Kozmopolit bir mutfağa sahip olan Güney Afrika Cumhuriyeti, ziyaretçilerine farklı lezzetleri deneme imkanı sunuyor. Ülke topraklarına girdiğinizde karşınıza en sık çıkacak olan lezzetleri hazırladığımız “Güney Afrika’da ne yenir? Ne içilir?” yazımızda sizler için listeledik…
Güney Afrika ülkesinde tropikal meyveler hem meyve olarak hem de yemeklerde kullanılmaktadır. Mısır, patates, manyok gibi nişasta bazlı gıdalar ise en çok tercih edilen sebzeler arasında bulunuyor. Güney Afrika mutfağı içinde sığır, tavuk ve balık eti neredeyse her yerde bulabileceğiniz et türleri arasında bulunuyor. Bazı ülkelerde ise vahşi yaşamdan sofralara gelen antilop etlerini deneme şansını da yakalayabilirsiniz.
Güney Afrika sahip olduğu yer altı zenginlikleri nedeniyle uzun süreler boyunca etkileri kalıcı olan sömürgelere maruz kalmıştır. Hollanda, Fransa gibi ülkeler bu topraklarda ekonomik hakimiyet kurmuş ve bu durum buradaki yemek kültüründe de etkisini göstermiştir. Günümüzde Güney Afrika yemekleri içinde sömürge devletlerinin etkilerini rahat bir şekilde görebiliyorsunuz. Birçok Fransız, İngiliz ve Hollanda yemeğine bu topraklarda kolay bir şekilde rastlayabiliyorsunuz.
Genel bilgilerden sonra “Güney Afrika’da ne yenir? Ne içilir?” konusunda hazırladığımız listemize geçebiliriz artık;
Hollanda temelli bir besin olan bu et ürünü sosis olarak bilinse de içindeki büyük oranda bulunan et ile aslında sucuk olarak nitelendirebileceğimiz bir tat. Genelde yuvarlak bir şekilde hazırlanan bu sosisler özellikle ızgarada pişirilerek servis ediliyor.
Güney Afrika yeme içme rehberi hazırlarken herkesin aklına ilk gelen içeceklerden biri kesinlikle kahve oluyor. Dünya genelinde kahve üretiminin en yüksek olduğu yerlerin başında gelen Güney Afrika, en lezzetli kahveleri içebileceğiniz coğrafyalardan. Burada irili ufaklı bir çok kahve dükkanında tadını uzun süre hafızanızdan silemeyeceğiniz çok özel kahvelerin tadına bakabilirsiniz.
Yulaf ve sütle hazırlanan bu kahvaltılık kase Güney Afrika yemekleri içinde tok tutması ve hazmı kolaylaştırması nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Bu yiyecek Güney Afrika’ya İngilizlerden gelmiştir.
Güney Afrika genelinde en sık karşılaşacağınız yiyeceklerden biri de balık. Baharatlarla çeşnilendirilen ve Güney Afrika’ya özgü garnitürlerle servis edilen ızgarada pişirilmiş leziz balıklar bölgenin en çok rağbet gören menüleri arasında bulunuyor. Özellikle snoek ismi verilen balık ülkenin en sevilen balık türleri olarak büyük ilgi görüyor.
Cape Malay köri ve daha farklı baharatlarla çeşnilendirilmiş tavuk etinden yapılan bu güveç tarzı tavuk yemeği denenmesi gereken farklı bir tat. Yemeği yediğinizde baharatların etkisini ağzınızın içinde hayli hissedeceksiniz.
“Güney Afrika’da ne yenir?” sorusuna cevap olarak eklediğimiz bu leziz tatlı ülkeye Hollanda mutfağından girmiş. Marmelat ve kekin muhteşem uyumuyla ortaya çıkan malva pudding özel bir akşam yemeğinin ardından tatlı bir final yapmak için mutlaka sipariş vermeniz gereken lezzetlerden.
Biltong pastırmaya benzeyen bir tür kurutulmuş et. Bu besin Afrika Kıtası genelinde çok fazla tercih edilmektedir. Kurutulmuş etin Afrika’da çok yaygın olmasının nedeni ise geçmişte kabilelerin besinleri daha uzun süre muhafaza etmek için yollar aramasına dayanıyor. Bu lezzet genellikle antilop etinden yapılmakta ve atıştırmalık olarak da tercih edilmektedir.
Ülkemizdeki mangal kültürü Güney Afrika’da da oldukça yaygın. İnsanlar için yemek yemenin en geleneksel ve kolay yollarından biri olan braai isimli mangal kültürü bu topraklardan ayrılmadan önce mutlaka denenmesi gereken tecrübelerden biri. Tabi ülkemizden giden ziyaretçiler için bu çok farklı bir deneyim olmayacaktır 🙂
Sığır, tavuk, deve kuşu gibi etler dünya genelinde tüketilen etler ancak Güney Afrika size bunlardan daha fazlasını deneme şansını veriyor. Timsah, antilop gibi safari hayvanlarının etleri bu coğrafyada yaygın olarak tüketiliyor. Bazı mekanlar ziyaretçilerin bu lezzetlerden tatması için “mixed gril” ismini verdikleri “ortaya karışık” diyebileceğimiz tabakları müşterilerine sunuyor. Eğer belgesellerde görmeye alışkın olduğunuz hayvanların tatlarını merak ediyorsanız bu tabakları deneyebilirsiniz.
Marula kendinden alkollü bir bitki ve bu bitkiden yapılan amarula isimli likör dünyada en fazla tüketilen ve çok sevilen likör çeşitlerinden biri. Tercihinizi alkollü bir içecekten yana kullanmayı planlıyorsanız mutlaka amarulayı denemelisiniz.
Bir tür kıyma böreği olan bobotie Güney Afrika’nın ulusal yemekleri arasında sayılmaktadır. Kıyma, yumurta, ananas, hindistan cevizi, köri gibi maddelerden oluşturulan harç fırında pişirilmekte ve ortaya bu leziz yemek çıkmaktadır.
Sebze ve et ile hazırlanan karışım hamburger ekmeğine benzer bir ekmeğin içine doldurulmaktadır. Böylece ortaya vetkoek isimli hamburgere benzer bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Bu lezzeti evde denemek isteyenler için tarifine ulaşabileceğiniz linki aşağıya bıraktık.
Güney Afrika genelinde çok sevilen bir tatlı ya da kurabiye diyebileceğimiz koeksister da denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Donuta benzeyen bu lezzet görüntü olarak donuttan biraz farklı burgu tarzındadır.
Soğan, domates, havuç, biber, köri gibi gıdalarla bir araya getirilen kuru fasulye yemeğine chakalaka deniyor. Güney Afrika mutfağı içinde önemli bir yere sahip olan bu lezzet, ülkede çok seviliyor ve genellikle pap ismi verilen pilava benzer lapa ile tüketilmektedir.
Şarap tutkunlarına güzel bir haberimiz var: Güney Afrika verimli üzüm bağlarına ev sahipliği yapıyor ve Güney Afrika mutfağı içinde çok leziz şaraplar önemli bir yer kaplıyor.
Geleneksel ve uluslararası yemeklerin tadını çıkarabileceğiniz Güney Afrika için hazırladığımız listemiz burada son buluyor. Eğer “Güney Afrika’da ne yenir? Ne içilir?” sorusu için listemize eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz lezzetler var ise bunları da bizimle yorum kısmından paylaşmanızı rica ediyoruz.
*Güney Afrika mutfağı ve diğer konular hakkında yazdığımız bütün yazılar için Güney Afrika gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…