Erzurum

Erzurum Gezilecek Yerler | Görülecek En İyi 43 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Erzurum, doğudaki en büyük il olup aynı zamanda Türkiye‘nin en kalabalık 29. şehridir. Bir kısmı Karadeniz Bölgesi sınırları olan Erzurum denizden yalnızca 1900 metre yükseklikte konumlanmaktadır. Palandöken yamaçlarında kurulmuş olan il, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Önemli ticaret yolu olan İpek Yolu buradan geçmesi ve ve zengin topraklara sahip oluşu Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biri olması hususunda önemli bir rol oynamıştır. Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır ancak kış turizmi ile de ön plana çıkmaktadır. Doğası ve tarihi ile görülmeye değer Erzurum gezilecek yerler için hazırlamış olduğum yazıyı okumaya devam edin…

Kaç Günde Gezilir; Erzurum ortalama 2-3 günde gezilebilmektedir. Eğer Erzurum’un doğasında kamp vs. gibi etkinliklerle daha fazla zaman geçirmeyi düşünüyorsanız bu süre 4-5 güne kadar çıkarabilirsiniz.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Etrafı dağlarla kaplı olan Erzurum, Türkiye’nin en yüksek illerden biri olup soğuk iklim havası hakimdir. Kış mevsiminde oldukça soğuk ve karlı, yaz mevsimlerinde ise sıcak ve kuraktır. Sert kara ikliminin hakimiyeti altında olan şehre, doğanın yeşillendiği ilkbahar döneminde, kış tatili içinse kış aylarında gelmenizi öneririm.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ileErzurum’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Erzurum’da deneyimleyebileceğiniz; aşotu çorbası, cağ kebabı, şalgam dolması, lalanga, lor dolması, su börebği, hasuta ve diğer tüm lezzetler için Erzurum’un yöresel yemekleri hakkında tüm bilgiye ulaşabilirsiniz.

*Erzurum Gezilecek Yerler Video

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1- Erzurum Kalesi

Burası Neresi? Roma İmparatoru Theodosius tarafından 5. yüzyılda yaptırılmış olan Erzurum Kalesi’nin uzunluğu toplamda 2 bin metre kadardır. Büyüleyici güzelliği ile harikulade bir manzaraya da ev sahipliği yapan kale, son dönemlerde Türkler tarafından Kışla olarak kullanılmaktadır. İçerisinde barındırdığı  Saat Kulesi ile birlikte Kale Mescidi eşliğinde Türk mimarisinin örneklerini gözler önüne seriyor.

Neden Gitmeliyim? Sırasıyla Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar, Bizanslıların hüküm sürdüğü kale son olarak 11. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. İç kale içerisinde ilk Türk-İslam eserlerinden Saltukoğulları dönemine ait Kale Mescidi ve Tepsi Minare yer alıyor. Günümüzde dış kale suları tamamen yıkılmış durumdayken, iç kale surları ise varlığını hala devam ettirmektedir.

  • Konum: Camiikebir Mh., 25200 Yakutiye/Erzurum
  • Giriş Saatleri: 08:00-19:00
  • Telefon: (0442) 213 73 57
  • Yol tarifi al >

2- Erzurum Ulu Cami

Burası Neresi? Cami, 1179 senesinde Saltuklu Melik Nasirüddün Muhammed Bey döneminde yapılmıştır. İsmini Irak Selçukluları Sultanı Atabey Kızıl Arslan’dan alan cami, toplamda 6 bin kişilik cemaat kapasitesine sahiptir. Bu rakamla şehirdeki en büyük cami olma özelliğini elinde bulunduran Ulu Cami’nin ikisi doğuda, üçü kuzeyde olmak üzere beş kapısı bulunuyor. Her bir kapı birbirinden farklı olup, kapılardaki kitabelerin her biri incelendiğinde günümüze kadar beş kez onarım geçirdiği görülmekte.

Neden Gitmeliyim? Yüzlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Erzurum’a geldiğiniz takdirde Ulu Cami’yi ziyaret etmeyi ihmal etmeyin! Anadolu topraklarında Saltuklular döneminden kalmış olan ve asıl adı Atabey Cami olmasına rağmen halk arasında  Ulu Cami olarak adlandırmaktadır. Caminin üstünün kapalı olması nedeniyle,  içerisindeki nem ve koku doğal bir yolla kendisini temizleyerek havalandırma işlevi görmektedir. IV. Murat döneminde erzak deposu olarak kullanılan cami daha sonraları faaliyetlerine cami olarak devam etmektedir. Göz alıcı mimarisiyle turistlere ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.

3- Erzurum Evleri

Burası Neresi? Bu eski evlerin Anadolu Türk mimarisinde çok ayrı bir yere sahiptir. Doğu Anadolu’nun sert kara iklimi ev planını büyük ölçüde etkilemiştir. Genellikle iki katlı olan evler, soğuk iklimine etkisiyle zemin katlar asıl yaşam yeri olarak kullanılacak hala getirilmiştir. Zemin kat çoğunlukla kadınların yaşadıkları ve yemek pişirdikleri tandır evine kışlık odalar açılmıştır.

Zemin katında; ahır,depo,kiler olarak kullanılmak üzere odalar mevcut. Evlerin büyük bir kısmı savaş ve yangınlar sebebiyle neredeyse yok olmuştur. Evler onarımdan geçirilerek turizme kazandırılmış olup, 1980 senesinde 500’e ulaşan  evlerin sayısı giderek azalmış ve şuan da 100’e kadar düşmüştür.

Neden Gitmeliyim? Merkezdeki Yakutiye’de bulunan 12 eski tarihi evin birleştirilmesiyle oluşturulmuş olan müze sokak adlandırılabilecek evlerde; yer sofraları ve divanda servis hizmetleriyle geleneksel Erzurum yaşamının kültürünün örnekleri sergilenmekte. Turistlerin ziyaretine açık olan evlerde Erzurum’un lezzetli yemeklerini yiyebilir, veya bir köpüklü kahve içebilirsiniz.

  • Konum: İbrahim Paşa Mh., Yüzbaşı Reşit Bey Sokak, 25200 Yakutiye/Erzurum
  • Telefon: (0442) 213 83 72
  • Giriş Ücreti: 08:00-23:00
  • Yol tarifi al >

4- Erzurum Havuzbaşı

Burası neresi? Erzurum’un ana meydanı konumunda bulunan bu havuz, Erzurum’da kime sorsanız gösterebileceği ana noktaların başında gelmektedir. Devasa bir havuzun etrafında şekillenen meydan etrafında birçok kafe ve mağaza bulunmaktadır. Havuzbaşı’nın geçmişi ise 1930’lu yıllara dek uzanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Erzurum Havuzbaşı, Erzurum gezisi planlayanlar için iyi bir başlangıç noktası olacaktır. Burası aynı zamanda insanlar için önemli buluşma noktalarının başında gelmektedir. Meydanda bulunan 3,5 metre yüksekliğindeki Atatürk Heykeli de meydanı çekici kılan detaylar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Vaniefendi, Yenişehir Cd. No:33, 25100 Yakutiye/Erzurum
  • Yol tarifi al >

5- Paşa Bey Konağı

Burası neresi? Paşa Bey Konağı, Erzurum’un simgesel yapılarından biri olarak kabul edilen tarihi bir konaktır. Konağın yaklaşık 300 yaşında olduğu düşünülmektedir ve 10 odadan oluşmaktadır. Konakta doğup büyümüş olan Hakim Bey, konağı ziyaretçilere tanıtma misyonunu üstlenmiş. Kendisi hoş tavrıyla ziyaretçilere konağı gezdirmekte ve yöresel usülle yani kıtlama ile çay ikram etmektedir. Bunun karşılığında ise belirli bir ücret bağışı kabul etmektedir 🙂

Neden gitmeliyim? Geleneksel objelerle bezenmiş olan konağı ziyaret edenler, Erzurum geleneksel ev yaşamının nasıl olduğu hakkında önemli bilgile edinebilmekte, harika tavan süslemelerini inceleyebilmektedir. Gerek konağın ve içerisindeki mobilyaların güzelliğini gerekse de Hakim Bey’i unutamayacağınızdan emin olabilirsiniz.

  • Adres: Rabia Ana, Toprak Tabya Sk. No:14, 25030 Yakutiye/Erzurum
  • Yol tarifi al >

-Anıtlar, Mezarlar

6- Nene Hatun Tarihi Milli Parkı

Burası neresi? Nene Hatun daha 20 yaşındayken, 93 Harbi sırasında Aziziye Tabyası’nı kurtarmak için öncülük etmiş Türk tarihinin önemli kadın kahramanlarından biridir. Kendisi yaptığı fedakarlıklar nedeniyle 1955 senesinde “Yılın Annesi” seçilmiş ve o yıl da Erzurum’da hayata gözlerini yummuştur. Onun adının verildiği bu duygu dolu park da Erzurum’un görülmeye değerleri yerleri arasında bulunmaktadır ve 2009 senesinde milli park statüsüne kavuşmuştur.

Nene Hatun Milli Tarihi Milli Parkı, Erzurum şehir merkezinden 7,5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Milli Park içerisinde özellikle Nene Hatun’a ait anıt mezar burasını çok anlamlı kılan detayların başında gelmektedir. Park içinde aynı zamanda Erzurum’un birçok kahramanına ait heykeller, anıtlar ve doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir.

Neden gitmeliyim? 400 hektara yakın bir alanda kurulu olan park, manevi duyguları güçlendirmek için Erzurum’a gelenler için görülmesi gereken bir duraktır. Özellikle Aziziye Tabyası ve Mecidiye Tabyası gibi tarihe yön veren önemli noktaları görmek ziyaretçiler için çok özel duyguların ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

  • Adres: Şehitler, 25070 Palandöken/Erzurum
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Yol tarifi al >

7- Abdurrahman Gazi Türbesi

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Abdurrahman Gazi, Peygamber Efendimiz (SAV)’ın ashabından gelen zatlardan biridir. Kendisine ait türbe ise 1796 senesinde Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa’nın eşi Ayşe Hanım tarafından yaptırılmıştır. Türbenin bulunduğu konum Palandöken Dağı’nın eteklerinde huzur veren bir yer ve Erzurum şehir merkezinden sadece 2,5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Türbenin giriş kapısında bir de kitabe bulunmaktadır. Türbenin yapılış tarihi de 1796 senesinde yazılmış olan bu kitabeden anlaşılmaktadır. Kitabe Hattat Salim isimli zanaatkarın ellerinden çıkmıştır. Türbe içinde Abdurrahman Gazi Hazretlerine ait 4,85 metre uzunluğundaki makam ziyaret edilebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Türbe hem dua etmek ve manevi anlamda huzurlu bir yer bulmak isteyenler için, hem de piknik yapmak isteyenler için Erzurum’un değerlendirilmesi gereken yerleri arasında bulunuyor. Özellikle dini bayramlarda türbe birçok kişi tarafından ziyaret edilmekte ve insanlar dualarını gerçekleştirmektedir.

Aklınızda bulunsun! Abdurrahman Gazi Türbesi’ne doğru giderken sizi Gizemli Yol karşılayacak. Burayı gizemli kılan şey ise yokuş yukarı olmasına rağmen arabayı boşa alıp ayağınızı gazdan kesseniz bile aracın yokuş yukarı gitmeye devam ediyor olmasıdır. Yolun bulunduğu konuma geldiğinizde talimat tabelasını da göreceksiniz zaten.

Kimisi buranın esasen yokuş olmadığını iddia ederken kimisine göre manyetik bir alan olmasından dolayı bu şekilde bir sonuç ortaya çıkmaktadır. 2017 yılında Makine Mühendisi Fırat Aladağ bu soruna bir son vermek amacıyla bölgede su terazisi ile inceleme yapmış ve yolun aslında yokuş aşağı olduğunu ve bu durumun yalnızca bir göz yanılgısı olduğ sonucunu netleştirmiştir.

-Seyir Noktaları

8- Kocakaya Gözetleme Kulesi

Burası Neresi? Erzurum ilçe merkezine bağlı olan Başkale Köyü’ne 1,5 kilometre doğusunda yer alan gözetleme kulesi, vadinin en yüksek tepesine kurulmuş durumdadır. Tepeye uygun olarak inşa edilmiş olan kulenin bazı surları hala ayaktadır. Duvarlar düzgün kesme taşlar ile kaplanmış durumda olup, duvar içleri kireç harçlarla karıştırılmış moloz taş dolguludur. Duvar uzunluğu 4 metre olup 2,5 metre yüksekliğindedir. Yamaçlarına doğru çok sayıdaki  amorf ve profil veren seramik parçalarına ve yoğun yerleşim izlerine rastlanmıştır. Batı eteklerindeki seramik parçalar buranın Erken Tunç Çağından itibaren yerleşim alanı olduğunu ve Orta Çağa kadar farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını göstermektedir.

  • Adres: Samikale, Samikale Köyü Yolu, 25530 Narman/Erzurum
  • Yol tarifi al >

9- Atlama Kuleleri

Burası neresi? 2011 Erzurum Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları’nın önemli noktalarından biri olan Atlama Kuleleri, Türkiye’de başka bir eşi olmayan bir yer olması nedeniyle dikkat çekmektedir. Burası günümüzde sunduğu muhteşem manzara ile biliniyor ve özellikle şehir dışından gelen ziyaretçiler buraya uğrayarak şehrin panoramik manzarasını seyretme imkanına sahip oluyor.

Neden gitmeliyim? Atlama Kuleleri, 125 metrelik uzunluğu ile dünyadaki en uzun atlama kuleleri olmasından dolayı ayrı bir öneme sahiptir. Burada bulunan Kule Kafe’yi ziyaret ederek, bir şeyler yiyip içebilir ve manzarayı seyredebilirsiniz. Özellikle de akşam saatlerinde manzaranın muhteşem olduğunu söylememiz gerekiyor.

  • Adres: Hacı Ahmet Baba, Tepe Sk. No:16, 25070 Palandöken/Erzurum
  • Yol tarifi al >

10- Doğu Anadolu Gözlemevi

Görsel Kaynak: Musa Kahraman

Burası neresi? 3 bin rakıma sahip Konaklı Tepeleri’nde bulunan Doğu Anadolu Gözlemevi, 3,17 metre yüksekliğe sahiptir ve 2012 senesinde inşa edilmeye başlamıştır. Atatürk Üniversitesi tarafından kontrol edilen gözlemevi, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük kızılötesi teleskobuna ev sahipliği yapması nedeniyle bu konuda önemli bir eskikliği gidermektedir.

Neden gitmeliyim? Doğu Anadolu Gözlemevi, sunduğu muhteşem panoramik manzaraları ile hem fotoğraf çekmek hem de manzaraların tadını çıkarmak için gidilebilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Buraya gelmeyi düşünenlerin yanında kalın bir şeyler getirmesini öneriyoruz çünkü üşümeniz muhtemel. Gözlemevine giriş için ise Atatürk Üniversitesi’nden izin alınması gerektiğini de belirtelim.

-Müzeler

11- Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi

Burası Neresi? Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, Erzurum Kongeresi’nin toplandığı ilk bina olan 23 Temmuz Erzurum Kongre Binası içerisinde yer alıyor. 1864 senesinde inşa edilen bina Mıgırdiç Sanasaryan tarafından yaptırılmış olup okul olarak h-faaliyet göstermiştir. 1924 yılında yaşanan yangının ardından, 1926 senesinde başka bir okul olarak tekrardan açılarak Güzel Sanatlar Lisesi alanında hizmet vermeye devam etmiştir. 1960 senesinde  Atatürk ve Erzurum Kongresi Müzesi olarak ziyarete açılan bina, 2011-2013 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Binanın içerisinde küçük bir Sanat ve Edebiyat Kütüphanesi mevcut.

  • Konum: Alipaşa, Kongre Cd. No:44, 25040 Yakutiye/Erzurum
  • Giriş Saatleri: 08:00-17:00
  • Yol tarifi al >

12- Atatürk Evi Müzesi

Burası Neresi? Çaykara Caddesi, Çaykara Sokak’ta yer alan konak, 19. yüzyılın sonlarına doğru zengin bir adam tarafından yaptırılmıştır. 9 ay gibi kısa bir süreliğine Alman Konsolosluğu tarafından kullanılan bu yapı, 1918 tarihinde Erzurum’un kurtuluşunun ardından Erzurum Valiliği’ne verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmasından son bir sonraki adresi Erzurum’a gedikten sonra bu konağa, Hüseyin Rauf Bey ve arkadaşları ile yerleşmiştir.

1919 tarihine dek 52 gün boyunca Erzurum Kongresi çalışmalarını sürdürdükleri konak tarihsel bir önem kazanmıştır. Atatürk’ün şehri terk etmesinin ardından ev yine vali konağı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Erzurumlu bir kuyumcuya yaptırılan altın anahtar ile evin tapusu Mustafa Kemal Paşa’ya armağan edilmiştir. Atatürk’ün vefatı üzerine kız kardeşi Makbule Boysan Hanım’a verilmiştir ve onunda ölümü üzerine Çocuk Esirgeme Kurumu’na devredilmiştir.

  • Konum: Yukarı Mumcu Mh., 25200 Yakutiye/Erzurum
  • Giriş Saatleri: 09:00-18:00
  • Telefon: 0442 234 20 37
  • Yol tarifi al >

13- Erzurum Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? 6 bin m²’lik bir bahçede hizmet veren Erzurum Arkeoloji Müzesi, Erzurum ve çevre illerden çıkarılan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Müze ilk olarak 1944 senesinde Yakutiye Medresesi’nde hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin ziyarete açılması ise 1968 yılında gerçekleşmiştir.

1994 yılında, Yakutiye Medresesi’nde etnografya müzesinin açılmasının ardından iki katlı bir yapıya taşınmıştır. Binanın alt katında sergi salonları yer almaktadır. Üst kat ise yönetim ve depo alanı olarak değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müze şu anda güvenlik açısından uygun bir binaya taşınana kadar ziyaret edilememektedir. Bununla birlikte müzenin açılmasının ardından bu özel eserleri görmek, Erzurum ve çevresinin tarihini daha yakından tanımak için Erzurum Arkeoloji Müzesi’ni, Erzurum gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

  • Adres: Lalapaşa, Yakutiye Cd. No:2 D:14, 25100 Yakutiye/Erzurum
  • Telefon: 04422330414
  • Ziyaretsaatleri: Şu anda ziyarete kapalı
  • Yol tarifi al >

14- Ata Buz Müzesi

Burası neresi? Türkiye’de ziyaret edebileceğiniz ilk ve tek buz müzesi olan Ata Buz Müzesi, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin bünyesinde açılmıştır. 3000 m²’lik bir alanda bulunan müzede birçok buzdan heykel sergilenmektedir ve bu heykellerin formunu koruyabilmesi için içerisinin sıcaklığı devamlı 5 derecede sabit tutulmaktadır.

Müzenin daha etkileyici olabilmesi için muhteşem ışık ve ses efektleri de eklenmiştir. Müze sergisi 20 kişilik bir ekiple 2 aylık bir çalışmanın neticesinde ortaya çıkmıştır. Müzenin hayata geçirilmesi 2017 yılında şehirde gerçekleştirilen Avrupa Gençlik Olimpik Festivali vesilesiyle olmuştur. Hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eden Ata Buz Müzesi, yılın 12 ayı ziyaret edilebilmektedir. Müzeye gerek kişisel aracınızla gerekse de toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak oldukça kolaydır.

Neden gitmeliyim? Buzdan yapılmış muhteşem eserleri incelemek ziyaretçiler için muhteşem bir deneyim olmaktadır. Bu nedenle Erzurum’a geldiğinizde bu güzel müzeyi kesinlikle görmeniz gerekiyor.

  • Adres: Üniversite, Güzel Sanatlar Fakültesi, Atatürk Ünv., 25240 Yakutiye/Erzurum
  • Telefon: 04422316329
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-16.00
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçerisinde Gezilecek Yerler

-Doğal Güzellikler

15- Narman Peri Bacaları

Burası Neresi? Kırmızı rengi ve ilginç şekilleriyle dikkat çekici bir hal olan Narman Peri Bacaları, adını aldığı Narman ilçesinde yer alıyor. Rüzgar ve yağmurun toprağı aşındırması ile meydana getirdiği bu jeolojik oluşumlar Doğa Anadolu’da yalnızca bu burada görülmektedir. Kadadokya’daki oluşumlar ile bu yöredeki oluşumlar meydana gelme şekiller bakımından farklılık göstermektedir.

Kapadokya‘daki bacalar volkanizma sonucunda meydana gelirken, Narman’da bulunanlar ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucu meydana gelmiştir. Kırmızı rengini, tortullardaki kırmızı renk demirin Fe2O3 şeklinde oksitlenmesiyle almıştır. Turizme katkı sağlaması için pek çok şenlik ve etkinlik düzenleniyor olup, gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ilgisi artmaya devam etmekte.

Neden Gitmeliyim? 2012 yılında UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan kırmızı periler diyarı olarak adlandırılan Narman Peri Bacaları, Erzurum’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikler arasında yerini alıyor. Amerika’nın Arizona, Kolorado Vadisi’nde yer alan Büyük Kanyon ile benzer yönleri bulunan Erzurum peri bacaları, rengiyle kendine hayran bırakıyor. Ziyaret ederken oldukça keyif alacak olup, yüzlerce senedir sapa sağlam şekilde ayakta durmaktadır. Bölgeye yakın noktada konaklayabilme imkanına sahipsiniz. Burada farklı fotoğraflar çekerek kendinize anı yaratabilirsiniz.

16- Kaçkar Dağları

Burası neresi? Yedigöller’in de içinde bulunduğu Kaçkar Dağları, Erzurum’un muhteşem doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Türkiye’nin kuzey kesiminde, Karadeniz’e yakın, çarpıcı bir sıradağ olan Kaçkar Dağları, 3900 metreyi aşan zirveleriyle ülkemizin en önemli sıradağlarından biridir. Burası başta boz ayılar, kurtlar ve vaşaklar olmak üzere birçok yabani hayvana ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle dağcılar ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için görülmesi gereken yerlerden biridir. Kaçkar Dağları, normalde Rize il sınırları içerisinde olmasına karşın Erzurum’a gelenler için de değerlendirilmesi gereken doğal güzellikler arasında bulunmaktadır.

Kaçkar Dağları, binlerce yıldır farklı toplulukların yaşadığı, geleneksel uygulamalar, mutfak ve zengin bir mirasa ev sahipliği yaptığı için aynı zamanda çok önemli bir kültürel durak olma özelliğini de taşımaktadır.

17- Eğerli Dağı

Burası neresi? Dağcılık, doğa yürüyüşleri gibi sporlara meraklı kişiler için Eğerli Dağı, Erzurum’daki önemli durakların başında gelmektedir. Bakir doğasıyla dikkat çeken Eğerli Dağı, özellikle doğanın kendine gelmeye başladığı ilkbahar ve yaz aylarında muazzam bir güzelliğe bürünmektedir.

Neden gitmeliyim? Kampçılık, dağcılık, doğa yürüyüşü, kaya tırmanma ve dağ bisikleti turları gibi birçok aktiviteye imkan sunan doğasıyla Eğerli Dağı, Erzurum’da görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

-Mağaralar

18- Elmalı Mağarası

Burası neresi? Henüz tam anlamıyla sırları ortaya çıkarılmamış doğal güzelliklerden biri olan Elmalı Mağarası, Erzurum’un İspir ilçesinde yer almaktadır. 17 metre derinliğe kadar ulaşan mağaranın 400 metrelik kısmı aydınlatılarak turistlerin ziyaretine açılmıştır ve geri kalan kısmı olası tehlikeler nedeniyle henüz ziyarete açılmamıştır. Mağaranın yüksekliği 2,5 metreyi ve genişliği ise 2 metreyi bulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Mağara içinde bulunan kireçtaşının şekillenmesiyle meydana gelen sarkıt ve dikitler, doğa sever ziyaretçiler için burasını Erzurum’daki ilgi çekici yerlerden biri yapmaktadır. Mağaranın bulunduğu noktadan seyredilebilen muhteşem doğa manzaraları ise ziyaretçilerin buraya hayran kalmasını sağlamaktadır.

-Parklar, Bahçeler, Ormanlar

19- Ata Park Botanik Bahçesi

Burası neresi? 2006 yılında kurulan Ata Park Botanik Bahçesi, toplamda 350 dönümlük bir arazide bulunuyor ve dünyadaki en yüksek rakıma sahip botanik bahçelerinden biri olması nedeniyle özel bir yere sahiptir. Bahçe içinde 150’nin üzerinde bitki türünün yanı sıra gölet ve havuz gibi detaylar da yer alıyor. Botanik Bahçesi’nin bulunduğu arazi, Atatürk Üniversitesi’ne aittir.

Neden gitmeliyim? Sevdiklerinizle çeşitli bitkiler arasında keyifli bir gün geçirmek istiyorsanız Ata Park Botanik Bahçesi’ni Erzurum gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz. Burası hem bitkileri incelemek hem de güzel bir yürüyüş yapmak için değerlendirebileceğiniz, harika fotoğraflar çekerek Erzurum gezinizi ölümsüzleştirebileceğiniz güzelliklerden biridir.

20- Erzurum Olimpiyat Parkı

Burası neresi? Erzurum şehir merkezinden yürüyerek kısa bir sürede ulaşabileceğinzi Erzurum Olimpiyat Parkı, Erzurum’un içinde doğayla iç içe zaman geçirebileceğiniz en yakın yerlerin başında gelmektedir. Bir sosyal tesis olarak hizmet veren park içinde çocuk oyun parklarından spor sahalarına, piknik alanlarına ve dinlenme noktalarına kadar pek çok imkan bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Harika bir havuz ve yemyeşil doğasıyla, insanların dinlenmek için uğrayabileceği en güzel yerlerden biri Erzurum Olimpiyat Parkı Sosyal Tesisleri olmaktadır. Dileyen misafirler park içindeki restoranları ziyaret ederek bir şeyler yiyip içebilmektedir. Siz de ailenizle piknik yapmak, dinlenmek ve spor yapmak istiyorsanız Erzurum gezi listenize bu parkı mutlaka dahil edin.

  • Adres: Lalapaşa, Erzurum Havaalanı Yolu, 25100 Yakutiye/Erzurum
  • Telefon: 04423441000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-21.00
  • Yol tarifi al >

21- Aziziye Millet Bahçesi

Burası neresi? Erzurum’un önemli ve büyük şehir parklarından olan Aziziye Millet Bahçesi, 27.000 m²’lik dev bir yeşil alana sahiptir. Park içinde 100’den farklı ağaç türü bulunuyor ve binlerce süs bitkisi bulunuyor. Alan içinde yeşil alanların yanı sıra çocuklar için oyun alanları, spor yerleri, yürüyüş ve bisiklet parkurları da yer almaktadır.

Aziziye Millat Bahçesi içindeki üç sütundan oluşan anıt ise, Osmanlı ve Rus orduları arasında gerçekleşen 93 Harbi sırasında canla başla mücadele eden Erzurum halkının anısına dikilmiş manevi yönden önemli anıtlardan biridir. Bu da parkı daha anlamlı kılan detaylardandır.

  • Adres: Lalapaşa, 25100 Yakutiye/Erzurum
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Şelaleler

22- Tortum Şelalesi

Burası Neresi? Erzurum’a 100 kilometre kuzey kısmında yer alıyor olup, 16 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Uzundere ilçesine ise Dünyadaki en büyük şelalelerden biri olma niteliğini taşıyan Tortum Şelalesi, Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle meydana gelmiştir. Denilene göre 21 metre genişliğe ve 48 metre yüksekliğe sahip olan şelaledeki izleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp hastalıklarına iyi gelmektedir. İlçede, her mevsim farklı keyifli anlar yaşayabileceğiniz gibi çeşitli güzelliklerde sizi karşılayacak.

Bunlar içinde verilecek en iyi örnek Tortum Şelalesi olup, oluşumu sürecini şu şekilde açıklayabilirim; şelale ve çevresi denizden 1000 metre kadar yükseklikte bulunuyor. Kemerlidağ’dan ayrılan büyük heyelan kütlesinin, 1700’lü senelerinde Tortum Çay’ının aktığı Tev Vadisi’ni kapatmasıyla sularının düştüğü nokta büyükçe bir kazan görüntüsüne bürünmüştür. Bugünlerde su sporları için kullanılan göl ve şelale doğal bir ortam yaratmıştır.

Neden Gitmeliyim? Her mevsim kendine özgü ayrı bir güzelliğe kavuşan Tortum Şelalesi, doğa tutkunları için bir nimet olup mayıs ve haziran aylarında kendini gösterirken hazirandan sonra su miktarı azalmaktadır. Şelalenin etrafı piknik alanı olarak kullanılıyor olmakla birlikte şelalede 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye’nin elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaya başlanmıştır.

-Yaylalar

23- Erzurum Çamlıca Yaylası

Burası neresi? Tortum ilçesinde bulunan Çamlıca Yaylası, Erzurum merkezinden yaklaşık 1 saatlik uzaklıktadır. Yaylanın bulunduğu noktada yayla evleri, buz gibi sulara sahip dereler ve yemyeşil bir bitki örtüsü ziyaretçilerini bekliyor. Özellikle yaz aylarında buraya gelenler için havanın temizliği şaşırtıcı düzeyde olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Doğayı, doğa yürüyüşünü ve temiz havayı sevenler için Erzurum Çamlıca Yaylası, şehrin görülmesi gereken bakir güzellikleri arasında bulunmaktadır. Çamlıca Yaylası amatör doğa severlerin yanı sıra profesyonel olarak doğa yürüyüşü yapan kişiler için de ilgi çekici yerlerden biridir.

24- Otlutepe Yaylası

Burası neresi? Narman Beş Göller’e çok yakın bir konumdaki Otlutepe Yaylası, aynı isimdeki köy sınırları içinde bulunmaktadır. Özellikle bahar ve yaz aylarında canlanan doğasıyla ilgi çeken bölge, kamp yapmak ve doğa yürüyüşleri için oldukça popüler noktaların başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Doğanın keyfini çıkarmak, organik ürünlerle hazırlanmış köy kahvaltısıyla güne güzel bir başlangıç yapmak istiyorsanız Otlutepe Yaylası’na bir çıkartma yapmanızı öneriyoruz. Buraya geldiğinizde özellikle manzaranın sizi kendine çekeceğini düşünüyoruz.

-Göller

25- Tortum Gölü

Burası Neresi? Tortum Çayı üzerinde oluşan Tortum Gölü’nün sonundaki şelale, 48 metre yükseklikten dökülmekle birlikte ve 22 metre genişliği ile ziyaretçilerine güzel bir manzara sunuyor. İlkbahar aylarında daha bir coşkuyla akan şelaleyi balkondan izlerken dikkat edin de ıslanmayın! Türkiye’deki en büyük heyelan sonucu oluşmuş olan set gölü olup, Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası olarak inşa edilmiş olan 200 metrelik Tortum Gölü Cam Seyir Terası en dikkat çeken noktası.

Neden Gitmeliyim? Hemen bitiminde küçük bir kuş cenneti yer alan göl yırtıcı kuşların barınak noktasıdır. Türkiye’deki dört akbaba çeşidinin görüldüğü bölgede kafes balıkçılığı yapılabilen gölde, alabalık ve aynalı sazan üretilmektedir. Dört bir tarafı tepeler ile bezenmiş Tortum dar ve derin olup karşı kıyısında elma bahçeleri bulunuyor. Doğu kıyısında ise peri bacaları göze çarparken batı yamaçlarında çok dik ve kayalık bir yapıya rastlanmaktadır. Alan içerisinde bu manzarayı izleyebileceğiniz balkon ve piknik noktaları yer alıyor. Gölde sandallar eşliğinde gezinti yapabilirsiniz.

26- Narman Beş Göller

Burası Neresi? Çeşitli büyüklüklerden oluşan Narman Beş Göller, Otlutepe Yaylası’na 2 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup göllerin çevresi trekking ve çadır kampı yapmak için  oldukça elverişlidir. Ormanla çevrili olan gölün bitki örtüsü güzelliği ile fotoğrafçıların ilgi odağı haline gelmiştir. Keşfedilmeyi bekleyen  bu bakir bölgeyi yaz aylarında ziyaret etmenizi öneririm.

27- İspir Yedigöller

Burası Neresi? Kaçkar Dağları’ndaki saklı cennet olarak adlandırabileceğimiz İspir Yedigöller, harikulade doğası ile zirvenin tadını çıkarmak ve göllerin manzarasını tatmak için muhteşem bir nokta. Turkuaz renkteki güzelliği ile volkanik göllerin sayısı toplamda 11 tanedir. Yazın dahi gelseniz erimeyen karları görebilirsiniz. Dağcılık ve kamp yapmak için oldukça elverişli olan İspit Yedigöller, günübirlik yapılan doğa yürüyüşleri içinde uygundur. Ovit Dağı’nın güney yamaçlarındaki bu yere araç ile ulaşmak olanaksız. Yalnızca uygun arazi araçlarıyla ulaşım sağlamanız mümkün.

28- Zökün Gölü ve Yüzen Adalar

Burası Neresi? Tortum ilçesinde bulunan Zökün Gölü’yle birlikte kesinlikle görülmesi gereken yüzen adalar Erzurum da konumlanmaktadır. Doğal oluşumlar ile meydana gelen bu 6 yüzen ada siz ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca topraklık alanın çimlerle birleşmesiyle ortaya çıkan görüntü gezmek için gelen misafirlere güzel bir şölen sunuyor. Ve görünen o ki Turizm yönünden gelişmekte olan Tortumun bu yüzen adaları, daha çok turisti kendine çekeceğe benziyor.

29- Teke Deresi Göleti

Görsel Kaynak: Tahir Berk

Burası neresi? Teke Deresi Göleti, Erzurum’un kendine özgü doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Özellikle doğa yürüyüşleri yapmak isteyen ziyaretçiler için bahar ve yaz aylarında Teke Deresi Göleti’ne gelmek Erzurum’da yapılacak keyifli şeylerden biridir. Bölgeye gelen insanlar çoğunlukla seviyeli ve doğaya saygılı olduğu için, göletin çevresinin bakirliğini ve güzelliğini koruma konusunda şanslı olduğunu söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? Göletin çevresi yürüyüş yapmanın yanı sıra özellikle sıcak yaz zamanlarında insanların piknik yapabileceği bir ortama ev sahipliği yapmaktadır. Dilerseniz gölet çevresindeki uygun yerlerde kamp yaparak farklı ve keyifli bir deneyimin tadını da çıkarabilirsiniz.

-Doğal Oluşumlar

30- Erzurum Gökkuşağı Tepeleri

Burası Neresi? Erzurum’da gizlenmiş, renkli görüntüsüyle dikkat çeken Gökkuşağı tepeleri Oltu ilçesinde konumlanmaktadır. Göz alıcı güzelliği ile Çin sınırlarında bulunan  Gökkuşağı Dağları’nın benzeri bu tepeler Jeoturizm açısından oldukça önemli bir noktadır. Çin’dekinden farkı ise daha genç bir oluşum olmasıdır. Daha fazla kişinin ziyaret edebilmesine adına jeopark olarak öne çıkarılmakta. Yüzyıllar boyu süre gelen erozyon sonucu meydana geldiği bilinmektedir. İçerisindeki; kırmızı, kahverengi, sarı ve yeşil tonlarının bir gökkuşağından farkı yok. Tepelerin kırmızı renk alışını demir ve buna benzer minerallerin rüzgar ve erozyon ile birikmesi sonucu oluştuğu da yine bilinen bilgiler arasında.

-Kanyonlar

31- Hınıs Kanyonu

Görsel Kaynak: Erzurum Pusula Gazetesi

Burası Neresi? Erzurum’da el değmemiş doğası ile gün yüzüne çıkan Hınıs Kanyonu, 7 kilometre uzunluğunda olup tekne tipi kanyon özelliğine sahiptir. İçerisinden Hınıs Çayı geçen kanyonun suyun yükseldiği zamanlar rafting yapmak isteyenlerin uğrak noktası haline gelmiştir. Dağcılık ve kanyoning gibi doğa sporlarına düşkün ziyaretçiler için muhteşem bir ortam vaat ediyor. Ayrıca geldiğiniz takdirde Muş Beylerinden biri olan Alaeddin Bey’in 1734 senesinde inşa ettirilmiş olan Hınıs Ulu Cami diğer bilinen adıyla Dere Cami’yi de görebilirsiniz.

-Nehirler

32- Çoruh Nehri ve Vadisi

Görsel Kaynak: Erzurum Portalı

Burası Neresi? Türkiye ve Gürcistan sınırlarından geçen Çoruh Nehri’nin kaynağı Mescid Dağı’ndan gelmektedir. Erzurum’un İspir ilçesinden geçmekte olan nehrin, Artvin’deki en büyük akarsu olduğunu bilinmektedir. 376 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri’nin 260 kilometresi Erzurum’dan geçmektedir. İçerisinde Artvin, Gümüşhane, Erzurum, Kars ve Erzincan şehirlerinin toprakların bulunduğu Çoruh Havzası, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biridir. Dar ve derin yatağa sahip olan nehirde Çoruh Nehri’nde rafting ve kano gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.

-Kaplıcalar

33- Pasinler Kaplıcaları

Burası Neresi? Erzurum merkeze uzaklığı 40 kilometre olan Pasinler Kaplıcaları, Hasankale Çayı’nın her iki yanında bulunuyor olup birbirlerine olan uzaklıkları ise 50 metre kadardır. Güney bölümündekine Büyük Çermik, kuzey bölümündekine ise Küçük Çermik isimleri verilmiştir. Dulkadiroğulları’ndan Şah Bey tarafından 1565 senesinde yaptırılmış olan  Büyük Çermik’in üzeri 14,5 etre ölçülerinde bir kubbeyle örtülmüştür. 1749 yılında restore edilen bu kaplıcaya bir takım eklemeler yapılmıştır. Büyük Çermik’in tam karşısına ise Küçük Çermik adı verilen 1,5 metre derinliğindeki havuzu ile onu örten 8 metre çapında kubbesi yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Kaplıcalar hem içme hem de banyo kürleri olarak kullanılmaktadır. Eğer içerseniz; safra kesesi, karaciğer, mide ve bağırsaklar için şifalı olup banyo kürleri kullanıldığı takdirde ise romatizma, sinir ve kas yorgunluğu, çeşitli sinirsel hastalıklar, eklem ve kireçlenme tedavisine iyi geldiği bilinmektedir. Sıcaklığı 39 – 45 derece arasında değişen su, bikarbonatlı, klorürlü, sodyumlu, karbondioksitli ve kısmen de radyoaktif bileşiminden oluşmaktadır.

34- Erzurum Ilıca Termal Tesisleri

Burası neresi? Aziziye ilçesinde bulunan tesis, Pasinler Kaplıcaları gibi ziyaretçilerin kolay bir şekilde ulaşabileceği şifa kaynaklarından biridir. Birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilen ılıcalar, Erzurum’un turizmine önemli katkılar sunmakta ve her yıl birçok kişinin kaplıcalar için Erzurum’a gelmesini sağlamaktadır.

Kaplıca’nın bulunduğu konum deniz seviyesinden yaklaşık 1800 metre yüksekliktedir. Bölge genellikle daha sıcak ve ılıman olan yaz aylarında daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Kaplıcalar çoğunlukla yurt içindeki turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Erzurum Ilıca Kaplıcaları, Erzurum’a gelmek için önemli sebeplerden biridir. Buraya gelerek hem yılın yorgunluğunu atabilir hem de vücudunuzdaki çeşitli rahatsızlıklara şifa arayabilirsiniz.

Not: Son dönemlerde tesisle ilgili ziyaretçilerin temizlik konusunda ciddi şikayetleri olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle tesisi ziyaret etmeden önce ziyaretçi yorumlarını okumanızı ve ona göre karar vermenizi öneriyoruz.

  • Adres: Ilıca, Aziziye Cad. Termal Tesisler, 25700 Aziziye / Ilıca/Aziziye/Erzurum
  • Yol tarifi al >

-Eğlence Noktası

35- Palandöken

Burası Neresi? Kuşkusuz Erzurum dendiğinde aklınıza ilk olarak Palandöken Kayak Merkezi gelmekte. Yılda çok fazla yerli ve yabancı turistin akınına uğrayan Palandöken,  dünya çapında kayak yarışmalarının da yapıldığı önemli yerdir. Gerek amatör gerekse profesyonel kayakçıların vazgeçilmez merkezi olup, hem konaklamanız için otel seçenekleri yer alıyor hemde kayak dersi almak için birbirinden eğitimli rehberlerden yardım alabilirsiniz. Yılın büyük bir bölümünde sıfırın altında geçen sıcaklığı ile 3 bin 176 metre yüksekliğiyle bölgeyi hakimiyeti altına alan Palandöken’in göz kamaştıran manzaraya ev sahipliği yapıyor.

36- Konaklı Kayak Merkezi

Burası neresi? Erzurum’da kış turizmi denince akla ilk olarak Palandöken gelse de, Konaklı Kayak Merkezi de özellikle son yıllarda popüler olan Erzurum’daki kayak merkezlerinden biridir. Erzurum şehir merkezinden 17 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Manzarası ve doğası ile büyüleyici bir yer olan kayak merkezi, her yıl onbinlerce kişi tarafından kayak başta olmak üzere kış sporları yapmak için ziyaret edilmektedir.

2000 ile 3000 metre rakımda kayak yapmak için uygun pistleriyle farklı düzeylerdeki kayak severler için Erzurum’da ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir. Kayak merkezinde toplamda 16 adet kayak pisti bulunmaktadır. Kayak merkezinde sezon ortalama 6 ay kadar sürmektedir ve kayak merkezinin bulunduğu alanda konaklama, yeme içme, kayak malzemeleri kiralama gibi imkanları değerlendirmek mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Palandöken Kayak Merkezi’ne alternatif kayak için bir yer arıyorsanız Konaklı Kayak Merkezi, sizin için Erzurum’un mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Konaklı, Konaklı Kayak Mrk. Yolu, 25070 Palandöken/Erzurum
  • Telefon: 04423170804
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00
  • Yol tarifi al >

37- Kandilli Kayak Merkezi

Burası neresi? 2011 senesinde Erzurum’da gerçekleştirilen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın bir kısmının gerçekleştirildiği Kandilli Kayak Merkezi, Erzurum’un kış turizmi konusunda önemli duraklarından biri olmayı başardı. Kayak Merkezi bu olimpiyatlar sayesinde Erzurum’un kış turizmine kazandırılmıştır. Merkez şehir merkezinden yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta yer almaktadır ve neredeyse yılın tamamında ziyaretçilerine hizmet vermeye devam etmektedir.

Pek çok imkan sunan merkezde dilerseniz kayak ve snowboard ekipmanlarınızı kiralayabilir dilerseniz de yanınızda getirebilirsiniz. Kayak merkezi toplamda 160 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve her yaş için uygun kayak dersleri de verilmektedir.

Neden gitmeliyim? Palandöken kadar popüler olmayan bir diğer kayak merkezi olan Kandilli, biraz daha sakin bir kayak merkezi isteyenler için Erzurum’da tercih edilebilecek kayak merkezleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kandilli Bucağı Yolu,25680 Kandilli/Aşkale/Erzurum, 25680 Aşkale/Erzurum
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

38- Laleli Kayak Merkezi

Burası neresi? Askeri personelin faydalanabildiği Laleli Kayak Merkezi, askeri izin alındığı taktirde sivillerin de faydalanabildiği kayak merkezlerinden biridir. Tabi gene de ziyaret öncesinde uygulamada değişiklik olup olmadığı hakkında ziyaretçilerin bilgi alması faydalı olacaktır.

Laleli Kayak Merkezi toplamda 3,5 kilometre uzunluğundaki pistleriyle dikkat çekmektedir ve Erzurum şehir merkezinden 11 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bu anlamda da burası, Erzurum şehir merkezine en yakın kış tatili rotası olması nedeniyle de ayrı bir öneme sahiptir.

Neden gitmeliyim? Askeri bir alan olmasına karşın sivil bir ortamda yönetilen kayak merkezi, gerek nezih ortamı gerekse de kayak pistleri ile ziyaretçilerine keyifli bir kış tatili deneyimi yaşatmayı başarıyor. Bu nedenle Laleli Kayak Merkezi, Erzurum gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Nene Hatun, 25100 Palandöken/Erzurum
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00
  • Yol tarifi al >

*Yakın Tatil Yerleri

39- Balıklı Köyü

Burası Neresi? Uzundere ilçesine bağlı Balıklı Köyü, Tortum Gölü’nün kıyı şeridinde yer alıyor olup gelen ziyaretçilerine harika manzarayla eşlik ediyor. Balıklı Köyü Göl Festivali ve Karakucak Güreşleri düzenlenerek bölge hareketlendirmeye çalışıyor. Eğer bu döneme denk gelirseniz keyifli bir tatil geçirmeniz mümkün.

40- Uzundere

Burası Neresi? Doğa Anadolu’nun Karadeniz’e kıyısı olan Uzundere; Oltu, İspir, Yusufeli ve Tortum ilçeleri ile çevrelenmiştir. Bulunduğu vadi sebebiyle sonbahar ve kış aylalarında mikro klima iklim özelliğine sahip olup özellikle vadinin derin noktalarından Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yakın komşusu Tortum gibi meyve bahçeleri, tahıl tarımı, organik bal üretimi, dut pekmezi, pestil ve köme üretimi yapılan işletmeler dikkat çekmektedir. Kuzey havzasında konumlanan Uzundere, Tortum ile beraber tarihi yönden Gürcü mimarisinin etkilerinin görüldüğü Uzundere yer aldığı havza sebebiyle Karadeniz kültürü ile bir kaynaşma halindedir. Mutfağından tutun  halk oyunlarına, folklörden müziklerine kadar Anadolu kültürünün zenginliğine sahiptir.

*Tarihi Yerler

Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum, tarih boyunca çok çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olup sırasıyla; Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Parftlar, Persler, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Moğollar, İlhanlılar, Safeviler, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti’ni topraklarında ağırlamıştır. Adtea bir açık hava müzesini olarak nitelendirebileceğimiz Erzurum’da bu medeniyetlerin bırakmış oldukları izlere rastlamak mümkün. Yapılan çalışmalar akabinde Erzurum tarihinin Yontma Taş Devri’ne dek uzandığı ortaya çıkmıştır. Erzurum Kalesi, Hasankale, İspir Kalesi, Rüstem Paşa Kervansarayı, Aziziye Tabyaları ve çok daha fazlası hakkında bilgi edinmek için Erzurum’un tarihi yerleri hakkında hazırlamış olduğumuz yazımıza göz bir göz atın!

*Alışveriş

-Alışveriş Merkezleri

41- Mng Avm

Burası Neresi? 1000 metrekarelik kütüphanesi, sanat galerileri, 5 bin 300 metrekarelik tema parkı ve daha nice yerleri ile halkın sosyal yaşam alanı olan Mng Avm, 165 mağazası ile ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde gelişme kaydeden şehirlerinden biri olan Erzurum, büyük bir tema parka ev sahipliği yapmakta. İçerisinde; Jurassic Park, Roller Coster ve çocuklar için özel olarak hazırlanmış olan Survivor ve dev boyutlardaki çizgi film karakterleri yer alıyor. Çocuklu ailelerin doyası eğlendiği bu park şehrin vazgeçilmezi. Toplamda 140 bin öğrenciye ev sahipliği yapan şehirde öğrenciler için düşünülerek dev bir ücretsiz kütüphane de bulunuyor.

  • Konum: Lalapaşa, Somunoğlu Cd. No83, 25100 Yakutiye/Erzurum
  • Giriş Saatleri: 10:00-22:00
  • Telefon: 0442 502 38 85
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

42- Forum Erzurum Avm

Burası Neresi? 2009 senesinde halkın hizmetine açılan Forum Erzurum Avm’de, modern ve geleneksel uyumun en iyi şekilde harmanlanarak farklı bir atmosfer yaratılmıştır. İçerisinde yerli ve yabancı pek çok mağaza bulunuyor olup, teknolojiden giyime kişisel bakımdan restoranlara kadar her şey bulunuyor.

  • Konum: Müftü Solakzade, Yavuz Sultan Selim Blv. No:43, 25070 Palandöken/Erzurum
  • Giriş Saatleri: 10:00-22:00
  • Telefon: 0442 232 70 00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

43- Palerium Avm

Burası Neresi? Avm kapılarını 2014 tarihinde açarak ziyaretçilerine hizmet vermeye başlamıştır. Erzurum doğu ile batı, kuzey ile güney arasında bir geçiş noktası olduğundan dolayı kış aylarında hem yerli hemde yabancı turistleri ağırladığından mütevellit, Erzurum ekonomisi bir hayli artış göstermektedir. 2011 senesindeki kış olimpiyatlarının Erzurum ilinde yapılmış olması, yapılan uluslararası tesislerin sağladığı yararlar eşliğinde Anadolu’da kış turizminin en gözde merkezi olarak ilgi görmektedir.

  • Konum: Muratpaşa, Palerium avm, Cumhuriyet Cd., 25000 Yakutiye/Erzurum
  • Giriş Saatleri: 10:00-22:00
  • Telefon: 0442 234 13 33
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Erzurum’un meşhur Oltu taşından yapılmış olan ürünlerinden satın alarak hem kendinize hem de sevdiklerinize birer hatıra hediye edebilirsiniz. En iyi işçiliğin işlenerek hazırlandığı Olu taşı tespihleri ve ağızlıklar oldukça ilgi çekici. Yöreye özgü hediyelerden biri de ince eğrilmiş koyun yünü ile özenle hazırlanan yerel kıyafet ehramı da değerlendirebilirsiniz. Bakır sanatı ve dericilik ile ön plana çıkan şehirde, bakır hediyelik eşyalar ve deriden yapılmış ürünlerde görülmeye değer. Eve götürmek için Hınıs fasulyesi, İspir kuru fasulyesi, dut, kızılcık pestili, Karnavas dut pekmezi ve küflü çeçil peyniri gibi yöresel lezzetlerden mutlaka birini almalısınız.

*Gece Hayatı

Bilinen o ki muhafazakar bir toplumun yaşam sürdüğü bu topraklarda, her ne kadar binlerce üniversite öğrencisi de olsa gece eğlencesine dair bir şey söz konusu değil. Sabahlara kadar eğlenip dans edebileceğiniz herhangi bir mekan hakkında bir bilgiye sahip değiliz. Hatta alkol satan yerler dahi sınırlı sayıda.  Palandöken ve Konaklı bölgesinde bulunan otellerde müzik var ancak bildiğimiz o Uludağ, Kartepe havası yok elbette.

*Yapılacak Şeyler

-Günübirlik Turlar

Tortum Şelalesi ve Narman Peri Bacaları Turu 

Erzurum Şehir Turu 

-Yapmadan Dönme

  • Abdurrahman Gazi Türbesini görmeden,
  • Alvarlı Efe Hazretleri’nden bir kaç gazel işitmeden,
  • Palandöken’de kayak yapmanın tadına varmadan,
  • Çifte Minareli Medreseyi, Yakutiye Medresesi’ni, Taşhan’ı görmeden,
  • Tabyalar’dan şehrin manzarasını seyretmeden,
  • İspir’e gittiğiniz takdirde rafting yapıp meşhur fasülyesinden yemeden,
  • Tortum’a gidip Tortum Şelalesi’ni ve Gölünü görmeden,
  • Peri Bacalarını aratmayan Narman Peri Bacaları’nı gezmeden,
  • Ilıca ve Pasinler Kaplıcalarında şifa bulmadan,
  • Hınıs Kanyonu’nu görmeden,
  • Cennet Çeşmesi ve Dabakhane Çeşmesi’nin soğuk sularını içmeden,
  • Eski Erzurum Evlerinde bir kahve yudumlamadan, DÖNME!
  • Mutlaka cağ kebabı yiyin!

*Şehir İçi Ulaşım

Şehir merkezinde gezip göreceğiniz tüm her yer birbirine oldukça yakın mesafede yer alıyor. Ancak elbette ki şehir içi ulaşımlarda otobüs ve minibüs olanakları mevcut. Hızlı ve konforlu bir ulaşımı tercih etmek isterseniz de taksiler her daim hizmetinizde. Gelişmiş ulaşım hatlarıyla tüm her yere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Kardelen Kart adındaki ulaşım kartını satın alarak ulaşımdan yararlanabilirsiniz.

Erzurum gezilecek yerler listemizi son olarak 18.07.2023 tarihinde güncelledik. Siz de yazımızın geliştirilmesine katkı sağlamak istiyorsanız duygu ve düşüncelerinizi bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce