Bilecik

Bilecik Yöresel Yemekler | 17 Meşhur Lezzet

Meşhur hamur işi lezzetleri ve kokusuyla iştah açan nefis kebaplarıyla ünlü Bilecik mutfağını keşfe çıkıyoruz.

Yüzlerce yıllık geleneğinde yer alan özel kömme ocaklarında pişirdiği hamur işi yemekleriyle bilinen Bilecik, oldukça geniş bir mutfağa sahip. Mercimekli mantı ve erikli ekşili biber dolması gibi damaklarda unutulmayacak bir tat bırakan yemekleriyle ünlü şehrin sofralarını merak edenler için Bilecik yöresel yemekler listemiz sizlerle;

# Bilecik Yöresel Yemekler

1. Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası

Bilecik yöresel yemekler listemize, şehrin en sevilen yöresel çorbalarından biri olan dağ eriği ekşili kesme çorbasıyla başlıyoruz. Bol malzemesi ve güzel görüntüsüyle iştah açan çorba, içerisinde mercimekten, el yapımı erişteye kadar birçok doyurucu ve besin değeri yüksek lezzete sahip. Et suyuyla tatlandırılan çorba aslında bir nevi aş olarak tüketiliyor. Akşam yemeklerinden önce sıcacık içilen çorba, o kadar doyurucu ki bazen tek başına da yenebiliyor.

2. Ovmaç Çorbası

Ovmaç ya da oğmaç çorbası… Her yörede farklı isimle bilinen ama mutlaka sofralarda yerini alan meşhur geleneksel çorbalarımızdan biri olan ovmaç, Bilecik sofralarının da baş tacı. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan çorba, bol tereyağı ve isteğe göre salça eklenilerek yapılıyor. Domatesten, onlarca baharata kadar birbirinden farklı lezzeti barındıran çorba, isteğe göre soğuk ya da sıcak olarak tüketilebiliyor.

Ana Yemekler

3. Mercimekli Bozüyük Mantısı

Mantı sevenlerdenseniz sizi listemizin bu maddesine alalım. Zira Bilecik’in meşhur mercimekli Bozüyük mantısına bayılacağınıza eminiz. Bileciklilerin kendi elleriyle açtığı bol lezzetli ve bol emekli hamurların içerisine haşlanmış mercimek eklenmesiyle yapılan mantılar, fırında pişirildikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos dökülerek servis ediliyor.

4. Bilecik Güveci

Bir yemek güvecin içerisinde pişer de, lezzetsiz olur mu hiç? Olmaz. İşte Bilecik’in lezzetli yöresel yemeklerinden biri de güveçte pişen bu bol etli ve sebzeli Bilecik güveci yemeği. İçerisinde patatesten, patlıcana sebzelerin yer aldığı güveçte, kuşbaşı etlerin ve üzerine dökülen kaşarın kokusuyla tok olsanız dahi acıkacaksınız. Fırında bol tereyağı ile yapılan güveç yemeğini, Bilecik’e geldiğinizde mutlaka denemelisiniz.

5. Parmak Köftesi

Köftelerin en güzel çeşitlerinden biri olan parmak köfte, tabiri caizse parmak ısırtan lezzet olarak da biliniyor. Köfteyle arası iyi olanlardansanız, Bilecik’in meşhur yemeklerinden parmak köftesini de seveceğinize eminiz. Kıyma ve çeşitli baharatlarla yapılan köfte, ince uzun parmak şeklinde kızartıldıktan sonra servise hazır hale geliyor. Size de afiyetle yemek düşüyor.

6. Yunus Erikli Ekşili Biber Dolması

Dolmaların en ilginç olanlarından biri olan yunus erikli ekşili biber dolması, ismiyle de görüntüsüyle de oldukça ilgi çeken bir lezzet. Önceden yaz ayında kurutulmuş yeşil biber ve patlıcanların içerisine doldurulan dolma harcıyla birlikte suda pişirilen dolmalar, üzerine kızılcık ve dağ eriği gibi oldukça farklı lezzetlere sahip tatların eklenmesiyle servis ediliyor.

8. Zırz

Zırz dendiğinde herkesin aklına pek çok farklı yemek görüntüsü geliyor. Zira her yöre muhakkak bir yemeğine zırz ismini vermiş. Bilecik yöresel yemekler listemizde yerini alan meşhur zırz yemeği ise, ıspanakla yapılan oldukça lezzetli bir yemek. İçerisinde soğandan Çerkez tuzuna kadar birçok tadın yer aldığı zırz, bulamaç gibi yapıldıktan sonra üzerine yoğurt dökülerek servis ediliyor.

9. Kaçamak

Pekmezlisinden sadelisine, adeta bir lezzet kaçamağı olan Bilecik yöresel yemekler listemizin ilginç yemeği kaçamak, ismiyle dahi akılda kalıyor. Oldukça az malzemeyle yapılan yemek, mısır unu ve tereyağı ile yapılıyor. Kavrulmuş mısır unu ve tereyağının kokusuyla iştahız açıldığında, kaçamak yemeğini ekmek bana bana yiyebilirsiniz.

10. Gök Fasille

Bilecik yöresel yemekler listemizde yerini alan önemli bir diğer lezzet de, gök fasille yemeği. Önceden kurutulmuş fasulyelerle yapılan yemek, sulu yemek gibi salça, soğan ve yağ ile yapılıyor. İsteğe göre içerisinde barbunyadan, baharata pek çok şey eklenebilen yemek, özellikle akşam yemeklerinde Bilecik sofralarında yerini alıyor.

11. Huris Tepsi

Kalabalık ailelerde yüzyıllardan beri gelenek halinde sürüp gelen tepsi yemekleri Bilecik mutfağında da hiç kuşkusuz yerini almış. Büyük bir tepsinin içerisine salçalı ve soğanlı suda pişen bonfile eklenmesinden sonra etrafına pirinç pilavı dökülerek hazır hale gelen yemek, ortada yer alan tepsiden yenecek şekilde servis ediliyor.

Kebaplar

12. Bıldırcın Kebabı

Kırklareli mutfağında da sıklıkla pişirilen bıldırcın kebabı da Bilecik yöresel yemekler listemizde yerini alıyor. Beyaz et yemeyi sevenlerdenseniz, sabahları kahvaltıda yumurtasını da yediğimiz bıldırcın kebabını da seveceğinizi düşünüyoruz. Temizlenip tütsülenen bıldırcınların düdüklüde pişirildikten sonra patates, domates ve çeşitli çeşniler eklenip fırında pişirilen yemek, genellikle özel günlerde akşam yemeklerinde tüketiliyor.

13. Nohutlu Kebabı

Bilecik’te yiyebileceğiniz lezzetlerden bir diğeri de, nohutla yapılan meşhur nohutlu kebabı. Yufka, et ve nohut bir araya geldiğinde ne kadar lezzetli bir yemek ortaya çıktığını neredeyse hepimiz biliyoruzdur. Bilecik yöresel yemekler listemizde yerini alan yemek de oldukça lezzetli. Etin yağında ıslanmış yufkaların üzerine serpilen etli nohutların mis gibi kokusu tokken bile iştah açıyor.

Tatlılar

14. Büzme Tatlısı

Bilecik yöresel yemekler listemizin tatlılar kısmında ise karşımıza şehrin en sık yenilen ve çok sevilen baklavası olan büzme tatlısı yer alıyor. Elde açılan özel incecik baklava yufkalarıyla yapılan baklava, içerisine isteğe göre çekilmiş fındık ya da ceviz katılarak yapılıyor. Önceden hazırlanan harika kıvamdaki şerbeti eklendikten sonra tepsi tepsi yenilen baklava, genellikle bayram ve düğün gibi özel günlerde fazla sayılarda yapılıyor. Yanına bir de taze demlenmiş bir çay olduğunda parmaklarınızı ısırtacak büzme tatlısını daha önceden denemediyseniz, mutlaka tadına bakmalısınız.

15. Pancar Pekmezi

Hepimizin de yakından tanıdığı şeker pancarıyla yapılan bu pekmez de Bilecik yöresel yemekler listemizde yerini alıyor. Pancar pekmezi şehirde geleneksel bir lezzet haline geldiği için şehirde dolaşırken dahi raflarda mutlaka karşınıza çıkacaktır. Diğer pekmezlere nazaran tadı daha yoğun olan pekmez, besin değeri ve faydalarıyla da biliniyor. Hastalıklara karşı doğal koruyucu olarak bilinen pekmez, özellikle kış aylarında daha sık tüketiliyor.

16. Nişasta Helvası

Bilecik mutfağında sık sık pişen tatlılardan birisi olan nişasta helvası, az malzemeyle ve kolayca yapıldığı için yüzyıllardır gelenek haline gelmiş bir lezzet. Maddi imkansızlıkların içinde, savaş döneminde dahi yapılan kurtarıcı nişasta helvası, buğday nişastasıyla yapılıyor. Tereyağında kavrulan helva, isteğe göre aroma katması için gül suyuyla da yapılabiliyor.

17. Bilecik Pazaryeri Helvası

Bilecik yöresel yemekler listemizin son maddesinde yer alan helva, şehrin Pazaryeri ilçesinde yer alıyor. Özel olarak taş değirmenlerde ezilip susamdan tahine dönen tatlının, özel kalıplarda şekillendirilmesiyle yapılıyor. Yaz kış fark etmeksizin, üzerinde dondurmayla ya da kışın boza ile birlikte yenilen helva, 2018 yılında Türk Patent Ve Marka Kurumu’nun da patentini alarak yörenin meşhur lezzetlerinden biri olarak kabul edilmiş.

**Bilecik sofralarında yer alan geleneksel lezzetleri listelediğimiz Bilecik yöresel yemekler yazımız burada sona eriyor. Listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka yemekler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz. 🙂

Yorumları Gör

  • Bileciğe ait özelliklede köylerinde yapılan cıkıcık mantısı,patates boranisi,kabak çiçeği dolması,yufka böreği de meşhurdur.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce