Kategori: Basel

Basel’in En Güzel 14 Tarihi Noktası

Basel tarihi yerler denince mutlaka görmeniz gereken noktaları sizler için derledik. İşte Basel’de mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler;

Basel tarihi hakkında; Basel küçük olmasına karşın tarihi dokusunun yüzyıllardır korunmuş olması nedeniyle gezmesi çok keyifli şehirlerden biridir. 200.000 civarındaki nüfusu ile ülkenin en büyük 3. şehri konumunda bulunmaktadır.

Romalılar MÖ 44 yılında Kelt toprağı olan Basel’e gelerek şehrin doğu kısmında bulunan Raurica’da bir koloni kurmuştur. Orta Çağ zamanında birçok defa el değiştiren şehir son olarak İsviçre Konfederasyonu’na dahil olmuştur.

Şehrin gelişimindeki önemli olaylardan biri, 1460 yılında üniversitenin kurulmasıydı. Avrupa’nın en parlak beyinleri bu sayede hümanizmin ve kitap baskısının cenneti haline gelen Basel’e akın etmiştir. Reform, sanayinin gelişimine olanak tanımış ve Basel bu sayede çok büyük bir kültür ve finsans şehri olmuştur.

20. yüzyıla geldiğimizde ise Basel arkasındaki muhteşem tarih ve kültür zenginliği sayesinde artık dünyanın refah, mutluluk ve zenginlik anlamında en önde gelen şehirlerinden biri olmuştur.

Basel gezisi planlayanlar için hap niteliğinde birkaç noktaya daha değinelim:

Basel’in en ünlüleri; Basel’e geldiyseniz tarihi yerler konusunda ilk olarak uğramanız gereken yer Old Town yani Eski Şehir olacaktır. Burası şehrin ilk yerleşim yeri olması nedeniyle şehirdeki pek çok görülmesi gereken tarihi noktaya da ev sahipliği yapmaktadır.

Basel gezi tavsiyesi; Basel küçük bir şehir olduğundan bu şehirdeki tarihi eserler ve antik noktalar ulaşım kanallarına çok ihtiyaç duymadan kolay bir şekilde gezilebilmektedir. Yalnız bu yakınlık sizi aldatmasın çünkü şehirde neredeyse adım başı bir müzeye rastlıyorsunuz ve bütün müzeleri hakkıyla gezebilmek için şehirde ortalama 3 günlük bir gezi planı yapmanız faydalı olacaktır.

Basel’de gezilmesi gereken pek çok müze bulunuyor ve eğer bir müze avcısıysanız bu şehre aşık olacağınızı garanti ediyoruz. Ancak Basel’de müze giriş ücretlerinin çok pahalı olması gibi acı bir gerçek sizi karşılıyor. Bu nedenle bu müzelere girişlerde size avantaj sağlayacak kartları mutlaka edinmenizi öneriyoruz.

Bu arada şişe sular şehirde çok pahalı ancak size güzel bir haberimiz var; Şebeke suyunu rahatlıkla içebilirsiniz ve şehirde bolca musluk bulunduğunu da belirtmek isteriz.

Müze kartı; Basel Card, Swiss Museum Pass ve Museums-PASS-Musées Basel geziniz sırasında müzeleri ziyaret ederken kullanabileceğiniz en önemli indirim ve avantaj kartlarıdır.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Eski Şehir (Old Town)

 

Burası Neresi? “Basel’in tarihi yerleri nelerdir?” sorusunu yönelttiğiniz bir Basellinin kuşkusuz vereceği ilk cevap Old Town olacaktır. Basel’in nehir ve Spalentor’daki eski şehir kapısı arasındaki kalan bu kısmı, Basel’in mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Bu eski kentteki birçok binanın geçmişi 15. yüzyıla kadar dayanmaktadır ancak aynı zamanda çok yetenekli mimarlar tarafından tasarlanmış eşsiz binalara rastlamak da mümkündür.  Yani kısaca burada dolaşırken sınırsız bir mimari zenginliğin sizi beklediğini söyleyebiliriz.

Neden Gitmeliyim? Oldukça atmosferik bir bölge olan Eski Şehir, taş sokakları, Orta Çağ kiliseleri, güzel korunmuş eski evleri ve parlak renklerle bezenmiş çeşmeleri ile huzuru bulabileceğiniz yerlerden biri. Bölgenin dar sokaklarına daldığınız anda kendinizi kaybedip, muhteşem atmosfer içinde zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Kaçırmayın! Eski Şehir, Basel’deki pek çok tarihi yere oldukça yakındır. Bu nedenle Eski Şehir’de gerçekleştirilen yürüyüş turlarını mutlaka denemenizi öneriyoruz. Bu yürüyüş turları ile şehrin en önemli noktalarını keyifli bir şekilde keşfedebilirsiniz. Bu yürüyüş esnasında sadece tarihi binalara değil, çok özel peynirlere ve çeşitli yiyeceklere ulaşabileceğiniz dükkanlara da dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Google Haritalar’da aç

2. Augusta Raurica

Burası Neresi? Augusta Raurica’da Roma dönemine geri döneceksiniz! İsviçre’nin en büyük arkeoloji parkı, Alplerin kuzeyindeki en etkileyici Roma tiyatrosu, atmosferik Roma evi ve müzede otuzdan fazla şaşırtıcı, benzersiz ve heyecan verici manzara sunuyor.

Ren Nehri’nin güney bölgesinde, Basel’e 20 km. mesafede bulunan bu açık hava müzesi, bölgedeki bilinen en eski Roma kolonisi olma özelliğini taşımaktadır. Koloninin geçmişi MÖ 44 yılına dayanmaktadır ve Lucius Munatius Plancus tarafından kurulmuştur. 200 yıl içinde şehir bölgenin metropolu ve 15.000 nüfuslu gelişen bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Şehrin büyük bir bölümü salgın hastalıklar, kıtlık gibi çeşitli sebeplerle kırılmıştır. Buna rağmen MS 400 yılında bile şehir önemli bir ticaret merkezi olmayı başarmıştır.

Neden Gitmeliyim? Augst ve Kaiseraugst köylerindeki Augusta Raurica, bugün tarihi araştırmalara konu önemli bir kazı alanı, bir araştırma merkezi ve atölye, rehberli turlarla etkileyici kalıntılar ve zengin buluntulara sahip çok önemli bir açık hava müzesi konumunda bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Eğer ziyaretinizi ağustos ayında planlıyorsanız ayın 29 ve 30’unda gerçekleştirilecek olan İsviçre’nin en büyük Roma festivaline mutlaka katılmanızı öneriyoruz.

Google Haritalar’da aç

Giebenacherstrasse, 4302 Augst, İsviçre

+41 61 552 22 22

Web sitesini ziyaret et

Her gün 10.00-17.00

Yetişkin 8 CHF (yaklaşık 50₺), indirimli bilet 6 CHF (yaklaşık 37₺)

Dini Yapılar

3. Basel Manastırı (Bastel Münster)

Burası Neresi? Basel’deki en büyük dini yapı olarak göze çarpan Basel Manastırı, göze çarpan kuleleri ve muhteşem parlaklıktaki kırmızı kiremitleri ile şehrin sembollerinden biri olmuştur. 9. ve 13 yüzyıllar arasında Fransa’nın Vosges dağlarından getirilen kırmızı kumtaşı ile inşa edilen bu etkileyici kilise, 1356 yılındaki depremin ardından yıkılmış ve Freiburg Manastırı’nın da mimarı olan Johannes Gmünd tarafından Gotik mimari tarzda yeniden inşa edilmiştir ancak orijinal kilisenin bir kısmı ayakta kalmıştır. Kilisenin tamamlanması ise 1421 yılında Ulrich Ensingen tarafından gerçekleştirilmiştir.

Binanın iç kısmında koronun alt kısmı Romanesk tarzda dekore edilmiştir ve özellikle doğa ve hayvan figürleri oyulmuştur. Kilisenin iç kısmından güney kulenin tepesine çıkan merdivenlere ulaşılmaktadır. Bu kule 1500 yılında Hans von Nußdorf tarafından inşa edilmiştir. Kilisenin tavan freskleri ise oldukça etkileyicidir.

Neden Gitmeliyim? Burası Basel’in simge mimari yapılarından biridir ve tarihi anlamda da şehrin dönüm noktaları arasında bulunmaktadır. Kilise çeşitli din adamlarının ve çok önemli bir bilim insanı olan Erasmus’un mezarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Kaçırmayın! 12. yüzyıldan kalma St. Gallus Kapısı, Basel Manastırı’na gelenlerin kesinlikle görmesi gereken noktalardan biri. Kapıda Mesih ve Aptal Bakireleri simgeleyen oyma heykeller bulunmaktadır. Hemen üstünde ise etkileyici bir pencere yer almaktadır.

Google Haritalar’da aç

Münsterpl. 9, 4051 Basel, İsviçre

+41 61 272 91 57

Web sitesini ziyaret et

Giriş Ücretsiz ancak kulelere çıkmak 5 Frank (yaklaşık 30₺)

Pazartesi-Cumartesi 11.00-16.00 ve pazar günleri 11.30-16.00

Mimari Yapılar

4. Belediye Binası (Rathaus) ve Marktplatz

Burası Neresi? Old Town’un odak noktası, yerel ürünler, çiçekler ve çeşitli yiyecekler satan renkli bir pazar alanı olan Marktplatz’dır. Meydana hakim, renkli ve parlak kırmızı renkte boyalı Basel Rathaus ise gerek bu meydanın gerekse şehrin en süslü ve gösterişli binasıdır.

Bugünkü gördüğünüz binanın son hali üzerindeki boya ve süsleme çalışmaları, çok çeşitli aşamaları temsil etmektedir. Burgonya Gotik tarzda inşa edilmiş olan ve kemerli yapısıyla ilgi odağı olan ana bina, 1504-1521 yılları arasında mimar Ruman Faesch’in tasarımlarına sadık kalınarak inşa edilmiştir. Sanatçı Hans Holbein 1521 yılında, sonradan eklenmiş olan meclis salonunun dekore edilmesiyle görevlendirilmiştir. Sol taraftaki bölme ve sağ taraftaki kule ise binaya 19. yüzyılda eklenmiştir. 1600’lü yıllarda yapıya eklemelere devam edilmiştir ve sanatçı Hans Bock üç boyutlu çizimleriyle binanın ön cephesini süslemiştir. Avluda ise Basel’in Roma kurucusu Lucius Munatius Plancus’un heykeli en ilgi çekici unsurlardan biridir. İmparator II. Henrich ve eşi binada varlığını sonuna kadar hissettiriyor. Hukuk ve düzen ise binanın genelinde hakim ve Roma Adalet Tanrıçası Justitia, ön odalarda karşımıza çıkmaktadır.

Rathaus Basel’deki önemli turistik noktalardan biri olsa da, Basel’in siyasi sahnesinde hala aktif bir rol oynamaya devam etmektedir. Dış cephede ise konfederasyon üyelerinin ve tarih sahnesinden ve mitlerden çeşitli figürlerin hanedanlık armaları bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Belediye Binası her anlamda sizi Basel’in merkezinde hissettiren çok özel bir bina. Önündeki Marktplatz ise yerli vatandaşlar ve turistler için tam bir alışveriş cenneti. Basel’in tramvay ağı üzerinde olması nedeniyle de ulaşım açısından da çok ideal bir yer. Ee, hal böyle olunca böylesi muhteşem bir mimari yapıyı yakından görmek de şart oluyor.

Kaçırmayın! Hemen ön taraftaki Marktplatz’da bir şeyler yiyerek yerli biri gibi zaman geçirmeyi asla ihmal etmeyin.

Google Haritalar’da aç

Marktpl. 9, 4001 Basel, İsviçre

+41 61 267 81 81

Web sitesini ziyaret et

Her perşembe 18.00’de rehberli turlar düzenlenmektedir.

5. Spalentor (Gate of Spalen)

Burası Neresi? Spalen Kapısı, 1370 yılından kalma şehir surlarından kalan üç adet kapının en görkemli ve etkileyici olanıdır. Bir zamanlar Eski Şehir duvarlarının bir parçası olan kapı, 1866 yılında Basel’in genişlemesi için surların yıkılmasının ardından dimdik bir şekilde ayakta durmuş ve günümüzde Basel gezilecek yerler listesinin en gözde duraklarından biri olmayı başarmıştır. Spalentor ile birlikte Saint John Kapısı ve St. Alban Kapısı da varlığını sürdürmeye hak kazanan kapılar olmuştur.

Kapı, kenarlardaki iki kule ile ve cephede bulunan iki aslan tarafından çevrelenmiş arma gibi pek çok özel süsleme detayı ile dikkat çekmektedir. Kapıdaki kuleler daha önce piramit şeklinde çatıya sahipti ancak 1842 yılında çıkan bir fırtına bu çatıları Kapıdan şu anda sadece yayaların geçişine müsaade edilmektedir. Kapının duvar kalınlığı 2 metredir. Kulelerin yüksekliği 28.15 metre ve kapının yüksekliği 40.3 metredir. Kapının hemen sol tarafında Basel güvercini amblemi taşıyan Spalentor’un önünde onu tamamlayan kapı ise 1473 yılında Jakob Sarbach tarafından inşa edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Şehrin sembol yapılarından olan Spalentor, renkli tuğlalarla kaplı silüeti ile Basel’de hatıra fotoğrafı çekebileceğiniz en ikonik yerlerden biridir. İşte bu nedenle Basel’i terk etmeden önce mutlaka bu güzel kapıyı görmeli ve önünde fotoğraf çekmelisiniz.

Kaçırmayın! Kapıyı ziyarete geldiğinizde kendinizi şehrin en tarihi noktalarından birini bulacaksınız. Kapının bir tarafında 15. yüzyıldan kalma Aziz Peter Kilisesi, bir tarafında ise 16. yüzyıldan kalma etkileyici Botanik Bahçesi sizleri bekliyor olacak. Buraya kadar gelmişken bu özel yerleri de kaçırmamanızı öneriyoruz.

Google Haritalar’da aç

Spalenvorstadt, 4056 Basel, İsviçre

+41 61 268 68 68

24 saat açık

Köprüler

6. Mittlere Brücke (Middle Bridge)

Burası Neresi? Orta Köprüsü ya da Orta Ren Köprüsü olarak bilinmektedir ve Basel şehrinin sembolü olmuştur. Mittlere Brücke, Kostanz Gölü ve Kuzey Denizi arasındaki en eski Ren Nehri geçişlerinden biridir.

13. yüzyılda inşa edilen ilk köprü, çeşitli tadilatlarla 1903 yılına kadar kullanılmıştır. Bu köprü aynı zamanda 1879 yılında inşa edilmiş olan Wettstein Köprüsü faaliyete geçene kadar Basel’in Ren üzerindeki tek köprüsü olma özelliğini taşımaktaydı. İlk köprünün tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Bürgeln ve St. Blasien manastırlarının yaptıkları maddi katkılardan dolayı köprü ücretinden muaf tutulduğuna dair belgeler ise köprünün 1225 yılında inşa edilmiş olabileceğini işaret etmektedir.

Ren Nehri’ndeki çalışmalar ve suyun debisinin artması neticesinde artık trafiğe daha fazla dayanamayan mevcut köprü son olarak 27 Mayıs 1903 yılında hizmet vermiş ve ertesi gün yıkım çalışmalarına başlanmıştır. 1905 yılına kadar tamamlanan yeni köprü, 192 metre uzunluğa ve 18.8 metre genişliğe sahiptir. Tamamen taştan yapılmış olan köprü, Wettstein ve Johanniter köprülerinin ortasında kaldığı için “Orta Ren Köprüsü” olarak anılmıştır.

Köprü, 2002 yılında aslına uygun olarak restore edilmiş ve 2015 yılından itibaren de motorlu taşıtların geçmesine kapatılarak yayalara yönelik turistik bir yer olarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir.

Neden Gitmeliyim? Burası günümüzde Basel’in meşhur tarihi yerleri arasında bulunmaktadır ve ziyaretçilere muhteşem manzaralar sunmaktadır. Bu nedenle buraya gelerek Ren Nehri’nin muhteşem manzarası eşliğinde bir şeyler yemek içmek için zaman ayırmalısınız. Bu köprü aynı zamanda eski ve yeni Basel’in ortasında bulunduğu için Basel’in her iki yüzünü de aynı zamanda görmenize olanak tanımaktadır.

Google Haritalar’da aç

Mittlere Brücke, 4000 Basel, İsviçre

+41 61 268 68 68

Müzeler

7. Kuntsmuseum Basel (Art Museum)

Burası Neresi? En önemli kamu eserlerinin sergilendiği Kuntsmuseum Basel, sanat düşkünü gezginlerin ilk olarak uğraması gereken, “national gallery” olarak nitelendirebileceğimiz duraklar arasında bulunmaktadır. Müze üç binadan oluşmaktadır: Klasik modern art örneklerine Hauptbau, büyük özel sergilerin yer aldığı Neubau ve çağdaş sanatın sergi evi Gegenwart.

Müzenin kökenleri, avukat Basilius Amerbach’ın özel resim, çizim koleksiyonunun özel olarak toplandığı 1671 yılına dayanmaktadır. Yüzyıllar içinde genişlemesi ile koleksiyon için daha büyük sergi alanlarına gerek duyulmuştur ve 1936 yılında müze St. Alban-Graben’deki yeni evine taşınmıştır. Yeni binada Rudolf Christ ve Paul Bonatz isimlerinin imzası bulunmaktadır.

2016 yılına geldiğimizde İsviçreli mimarlar Christ ve Gantenbein tarafından yapılan bir tasarımdan sonra ek bir bina mevcut binaya bağlanmıştır. Müzenin eski binasına ait olan çeşitli malzemelerle şekillense de binada çağdaş mimarinin unsurlarına da yer verilmiş ve müze bir alt geçitle ana binaya bağlanmıştır.

Neden Gitmeliyim? Bu muhteşem müzede İsviçre’nin en büyük ve en zengin sanat çeşitliliği sizleri bekliyor. Burası Holbein ailesinin en büyük sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Müzede aynı zamanda Rönesans dönemine ait çok önemli sanat eserleri sergilenmektedir. Bunun yanı sıra 17. ve 18. yüzyılın önemli sanatçılarından Pual Rubens, Rembrandt gibi sanatçıların eserleri, 19. yüzyıldan Adouard Manet, Claude Monet, Vincent Van Gogh, Ferdinand Victor Eugène Delacroix ile Arnold Böcklin gibi sanatçıların eserlerini de müzede görebiliyorsunuz. 20. yüzyıla gelindiğinde ise Picasso, Braque, Eugène Henri Paul Gauguin gibi sanatçılarım kübizm çalışmalarını inceleyebilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

St. Alban-Graben 16, 4051 Basel, İsviçre

+41 61 206 62 62

Web sitesini aç

Pazartesi günleri kapalı, diğer günler 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Yetişkinler için 15€, öğrenciler ve 13-19 yaş arası ziyaretçiler 8€. Ücretsiz giriş seçeneklerini incelemek için müzenin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Her ayın ilk pazar günü ücretsiz.

8. Museum Tinguely

Burası Neresi? Ren’in sağ kıyısındaki Solitudepark’ta 20. yüzyıl kinetik heykeltıraşlarından Jean Tinguely için eşsiz bir müze bulunuyor. Mario Botta tarafından tasarlanmış olan müze 3 Ekim 1996 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Oldukça çılgın ve karmaşık olmasına rağmen, insanın hayal dünyasına hitap etmesi ve eğlenceli olması burayı çocuklar için de ilgi çekici bir ziyaret noktası yapmaktadır. Müze içindeki makineleri çalıştırmak için düğmelere basmak ya da kolları çevirmek gerekmektedir. Sergi 1950’den 1980’e kadarki yıllar arasında Tinguely’nin kariyerini anlatmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Hareketli materyallerle yapılan kinetik sanat heykelleri klasik sanat eserleri oldukça keyifli bir müze ziyaret etmenizi sağlayacaktır. Müzede Tinguely’nin neredeyse bütün eserlerinin kalıcı sergi olarak ziyaret edilebilmesi de çok güzel bir durum. Müzede aynı zamanda sanatçıya ait çeşitli resimler, belgeler ve çizimler de görülebilmektedir. Müzede aynı zamanda Tinguely’nin arkadaşlarının eserleri geçici sergi olarak sergilenmektedir.

Google Haritalar’da aç

Paul Sacher-Anlage 2, 4002 Basel, İsviçre

+41 61 681 93 20

Web sitesini ziyaret et

Salı-pazar 11.00-18.00 arası ziyaret edilebilir. Pazartesi günü ise kapalı.

Yetişkinler için 18 CHF (110₺), öğrenci 12 CHF (yaklaşık 73₺). 16 yaş altı ücretsiz.

9. Basel Kağıt Fabrikası (Basel Paper Mill)

Burası Neresi? 15. yüzyılın ortalarında kağıt üretme işinde kullanılan bu değirmen 1980 yılında bir müzeye dönüştürülmüş ve Basel müzeleri arasında kendisine önemli bir yer edinmeyi başarmıştır. 2011 yılında revize edilen müze genişletilerek daha kapsamlı ve geniş bir hal almıştır.

Dört kattan oluşan müze, bilgilendirici ve destekleyici sergilerin yanı sıra canlı olarak kağıt yapımı gibi çeşitli atölye çalışmaları sunmaktadır. Burada ziyaretçilerin kağıtla ilgili birçok şeyin nasıl yapıldığını yerinde görebilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Büyüleyici bir Orta Çağ değirmeninin duvarları içinde, oldukça otantik bir ortamda el yapımı kağıttan bitmiş kitaplara kadar kağıdın yolculuğu hakkında bir çok şeyi bu fabrikayı ziyaretiniz esnasında görebiliyorsunuz.

Kaçırmayın! Ziyaretçiler için de uygulamalar mevcut. Renkli kağıtlar basmaya ve üretmeye davet edildiğinizde böylesi bir tecrübeyi asla reddetmeyin.

Google Haritalar’da aç

St. Alban-Tal 37, 4052 Basel, İsviçre

+41 61 225 90 90

Web sitesini aç

Salı-cuma ve pazar 11.00-17.00, cumartesi 13.00-17.00. Pazartesi ise kapalı.

Yetişkin giriş ücreti 15 CHF (yaklaşık 93₺). Diğer ücretlendirmeler için müzenin sitesini ziyaret edebilirsiniz.

10. Basel Tarih Müzesi (Basel Historical Museum)

Burası Neresi? Kısaca HMB olarak anılan Basel Tarih Müzesi, üç farklı binada muhteşem koleksiyonlarla hizmet vermektedir. Bu üç müzenin her biri kendine özgü tema üzerine modern ve eşsiz bir sergiye sahiptir. Bunlar Barfüsserkirche , Haus zum Kirschgarten ve Musikmuseum isimleriyle bilinmektedir. Müzelerin her biri birbirine çok yakın konumlarda bulunmaktadır.

Barfüsserkirche: Burası müzenin ana kısmı olarak kabul edilmektedir. 1894 yılından bu yana hizmet veren müzenin bu bölümü, tarih öncesi dönemlerden günümüze Basel tarihi hakkındaki en çarpıcı bilgileri sunmaktadır. Müzenin bu kısmında özellikle geç Orta Çağ ile erken modern çağ arasındaki Basel hakkında fikir sahibi olma fırsatını bulabiliyorsunuz.

Konum

Salı-pazar 10.00-17.00

Tam bilet 15 CHF (yaklaşık 93₺), indirimli 8 CHF (yaklaşık 50₺)

Kirschgarten: Sanayici Johann Rudolf Burckhardt’ın ev ve ofis olarak kullandığı, 1775-1780 yılları arasında inşa edilmiştir. Dönemin yaşam özelliklerine göre tasarlanan odalarda ziyaretçiler 18. ve 19. yüzyıllarda Basel’in zengin burjuva kesiminin yaşamını inceleyebilmektedir.

Konum

Çarşamba-pazar 11.00-17.00

Tam bilet 10 CHF (yaklaşık 62₺), indirimli 5 CHF (yaklaşık 31₺)

Musikmuseum: Eski bir hapishanede hizmet veren ve 24 sergi odasına sahip olan müze, Avrupa müzik tarihinin 500 yıllık geçmişine yolculuk yapma imkanı sunuyor. Müzede 650 müzik aleti sergilenmektedir. Ziyaretçiler müzik aletlerinin nasıl sesler çıkardığını da duyabilmektedir. Sergiler üç ana tema üzerine kurulu:

  • 16 ile 20. yüzyıl arasında kullanılmış enstrümanlar
  • konserler, korolar ve dans
  • Geçit töreni ve törenler

Konum

Çarşamba-pazar 11.00-17.00

Tam bilet 10 CHF (yaklaşık 62₺), indirimli 5 CHF (yaklaşık 31₺)

Neden Gitmeliyim? Üç farklı binada hizmet veren Basel Tarih Müzesi ile Basel’in tarihi, ülkenin müzikal anlamdaki geçmişi ve ülkedeki elit kesimin geçmişteki yaşam tarzı hakkında birçok bilgiler edinebilirsiniz. Bu da burasını ziyaret etmek için çok cazip bir seçenek halin getirmektedir.

+41 61 205 86 00

11. Antikenmuseum and Sammlung Ludwig (Eski Eserler ve Ludwig Koleksiyonu)

Burası Neresi? 1961 yılında kurulan Antikmuseum Akdeniz’den 5000 yıllık muhteşem bir kültür sunuyor. MÖ 3 bin yılından itibaren eserlerin bulunduğu müzede Mısır, Orta Doğu, Yunanistan ve İtalya bu etkileyici koleksiyonun odak noktasında yer almaktadır. Koleksiyonlar ilk olarak 17. yüzyılda bir araya getirildi ve müze, sanayici Peter Ludwig’in büyük bir bağışının ardından 1986 yılında şu anki haliyle açılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Burası, İsviçre’de sadece eski uygarlıklara adanmış olan tek müzedir. Bu nedenle müzelere merakınız varsa bu müze kesinlikle listenizde olmalıdır.

Kaçırmayın! Müzenin en güçlü kozları olan çok özel heykelleri ve Yunan vazolarını görmeden buradan ayrılmamanız gerektiğiniz belirtelim.

Google Haritalar’da aç

St. Alban-Graben 5, 4051 Basel, İsviçre

+41 61 201 12 12

Web sitesini ziyaret et

Pazartesi günleri kapalı, salı-pazar 11.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Cuma günleri saat 17.00’dan itibaren ücretsiz ziyaret edilebilir.

Yetişkin 20 CHF (yaklaşık 120₺), diğer fiyatlandırma ve indirim bilgileri için internet sitesini ziyaret etmenizi öneriyoruz.

12. Sağlık Tarihi Müzesi (Pharmazie-Historisches Museum)

Burası Neresi? Bu “eczacılık müzesi” eski eczacılık koleksiyonları, eczane mobilyaları, simya laboratuvarı, laboratuvar gereçleri ve seramik harçları ile tam bir hazine niteliği taşımaktadır. 1925 yılında eczacı Josef Anton Hafliger, eczacılıkla ilgili ürünlerden oluşan çok özel koleksiyonunu Basel Üniversitesi’ne bağışlayarak “Zum Vorderen Sessel” isimli tarihi evde müzenin kurulmasını sağlamıştır.

Neden Gitmeliyim? Müzede eczacılıkla ilgili tarihi eserler kategorisine dahil edebileceğimiz sayısız materyali inceleme şansına sahip olabiliyorsunuz.

Google Haritalar’da aç

Totengässlein 3, 4051 Basel, İsviçre

+41 61 207 48 11

Web sitesini ziyaret et

Pazartesi kapalı, salı-pazar 10.00-17.00

Normal bilet 8 CHF (yaklaşık 50₺), indirimli bilet 5 CHF (yaklaşık 30₺)

13. Oyuncak Müzesi (Spielzeug Welten Museum)

Burası Neresi? Basel’in ortasında, şehrin en önde gelen konumlarından birinde bulunan Oyuncak Müzesi, dört kata yayılmış bin metrekarenin üzerinde bir sergi alanına sahiptir. Müze çoğunlukla 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki oyuncaklara odaklanmaktadır ve 1867 yılından kalma bir binada sergilenmektedir. Oyuncakların birbiriyle ilgileniyormuşçasına bir hikayeye göre düzenlenmiş olması kendinizi adeta 3 boyutlu bir hikayenin içinde hissetmenizi sağlıyor.

Neden Gitmeliyim? 6000’den fazla oyuncak ayı, oyuncak bebek, oyuncak evler ve atlı karınca ile Oyuncak Dünyası Müzesi, Avrupa’nın bu konudaki benzersiz ve en büyük müzelerinden biridir.

Kaçırmayın! Müze, 2500’ün üzerindeki Teddies koleksiyonu ile bu konuda dünyanın en büyüğü konumunda bulunuyor. Koleksiyondaki en yaşlı ayının geçmişi 1904 yılına kadar dayanmaktadır. Bizce bu muhteşem koleksiyon kaçırılmamalı.

Google Haritalar’da aç

Steinenvorstadt 1, 4051 Basel, İsviçre

+41 61 225 95 95

Web sitesini ziyaret et

Pazartesi kapalı, salı-pazar 10.00-17.00

Normal bilet 7 CHF (yaklaşık 43 ₺), indirimli bilet 5 CHF (yaklaşık 30₺)

14. Yahudi Müzesi (Jüdische Museum)

Burası Neresi? Orta Avrupa’nın Yahudiliğe dair en kapsamlı koleksiyonlarından birine sahip olan Jüdische Museum, Basel ve çevresindeki Yahudi tarihine ışık tutmayı amaçlıyor. Burası 1966 yılında II. Dünya Savaş’ından hemen sonra kurucu yönetici Dr. Katia Guth-Dreyfus tarafından Avrupa’nın ilk Yahudi müzesi olarak açılmıştır. Kendisi 20 yılı aşkın bir süre bu görevde kalmıştır. Müze, yerel tarihi belgelendirmenin yanı sıra, daha geniş bir perspektiften Yahudi törenlerini ve geleneklerini, Yahudi hukukunu, Yahudilerin günlük yaşamlarını odağına almaktadır.

Müzede Orta Çağ mezar taşları ve çeşitli belgeler, 16 ile 19. yüzyıllar arasında kentin kitap yazıcıları tarafından İbranice yazılmış kitaplara kadar çok kapsamlı belgeler sergilenmektedir. Müzedeki en önemli belgeler II. Dünya Savaşı’na odaklanmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Yahudi dünyası hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz, uğramanız gereken en önemli kaynakların başında bu müze gelmektedir.

Google Haritalar’da aç

Kornhausgasse 8, 4051 Basel, İsviçre

+41 61 261 95 14

Web sitesini aç

Pazartesi-cuma 13.00-16.00, pazar 11.00-17.00, cumartesi kapalı

Yetişkinler 12€, indirimli 8€, 16 yaş altındaki çocuklar 5€

Basel Gezisinde Kullanabileceğiniz Kartlar ve Biletler

Basel Card

Basel Card nedir? Bu kart daha fazla Basel için daha az para harcamanıza olanak tanıyan çok özel bir konuk kartıdır.

Nasıl temin edilir? Basel Card’ı şehre giriş yaptığınızda check-in esnasında satın alabiliyorsunuz. Bu karta sahip olabilmeniz için şehirde en fazla 30 gün kalacağınızı taahhüt etmeniz gerekmektedir. Daha uzun süreli konaklamalarda Basel Card almanız mümkün olmamaktadır.

Ücreti nedir? Basel Card 24 ya da 48 saat geçerliliği olan iki farklı seçenekle sunulmaktadır. 24 saatlik kartın ücreti 15 Euro ve 48 saatlik kartın ücreti ise 20 Euro.

Kimler sahip olabilir? Şehre geçici olarak gelenlere sunulmaktadır. Şehir sakinlerinin bu karta sahip olmasına da müsaade edilmemektedir.

Avantajları neler? Bu karta sahip olduğunuz zaman şehirdeki pek çok müzenin kapıları size ücretsiz bir şekilde açılacak, toplu taşıma araçlarına da ücretsiz bir şekilde binebileceksiniz. Misafirler için sunulan wifi hizmetinden de aynı şekilde ücret ödemeden faydalanabileceksiniz. Bunun yanı sıra tekne turu, otobüsle Basel turu, bisiklet kiralama, hayvanat bahçesi girişi gibi şehrin kültürel yönünü keşfedebileceğiniz pek çok etkinlikten %50 indirimle faydalanabilirsiniz.

Kartla birlikte indirimli bir şekilde faydalanabileceğiniz yerlerin tam listesi için tıklayınız.

Swiss Museum Pass (İsviçre Müze Kartı)

Swiss Museum Pass nedir? Bu kart, İsviçre’ye özellikle kültürel bir gezi düzenleyen ve müze gezilerine ağırlık verenler için hükumet tarafından geliştirilen bir müze kart sistemidir. Eğer İsviçre’de ve Basel’de uzun süreli kalmayı planlıyorsanız bizce bu karttan bir tane edinmeniz faydalı olabilir.

Nasıl temin edilir? Kart hakkında bütün detayları inceleyebileceğiniz web sitesini ziyaret ederek bu kartı satın alabilirsiniz.

Ücreti nedir? 1 yetişkin için 166 CHF (yaklaşık 1.000₺). Çocuklu aileler için 199 CHF ve 288 CHF ücretli avantajlı aile paketleri de bulunmaktadır.

Ne kadar süre geçerli? Müze kartını ilk kullanımdan sonra 1 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Satın alınan kartlar kişiye özel olduğu için devredilmesi mümkün değildir.

Avantajları neler? Bu kartla bütün İsviçre genelinde 500’ün üzerinde müzeye ücretsiz bir şekilde girme fırsatına sahip olabilirsiniz.

Museums-PASS-Musées

Museums-PASS-Musées nedir? Bu kart Fransa, Almanya ve İsviçre’deki bir müzeler için giriş biletiniz olan çok önemli bir müze kart alternatifidir.

Nasıl temin edilir? Bu kartı, ücretsiz bir şekilde giriş yapabileceğiniz neredeyse bütün müzelerin gişelerinden temin edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Basel için konuşmamız gerekirse Basel Tourismus ve KV Basel kartı satın alabileceğiniz diğer noktalar.

Ücreti nedir? Normal ücret 143 CHF (yaklaşık 880₺), indirimli bilet ise 135 CHF (yaklaşık 830₺)

Ne kadar süre geçerli? Müze kartını ilk kullanımdan sonra 1 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Satın alınan kartlar kişiye özel olduğu için devredilmesi mümkün değildir.

Avantajları nedir? Bu kartla üye ülkelerdeki toplamda 335 müzedeki bütün kalıcı ve geçici sergilere ek ücret ödemeden girme avantajını yakalarsınız. Bütün detaylar için sitesini ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Swiss Travel Pass (İsviçre Seyahat Kartı)

Swiss Travel Pass nedir? Bu kart, özellikle uzun soluklu keşif gezileri yapan gezginlerin daha uygun fiyata ulaşım gereksinimlerini karşılamaya yarayan bir seyahat kartıdır.

Nasıl temin edilir? Hemen burayı tıklayarak size uygun seçeneklerle kartınızı sipariş geçebilirsiniz.

Ne kadar süre geçerli? Kart 3, 4, 8 ve 15 gün boyunca geçerli farklı seçeneklerle satışa sunulmaktadır.

Ücreti nedir? 3 günlük seçenek 232 CHF (yaklaşık 1434₺), 4 günlük seçenek 281 CHF (yaklaşık 1737₺), 8 günlük seçenek 418 CHF (yaklaşık 2580₺) ve son olarak 15 günlük seçenek 513 CHF (yaklaşık 3175₺)

Avantajları nedir? Bu karta sahip olan gezginle tren, otobüs ve tekne ile İsviçre’de ücretsiz bir şekilde özgürce seyahat etmenin tadını çıkarmaktadır. Aynı zamanda 500’den fazla müzeye de ücretsiz bir şekilde giriş yapılabilmektedir. Dağ gezilerinden ücretsiz faydalanma gibi avantajlar da cabası. Tabi bütün avantajlar bunlarla bitmiyor, kartla ilgili daha kapsamlı detayları inceleyebilmek için web sitesini incelemenizi öneriyoruz.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce