Gömeç Gezilecek Yerler | 15 Görülesi Yer

Balıkesir’in sakin ve kalabalıktan uzak meşhur tatil beldesi Gömeç, keşfetmeniz gereken pek çok güzelliğe sahip.

Bir tarafında Burhaniye, bir tarafında Ayvalık, ortasında da en az onlar kadar güzel bir tatil beldesi olan Gömeç. Meşhur yazlık sitelerinin bulunduğu yer olan ilçe, birbirinden güzel koylara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. İşte sizler için hazırladığımız Gömeç gezi listesi;

1. Atatürk Kayalıkları

atatürk kayalıkları

Atatürk Kayalıkları Gömeç ile o kadar özdeşleşmiş ki, bayrağında Atatürk amblemi olan tek belediye de burası. Burhaniye ile Ayvalık arasında kalan Gömeç’in ana yol üzerinde giderken karşınıza çıkan görüntü sizleri şaşırtabilir. Atatürk’ün yan profilini andıran kayalar, elle yapılan bir eserin aksine, tamamen doğal olarak şekillenmiş bir dağ.

Silüeti görebilmek için çok fazla yakın olmamanız gerekiyor. Herhangi bir işletme veya tesise de girmeniz gerekmiyor. Yolun kenarında durarak rahatlıkla görebiliyorsunuz. Böyle bir değerin çevresinde bulunan yüksek alanlara seyir terası yapılsaydı çok uygun olurdu. Ancak şimdilik sadece çevreden izlemekle yetinmeniz gerekiyor.

2. Kız Çiftliği

kız çiftliği

Gömeç ilçe merkezine 3 km mesafede bulunan alan, eski bir çiftlik evine ev sahipliği yaptığı için Kız Çiftliği adını almış. Burasının tarihi olmasının tek nedeni bu eski çiftlik evi değil. Evin kurulduğu tepenin altında tarihi bir höyük yer alıyor. Eskiden önemli bir yerleşim yeri olduğu düşünülen alanda yapılan kazı çalışmaları sonucunda, Roma ve Bizans dönemine ait pek çok mezar ve su kanalları çıkarılmış.

Bölgedeki bazı yazlık evlerin bahçelerinde de aynı şekilde kalıntılara rastlanıyor. Ancak siz gözünüzle görmek isterseniz Kız Çiftliği’ne ulaşabilmeniz için Antarak Burnu ve Kara Tepe Burnu arasında kalan koyun kıyısına gitmeniz gerekiyor.

3. Koca Çınar

koca çınar

Gömeç’e geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden birisi de Koca Çınar. Dillerden dile dolaşan ve yüzlerce ziyaretçi alan ağaç, Gömeç’e 8 km uzaklıkta bulunan Ulubeyler Köyü’nde bulunuyor. Koca Çınar’ın bu kadar devasa olmasının nedeni ise, yıllara meydan okuyabilmiş olması. 850 yıldır yıkılmadan ayakta kalabilen çınar, 12 metre genişliğiyle heybetli bir görüntüye sahip.

Neredeyse doğanın her noktasına elini atan ve ne yazık ki, ileriyi düşünmeden doğaya zarar veren insanoğlu, ne mutlu ki bu koca çınara dokunmamış. Yine aynı insanoğlu bu ağacı koruyabilmek için çok fazla çaba gösteriyor. Son dönemlerde gelen ziyaretçilerin ağaca bir şeyler çizmeye çalışması nedeniyle, çok fazla tepki toplanmış, ancak sizin bir doğa sever olduğunuzu biliyor, ve böyle bir uyarı yapma gereksiniminde bulunmuyoruz. 🙂

4. Kaz Dağı Milli Parkı

kaz dağı milli parkı

Balıkesir’in, aynı zamanda Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından biri olan Kaz Dağı Milli Parkı, İsviçre’nin Alp Dağları’ndan sonra, en yüksek oksijene sahip olan bir doğa harikası. Edremit’e bağlı olan milli park, Çanakkale sınırlarına kadar dayanıyor. Gömeç’e 1 saatlik bir mesafede olduğu için özel araçla gitmeniz gerekiyor. Ancak deniz kenarından yapacağınız yolculuk oldukça keyifli olacağı için kısacık gelebilir.

Parkın içinde görmeniz gereken pek çok önemli nokta bulunuyor. Özellikle Hasan Boğuldu Şelalesi’ni ve Sütüven Şelalesi’ni görmenizi öneririz. Dilerseniz şelalelerin etrafında, günübirlik piknik yapabileceğiniz tesis ve piknik alanı bulunuyor. Ancak milli parkta kamp yapmak isterseniz, bunlar için ayrılan belli alanlar dışında kendi isteğinize göre kamp yapamıyorsunuz. Şelaleler dışında, milli parkın zirvelerine tırmanmak isterseniz, rehbersiz giriş yapamıyorsunuz.

Araç başı 15₺ ödeyerek içeriye girebiliyorsunuz, ancak oksijenin bol olmasından kaynaklanan pek çok bayılma olayı yaşandığı için rehber zorunluluğu getirilmiş. Korunması gereken bir değer olduğu için bu tip önlemler oldukça normal. Şelalelerin olduğu kısımlar yazın özellikle haftasonu oldukça kalabalık ve gürültülü olabiliyor. Bu yüzden sakin ve sessiz bir yer arayanlardansanız, haftaiçi gitmenizi öneririz.

**Edremit’te bulunan diğer gezilecek yerleri merak ediyorsanız…

5. Ayvalık – Cunda

ayvalık cunda

Gömeç yazımızda, Gömeç’in yanı başında bulunan Ayvalık’tan bahsetmemek olmazdı. Gömeç’e sadece 20 km mesafede bulunan Ayvalık, yaz turizminin en bilinen noktalarından. Tarihi dokuyu hissetmek için Ayvalık’ın merkezinde bulunan tarihi Rum sokaklarını gezebilir, harika bir deniz keyfi yaşamak için mavi bayraklı ve upuzun kumsalıyla Sarımsaklı Plajı’nın tadını çıkarabilirsiniz. Tüm bunların dışında, küçük bir tekneye atlayarak, ya da Ayvalık merkezden kalkan minibüslerle 15 dakikalık bir yolculuk sonunda Cunda Adası’na ulaşabilirsiniz.

Son dönemlerde popülerliği daha da artan ada, ziyaretçi akınına uğruyor desek yalan olmaz. Taş sokakları, restore edilmiş birbirinden güzel Rum evleriyle herkesin kalbini fetheden ada, özellikle akşam yemekleri için birbirinden güzel mekanlara da sahip. Gömeç tatilinize küçük bir ara vermek isterseniz, Ayvalık merkezde ve Cunda Adası’nda bulunan birbirinden güzel butik otellerde konaklayabilir, ya da Körfez Birlik minibüslerine binerek, günübirlik tatilin tadını çıkartabilirsiniz.

Not: Ayvalık’a gelmişken, eski Yeniçeri köyü olan, günümüzde ise sanat köyüne dönüşen Küçükköy’ü gezmeyi unutmayın.

** Ayvalık’ta bulunan gezilecek yerlerin tamamı için…

6. Keremköy

keremköy

Gömeç merkezine 10 dakikalık mesafede bulunan Keremköy, sakin ve huzur dolu yer arayanlar için birebir. Her bölgenin kendine ait pek çok bilinen köyü oluyor, ancak Keremköy o köylerden değil. Oldukça sakin ve pek fazla bilinmeyen bir köy. Ancak köye geldiğinizde, 3 km aşağısında bulunan sahiline inerseniz, kendinizi inziva bir koyda hissedeceğinize eminiz. Küçük küçük balıkçı teknelerinin bağlandığı kıyı, aynı zamanda eski bir zeytinyağı fabrikasına da ev sahipliği yapıyor.

Fabrika uzun süredir kullanılmıyor bu yüzden biraz atıl kalmış, ancak yine de verdiği atmosfer oldukça etkili. Hemen karşısında bulunan küçücük ada ise, Çiçek Adası. Küçük bir tekne kiralayarak çiçek adasına geçerseniz, kendinizi birbirinden güzel çiçekler arasında bulabilirsiniz. Ancak bunun için çiçeklerin açtığı mevsimde yani bahar aylarında orada olmanız gerekiyor.

Plajlar

7. Güvercin Koyu

güvercin koyu

Gömeç’de bulunan Artur Tatil Sitesi’nin en meşhur koylarından olan Güvercin Koyu, mavi bayraklı deniziyle görenleri büyülüyor. Denizi biraz soğuk olsa da genellikle dalgasız ve sığ. Plaj halk plajı olmadığı için dışarıdan girenlerin kişi başı 25₺ şezlong ve şemsiye ücreti ödemesi gerekiyor. Plajda ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz pek çok işletme bulunuyor. Her türlü yemekten, alkollü ve alkolsüz içeceği bulabileceğiniz gibi, koyun meşhur dondurmacısı İmdat Dondurma’dan dondurma yiyebilir, denizin tadını çıkarabilirsiniz.

8. Martı Koyu

martı koyu

Artur Tatil Köyü’nün diğer bir koyu olan Martı Koyu, tatil köyünün girişinin sağ tarafında yer alıyor. Gömeç’in mavi bayraklı plajlarından birisi olan koy, dışarıdan girenler için 25₺ giriş ücreti alıyor. Koyun olduğu yer genellikle rüzgarlı olduğu için deniz de zaman zaman dalgalı olabiliyor. Plajın olduğu sahilin hemen arka kısmında meşhur bir fırın da bulunuyor. Buranın nefis hamur işlerinden yiyebilir, ya da plajda bulunan işletmelerde yemekten, duşa bütün ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

9. Tilki Koyu

tilki koyu

Artur Tatil Köyü’nün koylarından olan Tilki Koyu, tertemiz denizi ve kumluk kumsalıyla, Gömeç’in sevilen koylarının başında geliyor. Denizi oldukça soğuk fakat alıştıktan sonra, hep burada yüzmek isteyebilirsiniz, zira deniz mavi bayraklı. Plajda ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz işletme bulunuyor. Burada yemek yiyebilir, duşunuzu alabilirsiniz. Ancak fiyatlar konusunda eleştiriler olduğunu da belirtmekte fayda var. Plaja giriş ücreti ise, şezlong ve şemsiye hizmetiyle birlikte 25₺. 

10. Gemi Yatağı Koyu

gemi yatağı koyu

Gemi Yatağı Koyu, Martı Koyu’nun hemen yanında yer alıyor. Yani Gömeç’te bulunan Artur Tatil Sitesi’ne geldikten sonra plaj alternatifiniz oldukça fazla. Bu plajlar arasından istediğinize gidebilirsiniz. Gemi Yatağı Koyu, dingin ve sığ deniziyle biliniyor. Rüzgar esmediği günlerde genellikle dalgasız olan koy, oldukça temiz ve belki de bölgede girebileceğiniz en güzel koylardan birisi. Koyda ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz işletmede mevcut. Burası özel bir tatil sitesi olduğundan, koylara girişlerde 25₺ ücret ödemeniz gerekiyor.

11. Baba Beach Club

baba beach club

Gömeç’e 10 dakikalık mesafedeki Karaağaç Köyü’nde bulunan plaj, oldukça meşhur bir özel işletme. Halk plajı olmadığı için içeriye girerken kişi başı 20-30₺ arası bir ücret ödemeniz gerekiyor ancak giriş ücretine şezlong ve şemsiye ücreti de dahil olduğundan, bu hizmetler için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Tesisin içinde restoran bulunuyor, yemek yiyebilir, alkollü ve alkolsüz içecek tüketebilirsiniz. Denizi oldukça temiz, dilerseniz iskeleden de denize girebilirsiniz.

12. İçmeler Plajı Pelitköy

içmeler plajı pelitköy

Pelitköy aslında Burhaniye’ye bağlı bir belde ancak, Gömeç’in ilçe merkezine 10 km mesafede yer aldığı için kolaylıkla ulaşıp, gezebileceğiniz bir yer. Pelitköy’ün en güzel yanlarından birisi de, harika bir denize ve plaja sahip olması. Plaj halk plajı olduğu için herhangi bir giriş ücreti ödemeniz gerekmiyor kendi havlunuz ve şemsiyenizle dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Şemsiye ve şezlong hizmetinden faydalanmak isterseniz plajda bulunan işletmeye ayrı bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Plaj, zeytin ağaçlarının içinde olduğu için oldukça huzur veren bir atmosfere sahip. Genellikle bölgede bulunan yazlıkçılar tarafından kullanıldığı için daha sakin kalmayı tercih etmiş. Öyle ki burada, diğer plajlar gibi yüksek sesli müzikler çalmıyor. Zeytin ağaçlarının gölgesinde, samimi bir havada deniz keyfi yapabilirsiniz.

13. Sırataşlar Plajı

sırataşlar plajı

Burhaniye’nin Karaağaç beldesinde yer alan bir diğer plaj da, Sırataşlar Plajı. Gömeç şehir merkezine 8 km uzaklıkta bulunan plajın sahili kumluk ve denizi de tertemiz. Plaj halk plajı olduğu için giriş ücreti yok. Sadece şemsiye ve şezlong isterseniz, onlar için hizmet bedeli vermeniz gerekiyor.

Plajda özel bir işletmenin restoranı da bulunuyor, buradan tüm ihtiyaçlarınızı kolaylıkla halledebilirsiniz. Plaja giden herhangi bir toplu taşıma bulunmadığı için kendi kişisel aracınızla gitmeniz gerekiyor.

14. Karaağaç Sahili

karaağaç sahili

Burhaniye’ye bağlı olan Karaağaç Mahallesi’nin en bilinen plajı da, beldenin kendi adını taşıyan bu ücretsiz halk plajı. Gömeç ilçe merkezinden 10 dakikalık araç yolculuğu sonrası kolaylıkla ulaşabileceğiniz koy, özellikle sabah erken saatlerde göl havasına bürünüyor.

Genellikle sakin ve sessiz olduğu için kafa dinlemek isteyenlerin tercih ettiği bir plaj. Bölgedeki yazlıkçılar da genellikle bu plajı kullanıyor, ama en yoğun olduğu gün bile genellikle bunaltıcı bir kalabalığa sahip değil.

15. Burhaniye – Ören Plajı

burhaniye ören plajı

Listemizde bahsedeceğimiz en son plaj ise, Gömeç şehir merkezine 18 km mesafede bulunan, bölgenin en meşhur plajı, Ören. Mavi bayraklı denizi, genişçe kumsalı ve uzun sahil şeridiyle oldukça sevilen plaj, bölgede bulunan yazlıkçıların dışında, otellerde konaklayan yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası.

Plaj ücretsiz halk plajı olduğundan ziyaretçisi de oldukça fazla. Denizi tertemiz ve sığ olduğu için çocuklu aileler için uygun. Şezlong, şemsiye ve restoran hizmetinden faydalanabilmeniz için pek çok işletme bulunuyor. Size de deniz, kum ve güneşin tadını çıkartmak düşüyor.

pin Gömeç gezilecek yerler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka yerler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin