Gizan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 6 Leziz Tat

Suudi Arabistan’ın liman kenti Gizan’da ne yenir sorusuna cevaplar aradık..

“ Gizan‘da Ne Yenir , Ne İçilir ” yazımızda heyecanlı şehir turunuzu lezzetlendirecek tatları ve hikâyelerini sizin için derledik.

Ülke mutfağının en seçkin örneklerini bulabileceğiniz bir yemek kültürü sunuyor. Arap mutfağı, şahane lezzetler bulabileceğiniz zengin ve nefis bir içeriğe sahip. Gizan da bu deneyimi yaşamak için uygun bir yer. Türk mutfağından tanıdık yemeklerle leziz bir tur tamamlayabilirsiniz.

1- Aseedah

Aseedah, Gizan

Gizan’da deneyebileceğiniz yemeklerden ilki Aseedah olabilir. Vücudu sıcak tutması ve enerji vermesinden dolayı genellikle kış aylarında tercih edilen bu yemek, buğdayın haşlanması ile yapılıyor. Öğle ya da akşam yemeği menünüze ekleyebilirsiniz.

2- Harissa

Harissa, Gizan

Bir çeşit sos olan Harissa; biber salçası, kırmızıbiber ve bolca baharatla yapılıyor. zeytinyağı ile lezzetlendirilen bu sos meze olarak ya da farklı yemeklere tat katmak için kullanılıyor. Restoran ya da marketlerde bulabilirsiniz.

3- Jereesh

Jereesh, Gizan

Suudi Arabistan’ın ikonik lezzetlerinden Jereesh iki farklı tarzda yapılıyor. Birincisi, öğütülüp kahverengi un kullanılarak yapılıyor.

Genellikle restoranlarda karşınıza bu çeşidi çıkacaktır. İkincisi ise Al-Luqaimi olarak adlandırılıyor, öğütülmeden kahverengi undan yapılıyor ve küçük parçalar halinde kesiliyor. Diğerine nazaran daha nadir tercih ediliyor ama karşınıza çıkması mümkün. Seçim size kalmış.

4- Matazeez

Matazeez, Gizan

En ünlü geleneksel tatlardan biri olan Matazeez, ağırlıklı olarak buğdaydan oluşuyor. Arap kadınlarının ustalıkla yaptığı bu yemeğe, yöresel yemeklere yer veren lokantalarda rastlayabilirsiniz.

Eklenen et ve sebzelerle lezzetlenen yemeğin biraz ağır olduğunu söyleyelim. Ama başta Gizan olmak üzere ülkenin diğer şehirlerinde de denenmesi gereken lezzetlerden.

5- Mırra

Mırra, Gizan

Türkiye’nin doğusunda oldukça tüketilen bir kahve çeşidi olan Mırra’nın, kökleri Arap Yarımadası’na dayanıyor. Sert ve yoğun bir kahve olduğu için küçük fincanlarda servis ediliyor. Gizan turunuzda bir fincan Mırra içmeyi ihmal etmeyin.

6- Mutabbaq

Mutabbaq, Gizan

İki farklı yapılış tarzıyla iştah açıcı bir çeşit börek olan Mutabbaq, şehirde yiyebileceğiniz en güzel atıştırmalıklardan biri. Kıyma, pırasa ve yumurtadan yapılmış iç harcıyla tuzlu; muz, şeker ve peynirle hazırlanmış tatlı versiyonunu deneyebilirsiniz.

Suudi Arabistan’ın güzel şehri Gizan için bir gezi rehberi çıkarmanıza yardımcı olacak ipuçlarına, aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin