Mykolayiv

Nikolaev olarak da bilinen Mykolaiv, Ukrayna’nın güneyinde, Nikolaev bölgesinin idari merkezi olan Karadeniz’den 65 kilometre uzaklıktaki Ingul Nehri’nin ağzında eşsiz bir konuma sahip. Toplamda 253 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Mykolaiv’in nüfusu ise yaklaşık olarak 488 bin. Geç Tunç Çağı’nda, M.Ö. 12.-13. yüzyıllarda, Mykolaiv’in bulunduğu bölgede, yaklaşık 300 yıl boyunca, Truva döneminde Karadeniz’in kuzeyinde bilinen tek liman olan Cimmerians’ın müstahkem bir yerleşimi vardı. Bu, yazılı kaynaklarda belirtilen Ukrayna topraklarındaki en eski şehirdir.

Kentin iklimi ılık kışlar ve sıcak yazlar ile orta derecede karasaldır. Ocak ayında ortalama sıcaklık, ekim ayında 3.1 derece olup, temmuz ayında eksi 22.3 derecedir. Ekonomi ve yerel sanayisine ise özellikle gemi yapımı ve enerji mühendisliği gibi makine yapımı ve metal işleme hakim. Mykolaiv’deki sanayi işletmeleri, Ukrayna’daki gemilerin yaklaşık %50’sini, gaz türbinlerinin %90’ını, alüminin de %80’ini üretiyorlar. Sovyet döneminde Mykolaiv, SSCB’deki en büyük askeri gemi yapım merkezi idi.

Klasisizm tarzında inşa edilmiş olan Aziz Nikolaos Katedrali Kilisesi (1813-1817), ulusal öneme sahip mimari bir anıt esasında. Şehrin en eski kilisesi unvanına sahip Cathedral of the Nativity of the Virgin (1800) ise 38 metre yüksekliğe ve 8 tondan daha ağır bir çan kulesine sahip. Avlusundaki eski taş heykeller ile hemen göze ilişen Joseph Katolik Kilisesi (1886) de kesinlikle görülmeye değer.

Gemi İnşa Müzesi (Filo Genel Merkezi), Mykolaiv’deki Karadeniz Filosu’nun merkez binası 1794’te Rus klasisiliği tarzında inşa edildi. Kuzey Karadeniz kıyılarında gemi inşasının geçmişten bugüne gelişimine şahit olacağınız müze, 18.-20. yüzyıllara ait 100’den fazla gemi modeli ve ilginç sergilere ev sahipliği yapıyor. 9000’den fazla sanat eserinin sergilendiği Nikolaev Bölgesel Sanat Müzesi’nde V. Vereshchagin’e ait tam tamına 148 tabloyu bizzat yakından inceleyebilirsiniz.

Mykolaiv’de şehir içi ulaşım çoğunlukla minibüsler, troleybüsler ve tramvaylar ile sağlanıyor. Tabi şehirde birkaç günden fazla kalmayı planlayanlar, araç kiralama alternatifini değerlendirebilir. Mykolaiv’in yakınında uluslararası bir havaalanı var, ancak şu anda düzenli uçuşlar yok, havaalanı yeniden yapılandırılıyor. Kiev tren istasyonundan Mykolaiv’e direkt ulaştıran birçok tren seferi var. Yolculuk yaklaşık 9-10 saat sürmekle birlikte bilet fiyatları da yaklaşık 10 USD’den başlıyor. Kiev (Boryspil Uluslararası Havaalanı) – Odessa (1 saat) arası uçabilir, ardından Mykolaiv’e trenle 4 saatte ulaşabilirsiniz. 133 km uzaklıktaki Odessa’dan Mykolaiv’e taksi ile gidebilirsiniz; yaklaşık 3 saat sürüyor ve fiyatlar da yaklaşık 50 USD’den başlıyor.

Resmi dilin Ukraynaca ve resmi para biriminin de Ukrayna Grivnası olduğu Mykolaiv, Ukrayna’nın diğer şehirleri üzerinden hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz eşsiz bir kent. Pasaportsuz bir şekilde her Türk vatandaşının çipli kimliği ile Ukrayna’nın Mykolaiv şehrine seyahat etmesi mümkün.