Zengin geleneksel kültürü ve tarihi birikimiyle önemli şehirlerimizden biri olan Burdur, kendine has lezzetleriyle de ziyaretçilerinin gönlünü fethediyor. Çeşitli sofralarıyla tok insanın dahi iştahını açan Burdur’da, keyifli bir gezi yapabilir, Burdur sofralarında geleneksel tatların tadına doyabilirsiniz. İşte Burdur gezinizde size yardımcı olması için hazırladığımız Burdur’un yöresel yemekleri listemiz sizlerle. Hazırsanız başlayalım;
Lezzetli sofralarına konuk olduğumuz Burdur’un yöresel yemekleri yazımıza, şehrin meşhur çorbalarından Mürdümek Aşı ile başlıyoruz. Mercimek benzeri bir bakla türü olan mürdümek ile yapılan çorba, şehrin Çeltikçi yöresinde yetişen mürdümeklerden yapılıyor. Önceden haşlanan mürdümeklerle, soğan, salça ve tereyağlı karışımın birleştirilmesiyle yapılan çorba, yılın dört mevsimi Burdur sofralarında yerini alıyor.
Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketilen çorbalarından biri olan Arabaşı Çorbası, Burdurluların da mutfağında sık sık pişiyor. Un, tereyağı ve salça gibi oldukça az malzemeyle birlikte yapılan çorba, didiklenen tavuk parçalarıyla daha da lezzetli bir hal alıyor. Arabaşı çorbasının bilinen en önemli özelliklerinden birisi de, diğer çorbalar gibi ekmekle değil, elde hazırlanan hamur ile yeniyor oluşu. Sizde bu ilginç ama güzel lezzeti daha önce denemediyseniz, mutlaka denemelisiniz.
Şehrin geleneksel lezzetlerinden biri olan meşhur haşhaşlı ekmek de, Burdur’un yöresel yemekleri arasında mutlaka denemeniz gereken tatlardan. Elde açılan ekmek bol mayalı hamurların içerisine, önceden dövülen şekerli haşhaşların yağla birlikte yufkaya sürülmesiyle yapılıyor. Hamurun içine sarılan yufkaların fırında pişirilmesiyle sevişe hazır hale gelen ekmek, günün her saati afiyetle yeniyor.
Burdur’un yöresel yemekleri listemizin iştah açıcı hamur işlerinden peynirli pide, yörenin kendi usulüyle yapılan lezzetlerinden biri. Elde açılan hamurların üzerine, rendelenmiş peynir ve maydanoz konulmasıyla tatlandırılan pide, Burdur’un meşhur odun fırınlarında pişiriliyor. Mis gibi kokusuyla herkesin gönlünü kazanan pide, genelde üzerine tereyağı eklenerek servis ediliyor.
Börekle arası iyi olanlardansanız, Burdur’un meşhur Gazel böreğini de seveceğinize eminiz. El açması hamur ve yufka ile yapılan börek, içerisine kavrulmuş soğan, patates ve maydanoz eklenerek yapılıyor. İsteğe göre baharatlarla tatlandırılan Gazel böreği, fırında güzelce piştikten sonra tabaklarda yerini alıyor.
Mısır tepsisi adıyla da bilinen, Burdur’un yöresel yemekleri listemizde yerini alan mısır böreği, mısır unuyla yapılan lezzetli hamur işi yemeklerinden biri. Mayalanan hamurun açıldıktan sonra içine soğanlı ve patatesli isteğe göre çeşitlendirilebilen harç konulduktan sonra üzeri örtülen börek, fırında piştikten sonra taze bir çayla birlikte harika bir ikili oluyor.
Burdur’un şiş sırık kebabı olarak da bilinen Dirmil kebabı, oğlak ya da kuzu etiyle yapılan oldukça lezzetli bir et yemeği. Kömür üzerinde pişirilen et, üç saatlik pişirme süresiyle biraz zahmetli olsa da, tadına değecek bir lezzet. Şişe geçirilerek pişirilen et, genellikle bölgede Altınyayla olarak bilinen Dirmil’de pikniğe gelenler tarafından sık sık yapılıyor.
İsmini yapılma usulünden alan Teneke Kebabı da Burdur’un yöresel yemekleri listemizde yerini alıyor. Üzerine sirke sürülen bütün tavuğun üzerine teneke kapatılmasıyla yapılan kebap, etrafında yanan ateşle birlikte pişer. Yaklaşık 1-2 saat bu şekilde pişirilen tavuk, isteğe göre yanında közlenmiş patates ve domates gibi sebzelerle servis ediliyor.
Şiş üzerinde, teneke de ya da testi de, farklı farklı şekillerde pişirilen kebaplar, Burdur sofralarının vazgeçilmezlerinden. Şehirde özel olarak testi kebabı için yapılan testilerde pişirilen yemek, her türlü etle yapılsa da, Burdur’da genellikle Davar eti ile yapılıyor. Davarın kaburga kısmından yapılan kebap, kömür üzerine oturtulan testi içinde pişiriliyor. Üç saat pişirme süresiyle daha da iştah açan lezzet, isteğe göre yanında çeşitli sebzelerle yeniyor.
Kavurmanın en güzel hallerinden olan Gölhisar Kavurması, Burdur’un yöresel yemekleri listesinin baş tacı lezzetlerinden. Bundan 60 yıl öncesinde şehirde Yanık Ahmet adıyla bilinen Ahmet Serttaş’ın tanıttığı kavurma, meşhur Gölhisar Kavurması olarak şehrin geleneksel lezzetlerinden biri haline gelmiş. Küçükbaş hayvan etinden yapılan yemek, kendi kuyruk yağıyla birlikte sac üzerinde pişiriliyor. Yanına da bol bol soğan ve domates dilimlendikten sonra servis edilen kavurmayı, yağına bana bana yemek de size kalıyor.
Burdur’un samimi sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden Sarma Aşı, ortaya konulan siniden yenilen geleneksel bir yemek. İnce köftelik bulgur ile yapılan aş, asma yapraklarının içine konularak yendiği için bu ismi almış. İçerisine soğan, salça ve ezilmiş haşhaş eklenen yemek, bulgur pilavı gibi pişirildikten sonra isteğe göre üzerine çekilmiş ceviz dökülerek servis ediliyor. Haşlanan asma yapraklarının içine sararak afiyetle yiyebileceğiniz sarma aşını, Burdur sofralarında mutlaka denemelisiniz.
Meyveli et yemekleri daha çok Avrupa kültürüne aitmiş gibi bilsek de, Doğu ve Anadolu mutfağının da pek çok yöresinde sofralarda yerini alıyor. Kuşbaşı et ve kuru erik, ya da bardak eriği denilen küçük eriklerle yapılan yemek, özel günlerde sık sık yapılıyor. Burdur’un Yassıgüme mevkinin yöresel yemeği olarak da bilinen erikli eti, isteğe göre içerisine pekmez ekleyerek tatlı şeklinde de yiyebilirsiniz.
Burdur’un yöresel yemekleri listemizin meşhur köftesi olan Burdur şiş, şehrin tescilli lezzetlerinden. Burdur’un en önemli özgün yemeği olan köfte, o bölgede sadece dağlarda dolaşan ve otlayan kuzu ve keçilerin etinden yapılıyor. Diğer köftelerden bir diğer farkı ise, köftenin içerisine kıymadan başka soğan, salça ve baharat konulmaması. Sakatatsız tamamen katkısız kıymadan yapılan şişler, yanında beyaz buğday unuyla yapılan pidelerle birlikte sofralarda yerini alıyor.
Burdur’un Ağlasun yöresinin geleneksel yemeği olan sülük aşı, bir asırdan fazladır sofralarda yerini alıyor. Yemek, mısır unu ve buğday unuyla yapılan silindir şeklindeki hamurların haşlandıktan sonra üzerine peynir ve çekilmiş ceviz karıştırılmasıyla yapılıyor. Üzerine tereyağı ve salça sosu döküldüğünde ise servise hazır hale geliyor. Genellikle şehrin yaşlılarının bildiği ve yapmaya devam ettiği aş, yeni nesil tarafından pek fazla bilinmiyor.
Kıyma ve soğan ile yapılan Burdur’un meşhur aş yemeklerinden bulamaç aşı, kavrulan kıyma ve soğanın üzerine su ve salça eklendikten sonra unla kavrulmasıyla yapılıyor. Pelte kıvamında doyurucu ve pratik bir yemek olan aş, daha sulu şekilde yapıldığında çorba olarak da içilebiliyor.
Makarna İtalyanların meşhur yemeği olsa da, Burdurlular da tatar konusunda oldukça başarılı. Elde açılan erişteleri, tatar yemeği için üçgen ve kare şekliyle kestikten sonra kurutan yerliler, uzun süreler saklanıp, yaz kış yenebiliyor. Tıpkı makarna gibi suda haşlandıktan sonra süzülüp tatarlar, üzerin sarımsaklı yoğurt ve tereyağı eklenerek servis ediliyor. İsteğe göre kıymalı ya da nane ve kırmızıbiber gibi baharatlarla çeşitlendirilebiliyor.
Burdur’un sünnet, düğün ve bayram gibi özel günlerinin vazgeçilmez yemeklerinden meşhur çekme, etle yapılan oldukça lezzetli bir yemek. Uzun yıllardır gelenek haline gelen et yemeği, davar etiyle yapılıyor. Altı parçaya bölünen etin odun ateşiyle birlikte kemikli bir şekilde kazanlarda pişmesiyle yapılan yemek, büyük bir tepsideki pilavın üzerine diziliyor. Kemiklerini çeke çeke yendiği için çekme ismini alan et yemeğini Burdur’un et restoranlarında da bulabilirsiniz.
Meyveyle yapılan dolma tatlılarını seviyorsanız, Burdur’un yöresine özgü incir dolmasına da bayılacaksınız. Suda ıslatılan kuru incirlerin içerisinin çekilmiş cevizle doldurulmasıyla yapılan tatlı üzerine sür, su ve tereyağı eklenerek tencerelerde pişiriliyor. İsteğe göre üzerine pekmez ya da kaymak da eklenebilen tatlı, hafif tat sevenler için oldukça ideal bir lezzet.
Burdur’un meşhur tatlılarından pelte tatlısı, aslında Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketiliyor. Nişasta ve şeker ile yapılan tatlı, içerisine isteğe göre gülsuyu ya da pekmez eklenerek tatlandırılıyor. Piştikten sonra üzerine çekilmiş ceviz dökülerek hazır hale gelen tatlı, soğuduktan sonra servis ediliyor.
Burdur’un yöresel yemekleri listemizde yer alan ismiyle de ilgi çeken geleneksel tatlılardan birisi de, şehrin meşhur demir tatlısı. Nişastalı undan yapılan hamurların bu ismi almasının nedeni ise, şekilli demir çubuklara batırılarak yağda kızartılıyor oluşu. Demirin şeklini alan hamurlar, önceden hazırlanan şerbetlere batırıldıktan sonra yemeye hazır hale geliyor.
Sütlü tatlıları sevenlerdenseniz, Burdur’un sevilen tatlısı Burdur muhallebisi tam da sizin damak tadınıza göre. Nişasta, un, süt ve damla sakızından yapılan muhallebi, tencerede pişip katılaştıktan sonra üzerine isteğe göre gül damlası dökülerek servis ediliyor.
Rendelenen havuçların şeker ve su ile birlikte tavada pişirilmesinden sonra üzerine çekilmiş bisküvi ve ceviz eklenerek yapılıyor. Düz bir tabağa döküldükten sonra üzerine yeniden ceviz eklenen havuç tatlısı, yapımı oldukça kolay olduğu için günün her saatinde yemeklerden sonra yenebiliyor.
Burdur’da sevilerek yenilen helvalarından kenevir helvası, kumundan temizlenen kenevirlerin tavada kavrulduktan sonra şeker ve pekmez ile birlikte pişiriliyor. Ağda kıvamını alan helva, içerine ceviz içi dökülerek, bakır tepsilerde kurutulup servis edilir.
Tıpkı bir üst maddemizde bahsettiğimiz kenevir helvası gibi aynı usulle yapılan haşhaş helvası, pekmezle birlikte pişip ağda haline geldikten sonra dövülerek yaprak halini alınca servise hazır hale geliyor. Sarıldıktan sonra tabaklarda yerini alan haşhaş helvası, isteğe göre dövülürken çekilmiş ceviz gibi tatlarla çeşitlendirilebiliyor.
Burdur’un yöresel yemekleri listemizin son maddesinde yer alan tatlı ise, meşhur kabak helvası. Burdur’da özel olarak yetiştirilen sakız kabağından yapılan helva, özellikle kartlaşmış kabaklardan yapılıyor. Kabuğu soyulup rendelendikten ve süzüldükten sonra şeker ve limon suyu ile birlikte pişirilen kabaklar, koyulaştıktan sonra üzerine badem dökülerek servis ediliyor.
Burdur’un birbirinden lezzetli sofralarına konuk olduğumuz Burdur’un yöresel yemekleri listemiz burada sona eriyor. Keyifle okuduğunuzu umduğumuz yazımızı beğendiyseniz, ya da eklemek istediğiniz başka yöresel tatlar var ise, aşağıdaki yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. 🙂
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…