Yıllar boyunca güvenlik endişeleriyle haber olan Hakkâri aslında birçok tarihi ve doğal güzelliği içerisinde barındırıyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ülkemizin en köşe noktası olan Hakkâri, Şırnak ve Van’a komşu olmakla birlikte diğer tarafında ise Irak’a komşu durumdadır. Eski çağlardan başlayarak Urartu, Pers, Arap, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin tamamına ev sahipliği yapan şehir kadim bir gelenek barındırıyor.
Tarihi ve kültürel birikiminin yanında ülkemizin en güzel dağlarına, vadilerine ve daha birçok güzelliklerine ev sahipliği yapan şehir son yıllarda güvenlik endişelerinin giderilmesiyle yerli ve yabancı macera severleri ağırlamaya başladı. Buna bağlı olarak Hakkâri ve çevresinde rafting, offroad, kampçılık, dağcılık ve trekking gibi doğa içerisinde gerçekleştirilen daha birçok faaliyet yapılabiliyor.
Özellikle kış mevsimlerinde aşırı bir şekilde soğuk olan bölgede gezip görülecek yerler ise Cennet Cehennem Vadileri, Cilo Dağları, Zap Vadisi, Seyithan Gölü, Ore Şelalesi, Zap Suyu, Hakkâri Kilim Müzesi, Seyithan Gölü, Mergan Vadisi ve Berçelan Yaylası şeklinde sırlanabilir.
Gezilip görülecek yerlerin yanında yöresel lezzetler açısından da oldukça zengin olan Hakkâri’de maşin çorbası, keşkek, parmak kebabı, kemikli kavurma, tandır ekmeği gibi yöresel lezzetler tadılabiliyor.
Ücretsiz Kamp Yerleri
Cilo Dağları Kamp Alanı
Ülkemizin en yüksek ikinci noktası olan Cilo dağlarına araçla ulaşım sağlanamıyor. Hemen eteklerinde kurulduğu Hakkâri’den dağa yakın bir konuma kadar araçla ulaşım sağlanıyor. Sonrasında ise Cilo dağlarına ulaşımın yaya olarak yapılması gerekiyor.
Doğu Torosların bir kolu olarak Hakkâri bölgesinde yükselen Cilo dağları yaz ve kış mevsimlerinin bir arada yaşandığı noktalardan. Karavan kampına çok da uygun olmayan bölge çadır kampı için oldukça uygun alanlar barındırıyor. Senenin hemen her mevsimi oldukça soğuk olan bölgede kamp ateşi etrafında çadır kampı kurmak ve eşsiz doğayı seyre dalmak oldukça keyifli oluyor.
Cilo dağları kış mevsiminden çıkıp bahar ayları başlayınca eriyen kar suları, açan rengârenk çiçekler ve yeşillenen doğa ile birlikte bambaşka bir ortama bürünüyor. Zirvesinden beyaz karların eksik olmadığı dağlar doğanın canlanmasıyla birlikte daha hareketli bir hal alıyor. Doğaseverler bu eşsiz manzarayı kaçırmamak adına bölgede kamp kurup çeşitli doğal faaliyetlerde bulunabiliyorlar.
Cilo dağlarında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye bütün ihtiyaçları temin ederek gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Dutluca Bölgesi Kamp Alanı, Çukurca
Dutluca bölgesi Çukurca ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezine 77 km mesafede yer alan bölgeye ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Doğal güzellikleri açısından dikkat çeken bölge yıllarca güvenlik endişeleri sebebiyle gidilemez noktalardan biriydi. Ancak bölgenin temizlenmesinden sonra turizme açılan bölgede kampçılığın yanında farklı doğal aktiviteler de yapılabiliyor.
Dutluca bölgesi aynı ismi taşıyan Dutluca Köyü ile aynı noktada yer alıyor. Çadır kampı ve karavan kampı için uygun alanlar barındıran bölge günübirlik piknikler için de tercih ediliyor. İki dağ arasında bir vadide yer alan Dutluca bölgesi yürüyüş rotalarıyla bölgedeki diğer noktalara da kolay ulaşım sağlayabiliyor. Kış aylarında oldukça soğuk olan bölge özellikle yaz aylarında hareketleniyor ve şenleniyor. Kampçılar, piknikçiler, doğada vakit geçirmek isteyenler Dutluca bölgesini tercih ederek faaliyetlerini kolay biçimde gerçekleştirebiliyor.
Dutluca bölgesinde kamp yapacaklar için herhangi bir tesis bulunmuyor. Oldukça yakında bulunan Dutluca köyü sakinleri misafirperver insanlar olsa da ihtiyaçları karşılamaya yeterli olmuyor. Bu yüzden bölgeyi kamp için tercih edecekler bütün ihtiyaçlarını önceden temin ederek bölgeye gitmeleri gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Sat Buzul Gölleri Kamp Alanı
Sat Buzul Gölleri, Yüksekova ilçesinde İki yaka dağlarında yer alıyor. Hakkâri şehir merkezine 85 km mesafede yer alan bölgeye ulaşım Yüksekova ilçesinden sağlanabiliyor. Ancak göllere kadar araçla ulaşım mümkün değil. Bu yüzden yaya olarak ulaşım sağlamak gerekiyor.
Sat buzul gölleri Hakkâri ve çevresinin en görkemli doğal güzellikleri arasında yer alıyor. İrili ufaklı on beşe yakın buzul gölüne sahip olan bölgede çadır kampı kurmak oldukça keyifli. Özellikle gecenin açık olduğu günlerde ay ve yıldızları çadırdan seyretmek insana harika hisler katıyor. Mayıs ve Haziran aylarından itibaren masmavi görüntüleriyle görenleri büyüleyen göller doğanın yeşillenmesiyle birlikte de harika bir manzara oluşturuyorlar. Bu manzarayı kaçırmak istemeyen doğaseverler, kampçılar ve dağcılar bölgeye giderek bu eşsiz manzaranın tadını çıkarabiliyorlar. İki yaka dağlarını tırmanış için tercih eden dağcılar da bu bölgede mutlaka kamp kurarak eşsiz doğanın tadını çıkarıyorlar.
Sat buzul gölleri kamp alanında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gitmek isteyenler hazırlıklarını önceden tamamlayarak bölgeye gitmeliler.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Cennet Cehennem Vadileri Kamp Alanı
Hakkâri merkeze 40 km mesafede yer alan Cennet Cehennem vadisi ülkemizde dört mevsimin ayrı bir güzellikte yaşandığı nadir noktalardan. Bölgeye ulaşım Hakkâri merkezden özel araçlarla sağlanabiliyor.
Cennet Cehennem vadileri üç bin beş yüz metre rakımda yer alıyor. Oldukça yüksek noktada yer almasına rağmen vadiler doğal güzellikleriyle görenleri adeta büyülüyorlar. Yem yeşil alanlarla buzla kaplı kayaların bir yerde toplandığı bölge çadır kampı için oldukça uygun alternatifler sunuyor. Bunun yanında özellikle bahar aylarında rengârenk çiçeklerle süslenen vadilerin manzarasına doyum olmuyor. Bölgede kamp yapanların haricinde bu güzellikleri fotoğraflamak isteyenler, bu ortamda yürüyüş yapıp temiz hava almak isteyenler bölgeye oldukça ilgi gösteriyor. Vadi boyunca harika manzara fotoğrafları çekmek mümkündür.
Cennet ve cehennem vadilerinde Trekking, kaya tırmanışı, dağcılık, kamp faaliyetleri, doğa fotoğrafçılığı gibi birçok doğa aktivitesi rahatlıkla yapılabiliyor. Ayrıca bölgedeki saklı güzellikleri keşfetmek de oldukça heyecan verici oluyor.
Cennet cehennem vadileri kamp alanında herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeyi kamp için tercih edenler bütün hazırlıklarını tamamlayarak bölgeye gitmeliler.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Mergan Vadisi Kamp Alanı
Hakkâri merkeze oldukça yakın bir noktada bulunan Mergan vadisi özellikle yaz aylarının gelmesiyle yöre halkının hayvanlarını otlatmak için tercih ettiği noktalardan biri. Mergan vadisine ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Yaz mevsiminin sıcağından kaçmak isteyenler bu noktada serinleme imkânı bulabiliyorlar.
Mergan vadisi Hakkâri bölgesinde yeşilin her tonunun görülebildiği ender noktalardan. Bu sebeple özellikle çadır kampı yapmak isteyenlerin uğrak noktası oluyor. Kar sularının erimeye başlamasıyla birlikte vadinin birçok noktasında buz gibi kaynak suları çağlıyor. Bölgenin doğallığına şahit olmak ve güzelliklerini görmek için Hakkâri bölgesini ziyaret eden doğaseverler mutlaka vadiye uğruyorlar.
Mergan vadisinde kampçılığın dışında keyifli rotalarda keyifli yürüyüşler de gerçekleştirilebiliyor. Bu yürüyüşler esnasında muhteşem doğa fotoğrafları çekilerek yaşanılan anı ölümsüzleştirmek mümkün. Mergan vadisine hem ulaşmak ve de bu doğal güzelliği turizme kazandırmak açısından Hakkâri merkezli bölgeye turlar düzenleniyor. Bununla birlikte günübirlik piknikler için de yöre halkı tarafından Mergan vadisi tercih ediliyor.
Mergan vadisinde kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye hazırlıklı gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Zap Vadisi Kamp Alanı
Hakkâri’nin en popüler turizm noktalarından biri olan Zap vadisi şehir merkezinden başlayarak Zap suyu boyunca uzanıyor. Zap vadisine ulaşım şehir merkezinden kolaylıkla sağlanabiliyor. Hakkâri’nin sert karasal ikliminin aksine Zap vadisi oldukça yumuşak ve ılıman iklim ve farklı bitki örtüsüyle dikkat çekiyor.
Zap vadisinin bölgenin genelinden farklı bir iklime sahip olması doğal güzellikler açısından da oldukça zengin olmasını sağlıyor. Vadi boyunca hem karavan kampı hem de çadır kampı kurmak için oldukça uygun yerler mevcut. Ilıman iklime sahip olması nedeniyle Zap vadisinde cennet hurması, dut, erik ceviz ve nar gibi sert karasal iklimde yetişmesi mümkün olmayan ürünler rahatlıkla yetişebiliyor.
Bununla birlikte Zap vadisi boyunca birçok doğa sporu da bölgede yapılabiliyor. Zap suyunda rafting, foto safari, yamaç paraşütü, dağ tırmanışı, paintball, offroad gibi sporlar bunların önde gelenlerinden.
Zap vadisi kamp alanında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis mevcut değil. Bu yüzden bölgeye kamp için gitmeden önce bütün hazırlıkların tamamlanması, ihtiyaçların temin edilmesi ve bu şekilde bölgeye gidilmesi gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Seyithan Gölü Kamp Alanı
Seyithan gölü Cilo dağlarının zirve noktasında yer alıyor. Yüksekova ilçesinde yer alan göle ulaşım araçla sağlanamadığından ulaşım yürüyüş rotalarını takip ederek ve yaya olarak sağlanıyor. İlçe merkezine 18 km mesafede yer alan Seyithan gölü doğal görüntüsüyle ön plana çıkıyor. Cilo dağlarının birçok buzul gölünden biri olan göle her yıl birçok ziyaretçi uğruyor.
Seyithan gölünün bulunduğu alan Berçelan yaylası olarak biliniyor. Gölün bulunduğu noktaya yöre halkı yaz ayları başında göçerek kış bastırana kadar bölgede yayla hayatı sürüyor. Bu yüzden bölgede çadır kampı kurmak oldukça mümkündür. Yaz mevsiminde sıcaktan bunalanlar için ferah bir ortam sunan Seyithan gölü ve çevresinde kış mevsiminde ise kayak sporu yapılabiliyor.
Seyithan gölünde tatlı su balıkçılığı da yapılabiliyor. Gölün bulunduğu noktada kampçılığın yanı sıra doğa yürüyüşleri yaparak etrafı keşfetmek mümkün. Yine yerli halk bölgede kara hayvanı avcılığı yapıyor. Bölgede yöre halkının konargöçer kültürü tam anlamıyla hissedilebiliyor.
Seyithan gölü kamp alanında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye bütün ihtiyaçları temin ettikten sonra gidilmesi gerekiyor.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Sümbül Dağı Kamp Alanı
Hakkâri şehir merkezine 20 km mesafede yer alan Sümbül dağı Hakkâri’yi gölgeleyen ve 3700 metre rakımı bulunan heybetli bir dağ olarak göze çarpıyor. Ağaçdibi bölgesine kadar araçla ulaşım mümkünken buradan sonra dağa tırmanış yaya olarak gerçekleşiyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde Hakkâri’yi gölgeleyen dağ kampçılar için güzel alternatifler sunuyor.
Senenin tamamında zirvesinden kar birikintilerinin eksik olmadığı Sümbül dağı doğal güzelliği ve doğaseverlere sunduğu fırsatlarıyla sıkça ziyaret ediliyor. Yaz aylarında kampçılık ve tırmanış sporunun yapıldığı dağda kış mevsiminde ise kayak sporu yapılabiliyor. Ayrıca zirveye yakın noktada kurulan çadırlardan Hakkâri ve çevresinin muazzam manzarasını seyretmek müthiş oluyor.
Dağın eteklerinde karavan kampı için de uygun noktalar mevcut iken günübirlik piknikler için yöre halkı da Sümbül dağındaki meraları tercih edebiliyor. Ayrıca doğa yürüyüşleri için de güzel fırsatlar sunan bölge havaların ısındığı nisan mayıs aylarından ekim ayına kadar bölge oldukça canlı ve hareketli oluyor.
Sümbül dağı kamp alanında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için bütün ihtiyaçlar temin edildikten sonra gidilmeli.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Ava Ore Şelalesi Kamp Alanı
Ava ore şelalesi Hakkâri-Çukurca karayolunun 30. Kilometresinde yer alıyor. Şehir merkezine 30 km mesafede yer alan şelaleye ulaşım özel araçlarla sağlanabiliyor. Bölgeye gidenlerin mutlaka görmesi gereken noktalardan olan Ava ore şelalesi doğal güzelliğiyle ön plana çıkıyor.
Yaz aylarında etrafa serinlik yayan Ava ore şelalesi hem yöre halkı tarafından hem de doğaseverler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Bölgede çadır kampı kuracak gayet uygun alanlar da mevcut. 20 metre yükseklikten akan şelale sıcak yaz günlerinde sağladığı ferahlık sebebiyle kamp için sıkça tercih ediliyor. Bununla birlikte şelale ve çevresi yeşil doğası ve huzurlu ortamıyla kafa dinlemek isteyenlerin mekânı oluyor.
Ava ore şelalesi kış mevsiminde aşırı soğuğa bağlı olarak tamamen donuyor. Bembeyaz ortamda adeta görsel bir şölen sunan şelale fotoğraf meraklılarının uğrak noktası oluyor. Yöre halkının haricinde çevre illerden hatta komşu Irak ve İran’dan da ziyaretçi ağırlayan şelale bahar aylarında ise gürül gürül akan görüntüsüyle izleyenleri mest ediyor.
Ava ore şelalesinde kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gitmeden bütün hazırlıklar tamamlanıp ihtiyaçların temin edilmesi gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Berçelan Yaylası Kamp Alanı
Berçelan yaylası Hakkâri şehir merkezin 18 km mesafede bulunuyor. Şehir merkezinden özel araçlarla kolaylıkla ulaşılabilen yayla bölgedeki en önemli yaylalardan. Cilo dağına komşu olan yaylada ayrıca Seyithan gölü de bulunuyor. Doğal güzellikler açısından Hakkâri bölgesinde en çok gezilen noktalardan olan yaylada kamp çadırları hiç eksik olmuyor.
Berçelan yaylası Hakkâri halkının sıcak yaz aylarını daha ferah ortamda geçirmek için tercih ettiği önemli noktalardan. Havaların ısınmaya başladığı nisan ayı sonu itibarıyla yaylaya çıkan halk ekim ayının sonlarına kadar bölgede kalıyor. Bununla birlikte Berçelan yaylasında çadır ve karavan kampı kurmak için oldukça uygun alanlar mevcut.
Kampçılığın yanı sıra dağcılık, kış aylarında kayak ve doğa yürüyüşü faaliyetlerinin de yapıldığı Berçelan yaylasında farklı mevsimler aynı anda yaşanabiliyor. Yaylanın alçak kesimlerinde bahar havası hüküm sürerken daha yüksek kesimlerinde kar birikintilerini görmek mümkün. Ayrıca yaylada bulunan buzul gölleri de yaylanın güzelliğine ayrı bir güzellik katıyor.
Berçelan yaylasında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için hazırlıklı gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Durankaya Yaylası Kamp Alanı
Durankaya yaylası Hakkâri merkeze 18 km mesafede Durankaya köyü yakınında yer alıyor. Bölgeye ulaşım özel araçlarla sağlanırken bahar aylarında yayla oldukça canlı ve renkli oluyor. Kampçılar ise bu anları kaçırmamak adına yaylada çadır kampı kurabiliyorlar.
İki bin beş yüz metre rakımda bulunan Dumankaya yaylası çadır kampı için oldukça uygun alanlar barındırıyor. Özellikle ilkbahar aylarında muhteşem bir ortama sahip olan yayla rengârenk çiçekleri ve çeşitli bitki örtüsüyle doğaseverlerin dikkatini çekiyor. Ayrıca yöre halkı yaz aylarında hayvanlarını otlatmak için Durankaya yaylasını tercih ediyor. Yöresel ürünlere de yaylada ulaşmak mümkün.
Durankaya yaylası günübirlik piknikler için de tercih ediliyor. Yaz aylarında özellikle hafta sonları kalabalık olan bölge farklı doğa sporlarına da ev sahipliği yapıyor. Doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık ve binicilik gibi faaliyetlerle keyifli vakit geçirilen yaylada yöresel ürünlerden de tatmak oldukça mümkün.
Durankaya yaylasında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bölgedeki yöre halkından organik doğal ürünler almak mümkün olsa da diğer ihtiyaçlar için bölgeye mutlaka hazırlıklı gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kırmızıtaş Gölü Kamp Alanı
Kırmızıtaş Gölü, Cilo dağı zirvesinde yer alan buzul göllerinden biri. Göle ulaşım Cilo dağına yapılan turlarla sağlanabilir. Bölgede yer alan birçok buzul gölünden biri olan Kırmızıtaş gölü Cilo dağında tırmanış sporu yapanların ve kamp meraklılarının tercih ettiği noktalardan biri olarak ön plana çıkıyor.
Kırmızıtaş Gölü, Cilo dağı zirvesinde henüz yeni keşfedilmiş buzul göllerinden biri. Bölgeye doğa sporları için gidenlerin uğradığı Kırmızıtaş gölü sert iklimi, temiz havası ve eşsiz doğasıyla kampçılar tarafından tercih ediliyor. Çadır kampı için uygun olan bölge yılın her mevsimi oldukça soğuk olduğundan kampçılar tedbirlerini buna göre alıyorlar.
Kampçılığın haricinde Cilo dağlarında tırmanış, doğa yürüyüşü, hiking gibi faaliyetlerde bulunanların da mutlaka uğradığı noktalardan olan Kırmızıtaş gölü bakir doğası ve sakin ortamıyla ön plana çıkıyor. Eşsiz doğa fotoğraflarının da çekilebildiği göl kenarında çadır kurarak geceleri açık havada yıldızları seyre dalmak insanı rahatlatıyor.
Kampçılar için Kırmızıtaş Göleti kamp alanında herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra gitmek gerekiyor.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz