Basel Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Basel Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Basel-Mulhouse-Freiburg EuroAirport olarak da bilinen Basel Havalimanı, İsviçre, Almanya ve Fransa sınırlarında yer alan nispeten orta ölçekli bir havalimanıdır. Fransa’nın Mulhouse ve İsviçre’nin Basel şehirleri tarafından ortaklaşa kullanılan havalimanı üç ülke sınırlarının kesişiminde yer almasından dolayı burayı önemli bir varış noktası haline getirmektedir. Aynı zamanda dünyada iki ülkeye (İsviçre ve Fransa) bölünmüş tek havalimanıdır. Havalimanı her iki ülke için de ayrı birer terminallere sahiptir.

Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist Avrupa içi seyahatlerinde Basel Havalimanı’nı sıklıkla kullanmaktadır. EasyJet ve Belair Hava Yolları’nın ana havalimanı olarak hizmet veren Basel Havalimanı, Avrupa’nın birçok önemli şehirlerinden de doğrudan uçuşlara ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’dan ise Türk Hava Yolları düzenli frekanslarla Basel Havalimanı’na doğrudan uçuş gerçekleştirmektedir.

EuroAirport Havalimanı, Basel’e 6 km, Mulhouse’a 22 km ve Freiburg’a 70 km mesafede bulunmaktadır. Her üç şehirden de havalimanına erişim oldukça kolaydır. İsviçre ve Fransa terminali olmak üzere iki ayrı ana terminal binasına sahip olan havalimanından Basel, Mulhouse ve Freiburg şehirlerine ulaşımlar ise farklı terminallerden gerçekleştiriliyor.

Havalimanından Basel şehir merkezine ulaşımda başlıca seçenek belediye toplu taşıma otobüsleridir. Uygun fiyatlı olmasından dolayı yolcular tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Her 15 dakikada bir hareket eden otobüslerle 20 dakika içerisinde şehir merkezine ulaşabilmek mümkündür.

Otobüse kıyasla daha hızlı ve daha konforlu bir ulaşım olanağı sağlayan taksiler ise şehir merkezine gitmenin en kolay yoludur. Trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 10 dakika içerisinde şehir merkezine veya konaklama yerinize ulaşabilirsiniz. Ancak bu ulaşım türünün biraz pahalı olduğunu unutmamalısınız.

Basel Havalimanı’ndan Basel şehir merkezine, Mulhouse ve Freiburg kentlerine seyahat etmenin en iyi ve en kolay yolu, özel transferle ulaşımdır. Tüm seyahat ihtiyaçlarınıza uygun bir araç ile önceden rezervasyon yaparak doğrudan konaklama yerinize veya çevre şehirlere ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Diğer seçeneklerden biri de, Basel Havalimanı’nda araç kiralamaktır. Havalimanı İsviçre ve Fransa terminallerinde iki ayrı araç kiralama acenteleri hizmet vermektedir. Henüz seyahate çıkmadan önce çevrimiçi rezervasyon yapabileceğiniz gibi, havalimanında 24 saat açık hizmet veren acente ofislerine gelerek de bütçe ve zevklerinize göre bir araba kiralayabilirsiniz.

Bu yazıda, havalimanından Basel, Mulhouse ve Freiburg şehir merkezlerine tüm ulaşım ihtiyaçlarınızı karşılayacak detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.

Havalimanı/Basel-Mulhouse-St. Louis-Freiburg Otobüs ile Ulaşım

basel havalimanı otobüsü

Havalimanından Basel, Mulhouse, St. Louis ve Freiburg şehir merkezlerine ulaşımın en ucuz yolu olan otobüsle mesafesinin ve trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 20 dakika (Basel şehir merkezine) ila 1,5 saat içerisinde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Havalimanı, Basel şehir merkezine yalnızca birkaç kilometre mesafede bulunuyor. Eğer aceleniz yoksa Basel şehir merkezine gitmek için otobüsü kullanmanızı tavsiye ederiz. Bütçeli seyahat edenler için de en ideal ulaşım türüdür.

– Havalimanı – Basel Şehir Merkezi

50 numaralı otobüs hattı havalimanı Basel şehir merkezindeki ana tren istasyonuna bağlıyor. Haftanın tüm günü 05.00 ila 20.00 saatleri arasında her 15 dakikada bir hareket eden otobüsler, İsviçre tarafı gelen yolcu salonunun çıkışından kalkmaktadır.

50 Havalimanı – Basel Tren İstasyonu Otobüs Güzergâhı

Havalimanı – Verwaltung, Airport Cargo – Friedrich-Miescher Street – Im Wasenboden – Kannenfeldplatz – Brausebad – Bahnhof Sbb

Otobüsün şehir merkezindeki varış yeri ana tren istasyonudur. Buradan dilerseniz başkent Zürih’e, Fransa ve Almanya’nın diğer kentlerine doğrudan ulaşımınızı trenlerle sağlayabilirsiniz.

Otobüs ücreti kişi başı tek yön yetişkin 6.10 İsviçre Frangı (CHF), 6-16 yaş arasındaki çocuklar ise 3.80 CHF. 0-6 yaş arası çocuklar ücretsiz olarak seyahat edebilmektedir. Biletinizi terminal içerisinde yer alan otomatlardan veya otobüs içerisinde sürücüden nakit olarak satın alabilirsiniz. Bu bilet Basel’in tüm bölgelerine olan ulaşımlarda ve Almanya’daki Haltingen, Weil am Rhein, Lörrach ve Grenzach-Wyhlen varış noktaları için geçerlidir.

52 numaralı otobüs hattı ise şehrin ikinci tren istasyonu olan Badischer Bahnhof’a gitmektedir. Bu otobüsler her 60 dakikada bir hareket etmekte ve seyahat süresi yaklaşık 30 dakikadır. Bilet ücreti ise kişi başı tek yön 10,50 CHF.

Basel Ulaşım Kartı

Basel’de birkaç kalmayı planlıyor ve ulaşımınızı toplu taşıma araçlarıyla yapmayı düşünüyorsanız bir ulaşım kartı satın alarak şehiriçi ve çevresine (10, 11, 13 ve 15 bölgeleri ve havalimanı gidiş-dönüş dâhil) sınırsız bir şekilde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Basel şehir içi ulaşımlarınızda kullanabileceğiniz turistler için kullanışlı günlük ve çok kullanım süresine sahip iki farklı kart türü bulunuyor.

Günlük Bilet

Bu kart ile 1 gün boyunca sınırsız olarak tüm toplu taşıma araçlarını kullanarak şehiriçi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz (10, 11, 13 ve 15. bölgeler dâhil). Biletinizi satın aldığınız saatten itibaren ertesi gün 05.00’a kadar kullanabilirsiniz. Yetişkin kart ücreti 9.90 CHF, indirimli 6.90 CHF

Çok Kullanımlı Bilet

Bu kart türü yalnızca 6 kullanımlık olup tüm toplu taşıma araçlarında kullanılmaktadır. 30 dakika içerisinde en fazla 4 durak seyahat edebileceğiniz kısa mesafeli bilet ücreti 12.40 CHF, 1. bölge kart ücreti 20.50 CHF ve 2. bölge kart ücreti 25.50 CHF’dir.

Ulaşım kartınızı şehir merkezindeki tüm bilet ofislerinden, tramvay duraklarından ve SBB mobil uygulama (Android/IOS) üzerinden satın alabilirsiniz.

– Havalimanı – St. Louise – Mulhouse Şehir Merkezi

Basel Havalimanı’ndan Fransa’nın Mulhouse şehrine iki farklı şekilde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İlki Flixbus otobüsleridir. Havalimanından Mulhouse’a doğrudan ulaşım imkânı sağlasa da günde yalnızca birkaç saatte bir servis yapıyor. Güncel hareket saatleri için Flixbus İnternet sitesini kontrol edebilirsiniz.

Bir diğer ulaşım türü ise otobüs ve tren aktarmasıdır. Çok uzun süre beklemek istemiyorsanız bu ulaşımı tercih edebilirsiniz. İlk olarak havalimanı Fransa terminali gelen yolcu salonunun çıkışından hareket eden 11 numaralı otobüse binmeniz gerekiyor. Otobüs, havalimanından 06.00 – 09.00 ve 16.00 – 20.00 saatleri arasında her 15 dakikada bir ve günün geri kalan saatlerinde her 30 dakikada bir hareket ederek 10 dakika içerisinde St. Louise Tren İstasyonu’na varmakta. Bilet ücreti 2,50 Euro’dur.

11 numaralı otobüs çalışma saatleri aşağıdaki gibidir;

  • Hafta içi:20 – 23.35
  • Cumartesi günleri:20 – 23 35
  • Pazar ve resmi tatil günleri:50 – 23.35

11 numaralı otobüs hattı hakkında daha fazla bilgi alın, güzergâh ve güncel hareket saatlerini görüntüleyin.

Tren istasyonuna vardıktan sonra buradan St. Louise’de ana tren istasyonuna giden trene binebilirsiniz. Bu yolculuk da ortalama 20 dakika sürmektedir. Tren bilet ücreti 6,60 Euro. Biletinizi istasyondaki gişeden veya bilet makinelerinden satın alabilirsiniz. Ayrıca henüz seyahate çıkmadan önce İnternet sitesi veya mobil uygulama (Android/IOS/Windows Phone) üzerinden de biletinizi satın alabilirsiniz.

– Havalimanı – Freiburg Şehir Merkezi

Basel Havalimanı’ndan Almanya’nın Freiburg şehrine gitmenin en iyi yolu Flixbus otobüsleridir. Doğrudan Freiburg’a ulaşım sağlayan Flixbus otobüsleri her saat başı hareket etmektedir. Yolculuk trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 1 saat kadar sürüyor. Bilet ücreti kişi başı tek yön 15 Euro. 15 yaşına kadar olan çocuklar yarı fiyatı olan 7 Euro’ya seyahat edebilirler. Biletinizi Flixbus İnternet sitesi üzerinden veya otobüs içerisinde sürücüden nakit olarak satın alabilirsiniz. Ayrıca Flixbus çoğu zaman indirimler sunan bir otobüs şirkettir. İnternet sitesinden tüm güncel kampanyaları takip etmenizi tavsiye ederiz.

Basel Havalimanı ile Freiburg arası Flixbus otobüslerinin güncel hareket saatleri tıklayınız.

Havalimanı/Basel Şehir Merkezi Tramvay ile Ulaşım

Otobüse kıyasla daha hızlı ve daha konforlu bir yolculuk yapmak isterseniz tramvayları kullanabilirsiniz. 2 numaralı tramvay hattı Basel Havalimanı terminal binasının dışından hareket ederek şehir merkezindeki Sergi Merkezi’ne ve ardından Badischer Bahnhof’a (Alman Tren İstasyonu) gitmektedir. Yolculuk ortalama 10 dakika sürüyor ve bilet ücreti kişi başı tek yön 4.70 CHF. Tren biletinizi havalimanı terminal içerisinde yer alan SBB ofislerinden (çalışma saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00 – 19.45) veya gelen yolcu salonu 2. katında bulunan otomatlardan satın alabilirsiniz.

2 no’lu Tramvay Hattı Hareket Saatleri

  • Pazartesi – Cuma:18 – 01.41 saatleri arasında her 4 dakikada bir,
  • Cumartesi:23 – 01.41 saatleri arasında her 15 dakikada bir,
  • Pazar ve resmi tatil günleri:23 – 01.41 saatleri arasında her 15 dakikada bir.

2 numaralı tramvay hattı güzergâh ve güncel hareket saatleri için tıklayınız.

Havalimanı/Basel Şehir Merkezi Tren ile Ulaşım

Basel Havalimanı’ndan şehir merkezine doğrudan trenle gidebilmek mümkün değil. Ancak, 11 numaralı otobüsle St. Louise tren istasyonuna giderek buradan Basel şehir merkezindeki ana tren istasyonu yönüne giden trenlere binerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. St. Louise ve Basel SBB Tren İstasyonu arası seyahat süresi ortalama 10 dakika ve bilet ücreti 3 CHF.

11 numaralı otobüs hattı hakkında daha fazla bilgi alın, güzergâh ve güncel hareket saatlerini görüntüleyin.

Havalimanı/ Basel-Mulhouse-St. Louis-Freiburg Taksi ile Ulaşım

Havalimanından Basel şehir merkezine, Fransa’nın St. Louise ve Mulhouse’a şehirlerine ulaşımın en hızlı yolu taksilerdir. Freiburg’a ise taksiyle gitmek biraz pahalıya mal olabilir. Toplu taşıma araçlarını beklemek istemiyorsanız Fransa tarafına veya Basel şehir merkezinde konaklama yerinize ulaşımınızı taksilerle doğrudan sağlayabilirsiniz. Haftanın 7 günü 24 saat çalışan taksiler İsviçre ve Fransa için ayrı terminallerde hizmet vermektedir. Taksi durakları her iki terminalin gelen yolcu salonu çıkışında yer almaktadır.

Tüm taksi şirketleri anlaşmalıdır ve resmi ücret tarifesine sahiptirler. Havalimanı ile Basel şehir merkezi, Mulhouse ve Freiburg’a olan taksi ile ulaşımın ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • Havalimanı – Basel Şehir Merkezi: 50 CHF
  • Havalimanı – Freiburg: 340 CHF
  • Havalimanı – Mulhouse: 50 Euro (gündüz), 60 Euro (gece)
  • Havalimanı – Freiburg: 125 Euro (gündüz), 160 Euro (gece)

Havalimanın İsviçre ve Fransa tarafındaki her iki taksi şirketleri de Freiburg’a gitmektedir. Ücret tarifesi yaklaşık olarak aynıdır ancak havalimanına varış gününüze bağlı olarak döviz kurunu göz önünde bulundurarak bir taksi şirketini seçmenizi tavsiye ederiz.

Havalimanından İsviçre ve Fransa yönüne giden farklı taksi şirketleri bulunuyor. Bu taksiler her ülkenin kendi terminalinde gelen yolcu salonunun çıkışında yer almaktadır. İsviçre ve Fransa yönüne çalışan taksi şirketleri aşağıdaki gibidir;

Havalimanı – St. Louise – Mulhouse (Fransa) Taksileri

  • ABM Taxi
  • Taxis Simon
  • GS Taxi
  • A.E Transports
  • Taxi 3S
  • Les Berlines de I’Aeroport
  • Taxi Christophe
  • Alsa Taxi
  • Aba Taxi
  • A-Allo Taxi
  • Taxi Drive
  • Taxi Claude

Havalimanı – Basel (İsviçre) Taksileri

  • Airport Taxi
  • Taxi am EuroAirport
  • Taxi-Zentrale AG Basel
  • Taxiphon-Genossenschaft Basel
  • 33er Taxi AG

Tüm taksi şirketlerinin adları ve iletişim bilgileri aracın yanında yazmaktadır. Ayrıca otomobillerin üst kısmında kolayca tanıyabileceğiniz bir TAKSİ işareti de bulunmaktadır.

Ayrıca Basel Havalimanı’nda UBER sürücüleri de ulaşım hizmeti vermektedir. Diğer taksi şirketlerine göre biraz daha uygun fiyatlı olan UBER taksileri ile kapıdan kapıya ulaşımınızı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ancak ulaşım maliyeti talep edeceğiniz araç türüne ve varış mesafesine göre değişiklik gösterecektir. Aşağıdaki bağlantılardan UBER uygulamasının Android ve IOS sürümlerini akıllı telefonlarınıza indirebilirsiniz.

ANDROID / IOS

Havalimanı/Basel-Mulhouse-St. Louis-Freiburg Özel Transfer ile Ulaşım

Özel transfer hizmeti, taksiler veya toplu taşıma araçlarına kıyasla ulaşımda iyi bir seçenektir. Basel şehir merkezine veya Mulhouse gibi yakın yerlere seyahat ediyorsanız, özel araç ile stres yapamadan ulaşımınızı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Özellikle iki ayrı ülke için farklı terminallerin olması havalimanına varışta çok fazla bagaja sahip olup taksi veya toplu taşıma araçlarını bulmak isteyen yolcular için bir hayli stresli olabilir. Özel transfer hizmetinde ise bu stresi yaşamazsınız. Henüz seyahate çıkmadan önce yapacağınız bir rezervasyon ile havalimanına varış gün ve saatinizde sürücü tarafından isminiz yazılı bir levha ile gelen yolcu salonunun çıkışında karşılanır ve doğrudan aracınıza gidersiniz. Bu da havalimanında olan bekleme sürenizi sıfıra indirerek varış yerinize hızlıca ulaşmanızı sağlar.

Havalimanından bazı popüler yerlere özel transfer ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • Havalimanı – Basel Şehir Merkezi: 50 CHF
  • Havalimanı – St. Louise: 40 CHF
  • Havalimanı – Lucerne: 300 CHF
  • Havalimanı – Zürih: 280 CHF
  • Havalimanı – Colmar: 250 CHF
  • Havalimanı – Freiburg: 240 CHF
  • Havalimanı – Interlaken: 490 CHF

Havalimanına varışta her iki ülke terminalinden de özel transfer hizmeti rezervasyonu yapabileceğiniz şirketler arasında Traserbas, Airport Basel Transfer, Sixt, BlacklaneZip Transfer, Swiss Taxi ve Noble Transfer yer almaktadır. Tüm transfer şirketlerinin İnternet siteleri üzerinden ücretleri karşılaştırmanızı tavsiye ederiz. Aynı yöne giden ancak daha uygun fiyata hizmet veren bir transfer şirketinden rezervasyon yaparak harcamanızdan tasarruf edebilirsiniz.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Basel Havalimanı araç kiralama noktası

Basel Havalimanı, şehir merkezine, Almanya’nın Freiburg ve diğer şehirleri olmak üzere Fransa’nın St. Louise ve Mulhouse şehirlerine arabayla kolayca ulaşılabilir bir altyapıya sahip. Fransa güzergahı için A35 otoyolu ve Almanya için A5 otoyolunu takip ederek her iki ülkeye de ulaşabilmek mümkündür. Basel şehir merkezine ise mesafenin yakın olması nedeniyle 7-8 dakikada ulaşabilmek mümkündür. Basel’e geliş amacınız şehri gezmekse sahip olduğunuz Schengen vizesi ile Almanya ve Fransa’yı da görmek isteyebilirsiniz. Bu durumda bir araç kiralamak çok akıllıca olacaktır. Tüm çevre şehirleri kendi hızınızda ve konforunuzda keşfedebilir unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.

Basel Havalimanı’nda araç kiralama şirketleri Fransa ve İsviçre terminalleri olmak üzere iki ayrı terminal binasında yer alıyor. Avis, Budget, Enterperise, Europcar, Hertz ve Sixt her iki terminalde haftanın 7 günü 24 saat kiralama yapabileceğiniz şirketler arasındadır. Şirket ofislerini Fransa terminalinde gelen yolcu bölümü 2 kat, 1. Salonda, İsviçre terminalinde ise gelen yolcu bölümü 2 kat, 4. Salonda bulabilirsiniz. İnternet üzerinden yapılan rezervasyonlar havalimanında yapılan rezervasyon ücretlerine kıyasla daha uygun fiyatlı olabiliyor. İlgili şirketlerin İnternet siteleri üzerinden araç ve kiralama ücretlerini karşılaştırabilir ve rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Böylece hem paradan hem de havalimanına varışta beklemeyerek zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Araç kiralaması yaptıktan sonra bölgenin genel bir karayolu haritasını ilgili kiralama şirketinden almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca henüz seyahate çıkmadan önce ilginizi çekebilecek birkaç kullanışlı haritayı indirmek isteyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin