Bilecik

Toplamda 4307 kilometrekarelik bir alana yayılmış olan Bilecik, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en küçük şehirlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Tarihi geçmişi ve kültürel zenginlikleri ile herkesin hayatta bir kereliğine de olsa mutlaka görmesi gereken bir yer olan Bilecik, İnönü Savaşları’nın başrolünde olan Bozüyük ve Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı Söğüt gibi ilçelere ev sahipliği yaptığı için “kuruluş ve kurtuluşun beşiği” olarak da adlandırılıyor. Sadece tarihsel geçmişi değil, aynı zamanda bakir ormanları ve doğal güzellikleri ile de doğa & macera turizm potansiyeli olan Bilecik, piknik yerleri, dereleri ve göletleri ile de dikkat çekiyor.

Sakarya Nehri’nin bir kısmını çevrelediği Bilecik’in en ayırt edici özelliklerinden biri de geçim kaynaklarının temelini tarımın oluşturması. Bu anlamda bölge birinciliği unvanını nar üretiminde kazandığını da ekleyelim. Milattan Önce 3000’li yıllara kadar uzanan tarihi ile her görende merak uyandıran bu kadim kentin en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelen Şeyh Edebali Türbesi, Orhan Gazi tarafından Şeyh Edebali’ne ithafken yaptırılmış. Bilecik’in tarihi geçmişine ışık tutan Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi ise şehrin en popüler yerleşim yerlerinden biri olan Söğüt ilçesinde konumlanıyor. 1900’lü yıllarda Memiş Ağa tarafından inşa ettirilen sargı evi günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Osmanlı Dönemi’nden günümüze ulaşan pek çok tarihi eşyayı bizzat yakından görme fırsatı bulabilirsiniz.

Bilecik’in Bozüyük ilçe merkezinden yarım saatlik sürüş mesafesinde olan 1700 metre rakımlı Kömürsu Yaylası özellikle trekking parkurları ile macera tutkunlarının gözdesi. Tüm bunların yanı sıra tam bir kış turizmi merkezi haline gelen Kömürsu Yaylası’nı ziyaret ettikten sonra yönünüzü 24 metre yüksekliğindeki görkemli Metristepe Zafer Anıtı ve yine Bozüyük ilçesindeki İnönü Şehitliği’ne çevirebilirsiniz. Üç farklı iklim tipinin hakim olduğu kent esasında dört mevsim ziyaret edilebilir bir şehir. Bu tamamen sizin ne tür tatillerden hoşlandığınız ile alakalı bir durum. Yaylaya çıkıp sadece kafa dinlemek istediğiniz bir tatil düşünüyorsanız nisan ya da mayıs ayında Bilecik seyahatinizi gerçekleştirmeyi düşünebilirsiniz.

Yıl boyunca yoğun bir şekilde yağış alması beraberinde de verimli toprakları getiriyor haliyle. Böylesine zengin bir tarım kenti olan Bilecik’te yöreye has pek çok lezzet bulacağınızın müjdesini de verelim. Hamur işlerinin ön planda olduğu Bilecik mutfağının olmazsa olmazları arasında kömme, dağ erikli ekşili kesme aşı çorbası, bıldırcın kebabı, büzme tatlısı, ovmaç çorbası, nohutlu mantı, pancar pekmezi, keklik kebabı vb. bulunuyor.

Şehir içi ulaşımın genellikle minibüs ve taksilerle sağlandığı Bilecik’te şehrin her noktasına ulaşım hizmeti veren minibüs hattı bulunuyor. Şehirde birkaç günden fazla kalmayı düşünenler araç da kiralayabilir. Kara yolu ya da demir yolu ile ulaşımın gayet kolay olduğu Bilecik’e Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden direkt veya aktarmalı otobüs seferleri bulmak mümkün. Ankara’ya 316 km, İzmir’e 432 km ve İstanbul’a ise 245 km mesafedeki Bilecik’e özel aracınızla da gidebilirsiniz.