Fas

Afrika Kıtası’nda olduğu halde Afrika Birliği’ne üye olmayan tek ülke olan Fas, yaklaşık 32 milyon nüfusa sahiptir. Fas’ın başkenti Rabat, en büyük şehri ise Kazablanka’dır. Fas; doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde Moritanya ve Batı Sahra ile komşudur. Fas isminin anlamı ‘’Batı Krallığı’’ olarak bilinmektedir fakat bazı tarihçiler ve coğrafyacılar ‘’En Uzak Batı’’ anlamına geldiğini belirtmektedirler. Çok eski bir tarihe dayanan Fas, birçok farklı yönetim tarafından idare edilmiştir.

İlk yerleşimleri Cilalı Taş Devri dönemine aittir ve bu döneme ait kalıntılara bakıldığında Berberilerin de burada yaşamış olduğuna inanılır. Fas, ilk olarak Roma’ya dâhil olurken bir zaman sonra Fransa’nın sömürgesi altında kalmıştır ve antlaşma sonucu Kuzey ile Güney Sahra sınır bölgeleri de İspanya’ya bırakılmıştır. Bu nedenle resmi dilleri Arapça ve Berberi olurken, halkın bir kesimi Fransızca ve İspanyolca da konuşmaktadır. Halkın çoğunluğunun Müslümanlardan oluştuğu bu ülkenin dini İslam’dır, bir diğer çoğunluğun oluşturduğu din topluluğu ise Hristiyanlık’ tır.

Fas’ın iklimi bölge bölge değişmektedir ve kıyı kesimlerinde Akdeniz iklimine hâkim olduğunu söyleyebiliriz. Ülkenin kuzey ve orta kesimlerinin dağlık bölgelerinde Kıta iklimi, Orta ve Yüksek Atlas Dağlarında Alp iklimi görülmektedir. Genel olarak sıcak ve kurak bir havaya sahip olan Fas’a yolunuz düşerse, Kasım-Mart ayları arasında gitmenizi önermekteyiz.

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Fas, çok zengin bir kültüre sahiptir. Bunun yanı sıra müzik, spor, tiyatro, festivaller olarak da kendini geliştirmiştir. Baharat çarşıları, pazarları, nane ve yeşil çayları oldukça önemli bir yere sahiptir. Üstelik farklı mimari yapıları ve ilginç özellikleri bulunmasıyla sizleri şaşırtacağından eminiz. Mesela; Fas’ın güneyinde bulunan Haddou köyünde, dünyaca izlenmekte olan Game Of Thrones dizisinin bir bölümü çekilmiştir ve bu yüzden yoğun ilgi görmektedir. Otobüs duraklarının, evlerin, dükkânların, taksilerin ve daha aklınıza gelebilecek ne varsa her şeyin maviyle boyalı olduğunu düşünün.

Evet, doğru duydunuz; Fas’ın Şahşavan şehrinde her şey mavi renk ile boyalıdır ve şaşırmamak elde değil. En iyi müze ve sanat galerilerinin bulunduğu Rabat şehri de görülmeye değer bir nokta olmaktadır. Anıt ve çarşıları ile ünlü olan Marakeş, en önemli şehir merkezlerinden birisidir. Burada yarım günlük turlar düzenlenmekte ve isterseniz deve ile veyahut dört tekerlekli motorlarla bu turu tamamlayabilirsiniz. Her anlamda farklılığını belli eden ve koruyan bu ülkeyi ziyaret etmek kaçınılmaz olacaktır.