6 Maddede Büyüleyici Sultanahmet Camii

 # 6 Maddede Sultanahmet Camii

1. Sultanahmet Camii’nin tarihçesi

Sultanahmet Camii, Osmanlı döneminde 17. yüzyılın başında I. Ahmed’in isteği üzerine yapılmış olan önemli dini yapılardan biridir. Mimar Sinan’ın yetiştirdiği ve dönemin en önemli mimarlarından biri olan Arnavut asıllı mimar Sedefkar Mehmed Ağa tarafından adeta bir nakış gibi özenle işlenen caminin yapımı 7,5 yıl sürmüştür. Camii’nin temel atma törenine o dönemin en önde gelen isimlerinin katılmış olması yapıya ne kadar önem verildiğinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Türk – İslam mimarisinin en başarılı örneklerinden biri olarak gösterebileceğimiz Sultanahmet Camii, cami kültürüne yeni bir bakış açısı getirmiş eşsiz bir yapıdır. İstanbul’un  simgesi haline gelmiş cami, 1609-1616 yılları arasında Sedefkar Mehmet Ağa’nın tasarımıyla inşa edilmiştir.  Oldukça geniş bir alan üzerine kurulu 6 minareli caminin inşasında dönemin padişahı başta olmak üzere pek çok devlet adamı da çalışmıştır.  Ayasofya Camii’nin 1924 yılında müzeye dönüştürülmesinin ardından şehrin ana camiisi haline gelen Sultanahmet Camiii, 43 metre yükseklikteki görkemli kubbesi ile kentin pek çok yerinden görülmektedir.

Sultanahmet Camii’nin 16 ve 17. Yüzyıldan günümüze kadar gelen büyüleyici çini işleri dışında içerisinde yer alan mihrab, minber ve hünkar kasrı gibi bölümleri de görmenizi tavsiye ederiz.

Daha önce “Yeni Camii” olarak isimlendirilen cami, Eminönü’ne bu isimle bir cami yapılmasının ardından burası “Sultanahmet Camii” anılmaya başlanmıştır. Sultan I. Ahmed caminin yapımı esnasında bizzat kendisi ilgilenmiştir. Hatta Sultan’ın hayırlı olması amacıyla caminin inşaatından çıkan toprağı eteklerinde taşıdığı ve kazma ile kazı yaptığı da rivayet edilmektedir. Sultanın kazı sırasında ilk kazmayı vurduğu kazma günümüzde Topkapı Sarayı’nda saklanmaktadır.

2. Caminin genel özellikleri

Sultanahmet Camii sahip olduğu pek çok özellikle Mimar Sinan sonrasında inşa edilmiş en önemli yapılardan biri olarak kabul edilmektedir. Hatta Sedefkar Mehmed Ağa’nın Mimar Sinan’a ait daha önce hazırlanmış bir planı daha büyük ölçekli olarak bu camide uyguladığı düşünülmektedir.

43 metre yüksekliği ile dikkat çeken caminin en önemli bölümlerinden olan kubbesinin çapı ise 23 metre genişliğindedir. Yaklaşık 500 metrekarelik bir ibadet alanına sahip olan cami 260 adet pencereyle aydınlatılarak oldukça ferah bir aydınlatma düzeneğine sahip olmuştur. Ana kubbenin 4 yarım kubbe ile desteklendiği cami kareye yakın bir planda inşa edilmiştir.

3. Neden “Blue Mosque” olarak tanımlanıyor?

Cami’nin yapımında 50 farklı çeşit 25 bin civarında İznik çinisi kullanılmıştır. Farklı renklerde kullanılan bu çiniler arasında en çok kullanılan renk “mavi” olduğu için yabancılar tarafından cami “Blue Mosque(Mavi Camii)” anlamına gelmektedir. Yurt dışından İstanbul’u ziyarete gelenlerin bu camiyi ziyaret etmesi de buranın dünya genelinde bir üne sahip olduğunu bize göstermektedir. Hatta devletler arası ziyaretlerde de önemli devlet adamlarının Sultanahmet Camii’ni mutlaka ziyaret etmesi de bizim açımızdan bir gurur kaynağı.

4. Demir kordonun sırrı

Ayasofya Müzesi’ne komşu olan Sultanahmet Camii inşa edilirken kapı girişine demirden bir kordon yapılmıştır. Bunun amacının ise I. Ahmed’in atı ile camiye geldiğinde eğilerek girmesini sağlamak olduğu ifade edilmektedir. Bu sayede Hakk’ın huzuruna her kim gelirse gelsin saygıda kusur etmemesi ve başını eğerek girmesi amaçlanmıştır.

5. 6 minareli tek selatin camisi

Osmanlı döneminde sultanlar için yapılan camilere “selatin” ismi verilmekteydi. Yapılan camiler içinde 6 minareye sahip tek selatin camisi ise Sultanahmet Camii olmuştur. Caminin 6 minareli yapılmasıyla ilgili bir rivayette cami minarelerinin altından yapılması istendiği ancak bütçenin bu duruma yeterli olmayacağı nedeniyle mimarin bunu “altı” olarak kabul ederek camiyi bu şekilde inşa ettiği ifade edilmektedir.

6. Bölümleri

Sultanahmet Camii avlusu ile birlikte ele alındığında ülkemizin en büyük camileri arasında bulunmaktadır. Cami ve avlusu oldukça kompleks ve bir bütün halinde inşa edildiğinden yapıyı da yekpare olarak ele almak daha mantıklı olacaktır. Her ne kadar bazı bölümleri günümüze ulaşamasa da cami içinde gezilmesi gereken önemli bölümler de hala ayakta durmaktadır.

Cami’nin avlusu içinde bulunan en önemli bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz; Sebiller, Hünkar Kasrı, Medrese, Darüşşifa, Hamam, Arasta, Sıbyan Mektebi, Muvakkithane, Darulkurra, Türbe.

Bir camide darüşşifanın bulunması uzmanlar tarafından çok önemli bir özellik olarak kabul edilirken caminin Arasta bölümünde günümüzde bir pazar bulunmaktadır.

# Sultanahmet Camii Ulaşım Bilgileri

Sultanahmet Camii hipodrom’un bulunduğu meydana bakmaktadır. Meydana ulaşmak için dilerseniz T1 tramvay hattı ile “Sultanahmet” durağına kadar gelip kısa bir yürüyüşün ardından caminin avlusuna ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra pek çok otobüs hattı ile Eminönü’ne gelerek buradan ya tramvaya binerek ya da Gülhane Parkı‘nın yanından geçerek de meydana gidebilirsiniz.

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Sultanahmet Camii’ne Anadolu yakasından ulaşmak isteyenler için Kabataş ve Eminönü’ne gelen Kadıköy- Üsküdar vapurları en kolay tercih olacaktır. Ardından Taksim-Beyazıt otobüsleri kullanarak Sultanahmet Meydanı’na kolaylıkla ulaşabilmeniz mümkün.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin –>