*Hap Niteliğinde Bilgiler
Hakkında; Çiftehan Kaplıcası, Hititler’den bu yana kullanılmış olup Eti, Frigler ve Roma zamanlarından kalma seramik parçaları bulunmuştur. Roma Dönemi’nde ismi Latince’de “ılısular” anlamına gelen Aquae Calidae verilen bölge, 1954 senesinde köy 1980’lerde ise belde statüsüne kavuşmuştur. Kasabanın girişinde yer alan iki tane handan dolayı Çiftehan ismini almıştır. Anadolu’nun doğu-batı yönündeki kapısı olan bölge, sıcak su kaynakları ile ünlenip günümüze kadar popüleritesini korumuştur.
Kaç günde gezilir; Maksimum 1-2 gün ayırmanız yeterli olacaktır.
Ziyaret için en uygun zaman: Yazları kurak, kışları soğuk ve yağışlıyken bahar ayları da yağışlı geçmektedir. Ziyaret etmek için en uygun zaman yaz aylarıdır denilebilir.
Havaalanı/Merkez Ulaşım: Havalimanından Çiftehan’a nasıl ulaşabileceğinize dair en detaylı bilgiye sizler için hazırladığımız yazımıza göz atabilirsiniz.
Ne Yenir; Beldede birbirinden lezzetli yemekleri tadabileceğiniz restoranların listesine Çiftehan Restoranları yazımızdan ulaşabilirsiniz.
- Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 20-30 TL
- Kişi başı ortalama kahve fiyarı: 5-10 TL
*Çiftehan Gezilecek Yerler Videosu
*En Popüler Yerler
-Kaplıcalar
1-Çiftehan Kaplıcaları
Burası Neresi? Ulukışla ilçesinin merkezine 29 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcalar, kadın ve erkek olarak iki bölümden oluşuyor. Erkeklerde 85 ve kadınlarda ise 26 metrekare büyüklüğünde havuz bulunuyor. Romatizma, siyatik, kireçlenme, bel ağrısı, bel fıtığı, kadın hastalıkları, cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. 53 derece sıcaklıkta olup, havuz suları 40-45 derece sıcaklıktadır.
Denilen o ki; Mısır Kraliçesi Kleopatra Tarsus’ta kaldığı dönemlerde yoğun olarak burayı ziyaret etmeye gelmekteymiş. Eski havuz bölümü temelinin Roma Dönemi’nden kaldığı söylenirken, havuzlu banyolar ise Selçuklular Dönemi’nden kaldığı görülmektedir.
Neden Gitmeliyim? II. Derece ve Öncelikli Termal Kaynak olarak nitelendiriliyor olup, Toros Dağı eteklerinde yer alıyor. Adana ve Mersin gibi sıcak bölgelerden kaçıp, temiz ve serin havaya sahip Çiftehan oldukça rağbet görmektedir. Tesiste, konaklayabileceğiniz gibi küvet ve havuz banyosu, ışın ve fizik tedavi gibi uygulamaları da yaptırabilirsiniz.
2-Narlıgöl Kaplıcaları
Burası Neresi? Kükürtlü suyu sebebiyle Acıgöl olarak adlandırılan Narlıgöl Kaplıcaları, adını 3 kilometre uzaklıktaki Nar Köy’den almaktadır. Krater gölü olup, farklı kaynaklardan beslenmektedir. 2 bin 500 metrelik bir alanı kaplayan gölün derinliği 65-70 metreyi buluyor. Çevresi çayır ve sazlıklarla kaplı olup, Narlı Göl Sıcak Su Kaynağının da bulunduğu krater gölünün bulunduğu yerdir. Köyün hemen arkasında bulunan göl ile arasında küçük bir dağ yer alıyor.
Dağın yamacında; oyma evler, kilise ve şapel yapıları mevcut. 67 derecelik bir sıcaklığa sahip kalsiyum, sodyum ve bikarbonat açısından oldukça zengin olup, sedef hastalığı başta olmak üzere, romatizmalı ve cilt hastalıklarının tedavisine iyi geldiği bilinmektedir. Yarattığı etkiler arasında; deri ve kan akımını artırmak, damar direncini ve kan basıncını düşürmek, ödemi atmak ve kalp ritmini düşürmek vardır.
- Konum: 51100 Acıgöl/Niğde Merkez/Niğde
*Doğa İçinde Gezilecek Yerler
-Parklar
3-Belemedik Tabiat Parkı
Burası Neresi? Orman, dağ ve akarsu üçlüsünün birleşiminden meydana gelen Belemedik Tabiat Parkı, doğallığı, el değmemiş görsel-fiziksel peyzaj değerleri, zengin manzara, bitki çeşitliliği ve yeşilin tüm renklerini yansıtan asırlık çınar ağaçları doğa severler ve fotoğrafçılar için bulunmaz bir yer adeta. İçerisinde; I. Dünya Savaşı’nda burada görev alan Alman personelin kullanmış oldukları yapı ve mezarlıklar mevcuttur.
- Konum: Belemedik, 01470 Pozantı/Adana
- Telefon: (0312) 207 50 00
- Yol tarifi al >
-Göller
4-Karagöl
Burası Neresi? Çiftehan’ın güneyindeki Toros Dağları’nın yüksek zirvesinde yer alan doğal bir göldür. Bölgede yaşanan en sıcak ve kurak ayda bile daima serin havasını koruyor. Burada görebileceğiniz Toros kurbağaları isminden anlayabileceğiniz üzere türüne az rastalayabileceğiniz örnekleridir. Yaklaşık olarak 60 hektarlık bir alanı kaplayan gölün derinliği 12 metre kadardır.
Neden Gitmeliyim? En ön plana çıkan özelliği ise Dünyada sadece kendi içerisinde yetişen Toros kurbağalarını barındırmasıdır. Karların erimesiyle birlikte ilkbahar ve sonbaharda suyu ile beslenerek açan dağ çiçeklerini görmenin keyfi bir başka. Toros çiçeği adı verilen bu çiçekler kayıtlara geçmiş olup endemik türlerdendir.
- Konum: Fakılar, 33580 Çamlıyayla/Mersin
- Yol tarifi al >
5-Çinili Göl
Burası Neresi? Karagöl’den yaklaşık olarak 1 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup, Toros Dağları’nın zirvesine oldukça yakın bir mesafededir. Çiftehan gezilecek yerler arasında mutlaka gidilmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Bolkar Dağları’ndaki buzul göllerinden biri olan Çinili Göl deniz seviyesinden 2600 metre yüksekliktedir.
Dibi neredeyse 100 metreyi bulup görülmediği için dipsiz olarak da adlandırılmıştır. Yaz aylarında trekking ve kampçılar tarafından talep gören yerin etrafı çadırlarla donatılan gölün suyu da içilebilecek kadar temizdir. 25 metrekarelik yüz ölçümüne sahip göl, yaz aylarında 5 dereceyi geçmiyor olurken doğal noktalardan biridir.
- Konum: Fakılar, 33580 Çamlıyayla/Mersin
- Yol tarifi al >
6-Çiftehan Çayı
Burası Neresi? Seyhan Nehri’nin bir kolu olan Çiftehan Çayı, Toros Dağları’nın altından yer yüzüne çıkıyor olup bir diğeri de Şekerpınarı Kaynak Suyu’dur. Çevresinde çokça dere mevcut ancak yaz aylarında hepsi tamamen kuruyor. Çay, Ömerli ve Kırkgeçit derelerinden aldığı suyla Çakıt Suyu ismini alır.
7-Şekerpınarı
Burası Neresi? Adana’nın değerli su kaynaklarından biri olan Şekerpınarı, Çiftehan’a bir buçuk saat uzaklıkta yer alıyor. Toros Dağları’ndan gelen içme sularının biriktirilip şişelendiği bir tesistir. Hayat markası Şekerpınarı’nda şişelenmektedir. Gelen için bir işletme hizmet veriyor.
- Konum: Alpu, 01470 Pozantı/Adana
-Dağlar
8-Bolkar Dağları
Burası Neresi? Orta Toroslar’daki Bolkar Dağları, batıdaki Taşeli Platosu ile sınırı olup, üç bin metreye kadar yükselen zirveleri ile Ecemiş Koridoru adıyla bilinen kanyona kadar uzanmaktadır. Akdeniz ve İç Anadolu arasında yer alan dağın kuzey ve güneyinde değişik iklimler görülmektedir. Bu nedenle farklı bitki çeşitliliğine sahip olduğu söylenebilir.
Neden Gitmeliyim? Toros Dağları’nın özelliklerinin görebileceğimiz Bolkar Dağları’nda hayat ilkbaharda karların erimesiyle başlıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte açan çiçekler dağı örtüyor adeta. Kar suları ile beslenerek büyüyen otlar yeşerip boy atar. Bu aylarda çevre köyler çoban tutarak küçükbaş hayvanlarının taze ot yemesi için dağlara gönderirlermiş. Dağın en popüler noktası Meydan adında kampçılar tarafından tercih edilen bir yerdir. Çiçekleri, gölleri, zirveleri ve kırsal yaşamı ile Türkiye‘nin en güzel sıradağları arasında yer alıyor.
- Konum: 70502 Toroslar/Karaman
- Yol tarifi al >
*Yakınındaki Tatil Yerleri
9-Katrancı Köyü
Burası Neresi? Şehrin karmaşasından kaçıp kendinizi atın sessiz sakin doğanın kucağına. Çam kokusu, ağaçlara can veren rüzgar ve kuş seslerini bulabileceğiniz Katrancı, kaplıcalara 3 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Bu eski köy doğa sever ve huzur arayanlar için birebir ortam oluşturuyor. Toros Dağları’nın eteklerine konumlanmış Katrancı Köyü, eşsiz manzarası ve doğal güzelliğiyle siz ziyaretçilerini bekliyor.
*Çiftehan ile Katrancı arası 13 kilometredir.
10-Alihoca Köyü
Burası Neresi? Alihoca Köyü’nde gezilecek yerleri arasında; Kırkpınar, Kalkankaya, Dipsizdelik, Aktaş, Yazılıtaş bulunuyor. Hepsi birbirinden farklı doğa harikasıdır. 350-400 hanelik bir Anadolu Türkmen köyü olan Alihoca, şarıl şarıl akan pınarları ve lezzetli alabalık işletmeleriyle gezilmesi gereken yerler arasında yerini alıyor.
Neden Gitmeliyim? Bir yaz akşamında sevdiklerinizle beraber oturup suyun sesini kulak vereceğiniz güzel bir sohbet eşliğinde atmosferin tadını çıkartabileceğiniz Kırkpınar, kayanın tam altında geldiğiniz zaman sizi muhteşem bir manzara ile sizi karşılayacak olan Kalkankaya ve Toros Dağları’nın zirvesindeki Karagöl endemik bitkileri ile yalnızca burada görebileceğiniz Toros kaplumbağası ile tüm güzelliklerini gözler önüne seren Alihoca’ya giderken yanınıza kamera ve fotoğraf makinanızı almayı unutmayın.
*Alihoca Köyü ile Çiftehan arası 8 kilometredir.
- Konum: 51902 Alihoca/Ulukışla/Niğde
- Yol tarifi al >
11-Kapadokya
Burası Neresi? Erozyunun meydana gelmesiyle oluşan Peri Bacaları, görüntüsüyle görenleri mest eden vadiler, inançları için yer altına oyarak günümüze kadar gelmesini sağladıkları freskleriyle kaya kiliseleri ve yerin metrelerce altını oyarak inşa ettikleri yerleşim yerleriyle dünya harikalarından biri olduğunu söyleyebilirim. Binlerce yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın faaliyetlerini sürdürdükleri zamanlarda püskürttükleri lavlar, iç bölgedeki denizi kurutarak oluşan çukuru doldurur.
Neden Gitmeliyim? Volkanik faaliyetlerin sona erdiği dönemlerde, rüzgar ve yağmurun etkisiyle yüzeydeki tüf tabakaları aşınmaya başlayıp Peri Bacaları meydana gelmiş olup dünyanın her yerinden ilgi görmeye başlamıştır. Turizm açısından büyük önem taşıyan Kapadokya’da; Akvadi, Uçhisar, Ortahisar Kaleleri, El Nazar Kilisesi, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Selime Köyü, Çavuşin, Avanos, Ürgüp, Göreme, Aynalı Kilise,Ihlara Vadisi, Güllüdere Vadisi, Paşabağ- Zelve mutlaka gidilmesi gereken yerler arasında yerini alıyor.
*Kapadokya ile Çiftehan arası 151 kilometredir.
12-Ürgüp
Burası Neresi? Nevşehir‘in doğu kısmında yer alan Ürgüp, Kapadokya’nın en çok ilgi gören yerlerindendir. Bizans Dönemi’nde Osiana, Selçuklular Dönemi’nde Başhisar, Osmanlı Dönemi’nde Burgut kalesi ve son olarak Cumhuriyet Dönemi’nde Ürgüp adını alınmıştır. Bizans Dönemi’nin önemli dini merkezi olan Ürgüp, köydeki, kasabadaki ve vadilerindeki kiliseleriyle piskoposluk merkeziydi. Genel olarak kalabalık olan bölgenin gece hayatı da oldukça renkli ve eğlencelidir.
Neden Gitmeliyim? 11. yüzyılda Selçukluların Konya şehrine ve Niğde‘ye açılan bir kapı görevi gören Ürgüp, bu döneme ait olan Altı Kapılı ve Temenni Tepesi Türbeleri yer alıyor. En meşhur ve turistik yerlerin başında ise Asmalı Konak bulunuyor. Konağı görmeye yerli ve yabancı binlerce turist akın ediyor. Buraya çok yakın konumda yer alan Mustafapaşa kasabasını da ziyaret edebilirsiniz. Tarihi konaklarını gezerek gününüzü keyifli hale getirebilirsiniz.
*Çiftehan ile Ürgüp arası 160 kilometredir.
*Tarihi Yerler
M.Ö ilk çağlarda başlayan tarihi ile ilgiyi üzerine çeken Çiftehan,Eti, Frig, Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatoruğu’na ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Roma Dönemi’nde Kapadokya’nın önemli eyaletlerinden biri olması sebebiyle kapı görevi üstlenmiştir. Bir dönem Tarsus’ya yaşayan Mısır Kraliçesi Kleopatra belirli aralıklarla buradaki kaplıcalara gelerek uzun süre kalırmış ve istirahate çekilirmiş. Roma ve Selçuklu zamanlarında yapılmış olan banyo ve havuzlar günümüzde kullanılmaya devam etmektedir.
*Alışveriş
Çiftehan’dan kendiniz ve sevdikleriniz için yörenin özel lezzetlerinden misket elması, napolyon kirazı gibi yöresel meyveler satın alırken, bal, pekmez ve tahinli ekmek gibi oldukça meşhur lezzetleri de oldukça rağbet görmektedir.
*Gece hayatı
Anadolu’nun eşsiz tarih ve doğa harikası beldelerinden biri olarak ön plana çıkan Çiftehan’ın gece hayatının çokta beklenildiği gibi olmadığını söylemeliyim. Ancak elbetteki eğlenceli vakit geçirmek için şehir merkezinde bulunan kafe ve canlı müzik mekanlarını değerlendirebilirsiniz.