Kahire’deki En Popüler 19 Tarihi Yer

Dünyanın en büyük mega kentlerinden Kahire, tarihi yönü ile de dünya geçmişine ışık tutuyor.

Kahire Tarihi Yerler

Sıradışı olduğu kadar insanı kendisine çeken, harap bir yönü olduğu kadar tarihi anlamda oldukça zengin bir şehir olan Kahire, gezginlerin hem sevdiği hem nefret ettiği destinasyonlardan biridir. Gürültüsü, kirliliği ve şaşırtıcı trafiği ile bütün duyu organlarınıza saldırsa da modern merkezin ötesine baktığınızda yüzyıllar boyunca uzanan bir tarih bulacaksınız. Kahire’de yapılabilecek en iyi atraksiyonlardan biri kuşkusuz Kahire tarihi yerler listesindeki bütün yerleri dolaşmak olacaktır.

Antik Kentler ve Tarihi Eserler

1. Giza Piramitleri

Giza Piramitleri

Kahire’nin mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında kuşkusuz ilk sırada Giza Piramitleri yer alıyor. Şehrin hemen kenarında, Giza Platosu’nda bulunan bu hanedan mezarları, gezginleri kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Kuşkusuz bu piramitler içinde en çok dikkat çekeni Keops Piramidi oluyor. Bunun dışında Chepren Piramidi ve Mycerinus Piramidi de toza ve toprağa rağmen ziyaretçilerin es geçemediği duraklar arasında bulunuyor. Firavun yüzlü Büyük Sfenks ise Antik dünyaya dair en ikonik anıtlardan biri olarak kabul edilmektedir.

2. The Citadel

Muhammed Ali Camii, The Citadel

1176 yılında Saladin tarafından inşa edilen gösterişli bölge Mokattam Tepeleri’nin eteklerinde bulunuyor. Doğu duvarları dışında kalenin duvarları yok olsa da dönem dönem şehri idare edenler kaleye eklemelerde bulunmuştur. Muhammed Ali Camii ise kale içinde ziyaretçilerin en fazla ilgi gösterdiği dini ve tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Kalede bulunan El Nasır Camii de görülmesi gereken önemli yerlerdendir.

3. Bab Zuweila

Bab Zuweila

Kahire’nin kapıları arasında en ilginç olanlarının başında Bab Zuweila gelmektedir. Kapı, 11. yüzyılda Orta Doğu’nun bu önemli şehrinin etkileyici manzarasını seyretmek için inşa edilmiştir. İki minareye sahip olan kapı, şehrin güney tarafındaki son kapısıdır.

4. Al-Muizz li-Din Allah Street

Al-Muizz li-Din Allah Street

Bu tarihi bölge eski ihtişamına yakışır bir şekilde restore edilmiş birçok Memluk binasına ev sahipliği yapmaktadır. Bizce Kahire’nin mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında yer alan bu bölge, özellikle etkileyici tarihi unsurlara sahip fotoğraf çekmek isteyen ziyaretçilerin hayli ilgisini çekecektir. Burada özellikle Salih Eyyüb Medresesi, Qalaun Medresesi, Nasır Muhammed Medresesi gibi tarihi binaları es geçmemenizi öneriyoruz.

5. Nilometre

Nilometre

Roda Adası’nda bulunan Monastirli Palace, bahçesinde bulunan nilometre ile dikkat çekmektedir. Mısır’daki diğer nilometrelerin aksine çok sonra yapılan nilometre ve saray, Kahire’de gezilmesi gereken tarihi yerler arasında olması gereken önemli bir durak.

6. Manyal Palace

Manyal Palace

Roda Adası’ının kuzey ucu muhteşem bir şekilde boy gösteren Manyal Sarayı’na sahip. Arap ve Avrupa mimarisinin bir karışımı olan saray, birkaç yıllık bir restorasyon çalışmasının ardından yeniden ziyarete açılmıştır. Saray 20. yüzyılda Kral Faruk’un amcası tarafından yaptırılmıştır.

7. Saqqara Piramitleri

Saqqara Piramitleri

Bir dünya mirası olan Saqqara Piramitleri, bir zamanlar Memphis’in firavunlarına ve soylularına ebedi dinlenme yeri olarak görev yaptı. Burası yaklaşık 3000 yıl boyunca bir mezarlık olarak görev yapmıştır. Burada bulunan Step Pyramid, Red Pyramid, Red Pyramid gibi görülmesi gereken önemli piramitler bulunmaktadır.

8. Tanis Kalıntıları

Tanis Kalıntıları

Küçük bir antik alan olan Tanis Kalıntıları, 21. ve 22. hanedanlara başkentlik görevi üstlenmiş şehre dair ipuçlarına ulaşılmasını sağlamıştır. Şehrin kalıntıları büyük oranda yok olmuş olsa da kral mezarlarını görmek oldukça etkileyicidir.

9. Memphis Antik Kenti

Memphis Antik Kenti

Memphis Antik Kenti, Giza Piramitleri’ne nazaran daha izole ve küçük bir antik bölgedir. Buna rağmen dev bir firavun heykeli ve çeşitli kalıntılar göz önünde bulundurulduğunda bu bölgenin de Kahire tarihi yerler listesinde yer alması gerekmektedir.

Müzeler

10. Mısır Müzesi (The Egyptian Museum)

The Egyptian Museum

Kahire’deki Mısır Müzesi’nde sergilenen etkileyici koleksiyon, onu dünyadaki en büyük ve en önemli müzelerinden biri haline getiriyor. Müze, 1857 yılında Mısır tarihi hakkında araştırmalar yapan Fransız bilim insanı August Mariette tarafından kurulmuştur. Müze şimdiki yerine ise 1897 yılında taşınmıştır. Müzenin odalarında mücevherler, mumyalar gibi çok ilgi çekici antik kalıntılar sergilenmektedir.

Ziyaret Saatleri: Müze 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir

Giriş Ücreti: 10$

11. Museum Of Islamic Art

Museum Of Islamic Art

2014 yılında meydana gelen bir bombalama nedeniyle uzun yıllar ziyaretçilerine kapılarını kapatsa da artık ziyaret edilebilen Museum of Islamic Art, dünyadaki en önemli Orta Doğu sanatıyla ilgili koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Müzede Osmanlı çini eserlerinden mezar taşlarına kadar pek çok farklı eser sergilenmektedir.

Ziyaret Saatleri: Müze 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir

Giriş Ücreti: 10$

12. Museum of Modern Egyptian Art

Museum of Modern Egyptian Art

Kahire’nin en gözde bölgelerinden Zamalek’te bulunan Museum of Modern Egyptian Art, 20. yüzyıldan kalma Mısır sanatının pek çok güzide eserini görebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır. Kahire tarihi yerler listenize dahil ederek ziyaret edebileceğiniz bu etkileyici müzede sizi şaşırtacak pek çok şey bulabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: 10:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Camiler ve Dini Mekanlar

13. El-Ezher Camii

El Ezher Camii

970 yılında inşa edilmiş olan El-Ezher Camii, Kahire’nin en görkemli dini tapınaklarından biridir. Caminin genelinde Fatimid döneminin mimari etkilerine rastlamak mümkündür. Kahire’nin en ünlü camilerinden olan bu camiyi Kahire gezinizde mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Cami Kahire’nin tam göbeğinde bulunduğundan buraya ulaşmak da oldukça kolaydır.

14. Eski Kahire (Kıpti Kahire)

Kıpti Kahire

Bu bölge Hristiyanlar için Kahire’deki önemli noktalardan biridir. Buradaki Babil Kalesi, bölgenin en önemli tarihi unsurlarındandır. Buraya gelenler bunun yanı sıra Mısır’daki erken Hristiyan döneminde önemli bilgileri edinebilecekleri Kıpti Müzesi’ni de mutlaka gezi planına dahil etmelidir. Asma Kilisesi, Aziz George Kilisesi, Bacchus Kilisesi, Ben Ezra Sinagogu ise bölgede ziyaret edilmesi gereken dini yerler arasında bulunmaktadır.

15. Sultan Hasan Camii

Sultan Hasan Camii

Memluk mimarisinin dünyada görülebilecek en güzel örneklerinden biri olan Sultan Hasan Camii, 1356-1363 yılları arasında yapılmıştır. Geniş taş alanlarıyla adeta bir Mısır anıtını andıran bu camii, 26 metre yüksekliğindeki heybetli kapısı ile dikkatleri çekmektedir. Kahire tarihi yerler listemize aldığımız caminin minaresi ise 81,5 metre yüksekliğe sahiptir.

16. Ibn Tulun Camii

ibn Tulun Camii

MS 9. yüzyılda yapımı tamamlanan Ibn Tulun Camii, Kahire’nin en eski ikinci camisidir ancak inşa edildiği zamanlarda şehrin en büyük camisiydi. Kentin tarihini yakından tanımak isteyenler için Kahire’nin en ünlü tarihi yerleri arasında bulunan bu cami de mutlaka ziyaret edilmeli diye düşünüyoruz.

17. Al-Hakim Camii

Al Hakim Camii

MS 1013’te yaptırılan cami, Mısır’ın en etkileyici hükümdarlarından Al-Hakim tarafından yaptırılmıştır. Burası yüzyıllar boyunca akıl hastanesi, cami, medrese, kale gibi çeşitli amaçlarla kullanıldıktan sonra 1980 yılında tam anlamıyla restore edilmiştir.

Diğer Tarihi Yerler

18. Khan el-Khalili

Khan el Khalili

Burası dünyanın en farklı ve etkileyici alışveriş deneyimlerinden birini yaşamanızı sağlıyor. Ms 1400 yıllarında kurulan bu Orta Doğu çarşısı günümüzde hala gümüşçüler ve diğer esnaflar tarafından çok değer verilen bir alışveriş merkezi olarak kabul edilmektedir.

19. Downtown Kahire

Downtown Cairo

19. yüzyılın sonlarına ait bir Kahire gözlemlemek istiyorsanız şehir merkezinde bir yolculuğa çıkmanız gerekecek. Yürüyerek kolaylıkla gezebileceğiniz şehir merkezinde, geziniz esnasında sayısız tarihi yapıya ve önemli kalıntıya rastlayabilirsiniz.

Hazırlamış olduğumuz Kahire tarihi yerler listemizde Mısır’ın bu önemli şehrinde görmeniz gereken tarihi noktaları sizlerle paylaşmaya çalıştık. Gözümüzden kaçtığını ve listemizde mutlaka olması gerektiğini düşündüğünüz önemli yerler varsa bunları bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 

Kahire hakkında bütün yazılarımıza ulaşmak ve gezinizi daha sağlıklı planlamak isterseniz Kahire gezi rehberi sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin