İskenderiye’nin En Ünlü 16 Tarihi Yeri

Rotanıza İskenderiye’yi de aldıysanız şehrin en tarihi noktalarını öğrenmek için yazımızı takipte kalın.

İskenderiye Tarihi Yerler

Dünyanın her yerinde onu deneyimlemenizi bekleyen pek çok güzel yer bulunuyor. Bu yerlerden biri de Mısır ve bu harika ülkeye yapılacak hiçbir gezi İskenderiye’yi ziyaret etmeden tamamlanmış sayılmaz. İskenderiye tarihi yerler size bu şehrin tarihi hakkında pek çok öğrenme imkanı sunuyor.

Antik Kentler ve Ören Yerleri

1. Pompey Sütunu

Pompey's Pillar

İskenderiye’nin en meşhur tarihi yerleri arasında bulunan Pomey Sütunu da şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu tarihi Roma sütunu şehrin en büyük sütunudur ve Roma İmparatoru Diocletian’a şükretmek için inşa edilmiştir. Yaklaşık 1500 yıl önce 4. yüzyılda inşa edilmiş bu tarihi sütunun yanında durmak sizin için çok farklı bir deneyim olacaktır.

2. Kleopatra Sarayı

Eğer kendinizi maceracı hissediyorsanız, asla unutamayacağınız bir anı yaşamak için bu su altı şehrini mutlaka İskenderiye gezilecek yerler listenize dahil edin. Bunu yaparken kelimenin tam anlamıyla Mısır tarihinin derinliklerine dalacaksınız. Bu dalışla bir deprem sonucunda sular altında kalan Kleopatra Sarayı’nı ve diğer tarihi kalıntıları yakından görme fırsatını bulabileceksiniz.

3. Kom El-Dikka

Kom el Dikka

20. yüzyılın ortalarında şehirde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle kazılar yapılmaya başlandı. Bu çalışmalar esnasında Kom El-Dikka ismi verilen bölgede antik kalıntılara rastlandı. Bu kalıntılar arasında bir Roma Tiyatrosu, Roma dönemine ait Villa of the Birds ismi verilen bir yapıya ait kalıntılar ve Ptolemaik Tapınağı’na ait önemli kalıntılar da bulunmaktadır.

Müzeler

4. İskenderiye Ulusal Müzesi

İskenderiye Ulusal Müzesi

İskenderiye Ulusal Müzesi, bu kentin tarihiyle yakından tanışmak isteyenler tarafından mutlaka görülmeli. Müzede sergilenen koleksiyon içinde Firavun döneminden İslamiyet dönemine kadar çok geniş bir yelpazede eserler bulunmaktadır. Şehrin değişen yüzünü görmek için burası en ideal noktalardan biri.

Ziyaret Saatleri: Müze her gün 09:00-16:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

5. Royal Jewelry Museum (Kraliyet Mücevher Müzesi)

Kraliyet Mücevher Müzesi

Eskiden Mısır Kraliyet Ailesine ait bir saray olan Kraliyet Mücevher Müzesi, İskenderiye merkezde görülmeye değerler yerlerden biri. Yaklaşık bir saat süren ziyaret esnasında ziyaretçiler Kraliyet ailesi ve kraliyeti tarihi hakkında pek çok şey öğrenme imkanı bulmaktadır.

Ziyaret Saatleri: Müze her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Giriş Ücreti: 20 EGP (Yaklaşık 7 Türk Lirası)

6. Cavafy Müzesi

Yunan şair Constantin P. Cavafy’nin ikamet ettiği bir apartman dairesinde kurulan bu müze içinde şaire ait kişisel eşyaları ve belgeleri inceleyebilirsiniz. Eğer sanatla aranız iyiyse İskenderiye tarihi yerler listenize bu özel müzeyi de özellikle eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Ziyaret Saatleri: Salı’dan pazara kadar 10:00-17:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Eserler

7. Kayıtbay Kalesi

Kayıtbay Kalesi

Bu cüretkar kale 1480 yılından bu yana, İskenderiye sahilinde bekçilik görevini üstlenmektedir. Kale, bu önemli Mısır limanını gelen saldırılardan korumak amacıyla Memluk Sultanı Kayıtbay tarafından yaptırılmıştır. Kalenin taş duvarlı odalarını keşfetmek ve çatısından Akdeniz’i seyre dalmak için bu kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

8. Kom el-Shuqqafa Mezarları

Kom el-Shuqqafa Yeraltı Mezarları, Carmous bölgesinde bir tepenin güney yamacındaki kayalara oyulmuştur. MS 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve 1900’lü yıllarda keşfedilen mezarlarda Mısır ve Greko-Romen mimarisinin etkilerini görmek mümkün olmaktadır.

9. Ras El-Tin Sarayı

Görkemli Ras El-Tin Sarayı, geçmişte Mısır hükümdarlarının çöl sıcağından kaçmak için kullandıkları bir vaha olarak kullanılmaktaydı. Mimari anlamda İskenderiye’deki en önemli tarihi eserler arasında bulunan bu sarayın iç kısmı ziyarete kapalı olsa da cepheden sunduğu muazzam manzara ile kesinlikle görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır.

10. İskenderiye Kütüphanesi

İskenderiye Kütüphanesi

İskenderiye Kütüphanesi, kentin en ünlü yapılarından biri ve 3. yüzyıldan kalma kütüphanenin yeniden canlandırılmış halidir. Aynı anda 2000 okuyucunun misafir edilebildiği ana okuma salonuna sahip olan kütüphane, Mısır tarihi hakkında bilgi edinmek isteyenlere birinci elden bilgilere ulaşma imkanı sunmaktadır. Kütüphanenin dışında cam panelden bir çatı ve Antik Mısır sembolleriyle oyulmuş granit duvar bulunmaktadır. Kütüphane içinde aynı zamanda bir bilim müzesi ve planetaryum da bulunduğundan burası her yaştan ziyaretçi için mutlaka görülmesi gereken İskenderiye tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

11. Montazah Sarayı

Montazah Sarayı

Akdeniz’e bakan Montazah Sarayı, mükemmel bahçeli bir mimariye sahiptir ve kenti ziyaret etmek ve biraz rahatlamak için önemli sebeplerin başında gelmektedir. Muhteşem çiçeklere ve uzun palmiye ağaçlarıyla sizi çevreleyen bahçesi kendinizi evinizde hissetmenizi sağlayacak. Günümüzde bir müze olarak değerlendirilen sarayın ilk binası 1892 yılında dönemin kralı tarafından bir avlanma yeri ve misafirhane olarak inşa edilmiştir.

12. Anfushi Mezarları

MÖ 250 yılına kadar tarihlenen bu kireçtaşından mezarlar Mısır tanrıları ve günlük yaşamdan sahnelerle dekore edilmiştir. 20. yüzyılın başında keşfedilen mezarlıkta toplamda 5 mezar bulunmaktadır.

Dini Yerler

13. Ebu Abbas El-Mursi Camii

“İskenderiye’nin tarihi yapıları nelerdir?” sorusu için verilebilecek en önemli cevaplardan biri olan Ebu Abbas el-Mursi Camii, 1796 yılında aynı isme sahip olan dini liderin mezarının üzerine inşa edilmiştir.

14. Serapeum Tapınağı

Serapeum Tapınağı

Serapis’e adanmış ve III. Ptolemy tarafından yaptırılan Serapeum Tapınağı, İskenderiye’de dini anlamda önemli merkezlerden biri olarak kabul edilmektedir. Geçmişte İskenderiye Kütüphanes’nin önemli parçalarından biri olan tapınak, Romalılar tarafından tahrip edilse de çok önemli parçaları hala İskenderiye’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Diğer Tarihi Yerler

15. Ana Çarşı Alanı

İskenderiye’nin ruhunu biraz daha derinden yakalamak istiyorsanız ana çarşı sizin için İskenderiye’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasındaki yerini alması gereken bir nokta. Burada şehrin günlük yaşamını daha yakından inceleyebilir ve bir Mısırlı gibi alışveriş yapma deneyimini yaşayabilirsiniz.

16. El Alamein War Memorials

El Alamein War Memorials

İskenderiye’nin 112 km. batısında bulunan El Alamein, dünya tarihinde önemli bir yere sahiptir. II. Dünya Savaşı’nın Batı Afrika ayağının en sert çatışmalarına ev sahipliği yapan bölgede çeşitli ordulara mensup 80.000 civarında asker ölmüştür. Bölgede bulunan İtalyan Anıtı, Alman Anıtı, Commonwealth Mezarlığı gibi yerlerde binlerce asker defnedilmiştir ve burası ruhani anlamda oldukça etkileyici bir konumda bulunmaktadır.

İşte bu şehri ziyaret etmeyi düşünenler için İskenderiye tarihi yerler listesinde bulunması gereken en önemli 16 varış noktası. Ömür boyu unutamayacağınız bir gezi düşünüyorsanız bu noktaları asla es geçmeyin. Şayet gözümüzden kaçan noktalar varsa bunları bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

İskenderiye hakkında detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz şehirle ilgili hazırladığımız bütün makalelerimizi İskenderiye gezi rehberi sayfamızı ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin