Güney Afrika

Güney Afrika Cumhuriyeti, bir diğer yaygın kullanılan adıyla Güney Afrika, Afrika Kıtası’nın en güney ucunda yer alan ülkesidir. Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu’na sahil şeridi bulunan bu ülkenin kapladığı alan 1.219.912 km2’dir ve dünyanın en büyük 25. ülkesidir.  Ülkenin sınır komşuları olarak; güneybatıda Atlas Okyanusu, güney ve doğuda Hint Okyanusu, kuzeydoğuda Swaziland, Mozambik, Rodezya, kuzeyde Botswana, kuzeybatıda Namibya bulunmaktadır. Ayrıca Lesotho ülkesi de, Güney Afrika toprakları ile sınırını paylaşmaktadır. Güney Afrika’da birçok ülkeye nazaran, başkent olarak üç şehir yer almaktadır ve bu şehirler yürütme, yasama, yargı olarak ayrılmaktadır. Yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti ise Bloemfontein’dir.

Güney Afrika, yaklaşık 55 milyon nüfusa sahip olarak hem dünyanın en kalabalık 24. ülkesi hem de kıtanın en kalabalık 5. ülkesidir. Farklı kökenli insanları içerisinde barındırması sebebiyle çok köklü bir kültüre sahiptir ve aynı zamanda din, dil olarak da çok sayıda çeşitlilik göstermektedir. Güney Afrika’da ilk yerleşimciler olarak Bantu gruplarının yer aldığı bilinmektedir ve bunun gibi pek çok topluluk da burada yaşamıştır. Bu toplulukların ardından Güney Afrika, bu bölgeye yerleşen Hollandalılar tarafından sömürge altında kalmıştır. Hollanda’nın hâkimiyetini bitiren Büyük Britanya, ülkede belli bir süre egemenlik kurmaya devam etmiştir. Hollanda döneminde köle ticareti yapılmaktaydı ve köleler burada yaşayan beyazlarla evlenerek renkliler olarak sınıflandırılmaktaydı.

Ülkenin iklimi bölgesel olarak değişmektedir ve her bölge için ayrı ayrı bahsetmek gerekirse; Namibya sınırı yakınlarında çöl iklimi yaşanırken, Mozambik sınırına yakın yerlerde tropikal iklim görülmektedir. Ülkenin batı kıyı kesimlerinde ılıman iklim, güney kıyı kesimlerinde yarı kurak iklim, Cape Town civarında Akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Ülkenin genelinde sıcak ve kurak bir hava hâkimken, yağışlar oldukça düzensizdir. Kış aylarında da aşırı bir soğukluk görülmediği için Güney Afrika’ya istediğiniz bir dönemde gidebilirsiniz.

Ülke hem coğrafi açıdan hem de kültürel açıdan o kadar zengin ki mutlaka gezilmesi gereken ülkelerden birisidir. Ülkede yapacağınız turlar sayesinde kolaylıkla her yere ulaşabilir ve daha rahat bir şekilde gezebilme imkânı bulabilirsiniz. Hayvan severler ve doğa âşıkları için; Cape Point ve Penguen tam gün turu, Kruger Ulusal Park kamp gezisi, Addo Fil Parkı tam gün turu,  İki Okyanus Akvaryumu yapılmaktadır. Bunlar dışında ilgi gören turlar arasında; Güney Afrika Şarap Turu yer almaktadır. Bölgenin tarihine, üzümlerin şaraba dönüşme sürecine bizzat şahit olup, lezzetli şarapların tadına bakabilirsiniz. Ayrıca belirtmek gerekirse, bu turlarda veyahut diğer gezilerinizde karşılaşacağınız hayvanlar için kuduz aşısı yaptırabilir ve böylelikle daha rahat bir şekilde gezinize devam edebilirsiniz. Buna ek olarak rutin aşılarınızı, ekstradan da hepatit A-B, tifo, sarı humma aşılarınızı yaptırmanızda fayda var.

Dünyanın en lüks treni olan Rovos Rail’i kullanarak büyülü ve gizemli bir keşfe çıkabilirsiniz. Güney Afrika’nın en popüler tatil yerlerinden olan Durban, gül festivali sayesinde ‘’güllerin şehri’’ olarak adlandırılan Bloemfontein’i gezi rehberinize ekleyebilirsiniz. Çağdaş Afrika Müzesi, Robben Adası gibi daha pek çok yeri gezebilir ve olağanüstü bir tatil yaşayabilirsiniz. Ayrıca Dünya Futboluna ev sahipliği yapan tek ülke olarak bilinen Güney Afrika’da, bunun gibi çok fazla bilinmeyen gerçekleri de öğrenebilirsiniz.