Kafkasya’nın popüler şehirlerinden olan Erivan’ı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız öncesinde Erivan gezilecek yerler yazımızı okuyarak, şehrin görülmesi gereken yerleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Listemizin ilk sırasında;
Erivan’ın en popüler noktalarından olan Cumhuriyet Meydanı, şehrin merkezinde bulunmaktadır. Etrafında bakanlık binalarını bulunduran meydandan birçok yere kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ayrıca çevresinde bulunana restoran ve mağazalar sayesinden fazla dolaşmadan aradığınız her şeyi meydanın çevresinde bulabilirsiniz.
Çağlayan, Erivan’da 1980 yılında inşa edilmiş merdivenlerin adıdır. Farklı mimarisiyle dikkat çeken merdivenlerin tasarımcısı Jim Torosyan’dır. Oyuklarının içerisinde çeşmelerin bulunduğu anıt merdivenlerin her iki tarafından iniş sağlayabilirsiniz. Şehrin görülmesi gereken önemli noktalarından biridir.
Kelime olarak ‘’ el yazması tutanlar ‘’ anlamına gelen Matenadaran, Ermenistan’ın ve daha birçok farklı ülkelerin yazılı kültürünü yansıtmaktadır. Ermenice el yazmalarının bulunduğu bu müze içerisinde tarihi belgelerin çevirisi yapılmış ve özenle saklanmıştır.
Ermeni dili ve edebiyatına ait önemli eserlerin bulunduğu müzede sadece yazılar değil, minyatür resimler ve matematik alanındaki çalışmalar da sergilenmektedir. Ermenistan’ın tarihine ışık tutan müzeyi, pazar ve pazartesi günleri dışında 10.00-17.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Ermenistan’ın ulusal müzesi olan tarih müzesi, şehrin geçmişini korumaya ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlamaktadır. Ermenistan’ın arkeolojik öğelerini, etnik öğelerini ve numizmatik maddeleri sergilemektedir.
Ermeni tarihi ve kültürünü yakından görmenizi sağlayan müzede; Kafkasya, Girit, Mısır, Mitanni, Hitit Krallığı, Asur, İran gibi farklı toplumlara ait eserlerini de inceleyebilirsiniz. Müzeyi pazartesi günleri dışında 11.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Erivan’ın sevilerek ziyaret edilen noktalarından Zafer Parkı, sahip olduğu yeşillik alanıyla dikkat çekiyor. SSCB ile katıldıkları İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda başarıya ulaşmaları sebebiyle ‘’zafer’’ adının verildiği park içerisinde ufak bir göl vardır.
Şehrin gürültüsünden kaçmak ve biraz temiz hava almak için gidebileceğiniz Zafer Parkı her gün 11.00 ve 00.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Erivan’da 1967 yılında inşa edilmiş olan Tsitsernakaberg Anıtı, sözde Ermeni Soykırımı’nı anmak adına yapılmıştır.24 Nisan’da etkinliklerin gerçekleştirildiği anıta çiçekler ve çelenkler bırakılmaktadır.
Bu anıtın olduğu yerde hayatını kaybetmiş insanların anısına hiç sönmeyen bir ateş yanmakta ve her zaman kontrol edilmektedir. Anıtı pazartesi günleri dışında 11.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.
Açıldığı 2009 yılından beri bir milyondan fazla ziyaretçi almış olan Cafesjian Sanat Müzesi, Tamanyan Caddesi’nde bulunuyor. Sanat eserlerinin sergilendiği müze birçok değerli koleksiyona ev sahipliği yapıyor.
5000’den fazla eserin sergilendiği müze içerisinde dünyanın en geniş cam koleksiyonlarından biri sergilenmektedir. Ayrıca Fernando Botero,Arshile Gorky, Jennifer Bartlett, Lynn Chadwick gibi ünlü sanatçıların da eserlerini bu müze içerisinde görebilirsiniz.
Kafkasların en büyük camilerinden biri olan Gök Camii, Azeri-Türk yapımı bir camidir. Şehrin en işlek caddelerinden biri olan Mesrop Maştots Caddesi’nde bulunan yapı mavi çinileri sebebiyle halk arasında ‘’Mavi Camii’’ olarak da adlandırılmaktadır.
1765 yılında Hüseyin Ali Han tarafından yaptırılmış olan camii,7 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilmiştir. Selçuklu mimarisinin izlerini görebileceğiniz camiyi ibadet saatleri dışında ziyaret edebilirsiniz.
Yapıldığı dönem 18.yüzyıla kadar uzanan Âşıklar Parkı, yapılan düzenlemelerin ardından 2008 yılında tekrardan açılmıştır.
2,5 hektarlık alan üzerinde bulunana sulak alanları ve dinlenme noktalarıyla keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Halk ziyaretine açık olan parkı dilediğiniz her gün 07.00-02.00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.
Erivan’ın en önemli merkezlerinden olan Ermenistan Milli Galerisi, birkaç önceki maddede bahsettiğimiz Cumhuriyet Meydanı’nda bulunmaktadır. Ermenistan’a özgü eserlerin bulunduğu müze sayısız obje barındırırken, aynı zamanda farklı koleksiyonlara ve dini eserlere de ev sahipliği yapıyor.
Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi, diğer günler 11.00-17.40 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Resmi olmayan kaynaklara göre antik Ermenistan’ın en eski ve ilk katedrali olduğu iddia edilen Eçmiyazin Katedrali’nin, inşa edildiği tarih tam olarak bilinememektedir. Eski mimari örneklerini görebileceğiniz katedral köklü tarihiyle görmeniz gereken noktalar arasında yer alıyor.
2001 yılında açılmış olan Water World, şehrin en cazip eğlence merkezlerinden biridir. Özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalan herkesi akın ettiği parkın üstü açık alanı olduğu gibi üstü kapalı özel bir alanı da vardır.
Yaz kış dilediğiniz zaman ziyaret edebileceğiniz parkta sayısız su kaydırağından kayabilir, eğlenceli su oyuncaklarında vakit geçirebilirsiniz. Water World’ü haftanın her günü 12.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Moshtots Caddesi üzerinde bulunan Erivan Modern Sanat Müzesi,1972 yılında kurulmuştur. Çağdaş ve modern sanata dair birçok eserin bulunduğu müze, içerisinde sayısız eser barındırmaktadır.
Farklı ülkelerden sanatçıların eserlerini de ağırlayan müzeyi pazartesi günleri dışında 11.00-18.00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz.
Gezdiğiniz ülkelerde daha önce görmediğiniz canlı çeşitliliğini görme şansını yakalayabilirsiniz. Erivan’da bu yerlerden biri olan Erivan Botanik Bahçesi’ni ziyaret ederseniz şehrin bitki çeşitliliğini yakıdan görebilirsiniz.
90 hektarlık bir alan içerisine konumlanmış olan bahçe, sadece Asya’ya özgü değil Amerika ve Afrika Kıtası’na özgü bitkileri de barındırıyor.
Yetiştirilmesi oldukça zor olan bu bitkilerin yarattığı ahenkli ortamı gezmek isterseniz, haftanın her günü 09.00-21.30 saatlerinde bahçeyi ziyaret edebilirsiniz.
Şehrin tarihi yapılarından olan Zvartnots Katedrali, 643-652 yılları arasında inşa edilmiştir. Bazı kalıntılarının günümüze kadar ulaştığı Zvartnots Katedrali’nin ziyaret ederek ayakta kalmayı başaran sütunlarını ve sütunların üzerinde bulunan işlemeleri görebilirsiniz. Katedrali pazartesi günleri dışında 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.
Erivan’ın Arin Berd bölgesinde bulunana Erebuni Kalesi, Urartu döneminden kalma tarihi bir yapıdır. Erivan isminin Erebuni Kalesi’nden geldiğine dair düşünceler bulunsa da kanıtlanmış herhangi bir bilgi yoktur.
1947 yılından beri arkeolojik araştırmaların yapıldığı ve birçok buluntunun ortaya çıkarıldığı kale, duvarlarındaki renkli çizimlerle dikkat çekiyor.
Erivan’da bulunan Ermenistan Ana Heykeli, kadın biçimde form bulmuş bir ulusal simgedir. Yüzü Türkiye sınırına doğru dönük olan bu heykel 5100 cm uzunluğundadır ve elinde büyük bir kılıç taşımaktadır.
Zafer Parkı içerisinde bulunana heykel Rafael Israelyan tarafından tasarlanmıştır. Şehrin sembolik yapılarından olan heykeli Zafer Parkı’nın içerisinde ziyaret edebilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…