Hollanda

Hollanda’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Hollanda dünya üzerinde en çok dikkat çeken ve binlerce gezgini konuk eden güzel bir ülke olmasının yanında sokak lezzetleri ve atıştırmalık tatlarıyla da ziyaretçilerini büyülüyor.

Her ne kadar mutfağıyla tanınan bir ülke olmasa da Hollanda, peynirleri ve tatlılarıyla adını duyurmuş. Sokak satıcılarından kaliteli restoranlara kadar her yerde bulabileceğiniz onlarca lezzet, ülkenin güzelliğini iyice pekiştiriyor ve gezinize daha fazla tat katıyor.

Şehirlerinin eşsiz sokaklarında dolaşırken acıktığınızda deneyeceğiniz yiyecekleri derlediğimiz “Hollanda’da Ne Yenir, Ne İçilir?” yazımız size rehber olabilir.

Bitterballen

Hollanda’da patates ve et karışımıyla elde edilen küçük köfte kroketlere Bitterballen deniyor. Sokaklara yerleştirilmiş otomatlarda bile bulacağınız bu köftelerin isteğinize göre dana ve domuz etli olanlarını ya da deniz ürünlülerini deneyebilirsiniz. Çok açsanız ekmek arasında da satışı yapılıyor. Baharatlarla tatlandırılmış Bitterballen, soslar ve Hollanda biraları eşliğinde güzel gidebilir.

Licorice

Özünde meyan kökü bulunduran bir şekerleme olan Licorice (liiköriş diye telaffuz ediliyor), onlarca farklı çeşidiyle Hollandalıları en sevdiği abur cubur. Neredeyse her gün yiyorlar. Ancak kafanızdaki şeker tanımına pek uymadığını bilmenizde fayda var çünkü tadı ekşi ve acı arasında bir yerde. Yine de bir paket alıp deneyin.

Erwtensoep

Bizdeki çorbalara pek benzemeyen Erwtensoep, içinde pek çok sebze bulunsa da başı bezelyenin çektiği bir Hollanda çorbası. İçine çoğu restoranda sosis de ekleniyor. Oldukça farklı bulacağınız bir tat olacak ama ülkede denenmesi gereken ana yemeklerden biri diyebiliriz.

Garnalen

Bir çeşit karides yemeği olan Garnalen, genelde seyyar satıcılar ya da büfelerde satılıyor. Küçücük karidesler kullanılarak hazırlanan yemek isteğe göre sandviç ekmeklerinin arasında servis ediliyor ya da özel soslarla sunuluyor.

Haring

Ringa balığı Hollanda’da Haring olarak söyleniyor ve bu balığı tuzla marine ettikten sonra çiğ tüketiyorlar. Bölgede balık kuyruğundan tutulup diğer yeniyor ama siz isteğinize göre ekmek arasında da yiyebilirsiniz. ‘Denizden babam çıksa yerim’ diyenlerdenseniz hoşunuza giden bir lezzet olabilir.

Hollanda Peyniri

Hollanda peyniriyle ünlenmiş ülkelerden biri. Bu nedenle nefis peynirlerinden denemeden hatta bir parça da stoklamadan seyahatinizi tamamlamayın. Şehirde en çok tercih edilen peynir çeşitlerinden edam, gouda ve perranodan birini seçebilirsiniz. Nereden bulacağınıza dair bir endişeniz de olmasın. Her köşe başında bir dükkân bulabilir ya da dönüş yolunuzda havaalanında satın alabilirsiniz.

Oliebollen

İzmir lokmalarını hatırlatan Oliebollen, Noel pazarları ve festivallerin bir numaralı atıştırmalığı. Bizden tek farkı Hollandalılar bu mayalı tatlıyı elma ve krema gibi farklı aromalarla zenginleştirmişler. Şehir turunuzda elinizin altında bulunduğunda keyfinize keyif katacağının garantisini veririz.

Patat

Özel soslu patates kızartması olan Patat, Amsterdam başta olmak üzere ülkenin her şehrinde karşınıza çıkabilir. Genelde sokak satıcılarından alabileceğiniz bu patatesler, kâğıt külahlarda satılıyor ve bölgenin soğuk ikliminde enerji toplamanız için bire bir. Eğlenceli bir şehir turunda size eşlik etmesi için bir külah alabilirsiniz.

Poffertjes

Farklı tatlarla zenginleşmiş bir krep olarak düşünebileceğiniz Poffertjes, dondurmayla mükemmel bir uyum yakalıyor. Mayalı hamurdan yapılan bu tatlı, tereyağı ve pudra şekeriyle servis ediliyor. Seyyar satıcılardan ya da restoranlardan bulabileceğiniz gibi süpermarketlerden de temin edebilirsiniz. Sadece ısıtarak ve dilediğiniz malzemeyle birleştirerek nefis bir tatlı şöleni yapabilirsiniz.

Rijsttafel

Hollanda’da Endonezya rüzgârı estiren Rijsttafel, özellikle pilav sevenlerin denemesi gereken yemeklerin başında sayılabilir. Çeşit çeşit sos ve et yanında verilen hafif acılı pilavla hayli zengin bir sofranın tadını çıkarabiliyorsunuz. Doyuruculuğunun yanında görsel açıdan da muhteşem görünüyor. Ülke için bile egzotik olan bu lezzeti listenizin en güzel köşesine ekleyin.

Stroopwafel

Artık Türkiye’deki pek çok süpermarkette de satılan Stroopwafel, memleketi Hollanda’da sıklıkla tüketiliyor. Waffle hamuru arasındaki tarçın ve karamelle tatlı düşkünlerinin iştahını açan bir atıştırmalık. Sokak satıcılarından taze taze yiyebileceğiniz Stroopwafel’i bir de memleketinde deneyin.

*Sosyal ve kültürel aktiviteleri, sanata olan yaklaşımı ve özgür yaşam tarzıyla Hollanda, dünya üzerindeki en yaşanılası ülkelerden biri olarak kabul görüyor. Milyonlarca ziyaretçi ağırlayan ülkenin yeme içme seçenekleri de bir o kadar cezbedici. Bu güzel ülkenin kendine has yemek kültürünü deneyimleyeceğiniz şehirlerini sizin için hazırladık:

*Bu güzel lezzetleri yerinde tatmak için tek yapmanız gereken, Bilet Bayi’ye gelip hazırladığımız Hollanda uçak biletleri sayfasından uçuşları karşılaştırmak ve size en uygun olanı seçmek olacak. Şimdiden iyi eğlenceler ve afiyet olsun.

Paylaş
admin

Yeni Yazılanlar

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

6 saat önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

23 saat önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

1 gün önce

Dubai Gezilecek Yerler – En Güzel 85 Görülmesi Gereken Nokta!

Dubai gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten…

3 gün önce

İstanbul’da Günübirlik Gezilecek Yerler

Şüphesiz İstanbul Türkiye'nin en güzel şehri... Bu şehirde birkaç saate sığdırılamayacak birçok önemli nokta bulunuyor…

3 gün önce

Bavyera’nın Başkenti Münih’te Görülmesi Gereken 61 Yer

Münih nerede & Hangi ülkede? Avrupa'nın önemli ülkelerinden Almanya'nın kültürel açıdan en önemli şehri olarak…

2 hafta önce