Ukrayna

Doğu Avrupa ülkesi olan Ukrayna, kuzeybatısında Beyaz Rusya, doğu ve kuzeydoğusunda Rusya, güneybatısında Romanya ve Moldova, son olarak batısında ise Slovakya, Polonya, Macaristan’a komşuluk etmesinin yanı sıra Azak Denizi ve Karadeniz’e de kıyısı bulunuyor. Başkenti Kiev olan ülkenin resmi dili Ukraynaca olarak bilinse de aralarında; Almanca, Beyaz Rusça, Ermenice ve Lehçe gibi tamı tamına 18 dil daha tanınıyor ve sıkça kullanılıyor. Ukrayna nüfusu 2018 sayımlarına göre 42.418.235 olarak kayıtlara geçmiş durumda. 24 Ağustos 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan ülke halkının %77.8lik kısmını Ukraynalılar, %17.3lük kısmını ise Ruslar oluşturuyor.

Ukrayna’ya gider gitmez sizi başkent Kiev’deki Özgürlük Meydanı karşılayacak ve eşsiz görünümü ile anında kendine hayran bırakacak. Kiev’in kalbinin attığı bu meydanda her türden aktiviteye rastlayabileceğiniz gibi aynı zamanda geziniz için de harika bir başlangıç noktası olacaktır. Zaten her noktasında gösterişli bir mimariye denk geleceğiniz Ukrayna’daki devasa Aziz Sofya Katedrali tabi ki hepsinden önce geliyor. 11. yüzyılda yapımına başlanan bu devasa katedral, 1990 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne adını yazdırmayı başarmış. Mariyinsky Sarayı, barok tarzında inşa edilen ve Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın resmi törenlerinin birçoğuna ev sahipliği yapan tarihi eserlerden biri olarak biliniyor.

Eski yapıların fazlasıyla bulunduğu şehirdeki bir diğer durağınız Kiev Altın Kapıları olabilir çünkü bu yapının da geçmişi 11. yüzyıla kadar uzanıyor. Birçok savaş ve mücadeleye şahit olan Kiev Altın Kapıları çok sayıda hasar almasına rağmen restorasyon çalışmaları ile yeniden hayata tutunarak günümüzde de çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaya devam ediyor. Ülkenin bir diğer gezginler şehri Lviv de yine gezilip görülecek yerler listesine bolca isim yazdıran bölgelerden biri… UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Rynok Square, Lviv’in en ünlü meydanı olmasının yanı sıra çok sayıda mimari yapıya da ev sahipliği yapıyor. Lviv denince akla gelen yapılar arasında bir de muhteşem Opera Binası yer alıyor.

Her gün mutlaka opera, konser, bale ya da tiyatro gösterilerinin olduğunu ve Avrupa’nın en iyi opera binası olarak nitelendirildiğini bölge halkı da övgüyle belirtmekten çekinmiyor. Lviv Ermeni Katedrali de yine hem iç hem dış mimarisi ile görenleri hayretler içinde bırakacak derecede güzellikte bir tarihi yapı.

Tatil planınızı yaparken Ukrayna’ya yer verecekseniz eğer sizin için en uygun dönem haziran-eylül aralığı olacaktır. Şehir içi ulaşımda pek çok alternatifin olduğu ülkede otobüs, troleybüs, metro ve taksiler yaygın bir şekilde kullanılıyor. Tabi seyahatiniz birkaç günden uzun sürecekse araç kiralama hizmetlerinden faydalanmayı da düşünebilirsiniz. Türkiye’den Ukrayna’ya ulaşım İstanbul ya da Ankara üzerinden ülkedeki birçok havalimanına aktarmalı ya da aktarmasız uçuşlarla sağlanıyor.

Ukrayna seyahatleri için bordo pasaport sahiplerinden 60 günü aşmadıkları müddetçe vize istenmezken; Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu sahipleri için bu süre 90 güne kadar uzayabiliyor. Aynı zamanda Ukrayna’ya pasaport gerekmeden kimlikle de giriş yapabilirsiniz.