Topkapı Sarayı, Osmanlı Devleti’nin İstanbul’daki en önemli idare merkezi olmuştur. Boğaz’a nazır 700 bin metrekarelik bir alana yayılan oldukça gösterişli bir yapı olan Saray, günümüzde Tarihi Yarımada’nın en önemli ziyaret noktalarından biri konumundadır.
Saray, Fatih Sultan Mehmet döneminde 1478 yılında inşa edilerek gösterişli yapısıyla Osmanlı’nın gücünü bütün dünyaya gösteren bir sembol haline gelmiştir. Saray ziyaretiniz sırasında Osmanlı Devleti’nin ihtişamını, saray yaşantısını, yemek kültürünü ve daha birçok önemli özelliğini gözlemleme fırsatı yakalayabileceksiniz. Tarihi Yarımada gezinizde Topkapı Sarayı’nı tam anlamıyla gezebilmeniz için bir gününüzü ayırmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Topkapı Sarayı altı ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler Bab-ı Hümayun, Divan Meydanı, Alay Meydanı, Enderun Avlusu, Sofa-i Humayun, Harem şeklinde sıralanmaktadır.
Bab-ı Humayun yani Saltanat Kapısı, Saray’ın 8 kapısından en gösterişli olanıdır. Padişahın Saray’a giriş yaptığı kapının bu kapı olduğu bilinmektedir. Kapının üstünde görkemli bir tuğra bulunur. Tuğranın bulunduğu yazmada İstanbul’un fethinin 25 yıllık süreci anlatılmaktadır.
Divan Meydanı, sarayın devlet işlerinin ve törenlerinin yapıldığı yer olarak bilinir. Burada önemli duyurular, devlet büyüklerinin cenaze törenleri gibi merasimler yapılmaktaydı.
Alay Meydanı, resmi geçitlerin yapıldığı, devlet büyüklerinin bu geçitlerle halkla bütünleştiği yer olarak tasarlanmıştır. Bu kısımda inşa edilen “Alay Köşkü” padişahın ve diğer devlet büyüklerinin gerçekleştirilen törenleri ve geçitleri izleyebilmesi için yapılmıştır.
Saray’ın ihtiyaçlarına göre, sağlık, eczane, cami, hamam vb. gibi yapıların inşa edildiği Enderun Avlusu, “III. Avlu” olarak da adlandırılmaktadır.
IV. Avlu olarak adlandırılan Sofa-i Humayun bölümünde ziyaretçiler Sünnet Odası, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, İftariye Kemeriyesi, Sofa Köşkü, Hekimbaşı Kulesi, Bahçeler, Sofa Camii ve Esvab Odası gibi bölümleri görme şansını yakalamaktadır.
Osmanlı Devleti’ne dair en az bilgiye sahip olunan noktalardan biri de hanedan üyelerinin özel yaşamlarıdır. Bu nedenle Osmanlı Hanedanı’nın yaşadığı özel alan olan “Harem” bölümü çoğu ziyaretçi için sarayın en merak edilen yerlerinden biri olmaktadır.
Sarayda zaman zaman onarım işlemleri olduğu için belirli zamanlarda belirli bölümler kapalı olabilmektedir. Bu nedenle dönemsel değişiklikleri takip ederek ziyaret zamanını belirlemek faydalı olacaktır.
Saray giriş ücreti şu an 40 TL olarak belirlenmiştir. Biletinizi online olarak alma şansına sahipsiniz. Bunun yanı sıra saray girişindeki gişelerden ve biletmatiklerden de biletinizi temin edebilirsiniz. Saray içindeki Harem Bölümü ve Aya İrini görülmek istendiğinde bunun için ayrı ücret ödenmesi gerektiğini belirtmemizde fayda var.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…