Oldukça renkli bir tarihe sahip olan Cezayir, Kuzey Afrika’daki en büyük ülke konumunda bulunmaktadır. Bu da Cezayir tarihi yerler listesinin oldukça kabarık olmasını sağlamaktadır. Başta Romalılar olmak üzere pek çok antik topluluk ve kabileye ev sahipliği yapan Cezayir, bu ziyaretçilerinin izlerini günümüzde hala taşımaktadır. Sizi Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği üyesi olan bu ülkenin tarihine yolculuk yaptığımız listemizi incelemeye davet ediyoruz.
Cezayir’in kuzey bölgesinde kalan Djemila Harabeleri, bir Roma kentinden kalmıştır. MS 96-98 yılları arasında kurulduğu tahmin edilmektedir. Dönemin en büyük Roma şehirlerinden biri olan Djemila, 8. yüzyılda terk edilmiştir. Ziyaretçiler şehirden kalma tiyatro, kemerler, hamamlar, tapınaklar, sütunlar gibi birçok eseri ziyaretleri sırasında görebilmektedir.
Burası da tıpkı Djemila gibi Cezayir’in kuzeyinde kurulmuş bir Roma şehridir ve Djemila gibi bu antik kent de UNESCO Dünya Mirası Listesi içinde bulunmaktadır. MS 1. yüzyılda kurulan Timgad’ı diğer şehirlerden ayıran özellik ise burasının öncelikli olarak bir askeri üs olarak kullanılmasıydı. Şehirde pek çok kalıntı bulunsa da Trajan Kemeri bu kalıntılar arasında en gözde olanıdır.
Tlemcen’de bulunan El Mansourah da Cezayir tarihi yerler listemize almamız gereken yerler arasında bulunuyor. En ilgi çeken yapının yaklaşık 40 metre yüksekliğe sahip minarenin olduğu bu antik bölgede ne yazık ki herhangi bir bilgilendirme tabelası bulunmuyor. Bu nedenle buraya gelmeden önce detaylı araştırma yapmanız gezinizin daha keyifli geçmesini sağlayacaktır.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan noktalardan bir diğeri olan Tipasa Arkeoloji Parkı da Cezayir’deki en ünlü tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Bu park içindeki kalıntıların büyük çoğunluğu Moritanyalılardan ve Romalılardan kalmıştır. Roma yönetimine girmeden önce bir liman olan bölgedeki kalıntılar MÖ 2. yüzyıl ile MS 6. yüzyıl arasında tarihlendirilmektedir. Moritanya hükümdarlarına ait bazı kalıntılara da rastlanan park Cezayir’in batısında yer almaktadır.
Cezayir’de Roma medeniyetine ait olmayan bir tarihi yer ziyaret etmek istiyorsanız Moritanya ailesine ait bu mezarlık mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Burası Berberi Kralı Juba ve Kraliçe Kleopatra Selene’nin mezarlarına da ev sahipliği yapan önemli tarihi kalıntılardan olarak kabul edilmektedir.
Tepe birleşen üç ayrı yamulan sütundan oluşan Cezayir Şehitleri Anıtı, oluşturduğu eşsiz görünümü ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. 1982 yılında yapılan 302 fit yüksekliğindeki bu yapı, Cezayir Bağımsızlık Savaşı anısına yapılmış olup Cezayir’in en popüler tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.
Oran kentinde bulunan 3 kaleden biri olan Sanra Cruz Kalesi, diğer iki kaleye tünellerle bağlanmıştır. İspanyolların denize 400 metre mesafede 1577 yılında inşa ettiği kale, Oran ziyareti planlayanların mutlaka planlarında yer vermesi gereken tarihi yerlerin başında gelmektedir.
Cafelerin ve mağazaların dizildiği La Rue Didouche Mourad, Fransız mimarisine ait pek çok tarihi yapıyı görerek çok özel zamanlar geçirebileceğiniz yerlerden biri. Eğlenceli zamanlar geçirmek istiyorsanız Cezayir’in meşhur tarihi yerleri arasında bulunan bu caddeyi de mutlaka görmeniz gerek.
Ahmed Bey Sarayı, Cezayir’deki en etkileyici Osmanlı eserlerinin başında gelmektedir. Bu etkileyici mimari yapı uzun yıllar kapalı bir durumda kaldıktan sonra restore edilerek yeniden açılmıştır ve ziyaretçilerin ziyaret etmeleri için hazır bulunmaktadır.
Ebu Madyan’a adanmış bu dini kompleks, Tlemcen’e gelenlerin görmeden ayrılmaması gereken yerlerden. Mezar, cami, dua odası, medrese gibi bölümleri içeren bu kompleks yapıyı ziyaret ettiğinizde sizi çok fazla etkileyeceğinden emin olabilirsiniz.
1872 yılında tamamlanan ülkenin önemli ibadet noktalarından biri olan bu bazilika, ülkenin muhteşem manzaraya sahip bir tepesine konumlandırılmıştır. Büyük bir ana kubbeye sahip binanın üst kısmında binayı çepeçevre saran mavi tonlarında bir mozaik serisi dikkat çekmektedir. Yapıdaki mimari detaylar Roma ve Bizans mimarisinin etkilerini taşımaktadır. Cezayir gezilecek yerler listenizi oluştururken gezinizin başında, ortasında ya da sonunda bu bazilikaya mutlaka yer vermenizi tavsiye ediyoruz.
Bizans ve Mağribi mimari izlerini görebileceğiniz Ketchaoua Camii, ülkenin en bilinen dini mekanlarından biridir. Camii 1612 yılında inşa edilmiştir ve geniş merdivenlerle girilen caminin içinde oldukça ferah bir iç mekan ziyaretçileri karşılamaktadır. Tarih boyunca hem katedral hem camii olarak hizmet veren yapı, Cezayir tarihi hakkında meraklı ziyaretçilerin kesinlikle es geçmemesi gereken yerlerden biri.
20. yüzyılın başlarında yapılan katedral, ülkedeki Fransız etkilerinin görülebileceği mimari yapılar arasında bulunmaktadır. Bu eski ve sömürge döneminden kalmış katedral kütüphane olarak hizmet vermektedir.
Annaba Körfezi’ne nazır duran bazilika, bahçesinde yapacağınız keyifli bir yürüyüş için sizi bekliyor. 19. yüzyıldan kalma kilise, uzun sütunları ve etkileyici vitraylı camları ile dikkat çekiyor. Bir tepenin üstünde bulunan bazilika Hristiyanlık ve devlet tarihine bir bakış atma imkanı sunan en önemli Cezayir tarihi yerler arasında bulunuyor.
Cezayir’in en görkemli dini yapılarından olan Emir Abdelkader Camii, aynı anda 15000 bin kişinin birlikte ibadet etmesine olanak tanımaktadır. İki minareye sahip bu etkileyici beyaz camii, 20. yüzyılda inşa edilmiştir. Burası her ne kadar bir dini mekan olarak değerlendirilse de aynı zamanda bir üniversite olarak da hizmet vermektedir.
Oran şehrinde şehrin merkezi olarak kabul edilen bu anıt da Cezayir’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Bu görkemli anıtı gördükten sonra civardaki diğer tarihi binaları da mutlaka görmenizi öneriyoruz.
Hazırladığımız Cezayir tarihi yerler listemize eklememiz gerektiğini düşündüğünüz yerler mi var? Bunu bize yorum kısmından yazabilir ve yazımızın geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…