Bitlis’te Ne Yenir? – İşte Size Bitlis Mutfağının En Lezzetli 20 Yemeği

Bitlis Mutfak Kültürü

Bir Doğu Anadolu Bölgesi şehri olan Bitlis, mutfağıyla da bulunduğu bölgenin kültürünü temsil eden bir yerdir. Et ve et yemeklerinden hamur işine kadar birbirinden farklı onlarca yöresel lezzeti ile kendisini ziyarete gelenleri her zaman şaşırtıyor.

Bitlis mutfak kültüründen biraz daha bahsetmek gerekirse yöre halkının yemek yeme usullerini de ortaya koymak faydalı olacaktır. Bitlis halkı yöresel olarak sofrayı yere seriyor. Yemekler ise kişi başı dağıtılıyor. Doğru sanılan yanlışlardan biri de Bitlis’te kurulan sofralarda ortak kapların, çorbaların kullanıldığıdır. Yöre adetlerine göre başkasının önündeki yemeği yemek büyük ayıp olarak karşılanmakta. Bu nedenle herkesin önünde yemek kapları bulunur. Modern ölçüde servis sistemi olmasa da sadece meze ve salatalar ortak tüketiliyor.

Bitlis mutfağından lezzetler pişirmek için öncelikli olarak mutfağa ekstra bütçe ayrılması gerekir. Çünkü neredeyse her yemekte et tercih ediliyor. Haliyle yemekler için ayrılan bütçe ve zaman da daha fazladır. Bitlis yöresinin yöresel lezzetlerini kendi mutfağınızda yapmak çoğu yemek için de mümkün değil. Yörenin kendine has baharatları, mahsullerinin temin edilmesi açısından da en lezzetli deneyim yine Bitlis’in kendi mutfağında denemek olacaktır.

Pratik Bilgiler

Bitlis’ten Alınabilecek Yiyecekler: Bitlis’e yapacağınız bir seyahatte eve dönüş yolunda yanınızda götürebileceğiniz yöreye özgü yiyecekler arasında ceviz, ceviz reçeli, Hizan karavovan balı, Hizan yerli fındığı ve Hizan fıstığı alabilirsiniz. Tüm bu doğal ürünleri şehir merkezindeki yöresel ürünler satan tezgâh yerlerinden satın alabilirsiniz.

Bitlis’in En Meşhur Tatlısı: Listemizde yer alan Bitlis tatlılarını şehir merkezindeki pastanelerde bulabilir, seyahatinizin dönüşü paket halinde satın alabilirsiniz.

Bitlis’ten Alınabilecek Doğal Ürünler: Bitlis’te petek ve kasnak balı, cam şişelerde pekmez, yerli ceviz ve fıstık, küp ve deri tulum peyniri satın alabilirsiniz.

Bitlis Yöresel Yemekleri

Corti Aşı

Corti aşı, Bitlis’in akşam yemeklerinde en çok görebileceğiniz ana yemeklerinden biridir. Yöre halkı tarafından çok sevilen bu yemek mutlaka kemikli et ile yapılır. Kemiğin yemeklere lezzet kattığı fikri Anadolu kültüründe tartışmasız kabul edilen gerçeklerden biridir. Corti aşı da kemikli et ile pişirilen yemeklerden biri.

Yöre halkı bu yemeğin kıvamını koyu yaptığı zaman ana yemek, duru yaptığı zaman çorba olarak tüketiyor. Bu yüzden de turistler tarafından bir hayli ilginç karşılanıyor. Kemikli et, buğday benzeri besinler ile hazırlanan bu yemeği akşam yemeklerinde sıkça menüde görebilirsiniz. Ancak yemeği çorba olarak mı yoksa yemek olarak mı göreceğiniz tamamen pişiren aşçının inisiyatifine kalmış. Unutmadan, corti aşı nane ile süslendiğinde çok daha leziz oluyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan corti aşı yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Büryan

Büryan Bitlis ve Siirt’in ortak olarak sahiplendiği sadece yörede yiyebileceğiniz enfes bir lezzettir. Onu bu kadar özel kılan ise yöre halkının evlerinde bulunan tandırlarda pişiyor olmasıdır. Restoranlarda yediğiniz kebaplara benzer bir tüketim şekli olduğu söylenebilir. Büryan deneyimini yaşamak için yöre halkının evine konuk olabilirsiniz. Genellikle Ramazan aylarında yapılsa da yılın diğer dönemlerinde de sofralarda görmek mümkündür.

Büryanı bu kadar özel kılan başka bir husus da kuzu etidir. Kuzu etinin tandırda pişmesi ile birlikte sonrasında yine tandırda pişen ekmeğin üzerine servis edilmesi ile sunulur. Tandırda pişmiş bir kuzu eti ile evlerinizde pişirdiğiniz kuzu eti arasında lezzet bağlamında büyük farklar bulabilirsiniz. Büryan deneyimini her yerde yaşayamayacağınızın da altını çizelim. Büryan yöre halkının ve turistlerin severek tükettiği tek porsiyonda insanı doyuran bir yemektir.

  • Nerede Yenir: Bitlis Büryan Salonu
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Cumhuriyet Cad., 3. Sok., Tatvan
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0545 972 62 63
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü diğer yemeklerden yiyebilirsiniz.

Bitlis Köftesi

Neredeyse her yörenin köfte yapma usulleri birbirinden farklı denebilir. Bu durum Bitlis için de aynı şekilde seyrediyor. Bitlis halkının kendine özgü köftesinin adı da tahmin edersiniz ki Bitlis köftesidir. Bu köfteyi yöreye özgü kılan biraz içli köfteye benziyor olmasıdır. Misafir geldiğinde, özel günlerde sıkça yapılan ünlü bir köfte olarak biliniyor.

Bitlis köftesinin içerisinde köftelik bulgur gibi malzemeler bulunuyor. Bunun yanı sıra tarife yörenin kendine has baharatları da eklenir. Diğer köftelerden ayrıldığı en büyük nokta ise pişirilme sürecidir. Diğer köfteler gibi kızartılarak pişirilmiyor. Haşlanarak pişirilen bu köftelerin tatları da hali ile diğerlerinden bir hayli farklı. Yöresel baharatlarından olsa gerek lezzet olarak damakta iz bırakan cinsten bir tada sahiptir.

Katıklı Dolma

Kabak ve dolma severlerin vazgeçemediği bir Bitlis klasiği de katıklı dolmadır. Katıklı dolmayı denemeden önce mutlaka usta birinin ellerinden yediğinize emin olun. Kabak dolmasının bu kadar leziz olduğuna inanamayacaksınız. Kabakların halka halka kesilmesi ve içleri boşaltılarak harç ile doldurulması ile hazırlanan tadı enfes bir lezzettir. Bir oturuşta iki kabaklık dolma yiyebilirsiniz.

Katıklı dolma deneyimini taçlandıran en büyük şey de salçalı yoğurtlu sosudur. Sarımsaklı yoğurdun yakışmadığı nadir yemek bulunur. Katıklı dolma da sarımsaklı yoğurt ve baharatlı salçalı sos ile çok yakışan lezzetler arasında yer alıyor. İç harcının hazırlanmasından tutun da tencerede pişirilmesine kadar katıklı dolma tam bir yöresel lezzet kıvamına sahiptir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan katıklı dolma yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Keledoş

Keledoş daha çok ülkemizin doğu bölgesinde adını duyurmuş olan ilginç bir yemektir. Bitlis mutfağında normal karşılandığını ve mutfaklarda çok sık piştiğini de söylemeden geçmeyelim. Aslen Van yöresinin bir yemeği olduğu birçok kaynakta geçiyor ancak Bitlis halkı bu lezzeti bir hayli sahiplenmiş olacaktır ki kendilerine özgü bir şekilde sürekli pişiriyorlar.

Kuşbaşı olarak doğranmış olan kuzu eti ve buğday gibi besinler ile birlikte pişen bir yemektir. Hazırlanmasından sonra üzerine yoğurt eklenir. Son aşama olarak da salçalı sos gezdirilen bu lezzet yoğurt ve salçadan çok daha farklı bir tada sahip. Deneyenlerin lezzetine inanamadıkları yöresel bir tat olarak keledoş yemeğini mutlaka Bitlis usulü denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Keledoş yemeğini Bitlis şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Halise Yemeği

Halise yemeği, Bitlis’in en doyurucu yemekleri arasında yer alıyor. Bu yemeğin görünüşü ile biraz keşkek benzeri bir hale sahiptir. Tat olarak ise keşkekten fazlası ile farklıdır. Halise yemeği yapılırken içerisine aşurelik buğday, nohut ve yemeklerin olmazsa olmazı et eklenir. Lezzeti bu kadar eşsiz yapan ise sonradan üzerine eklenen doğal eritilmiş tereyağıdır.

Oldukça doyurucu bir besin olarak görülen halise yemeği bazı akşamlar yöre halkı tarafından tek başına pişirilir. Yemeğin bir hayli doyurucu olması insanların yanında başka besinler tüketmek istememesine neden oluyor. Halise yemeğini en iyi hali ile deneyimleyebileceğiniz yer ise tabi ki yöre halkının evidir. Akşam yemeklerini tek başına idare edebilen bu doyurucu besini sakin görüntüsüne bakarak yargılamayın. Tadı gerçek anlamda yöresel ve lezzetlidir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan katıklı dolma yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ciğer Taplaması

Ciğer taplaması Bitlis’in et yemekleri arasında namı en çok duyulanlardan biridir. Özellikle ciğer severlerin dayanamadığı bir yemek olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ciğer taplaması hakkında pek bilinmeyen bir şey de içinde köftelik bulgur kullanılıyor olmasıdır. Yanında ise en çok pirinç pilavı tüketiliyor.

Bitlis’te ciğer patlaması yapılırken mutlaka koyun ciğeri kullanılır. Koyun ciğerinin pişirilmesi de yine yöresel bir şekilde gerçekleşir. Hem tadı hem de görüntüsü ile yöresel lezzet severlerin ağzını sulandıran bir yemektir. İnsanın yedikçe yiyesi gelen türden bir lezzet olarak ifade edilebilir. Üstelik bulması da bir hayli kolaydır. Bitlis içerisinde yer alan restoranların çoğunda ciğer taplaması menülerden eksik olmayan bir lezzet olarak bulunur. Yolunuz Bitlis’e düşerse denemeden geçmeyin. Şimdiden afiyet olsun.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/cigercitalat/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Sakarya Cad., Tatvan
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi ve Cumartesi günleri arası 08:00 – 20:00 açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0535 245 72 42
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü mezelerden tadabilirsiniz.

Gılorik

Glorik adını şehir dışında pek duyuramamış ancak yöre halkı tarafından çok sevilen et yemeklerinden biridir. Her yöresel lezzetin ülke geneline adını duyurması mümkün değildir. Bu durum da yöresel lezzetlerin tadından şüphe etmenize neden olmasın. Çünkü gılorik kelimenin tam anlamı ile bir lezzet şöleni tadında.

Yemeğin içerisinde minik minik köfteler bulunuyor. Bu köftelerin harcı ise oldukça fazla malzemeden oluşmaktadır. Gılorik lezzetini deneyimlerken bu yemeğin yörede en fazla tüketilen sulu yemekler arasında yer aldığını aklınızda tutarak deneyin. Köfteden yapılan yemeklerin bir sınırı olmadığını görmek için de gılorik harika bir seçenek olabilir. Şehrin sokaklarında bulunan restoranlarda kolaylıkla bulabileceğiniz bir yemek olduğu da biliniyor.

  • Nerede Yenir: Gılorik yemeğini Bitlis şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Şemşerok

Adını duyduğunda birçok kişiyi şaşırtan şemşerok yemeği hamur işi ile etin birleştiği lezzetli yöresel yemeklerden biridir. Görünüş olarak pek cezbedici olmasa da tat olarak insanların tekrar tekrar tükettiği yöresel besinler arasında yer alıyor. Şemşemok yemeği yapılırken yöresel baharatlar da oldukça fazla kullanılır. Baharata duyarlı biri değilseniz baharatın yemek üzerindeki lezzetini rahatlıkla beğenebilirsiniz.

Şemşerok yemeği yapılırken kuşbaşı et kullanılıyor. Bunun yanı sıra hamur ile kapatılmadan önce iç harcının içerisine pirinç ve baharatlar da ekleniyor. Böylece hamur ile kapatıldıktan sonra pişme sürecinde baharatlar ile pirinç ve et özdeşleşebiliyor. Şemşerok yemeğini yöre halkının bir kısmı haşlayarak bir kısmı ise kızartarak hazırlıyor. Tercih size kalmış ancak haşlanarak yapılanı kızartılarak yapılanına göre çok daha iştah açan bir tada sahip. Yemeden önce üzerine yöresel baharatlarını serpmeyi unutmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan şemşerok yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Murtuğa

Murtuğa, yapılışı bir hayli kolay olan ve Bitlis gibi birçok şehir tarafından sahiplenilen kahvaltılıklardan biridir. Van ve Bitlis arasında bir hayli çatışmalı bir lezzet sahiplenme süreci olsa da her iki yörenin de kahvaltılıkları kendine has bir nitelik taşır. Bununla birlikte Murtuğa Van’da kahvaltılık olarak oldukça popülerdir.

Yumurta, tereyağı ve unun birleşiminden meydana gelen bu lezzet hazırlandıktan sonra mıhlama benzeri bir görüntüsü oluyor. Ancak tat olarak ondan biraz daha farklı. Birçokları tarafından çok sevilerek kahvaltılarda tüketilen murtuğanın yöre halkının severek yaptığı en kolay kahvaltılık olduğunu da söylemek mümkündür. Bitlis usulü bir murtuğa denemek istiyorsanız hazırladıktan sonra üzerine yörenin kendi içerisinde yapılan pekmezlerden dökmeyi unutmayın.

Has Dolması

Bitlis Has Dolması
Fotoğraf: Yemek Tarifleri

Has dolması Bitlis’te bayramlarda yapılan ve yanında yoğurt ile misafirlere servis edilen yöresel bir yemektir. Bu dolmayı yörenin ne kadar sahiplendiğinden ziyade civar yöreler dahi Bitlis’e ait bir lezzet olduğunu kabul etmiştir. İçerisinde beyaz lahana, hayvanın kaburgasının üzerinde bulunan yağlı et, domates gibi sebzeler ve pirinç kullanılır. Sumak suyu ve tereyağı ile yapılan sosu da dolmaya kendine has bir lezzet katıyor.

Has dolmasının Bitlis’te özel bir yemek olarak görüldüğünü de dile getirmek gerekir. Yapılış sürecinin zor olmasından kaynaklı olacak sürekli yapılmıyor. Özel günlerde ve bayramlarda kişiye özel olarak servis edilen has dolmasını deneme fırsatı bulabilirsiniz. Bayram günlerinde yanında cacıkla çok daha lezzetli olduğundan cacık ile servis edilir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan has dolması yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kengerli Bulgur Pilavı

Kengerli Bulgur Pilavı
Fotoğraf: Sabah

Kengerli bulgur pilavı daha önce yediğiniz bulgur pilavlarından çok daha farklı bir tada sahip. Sadece tadı ile değil görünüşü ile de bulgur pilavından çok daha fazlası olduğunu anlayabilirsiniz. Kengerli bulgur pilavının ülkemiz genelinde adını pek duyuramamış olmasının nedenlerinden biri de kengerin her yerde bulunamıyor olmasıdır.

Yapılırken kenger, bulgur, tereyağı ve baharatlar kullanılarak yapılır. Kengerli bulgur pilavını yörenin bazı restoranlarında bulmanız da mümkün. Sıcak olarak servis edilmesi gereken bir yemektir. Bununla birlikte sıcak olarak servis edilmesi gerekir. Kengerin insanda bağımlılık yapan bir yönü bulunuyor. Bu yüzden kengerli bulgur pilavını henüz soğumasına fırsat dahi olmadan bitirebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan kengerli bulgur pilavı yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Soğan Köftesi

Soğan Köftesi
Fotoğraf: Nursel’in Mutfağı

Soğan köftesi, halk dilindeki ifadesi ile soğanlı küfte, Bitlis’in en çok yenilen köftelerinden biri. Soğan köftesini hazırlarken mutlaka böbrek yağı kullanılmalıdır. Böbrek yağı olmadan tam anlamı ile Bitlis usulü ile yapılmış bir soğan köftesi olarak nitelendirilemez. Bununla birlikte sumak tozu da soğan köftesinin tadı üzerinde oldukça etkilidir. Baharatlarından tutun da hazırlanış püf noktalarına kadar yöresel bir lezzettir. Her yerde bulmak ve hazırlamak mümkün değildir.

Soğan köftesini denemek için Bitlis’in bazı restoranlarını ziyaret edebilirsiniz. Bunun yanı sıra sipariş ile pişirilmemiş halini satın almanız mümkün. Yöre halkı birçok ürünü ve kışlık hazırlık dâhilinde olan konserveleri turistlere satabilmektedir. Kış boyu sevdiğiniz lezzetleri tatmak için sürekli Bitlis’te olmanıza gerek kalmadan bu deneyimi yaşayabilirsiniz.

Pazı Borani

Pazı Borani
Fotoğraf: Efsane Tarifler

Pazı borani adı pek duyulmamış Bitlis yöresel lezzetlerinden biridir. Bulgur ve etin aynı yemekte bulunduğu başka bir lezzettir. Bitlis, Gaziantep ve Şanlıurfa’nın sahiplendiği bu lezzetin tam olarak hangi yöreye ait olduğu bilinmiyor. Bilinen bir şey varsa o da her yörenin pazı borani tarifinin birbirinden bazı noktalarda ayrıldığıdır.

Bitlis’te pazı boranı et ve bulgurun bir araya gelerek hazırlandığı bir lezzet olmasının yanı sıra yoğurt ile de tüketiliyor. Yapılışı bir hayli zahmetli olsa da yöre halkı tarafından çok sevildiğinden sürekli tüketiliyor. Eğer kış ayları için daha önce hazırlanmış olan pazı mevcutsa tarifi hazırlaması daha kolay olmakta. Yöre halkının özel günlerde ve misafir geldiğinde pazı borani yaptığı da bilinenler arasında.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan pazı borani yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Baklalı Pilav

Fotoğraf: Türk Aşçı Haberleri

Baklalı pilav Bitlis’in Ahlat ilçesinin yöresel bir yemeğidir. Yeşil fasulyenin haşlanması ile beraberinde sebzeler ile kavrulması beraberinde hazırlanır. Kaynayan suya bulgur eklenerek baklalı pilav ortaya çıkar. Baklalı pilavı gördüğünüzde bir pilavın içerisinde yeşil fasulye görmek sizi şaşırtabilir. Ancak yöre halkı tarafından çok sevilen bir lezzet olduğunu da söyleyelim.

Baklalı pilavın hazırlanması normal pilavlara oranla biraz daha yorucudur. Ancak lezzeti diğer pilavlardan çok daha farklı ve yöreseldir. Baharatlarından tutun da haşlanmasına kadar baklalı pilavı başka bir yerde ve yörede denemeniz mümkün değil. Bu nedenle Bitlis’e yolunuz düşerse baklalı pilav denemeniz önerilmektedir.

  • Nerede Yenir: Baklalı pilav yemeğini Bitlis şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bitlis Yöresel Çorbaları

Turşu Aşı Çorbası

Turşudan da çorba mı olurmuş demeden önce bu çorbayı denemeniz önerilir. Turşu aşı çorbasının hem tadı hem görünüşü ilk kez görenleri bir hayli şaşırtıyor. Bitlis’te akşam yemeklerinde sıcak servis edilen bu çorbanın ne kadar sık yapıldığını tahmin dahi edemezsiniz. Yöre halkının severek tükettiği turşu aşı çorbasını genellikle kış aylarında tüketiyorlar. Çorbanın içerisinde buğday, fasulye ve daha başka birçok besin bulunuyor.

Turşu aşı çorbasının o eşsiz tadına kavuşmasında rol oynayan en büyük faktör ekşi erik pestilidir. Bu pestilin çorbaya eklenmesi ile birlikte bambaşka bir tat ortaya çıkıyor. Tarifi pek mümkün olmayan ancak bir hayli ilginç bir tat olduğu söylenebilecek bu çorbanın tadına başka bir yerde bakamazsınız. Yöreye has olan turşu aşı çorbası ünü pek az bilinen çorbalar arasında yer alıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan turşu aşı çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Gebol Çorbası

Gebol çorbası, Bitlis’in adını en çok duyurmuş çorbalarından denebilir. Bu çorbanın hem görüntüsü hem de tadı ilk bakışta görenleri çok şaşırtıyor. Gebol çorbasının en ilginç yanı ise yöre halkının birçok farklı usulle yapıyor olmasıdır. Yörenin neredeyse her evinde tarifte farklılık görmeniz mümkündür. Bu da hali ile çorbanın ülke çapında ünlü olmasını engelliyor. Tarifte birlik olmaması insanları şaşırtsa da temelde benzer tatlar ortaya çıkmakta.

Gebol çorbasının ülkemizin diğer yörelerinde yapılamıyor olmasının bir başka nedeni de çorbanın malzemelerinin her yerde bulunamıyor olmasıdır. Darı, kurut aylanı, tereyağı ve baharatlar ile hazırlanan bu çorbayı tarif etmek pek mümkün değil. Bazı evlerde sulu hali ile görebileceğiniz gibi bazı evlerde de daha katı bir kıvamda görebilirsiniz. Bitlis’in tarifi en belirsiz ve tadı en yöresel lezzetlerinden biridir. Mutlaka denemeniz önerilir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan gebol çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tutmaç Çorbası

Tutmaç Çorbası
Fotoğraf: Kamu Bülten

Tutmaç çorbası daha çok Bingöl tarafından sahiplenilen ancak Bitlis yöresinde de sıkça yapılan bir çorbadır. Bitlis’te tutmaç çorbasını akşam yemeklerinde sürekli görmek mümkündür. Un, yoğurt, sarımsak, tereyağı, kavurma gibi malzemeler ile yapılan tutmaç çorbasının lezzetini denemeden tahmin etmeniz mümkün değil.

Sarımsak ve tereyağının çorbanın tadını ağırlaştırdığını söyleyenler de mevcut. Ancak yöre genelinde bir hayli fazla sevilen çorbalardan biridir. Her çorbanın yöreye göre farklı yapılışları vardır. Tutmaç çorbasını daha önce denediyseniz bile Bitlis usulü ile denemeden şehirden ayrılmamanız tavsiye ediliyor.

Bitlis’e gelenlerin mutlaka tatması gereken tutmaç çorbası, içerisinde yer alan zengin besin değerleriyle de birlikte kişilere açlığını unutturacak cinstendir. Yöre genelinde çok sevilen bu çorba ülkemiz genelinde de fazlasıyla tüketilmekte ve yapılmaktadır. Tutmaç çorbasını yörenin özel tatlarıyla birlikte tatmak isteyen kişiler mutlaka Bitlis’e gelmelidir.

  • Nerede Yenir: Tutmaç çorbasını Bitlis şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Çireş Çorbası

Çireş Çorbası

Bitlis’in Ahlat yöresine ait olan başka bir lezzet de çireş çorbasıdır. Bu çorba aslında tam olarak çorba niteliğinde değil. Çorba ile yemek arasında çorbaya daha çok yakıştırılan dolu dolu bir yemek olarak nitelendirilebilir. Yöre halkı çireş çorbasını hazırlarken koyun eti, çireş otu, buğday gibi malzemeler kullanılıyor. Salçalı bir kıvamı olan çorbayı ana yemek olarak tüketenler de bulunmakta.

Çireş çorbasını Bitlis yöresine özel yapan herhangi bir şey yok ancak tat olarak diğer yörelerde yediklerinizden oldukça farklıdır. Nedeni birçokları tarafından anlaşılamasa da çireş çorbasının Bitlis usulü ile yapılan hali diğerlerine göre daha lezzetli bulunuyor. Bitlis gezilerine katılan kişilerin mutlaka çireş çorbasını tatması gerekiyor. Çeşitli çorbacılarda, restoranlarda ya da lokantalarda rastlayacağınız yöreye özgü olan çireş çorbası kişilere özel lezzetler de sunmaktadır.

  • Nerede Yenir: Çağlayan Lokantası
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: İnönü, Nur Cad., No: 31, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi ve Cumartesi günleri arası 06:00 – 22:00 saatlerinde açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0434 226 40 57
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pide çeşitlerinden deneyebilirsiniz.

Gari Aşı Çorbası

Gari Aşı Çorbası
Fotoğraf: Gastromanya

Gari aşı çorbası adını pek duymadığınız Bitlis çorbalarından biridir. Ispanak, buğday, domates salçası gibi malzemeler ile yapılır. Tıpkı çireş çorbası gibi bu çorba da içi dolu dolu olan çorbalardan biridir. Gari aşı çorbasını denemek için yöresel çorbacılara gidebilirsiniz.

Çorbanın tadında ıspanak tadının bir hayli yoğun olduğu biliniyor. Bununla birlikte içinde buğday da olması çorbanın doyurucu bir hale gelmesinde etkilidir. Hem sağlıklı olması açısından hem de lezzeti açısından yöre halkının sofralarından eksik olmayan lezzetlerden biridir. İçerisinde yer alan zengin besin değerleriyle birlikte kişilere hem yararlı, sağlıklı bir tercih sunan hem de lezzetiyle birlikte son derece özel tatlar bırakan bu çorba Bitlis’e gelen kişilerin mutlaka içmesi gereken bir çorbadır.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan gari aşı çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bitlis Tatlıları

Şeker Helvası

Bitlis’in ünlü yöresel tatlıları arasında adını altın harflerle yazdıran bir tatlı da şeker helvasıdır. Yöre halkı şeker helvasını sadece özel günlerde yapıyor. Tatlıyı bu kadar güzel kılan ise içerisine eklenen cevizlerdir. Bu tatlıyı Bitlis usulü deneyimliyorsanız cevizlerin mutlaka çekilmiş olması gerekir. Ayrıca tatlı malzemeleri ile de oldukça basit ve çabuk yapılan bir sürece sahiptir. Un, tereyağı ve şeker ile yapılan tatlının kıvamını tutturmak herkesin elinin harcı değil.

Usta ellerden çıkmış bir şeker helvası yemek için yörenin tatlıcılarına gidebilirsiniz. Yöre halkı tarafından çok sevilen ve neredeyse vazgeçilmez olarak nitelendirilebilecek tatlılarından biri. Ağızda dağılan yumuşacık şeker helvasının tadının en iyi olduğu an ise tabi ki sıcak servis edildiği andır.

  • Nerede Yenir: Bitlis şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ahlat Lokma Tatlısı

Ahlat lokma tatlısı, ağzınıza aldığınız andan itibaren çıtır çıtır lezzeti ile sizi büyüleyen bir lezzettir. Adından da anlaşılacağı üzere şehrin Ahlat ilçesinin yöresel niteliklerini taşıyan özel bir tatlıdır. Ancak bu tatlıyı şehrin her yerindeki tatlıcılarında kolayca bulabilirsiniz.

Top top servis edilen ve undan yapılan bu tatlının şerbetini tutturmak çok önemli. Şerbet ile özdeş kıvama gelmeyen lokma tatlılarını farklı yörelerde denemiş olabilirsiniz. Ancak Ahlat lokma tatlısı, yörenin ustalarının elinde kelimenin tam anlamı ile hayat buluyor. Yöre halkının sevdiği başka bir şey de bu tatlıyı tarçın ile tüketmek. Üzerine toz tarçın serperek tatlının tadını daha farklı bir hale getirebilirsiniz. Hem sade hem tarçınlı olarak denenmesi tavsiye edilen bir tatlıdır. Yörede en kolay bulabileceğiniz tatlılar arasında yer alıyor.

  • Nerede Yenir: Bitlis şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Güzbez Tatlısı

Güzbez belki de adını daha önce hiç duymadığınız bir yöresel tatlıdır. Bal ve ceviz ile yapılan bu harika tatlının başka yörelerde bir benzerini bulmanız mümkün değil. Başta görünüşü nedeni ile insanlar tarafından pek iştahla karşılanmasa da tadına baktıktan sonra fikirler değişiyor.

Güzbez tatlısı Bitlis Hizan’ın yöresel tatlısı olarak biliniyor. Bu tatlının hazırlanma süreci biraz zahmetli. İlk bakışta ateşte pişirilmeye başlanan bal kıvam aldıktan sonra cevizler ekleniyor. Burada püf nokta ise cevizlerin taze ve yöre halkının kendi ağaçlarından topluyor olmalarıdır.

Görünüşüne aldanmadan tadına bakmanız gereken lezzetler arasında başı çekiyor. Çünkü Güzbez tatlısını denedikten sonra tatlıya doymakta zorluk çekebilirsiniz. Tatlının hem balı hem de cevizi yörenin kendi topladığı mahsuller olduğundan olsa gerek tatlının kıvamı ve tadı damakta iz bırakıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan güzbez tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Teter

Bitlis yöresel lezzetleri arasında yer alan Teter aynı zamanda Muş’ta da sıkça tüketilen tatlılardan biridir. Bayat ekmekten tatlı mı yapılır diyorsanız mutlaka teter tatlısını deneyin. Çünkü tatlının yumuşacık insanı ferahlatan bir tadı var. Yapılırken bayat ekmeğin yanı sıra pekmez ve tereyağı da kullanılan bu tatlı kaymak ya da dondurma ile süsleniyor.

Genellikle yaz aylarında dondurma ile servis edilen Teter tatlısı kış aylarında kaymak ile servis ediliyor. Bayat ekmeklerin üzerine kaynatılmış olan pekmezin serpilmesi ve üzerine de kaymak ve ceviz eklenmesi ile ortaya çıkan bu tatlıyı denemeden yorum yapmayın. Genellikle yemeklerden sonra ya da öğlen çay saatlerinde sıkça yapılan kolay tatlılar arasında yer alıyor. Teter tatlısını Bitlis tatlıcılarında denemeniz mümkün.

  • Nerede Yenir: Teter tatlısını Bitlis şehir merkezindeki tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Doğu’nun en lezzetli mutfaklarından biri olan Bitlis’in parmak ısırtan sofralarına konuk oluyoruz.

Bol etli ve sulu yemekleriyle bilinen Bitlis, tandır fırınlarında pişirdiği bütün etleriyle oldukça sevilen bir mutfağa sahip. Genellikle ortadan yeme kültürü olan Bitlisliler, her yemeği kendine özgü usullerle tatlandırmış ve unutulmaz bir lezzet haline getirmiş. Bingöl’ün meşhur tatlarını merak edenler için hazırladığımız Bitlis yöresel yemekler listemizin sonuna geldik.

Bitlis’in birbirinden lezzetli sofralarında yer alan yemekleri listelediğimiz Bitlis yöresel yemekler listemize sizlerin de eklemek istediğiniz başka yöresel lezzetler var ise, aşağıda yer alan yorumlar kısmından önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin