Bandırma Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 11 Nokta

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Marmara Denizi kıyısında yer alan Bandırma, yunanca adıyla Panormos, Balıkesir’in bir sahil ilçesidir. Yaklaşık 150 bine yakın nüfusuyla ülkenin en gelişmiş ilçelerinden biri olan Bandırma, Balıkesir’in üçüncü büyük ilçesidir. Türkiye’nin en büyük limanlarına ev sahipliği yapan ilçe, her gün düzenli olarak İstanbul’dan feribot seferleri yaptığı için önemini bir hayli korur. Kuzeyde Erdek ve Kapıdağ Yarımadası, doğuda Karacabey, güneyde Manyas ilçesi ve Kuş Gölü, batıda ise Gönen ile komşu olan Bandırma, tarihi binaları, antik kentleri ve doğal güzellikleri ile mutlaka ziyaret edilmelidir. Bandırma gezilecek yerler yazımızı okumaya devam edin ve ilçeyi yakından keşfedin!

Kaç Günde Gezilir; Bandırma’yı 1-2 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Bandırma’ya ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret etmek daha uygun olacaktır.

Ne Yenir? Burada, taze balıkların tadına bakmalı ve İnegöl köfteyi mutlaka deneyimlemelisiniz.

*Bandırma Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Müzeler

1.Bandırma Arkeoloji Müzesi

Bandırma Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Bandırma’nın Paşabayır-Paşakent Mahallesi’nde yer alan Bandırma Arkeoloji Müzesi, Atatürk Parkı içerisinde konumlanıyor. Kyzikos Antik Kenti ve Daskyleion Ören Yeri kazılarından elde edilen buluntuların sergilendiği müze, Bandırma Müze Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından kurulmuştur. Daha sonraları Kültür Bakanlığı’na devredilerek yeniden inşa edilen müzede; iki teşhir salonu, laboratuvar, kütüphane ve konferans salonu yer alıyor. Müzede sergilenen eserler arasında ise; Pers Krallığı, Roma ve Genç Bizans Dönemi’ne ait buluntular, mezar stelleri, pişmiş toprak kaplar ve batık gemiden kalan hazine bulunuyor.

  • Adres: Paşakent, Şht. Cengiz Karabıyık Cd. No:5, 10200 Bandırma/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0266 715 41 38
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Cadde ve Meydanlar

2.Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı

Burası neresi? Bandırma’nın en önemli merkezi ve toplanma alanı olan Cumhuriyet Meydanı, Bandırma gezinizde ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir. Özellikle bayram ve önemli günlerde çeşitli etkinlikler ve konserlerin düzenlendiği meydanda, Atatürk heykeli ve Türk bayrağı eşsiz bir görüntü ortaya çıkarıyor.

-Anıtlar

3.Son Kurşun Anıtı

Burası neresi? Ayyıldıztepe’de yer alan Son Kurşun Anıtı, 25 metre yüksekliğe sahip olup, Bandırma’ya hükmeden gösterişli bir yapıttır. Sekiz tane birbirine çatılmış silah şeklinde bir anıt olan bu yapı, bölgede yapılan güçlü çatışma sonrasında kazanılan zaferin simgesi olarak inşa edilmiştir. Bandırma merkeze 8-10 km uzaklıkta yer alan anıt, aynı zamanda ilçenin en önemli sembolik yapıları arasında yer alıyor da diyebiliriz.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar ve Parklar

4.Atatürk Parkı

Burası neresi? Bandırma Limanı’nın arkasında yer alan Atatürk Parkı, Erdek yolu üzerinde konumlanıyor. Ziraat Bahçesi olarak da adlandırılan park, yeşil ve ormanlık bir yer olup, yerel halkın  piknik yapmak için tercih ettiği yerlerdendir.

  • Adres: Paşakent, Şht. Cengiz Karabıyık Cd., 10200 Bandırma/Balıkesir
  • Telefon: 0537 457 14 06
  • Yol tarifi al >

5.Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı

Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı

Burası neresi? Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kuş yaşam alanlarından biri olan Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı, bir diğer adıyla da bilinen Bandırma Kuş Cenneti, 1959 yılında milli park statüsüne kavuşmuştur. Balıkesir’e 18 km mesafede yer alan milli park, 24 bin 47 hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. Avrupa Konseyi tarafından 1975 yılında, çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan, Avrupa Diploması’nın en üst kategorisi olan ‘’A Sınıfı Diploma’’ ile ödüllendirilerek uluslarası öneme de sahiptir.

Neden gitmeliyim? Yerli ve yabancı pek çok turistin akın ettiği yerlerden biri olan parkta; 118 bitki, 23 balık ve 266 kuş türü bulunuyor. Tepeli pelikan, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği, küçük karabatak, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, gri balıkçıl, küçük ak balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, bıyıklı sumru ve tepeli batağan gibi kuş türlerini görmeniz mümkün. Milli parka 2011 yılında inşa edilen kuş gözetleme kulesi, 17,5 metre yükseklikte olup, 40 kişilik kapasiteye sahiptir. Buradan etrafı daha iyi gözlemleyebilmeniz için dürbün de verildiğini hatırlatalım. Bandırma gezilecek yerler listesine bu noktayı kesinlikle eklemeli ve kuşları daha yakından keşfetmelisiniz.

-Adalar

6.Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımadası

Burası neresi? Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan Kapıdağ Yarımadası, Erdek ilçesinin tümünü kapsıyor. Kirazlı Manastırı’ndan antik kentlere kadar birçok değerli yapıyı bünyesinde barındıran yarımada 300kmlik bir üçgen yapıya sahiptir. Eski çağlarda ada olarak bilinen bu bölge volkanik hareketler sonucunda yarımada haline dönüşmüştür.

Neden gitmeliyim? İçerisinde birbirinden farklı canlıya ev sahipliği yapan yarımada doğa severlerin ilk adresidir. Aynı zamanda pek çok koya sahip olan yarımada, sessiz sakin ve huzurlu yapısıyla da çok sık tercih edilmektedir. Eğer yarımadanın tamamını keşfetmek isterseniz, yanınızda profesyonel bir rehber olmasını tavsiye ederiz. Ayrıca adayı isterseniz bisiklet sürerek isterseniz de doğa yürüyüşleri yaparak keşfedebilirsiniz.

*Bandırma’ya Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

7.Erdek

Erdek

Burası neresi? Marmara Denizi üzerinde yer alan Erdek, Balıkesir’in denize kıyısı olan şehirlerinden biridir. Turistik bir cennet olan Erdek, 5 bin yıllık tarihi geçmişe sahiptir. Tarihi yapıtları ve doğal güzellikleri ile Balıkesir’in en güzel tatil rotalarından biridir. Erdek’e yolunuz düştüğünde; Zeytinli Ada, Paşa Limanı Adası, Çuğra Plajı, Ocaklar Plajı, Narlı Köyü, Erdek Açık Hava Müzesi, Paflima Koyu ve Kirazlı Manastırı’nı ziyaret etmelisiniz. Daha detaylı bilgi için Erdek gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

8.Edincik

Edincik

Burası neresi? Bandırma’ya 8 km, Erdek’e 12 km uzaklıkta yer alan Edincik, Bandırma ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir. Üzüm bağları ve zeytinleri ile meşhur olan Edincik, Bandırma’dan daha köklü bir yerleşim yeri olarak bilinir. Buraya geldiğinizde, Edincik’in simgesi haline gelen Süleyman Paşa Çınarı’nı ve tarihi evlerini yakından keşfetmelisiniz.

9.Gönen

Gönen

Burası neresi? Balıkesir’in kuzeyinde yer alan Gönen, Balıkesir’e 104 km, Bandırma’ya ise 45 km mesafede yer alıyor. Kaplıcaları ile oldukça meşhur olan Gönen, M.Ö. 14. yüzyıla dayanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Geçmiş dönemlerde bir köy olarak kurulan bölge, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Geldiğinizde; Gönen Mozaik Müzesi ve Ekşidere Dağ Ilıcası’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

*Tarihi Yerler

10.Kyzikos Antik Kenti

Burası neresi? Erdek Karayolu üzerinde yer alan, Kyzikos Antik Kenti bir diğer adıyla da bilinen Belkız Sarayı, Bandırma Merkezi’ne 10km uzaklıkta konumlanıyor. Burada yapılan kazı araştırmaları sonucunda, milattan önce 6000 yılına kadar uzanan bir tarihi geçmişe sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu sebeple önemli bir kültür mirası olan antik kent birçok farklı uygarlığın himayesi altında kalmıştır. Birçok tarihi esere yer veren antik kentte Roma döneminden kalma birçok mezar anıtı kalıntıları, Hadrian Agorası, Hadrian Tapınağı, amfi tiyatro ve sur duvarları gibi yapılar yer alıyor.

11.Daskyleion Antik Kenti

Burası neresi? Bandırma Merkezi’ne 30km uzaklıkta yer alan, Daskyleion Antik Kenti, Ergili Köyü yakınlarında konumlanıyor. Manyas Gölü çevresindeki verimli topraklar üzerinde kurulan antik kent dünyada tek Pers Valilik merkezi olan ve en eski Zerdüşt Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor. Ayrıca yine Pers Valiliği’ne ayrılan bir saray, 2500 yıllık Pers Valiliği’ne ve ailesine ait bir mezar da burada bulunuyor.

*Gece Hayatı

Bandırma gece hayatı çok hareketli olmasa da içerisinde kafe, bar, gece kulübü, çay bahçesi ve türkü kafe gibi birçok eğlence mekanına yer veriyor. Genellikle sahile yakın yerlerde bulunan mekanların tercih edildiğini belirterek, canlı müzik dinleyebileceğiniz birkaç kaliteli mekanın ve rakı balık yapabileceğiniz üst düzey restoranların daha sık tercih edildiğini eklemeliyiz.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Bandırma Arkeoloji Müzesi’ne gidip yöre hakkında bilgi sahibi olamadan,
  • Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı’nda doğa ile iç içe olmadan,
  • Erdek ve Edincik gibi yakın yerleri keşfetmeden,
  • Daskyleion Antik Kenti ve Kyzikos Antik Kenti’ni ziyaret edip tarihi kalıntıları yakından görmeden,
  • Kapıdağ Yarımadası’nda doğa yürüyüşleri yapmadan sakın buradan dönmeyin!
  • Ayrıca Bandırma’da yapılacak şeyler adlı yazımızı da inceleyebileceğinizi unutmayın!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin