Fas’ta ne yenir? Ne içilir? yazımızda Afrika’nın bu otantik şehriyle ilgili yemek kültürünü inceledik. Sizler için şehirde denenmesi gereken lezzetleri listeledik…
Afrika Kıtası’nda olmasının yanı sıra Akdeniz’e de kıyısı bulunan Fas, hem geleneksel lezzetlerin hem de farklı mutfakların yemeklerinin yenebildiği bir ülke. Baharatların bol miktarda kullanıldığı Fas mutfak kültürü etin de yemeklerde çok fazla görüldüğü bir mutfak.
Fas’ın neresine giderseniz gidin karşınıza kesinlikle çıkacak olan yemeklerin başında couscous geliyor. Fas’ın geleneksel yemekleri arasında bulunan couscous tıpkı pilav gibi sofraların vazgeçilmez elemanlarından biri ve çoğunlukla sebze ya da pişmiş etle servis edilmektedir.
Fas’a gelenlerin mutlaka denemesi gereken ve turla gelenler için özel olarak yeme saatleri düzenlenen tajine, Fas mutfağı için bir mihenk taşı görevi görüyor. Aynı isme sahip toprak bir güveçte pişirilen tajine bir çeşit etli güveç ve için de sebzelerin yanı sıra kuzu eti bulunuyor. Yemeğin yavaş yavaş pişmesi ise lezzetin en önemli sırlarından. Yemek kimi yerlerde kuru kayısı, erik gibi meyvelerin eklenmesiyle de hazırlanabiliyor. Tajine ve couscous özellikle Fas halkı tarafından özellikle cuma günleri tüketilmektedir.
Ülkenin sevilen çorbaları arasında harira çorbası geliyor. Bu çorba Fas’ta özellikle Ramazan aylarında iftar açılırken en çok tercih edilen menülerin başında geliyor. Çorbayı Ramazan dışında bulmanız elbette mümkün ancak bunun için birkaç restoran gezmeniz gerekebilir.
Fas’ta et tüketimi oldukça yaygın. Özellikle ızgara türünde hazırlanmış etler Fas sokaklarındaki satıcılardan en lüks restoranlara kadar menülerin en gözde yemekleri. Brochette ismi verilen şiş kebaplar ise hem pratik hem lezzetleri bir et yemek isteyenlerin mutlaka denemesi gereken yiyeceklerden. Fas’ta klasik kuzu, tavuk gibi etlerin yanı sıra dilerseniz deve etini deneyebileceğinizi belirtelim.
Fas yemek kültürü için ekmeğin çok büyük bir önemi bulunuyor. Hatta sadece bu leziz ekmeklerle bile karnınızı doyurabilirsiniz. Fas sokaklarını gezerken karşınıza birçok ekmek satıcısı çıkacaktır. Özellikle msemmen ismi verilmiş yöresel ekmeği mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.
Kuru bakla ya da bezelye ezmesi ile yapılan bissara görünüm itibariyle humusu andıran bir çorba. Bissara üzerine kimyon ve özellikle zeytinyağı eklenerek tüketilmektedir. Bu çorba yöresel bir lezzet olduğundan özellikle Fas mutfağı üzerine hizmet veren lokantalarda bissarayı deneyebilirsiniz. Bissaranın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız buradaki linkten bissara tarifini inceleyebilirsiniz.
Kırmızı biber, kimyon gibi çeşitli baharatlarla hazırlanan zaaoluk ülkenin en çok sevilen salatalarından biridir. Salatanın ana maddesi ise közlenmiş patlıcan. Bu salata Fas sofralarında yemeklerin yanında kesinlikle getirilen önemli şeylerden biri.
Limon turşusu, “Fas’ta ne yenir?” sorusuna verilebilecek en spesifik cevapların başında geliyor. Bu turşu ülkede çok fazla sevilmekte ve birçok sofrada muhakkak bulunmaktadır. Eğer denk gelirseniz limon turşusunu mutlaka denemenizi öneriyoruz.
Herkesin denemeye cesaret edemeyeceği bir lezzet varsa o da salyangoz çorbasıdır. Kaynamış suyun içinde haşlanan salyangozlar tabaklarda servis edilmektedir. Kürdan ile salyangozun içindeki etli kısım alınarak mideye indirilmektedir. Söylediğimiz gibi bu lezzet Fas’ta çok tutulsa da herkesin deneyebileceği tarzda bir yemek değil 🙂
Bu ballı tatlılar Fas’ın tatlı krizinin önüne geçen en önemli şeylerden biri. Portakallı, susamlı gibi farklı çeşitleri bulunan chebakia, Fas sokaklarında rahatlıkla bulabileceğiniz önemli lezzetlerden biridir ve özellikle güzel bir yemeğin ardından tatlı olarak değerlendirilebilecek bir lezzet.
Fas’ın yerel ve en önemli içeceklerinden biri nane çayı. Bu çay hem Afrika’nın sıcağında ferahlatıcı olması ile hem de yemeklerin ardından sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı özelliği ile bölge halkı tarafından çok sevilmektedir. Bir miktar da şeker eklenince bu içeceğin çok daha muazzam bir aromaya ulaştığını da belirtelim. Tabi şekerle çok fazla aranız yoksa bunu belirtmenizde fayda var çünkü nane çayı normal şartlarda aşırı şekerli bir şekilde hazırlanıyor.
Fas, sebze ve meyve konusunda çok zengin bir coğrafya. Bu meyve ve sebzeler yemeklerin içinde kullanıldığı gibi içecek olarak da tüketilmektedir. Özellikle sokaklarda bulunan meyve suyu satıcıları meyve ve sebzelerin suyunu sıkarak ziyaretçilerine ikram etmektedir. Üstelik fiyat olarak oldukça makul olduğunu da belirtelim. Özellikle şeker kamışı suyunu mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.
Yufka ile hazırlanan ve içine özellikle güvercin eti konan pastilla, ülkenin en meşhur hamur işi yiyeceklerinden biri. Tabi içine tavuk eti konarak yapılan versiyonları da bulunuyor ancak bizce güvercin eti ile yapılanı denemeniz daha iyi olacaktır. Böylece farklı ve bölgeye özgü bir et türünü de tatmış olabilirsiniz.
Akdeniz’e kıyısı olan Fas’ta bol miktarda deniz ürünleri de bulunabiliyor. Bu nedenle “Fas’ta ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenler için bu maddeyi de listemize eklemeye karar verdik. Özellikle de ızgarada pişirilen balıkların tadına doyum olmuyor.
Kuzu tandır olarak adlandırabileceğimiz mechoui de denenmesi gereken Fas’ın geleneksel yemekleri arasında bulunuyor. Bu yemek artık ülkenin sokaklarına taşmış durumda ve kuzu tandır satan tezgahlardan taşan dumanlar nedeni ile insanlar zaman zaman sokakta yürümekte bile zorluk çekebilmektedir.
Fas’ta yiyebileceğiniz bir diğer lezzetli hamur işi de kaab el ghazal. Bu lezzet artık ülkenin her yerinde atıştırmalık olarak yenen en önemli yiyeceklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Fas tarzında hazırlanmış bu krepler özellikle kahvaltılarda reçel gibi tatlı maddeler eklenerek afiyetle tüketilmektedir. Yumuşak ve hafif olması ile midenizi rahatsız etmeyen bu lezzeti de denemeniz gerektiğini belirtelim.
Badem, bal ve argan yağının bir araya getirilerek püre yapılmasıyla bu sürmelik muhteşem lezzet ortaya çıkıyor. Bunu da Fas halkı amlouyu özellikle kahvaltılarda tüketmektedir.
Eğer hafif bir tatlı yemekse planınız ktefayı denemenizi öneriyoruz. Yuvarlak bir şekilde açılmış milföy hamurlarının arasında badem ezmelerinin serpilmesiyle pişirilen bu tatlı da bizce Fas yemek kültürü içinde denenmesi gereken şeylerden bir tanesi.
Pişmiş biber ve domatesle yapılan bu klasik Fas salatası yemeklerin yanında en fazla tercih edilen yan ürünlerin başında gelmektedir. Yemeklerinizle birlikte bu lezzeti de denemenizi tavsiye ediyoruz.
“Fas’ta ne yenir? Ne içilir?” listemiz şimdilik bu kadar. Eğer sizin de bu listeye eklenmesini istediğiniz yiyecekler ve içecekler varsa bize yorum kısmından yazabilirsiniz. Biz de sizden gelenlerle yazımız revize ederek yazımızın daha kapsamlı olmasını sağlayabiliriz.
*Fas ile ilgili bütün yazılarımıza Fas gezi rehberi sayfamızdan ulaşabilir ve Afrika’nın bu özel ülkesi ile ilgili bir çok bilgiyi edinebilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…