağlantı noktası oluşturan bölge, dönemin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Bir zaman Büyük İskender’in de yönetimi altına giren şehir, daha sonra en parlak dönemlerini yaşayacağı Roma ve Bizans hakimiyetine girmiştir.
Kentin sırasıyla hangi medeniyetlerin hakimiyeti altına girdiğini belirtmemizin faydalı olacağını düşünüyoruz: MÖ 2000’li yıllarda Likyalılar, MÖ 546 senesinde Persler, MÖ 336 senesinde Helenler, MÖ 65 senesinde Romalılar, MS 395’de Bizanslılar, MS 1085’de Selçuklular, MS 1308 yılında Teke Beyliği, MS 1361 yılında Kıbrıs Krallığı, MS 1426 senesinde Osmanlı ve I. Dünya Savaşı sırasında İtalyanlar tarafından ele geçirilmiştir. 1921 senesinde ise Kaş, kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir parçası olarak Antalya’nın bir beldesi kabul edilmiştir.
Kaş’ın en ünlüleri; Kaş’ın en ünlü tarihi yerleri konusunda bizce listenin ilk sırasını Batık Şehir alır. Evet, şehir batmış olabilir ancak geride sular altında görülebilen etkileyici bir bölge bırakmıştır ve bu bölgeye düzenlenen tekne turlarında bu muazzam manzarayı seyretmek gerçekten insanı büyüleyecek cinsten bir deneyim. Tabi Kaş’taki tarihi noktalar sadece bu kadar değil, bölgede görülmeye değer Xanthos, Antiphellos, Myra, Phellos gibi daha pek çok antik durak sizi bekliyor…
Kaş gezi tavsiyesi; Öncelikle “Kaş’a ne zaman gitmeli?” sorusunun cevabı ile önerilerimize başlayalım istedik… Kaş küçük bir belde ve haziran ile eylül arası en hareketli dönemini yaşasa bile bu dönemde bile aşırı bir kalabalık olmuyor. Bu nedenle bu zaman aralığında çekinmeden Kaş gezisi düzenleyebilirsiniz. Eğer daha da sakinlik isterseniz Mayıs ya da eylül ayı çok daha isabetli bir tercih olacaktır.
Madem Akdeniz’e geldiniz o halde Kaputaş ve Patara Plajı başta olmak üzere Kaş’ın muhteşem noktalarında Akdeniz mavisinin tadını mutlaka çıkarmalısınız. Bolca antik kent kalıntısına ev sahipliği yapan Kaş’a gelenlerin tarihe fazlasıyla doyacağı bir tatil geçireceğini de belirtelim. Doğayla iç içe bir tatil imkanı da sunan Kaş’ta kamp yapılacak yerler de bir hayli fazla. Kamp severlere buradan duyurulur! Eğer kamp konusu size göre değilse Kaş’taki en güzel otel tavsiyelerimize de göz gezdirebilirsiniz.
Kaş’ta gece hayatı da ziyaretçiler için beklentileri hayli karşılayacak cinsten. Eğer gündüz saatlerinin yorgunluğunu geceleri eğlenerek ve dans ederek üzerinizden atmak isterseniz Kaş beldesinin sizi memnun edeceğini düşünüyoruz.
Müzekart; Kaş’ın antik kentleri için giriş ücreti ödememek adına mutlaka Müzekart ya da Museumpass Akdeniz seçeneklerinden birini edinmenizi öneriyoruz. Bölgedeki antik kentlere giriş ücretleri görece pahalı olduğu için bu kartlar sizi büyük bir maddi külfetten kurtarabilir.
Burası neresi? MÖ 6. yüzyıldan beri var olan kent, Likya Bölgesi’nin bilinen en eski yerleşim yerlerindendir. Antiphellos “kayalıkların karşısındaki yer” anlamına gelmektedir. Likya yazıtlarında ve bölgede çıkarılan sikkelerde şehrin adı “Habesos” olarak da geçmektedir. Roma İmparatorluğu dönemine kadar olan ki zamanlarda daha fazla gelişmiş ve bu dönemde önemli bir liman kenti haline gelmiştir.
Neden gitmeliyim? Ayakta kalan en önemli yapılar arasında antik tiyatro yer almaktadır. Yapı, Helenistik tiyatro tipinin ülkemizde ortaya çıkarılmış en güzel örneklerinden biri kabul edilmektedir. Yamacın eteğine inşa edilmiş olup muhteşem bir deniz manzarasına bakar. Tiyatronun sahne kısmı yok. MÖ 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen üzerinde dört kadın kabartmasının bulunduğu antik mezarlar bulunmaktadır. Ayrıca Gotik tarzı ve üzerinde Likya yazıtlarının bulunduğu mezarlar oldukça ilgi çekicidir.
Burası neresi? MÖ 4. yüzyıla ait olduğu bilinen Likya anıtları, 3 bölümden oluşan yükseltilmiş lahitlerdir. Lahitlerin üstünde bir kaya parçasından yapılmış sivri taş kapak bulunmaktadır. Mezar, “Aslanlı Lahit” olarak da anılmaktadır. Kapakların her iki yanında, pençeleri üzerinde duran iki adet aslan başı vardır. Üzerinde dört levha bulunan lahitin iki bölümünde betimleyici kabartmalar yer alırken diğer iki bölümünde ise defin hakkının kime verileceği hakkında bilgilerin yer aldığı yerden 1,5 metre yükseklikte Likya kitabesi bulunmaktadır. Şehir merkezinde bulunan Kral Mezarları’nı rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Tarihe ışık tutan Kral Mezarı, Kaş’ta mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Mezarın en ilgi çekici noktalarından biri ise dik bir şekilde duran teknenin, kralın canlandığında binip gideceğine inanılmasıdır. Bu mit bile mezarı hayli ilgi çekici yapmaktadır.
Burası neresi? Kaş’ın, Demre beldesinde bulunan ve Antalya’nın tarihi yerleri için önemli bir yere sahip olan Myra, konumu itibari ile bölgeye hakim olmakla birlikte, ihtişamlı bir görünüme de sahiptir. Sarp ve dik kayalıklar içlerine oyularak yapılmış mezarları ile geçmiş dönemde yaşamış olan insanlık tarihine hayranlık duymanızı sağlayacak. Kent, geçmişte bölgenin ihtişamlı şehirlerinden biri olması nedeniyle Likya’nın başkenti görevini de üstlenmiştir.
Neden gitmeliyim? Bu mezarlar kabartma ve yazılar ile süslenmiş olup mimarisiyle göz dolduruyor. Ayrıca St. Nicholaus (halk arasında bilinen adıyla Noel Baba) Kilisesi, Hristiyanlık inanışı için önemli bir yeri olup her yıl 6 Aralık’ta anma töreni düzenlenmektedir. Tırmanışı zor bir yolculuk olsa da pişman olmayacaksınız.
Burası neresi? Xanthos Antik Kenti; Likya’nın dini ve idari merkezi olan bir başkenttir. UNESCO tarafından 1988 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Kente dair ulaşılabilen en eski tarih ise 8. yüzyıldır. Perslerin kenti kuşatmasından sonra savaşı kazanamayacaklarını anlayan ve onurlu karakterleriyle tanınan Xanthos ordusu, kentteki tüm kadın ve çocukların hepsini öldürmüş ardından tek bir kişi bile kalmayacak şekilde savaşmışlardır. Kent, III. Antiochus tarafından fethedilmesinin ardından Likya’nın da başkenti olmuştur.
Savaş sırasında burada bulunmayan 80 aile, kente döndüklerinde kenti tekrar kurmuşlardır. Şehrin başına sadece bunlar gelmekle kalmamış, tekrar büyük bir yangın çıkmış ve şehir küle dönmüştür. Küllerinden yeniden doğan şehir, Arap akınlarının başlaması sonucu terk edilip kaderi ile baş başa bırakılmıştır.
Neden gitmeliyim? Homeros’un İlyada Efsanesi’ne de konu olan Xanthos Antik Kenti, bölgede kurulan en eski şehirlerden biri olması nedeniyle Kaş’ın antik kentleri içinde görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
*Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.*
Burası neresi? Phellos, Akdeniz gemi ticaretinin gerçekleştirildiği en önemli limanlardan birine sahiptir. Bizans Devleti’nin yıkılışının ardından stratejik ve ekonomik açıdan daha da önem kazanmıştır. Şehri etrafı kayalıklarla çevrili olduğu için “Taşlık Ülke” olarak da anılmıştır. Günümüze ulaşan kale kalıntıları şehrin savunma amaçlı yapıldığına işaret etmektedir. Surlar ile çevrili şehrin koruma amaçlı yapıldığı anlaşılmaktadır ve şehirdeki kalıntılar incelendiğinde şehrin geçmişinin MÖ IV. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Kaş’a yolunuz düştüğü takdirde mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Neden gitmeliyim? Şehirde günümüze kadar en sağlam şekilde ulaşan ve dikkat çeken yapıların başında lahitler gelmektedir. Özellikle lahitlerdeki figürler oldukça ilgi çekicidir.
Burası neresi? Aperlai Antik Kenti’nin orijinal ismi Luwi dilinde “Akarsu Boğazı” olup, Sıçak Yarımadası üzerinde dar bir koyun başlangıcında bulunmaktadır. Likya’nın küçük liman kentlerinden bir tanesidir. Yüzyıllar içinde bölgede meydana gelen pek çok depremle büyük kısmı sular altında kalsa da hala bölgenin önemli antik kalıntıları arasında bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Kentten günümüze ulaşabilen kalıntılara, denize doğru inen tepenin yamaçlarında rastlanmaktadır. İki adet hamam ve Bizans Dönemi’ne ait iki kilise bulunmaktadır. Rıhtıma yakın yapılar sular altında kalmıştır. Bu kısmen suya gömülmüş kent görülmeye değer nitelikte.
Burası neresi? İsinda Antik Kenti, antik yazılarda fazla geçmeyen MÖ 4. yüzyılın öncesinden süre gelen küçük bir yerleşim yeridir ancak kentin tarihine dair net bilgi bulunmamaktadır. Belenli Köyü’ne yaklaşık 3 km mesafede güneyde bir tepede yer almaktadır ve ismi “Kutsal Şehir” anlamına gelmektedir. Paxromana Dönemi’nde, Antiphellos’un gelişmesi ile İsinda halkı buraya göç etmişlerdir. Kentte Roma Dönemi’ne ait olan mezar kalıntılarına rastlanmaktadır. Çok fazla bilinirliği olmayan bu antik kenti, kültür yolculuğunuz sırasında mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Neden gitmeliyim? İsinda Antik Kenti, günümüze çok sağlam bir şekilde ulaşamamıştır. Şehirde görülebilecek kalıntılar arasında Helenistik ve Roma döneminden kalma lahitler bulunmaktadır.
Burası neresi? Simena Antik Kenti’nin üzerine Kaleköy’ün kurulması ile eski ve yeni tarih birbirine geçmiştir. 1. Derece Arkeoloji Sit Alanı ilan edilmiş olup günümüze ulaşan en sağlam yapısı kalesidir. Yalnızca deniz yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kentin geçmişinin MÖ 4. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Günümüzde sakin bir tatil geçirmek isteyenler için tercih edilen bölge, “Kaleköy” olarak da adlandırılmaktadır.
Neden gitmeliyim? Antik kentte bulunan hamam, tapınak ve küçük bir amfi tiyatroya ait kalıntılar en çok dikkat çeken yapılardır. Burasını en cazip kılan detay ise Kekova’nın muhteşem manzarasını ayaklar altına seren Kekova Kalesidir.
Burası neresi? Depremlerin meydana gelmesi sonucu Batık Şehir’in suya battığı düşünülmektedir. Likya dilinde “Dolichiste” olarak isimlendirilmiştir ve MÖ 2. yüzyılda sular altında kaldığı tahmin edilmektedir. Şehrin adı ilk olarak 19. yüzyılda Cramer tarafından dünyaya duyurulmuştur. Geçmişte kentin, bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğu bilinmektedir.
Neden gitmeliyim? Bu koyda denize girmek yasaktır ancak günlük tekne turları veya mavi turlar ile ulaşım sağlanabilir. Kentte Bizans ve Roma dönemine ait önemli kalıntılar bulunmaktadır. Deniz içinde görülebilen temeller ve dönemin evlerine ait bazı kalıntılar da dikkat çekmektedir. Suyun altında gizlenmiş bu tarihi kent sizi büyüleyecek. Antik kent aynı zamanda ilerideki koylarla mavinin tadını çıkarmak ve yüzmek için de çok güzel fırsatlar sunmaktadır.
Burası neresi? Mitolojiye göre Apollo’nun doğum yeri Patara’dır. Meclis binası, Amfi tiyatro, tarihi deniz feneri, Patara Antik ana caddesi, hamam ve tapınaklar bulunan yapılar arasındadır. Patara’nın geçmişi MÖ 8. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve Likya’nın başkentliğini yapmış önemli şehirlerden biridir. Tarihi deniz feneri, günümüze ulaşan dünyanın en eski deniz feneridir. Dünyadaki ilk meclis binasının kalıntıları da Patara’da bulunmaktadır. Antik çağda Likya birliğinin en önemli liman kentleri arasında yer almaktadır. Ayrıca bölgenin en güzel plajları arasında ince kumu ve sığ denizi ile Patara Plajı bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Hristiyanlar için çok önemli sembollerden biri olan Noel Baba’nın Pataralı olduğu düşünülmektedir ve bu durumda kenti, Hristiyanlar için çok değerli kılmaktadır. Roma dönemine ait çok önemli kalıntılara sahip olması ve denize girilebilecek muhteşem Patara Plajı da antik kenti görülmeye değer kılan detaylar arasında bulunuyor.
Burası neresi? Pirha Antik Kenti’nde yer alan kaya mezarları ve lahit kalıntıları günümüze kadar ulaşabilmiştir. Kent, denizden 850 metre yükseklikte kurulmuştur ve Bezirgan köyünden yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüşle buraya ulaşılabilmektedir. Kentte yapılan arkeolojik kazılar sonucunda üç kadın heykeli ve rölyef gün yüzüne çıkartılmıştır. Bu eserler Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Neden gitmeliyim? Antik kentin bulunduğu noktada birçok kaya mezarı vardır ve bu kaya mezarlar oldukça ilgi çekicidir.
Burası neresi? Likyalıların Ana Tanrıçası Leto’nun onuruna kurulmuş bir antik şehirdir. İngiliz deniz subayı Hoskya tarafından 1841 yılında, Letoon Tapınağı keşfedilmiştir. Letoon Tapınağı’nın girişinin bir yüzünde Aramice, diğer yüzünde ise Grekçe ve Likçe olarak 3 dilde yazılmış yazıtlar yer almaktadır. Likya’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan şehir, MÖ 4. yüzyılda kurulmuştur.
Neden gitmeliyim? Kitabelerde Letoon’un işlevi hakkında bilgiler verilmektedir. Bunu yanı sıra, 1962 yılından itibaren sürdürülen çalışmalar sonucu Artemis, Apollon ve Leto’ya ait üç küçük tapınak ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Xanthos Antik Kenti ile birlikte 1988 senesinde Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Döneminin önemli bir dini merkezi olan bu kenti ziyaret etmek, insanlık tarihinin derinliklerine yolculuk yapmanızı sağlayacak.
Burası neresi? MÖ 3. yüzyılda yaşamış olan Aziz Nikolaos’un Noel Baba olduğuna bir dair inanç söz konusudur. Bu inancın sebebi çocukların koruyucusu misyonuyla dini bir kişilik oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Noel Baba’nın ölümünün ardından bu kilise içindeki lahdin içine gömüldüğü tahmin edilmektedir. Haçlı Seferlerinde, 1087 senesinde bölgeye gelen tüccarların Noel Baba’ya ait kemikleri Bari’ye götürdükleri düşünülmektedir. Geriye kalan ve Noel Baba’ya ait olduğu tahmin edilen kemikler ise günümüzde Antalya Müzesi içinde korunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Kilisenin mimari yapısı ve süslemeleri Orta Bizans döneminin en iyi örneğidir. Çoğu kez tadilat görmesiyle farklı dönemlere ait kolaj eserleri barındırmaktadır. Bölgenin en önemli eserlerinden olan Aziz Nikolaos Kilisesi’ni görmeden Kaş’tan ayrılmayı sakın düşünmeyin deriz.
Kaçırmayın! Her yıl aralık ayında kilisede anma törenleri düzenlenmektedir ve yoğun ilgi görmektedir. Eğer gezinizi bu aya denk getirirseniz bu etkinliğe de katılabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…