Erzincan

Erzincan’ın Yöresel Yemekleri | 25 Leziz Yemek

Doğu Anadolu’nun tarihi ve kültürüyle dikkat çeken şehri Erzincan, aynı zamanda zengin bir mutfağa sahip.

Doğu Anadolu şehirlerindeki hamur işi ve süt ürünleri ağırlıklı yemek kültürünü Erzincan’ın yöresel yemekleri listesinde de görebilmek mümkün… Ancak Erzincan mutfağını diğerlerinden ayıran en önemli özellik; şehrin kendine has lezzetlere sahip olması. İşte o lezzetler;

Çorbalar

1- Erzincan Çorbası (Kesme Çorba)

Hem şifalı hem leziz hem de doyurucu bir lezzet arayışında olanlar için Erzincan çorbası ( Kesme çorba) denemenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz başlangıç yemeklerinden biri. Kesme hamur, kemik suyu, yeşil mercimek gibi malzemelerden oluşan kentin simgesi haline gelmiş lezzeti pek çok restoranda deneme şansı bulabilirsiniz.

2- Isırgan Aşı

Kentte kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biri olan ısırgan aşı, her derde deva ısırgan otundan hazırlanan oldukça faydalı bir başlangıç yemeği. Isırgan otu haşlanıp püre haline getirildikten sonra un, süt ve su gibi malzemelerle karıştırılıyor ve tadına doyum olmayan bir hale geliyor.

3- Pirpirim Aşı

Gaziantep yöremize has lezzetlerden biri olarak adını duyuran Pirpirim Aşı, halk tarafından Erzincan’ın yöresel yemekleri listesine de dahil edilmiş… İçerisinde et veya mercimek, nohut, bulgur ve semizotu yaprağı gibi baklagiller katılan çorba, pek çok restoran da ana yemek olarak da servis ediliyor. Lezzeti muazzam olduğu gibi doyuruculuğuna da tam puan verebiliriz.

4- Un Çorbası

Tavuk suyu ile hazırlanan leziz un çorbası yapımı oldukça basit olmasına rağmen hem faydalı hem de leziz yöresel lezzetlerden biri. Unu ateşte kavurduktan sonra tavuk suyu ekleyerek pişirilen çorbaya sonradan eklenen karabiber ve tuz gibi baharatlar tam bir lezzet bombası haline getiriyor. Söylemesi bizden denemesi sizden!

5- Ayran Aşı

Türk yemekleri arasında ön plana çorbalar arasında ayran aşı simgemiz haline gelmiş lezzetlerden. Hem besleyici hem de doyurucu oluşuyla ünlü bu çorba özellikle yaz aylarında sıklıkla yapılıyor. Pişirildikten sonra buzdolabında soğumaya bırakılan çorbayı afiyetle tüketebilirsiniz.

Ana Yemekler

6- Erzincan Döneri

“Döner, her yerde dönerdir.” diyorsanız muhtemelen henüz Erzincan dönerini yemediniz. Yaprak dönerin en lezzetli halinin bulunduğu Erzincan’da döner yedikten sonra bir daha başka bir yerde yemek istemeyeceksiniz.

7- Etli Üzüm Yaprağı Sarma

Erzincan’ın meşhur üzüm bağlarında Mayıs aylarında toplanan yaprak salamura yapılıyor. Erzincan’ın meşhur asma yaprağı ile yapılan sarmaların tadı ise bir başka. Minik minik sarılan sarmalar içerisinde kıyma da ekleniyor. Diğer etli sarmalardan farkı ise güveçte pişirilmesi ve güvecin içine erik kurusu kemikli et gibi malzemelerin de eklenmesi.

8- Babikko

Erzincan’ın yöresel yemekleri içerisinde güçlü bir yer tutan meşhur babikko yemeğini Doğu Anadolu’nun pek çok şehrinde görebilmeniz mümkün. İlk bakışta kalori bombası bir yemek olarak anlaşılsa da tadına bir kez bakanlar ne kaloriye önem veriyor ne de kiloya…

Aslında yemeğin içerisindeki pek çok malzemenin sağlık açısından birçok faydası var.  Hamurdan yapılan etsiz sarımsak soslu bir mantı olarak düşenebileceğiniz bu lezzet, Erzincan mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olarak gösteriliyor.

9- Kelecoş

Pek çok yörede farklı yorumları bulunan kelecoş, Erzincan ve Elazığ’da bu isimle alınırken Erzurum’da Keleçaşı, Ağrı, Van ve Hakkari illerimizde Keledoş ismiyle anılmaktadır. Malzemeler de ufak tefek değişiklikler görülse de yemeğin lezzeti tüm illerde aynıdır. Özellikle kırsal kesimlerde hazırlanan etli bir hamur işi yemek olan kelecoşu Erzincan’ın birçok restoranında bulabilirsiniz.

10- Evelik Dolması

Erzincan’da yetişen ot türlerinden biri olan evelik, yaprakları yenebilen ve hatta tohumlarından çay yapılabilen ıspanağa benzer bir sebzemiz. Evelik otu pek çok yemekte kullanıldığı gibi küçük küçük sarılarak dolma halinde de sofralarda yerini alıyor. Kuzu kulağına benzer bu otun en önemli özelliği ise köklerinde nişasta, şeker ve C vitamini bulundurması. Fosfor açısından da zengin olan eveliğin sağlığa pek çok faydası olduğunu da belirtelim.

11- Boranı

Anadolu’nun pek çok şehrinde titizlikle hazırlanan borani, Erzincan yemekleri arasında sayabileceğimiz lezzetlerden biri. Çoğu yemekte olduğu gibi et kullanarak hazırlanan borani yemeğinde kuzu eti, ıspanak, nohut, süzme yoğurt gibi malzemeler kullanıyor.

13- Haşıl

Erzincan usulü haşılın pek çok çeşidi var diyebiliriz. Sütlü haşıl, pekmezli haşıl, ballı haşıl ve yağlı haşıl olmak üzere 4 değişik tarif ile hazırlanan haşılın ana malzemeleri aynı olmakla birlikte son dokunuş olarak tercihe bağlı bal, süt, pekmez veya yağ döküldüğünden bu isimleri almıştır. Tarifte yer alan malzemeler ise un ve sudur. Diğerlerinden farklı olarak sütlü haşıl içerisine aş yarması da eklenir.

14- Keşkek

Erzincan’da keşkek, bol etli bir lezzet olarak sofraları süslüyor. Genelde ana yemek yerine tüketilen keşkeğin farklı yorumları da yok değil. Bazı köylerde daha farklı usulle yapılırken restoranlarda aşurelik buğday ve kuzu gerdanı kullanılarak hazırlanıyor. Tadı ise parmak ısırtan cinsten diyebiliriz.

15- Ziron

Doğu illerimizde adına sık rastladığımız doyurucu yemeklerden biri ziron…  Hazır yufka, kavrulmuş kıyma ile hızlı ve basit bir şekilde hazırlayabileceğiniz yemeği, yalancı mantı olarak da nitelendirebiliriz. Tek farkı yufkaların fırında pişirilmesi ve çıtır çıtır bir kıvam alması.

16- Kaküllü Pilav

Kuru-pilavın Erzincan’daki en büyük rakibi kaküllü pilav, kentteki en çok tüketilen yemeklerin başında geliyor. Kurutulmuş ya da normal taze fasulye ve bulgurla hazırlanan kaküllü pilav, damağınızda harika bir tat bırakacak.

17- Kete

Erzincan’ın birçok yerinde ekmek yerine tüketilen kete, şehrin en ünlü hamur işi lezzeti. Hamurun içine konulan kavrulmuş un ve kıyma (isteğe bağlı) ile tadına doyum olmayan bir lezzet ortaya çıkıyor.

18- Çökelek Piyazı

Çökelek piyazı, Erzincan mutfağının en sağlıklı lezzetlerinden biri. Dereotu, maydanoz ve yeşil soğanın çökelekle birleşimi; piyazın ne kadar sağlıklı olduğunun bir başka göstergesi. Dilerseniz üzerine pul biber de ekleyebilirsiniz.

19- Kemah Tiridi

Erzincan’a gelip de yolu Kemah’a düşenlerin bir de bayram dönemi ziyaret edenlerin mutlaka tatması gereken Kemah Tiridi, mis gibi koyun etinin önceden hazırlanmış mayalı ve toz şekerli hamur yufkaların üzerine dökülmesinden oluşuyor. Oldukça doyurucu ve leziz yemek, halkın sıklıkla pişirdiği meşakkatli ana yemeklerden biri olarak gösteriliyor.

20- Ayva Kalyesi

Ayvalı kalye, Erzincan yöresine has lezzetlerden bir diğeri. Osmanlı mutfağı yemeklerinden biri olan bu leziz yemek kuzu kıyma, ayva, üzüm pekmezi gibi malzemelerle hazırlanıyor.

Tatlılar

21- Sarığı Burma Tatlısı

Hamur işinin ağırlıklı olduğu Erzincan mutfağında, şerbetli bir tatlıdan bahsetmeden olmaz. Sarığı burma tatlısı, Erzincan’ın baklava ile yarışan tatlısıdır. Bol cevizle hazırlanan tatlıya, isteğe bağlı olarak kaymak da eklenebilir.

22- Gasefe

Biz her ne kadar kayısıyı Malatya ile ilişkilendirsek de, Erzincan’da da kayısı ile yapılan en lezzetli yemeklerden biri gasefe… Kayısılar haşlanıyor ve üzerine; tereyağ, ceviz, fındık ya da fıstık ekleniyor.

23- Erzincan Lokumu

Erzincan lokumu, görüntüsü kadar leziz ve pratik bir yöresel lezzet. Oldukça hafif bir çay yanı tatlısı olarak tüketebileceğiniz Erzincan lokumu içerisinde tereyağı, un, yumurta, zeytinyağı gibi malzemeler yer alıyor. Fırında bir süre pişirildikten sonra ise bol pudra şekeri dökülerek servis ediliyor.

Erzincan’dan Satın Alabileceğiniz Yöresel Ürünler

24- Erzincan Tulum Peyniri

Şehrin en bilinen lezzetlerin bir diğerinde sıra; Erzincan tulum peyniri… Kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynirin ünü Erzincan sınırlarını aşsa da, en lezzetlisini Erzincan’da yiyeceğinizi söyleyebiliriz. Kuru lavaşı biraz ıslatarak içine tulum peyniri koyarsanız, yeni bir kahvaltı alışkanlığı kazanmanız işten bile değil.

25- Dut Pekmezi

Erzincan kahvaltılarında sıklıkla göreceğiniz dut pekmezi, bölgenin meşhur yöresel lezzetlerinden biri. Özellikle Kemaliye ilçesi ve ilçeye bağlı köylerde dut toplama mevsimi geçtikten sonra yöre kadınları tarafından yapımına başlanan pekmez, kavanozlanarak raflarda yerini alıyor.

Erzincan pekmezini şehir içinde satın alabileceğiniz birçok noktanın yanı sıra bulunduğunuz ilden, merkezi Erzincan’da olan çeşitli online organik ürün satış sitelerinden sipariş edebilmeniz mümkün. Sabah aç karına iki kaşık dut pekmezinin doğal bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra kansızlık ve pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor.

Erzincan’ın yöresel yemekleri listemize ek tavsiye lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce