Kerch

2.600 yıl önce eski bir Yunan kolonisi olarak kurulan Kerch, Kırım’ın en eski şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. 1920’lerde başlayan hızlı büyüme ile gelişen ve II. Dünya Savaşı sırasında da büyük savaşlara tanıklık eden Kerch, bugün Kırım’ın en büyük şehirleri arasında yer alıyor. Bölgenin en önemli sanayi, ulaşım ve turizm merkezlerinden biri haline gelen Kerch’in yakınlarındaki Mayak köyünde gerçekleşen arkeolojik kazılar, bölge tarihinin Milattan Önce 17-15. yüzyıllara kadar uzandığına işaret ediyor.

Tarihi 6. yüzyıla dayanan Panticapaeum kalıntılar ise Miletli – Yunanlı kolonistler Melek-Chesme Nehri’ne yakın Mithridat Dağı’nda Panticapaeum adlı bir şehir devleti kurmasından geliyor. M.Ö 480 yılında Boğaz Krallığı’nın; daha sonra Mithradates VI Eupator’un yönetimi sırasında, kısa bir süre için Panticapaeum, çok daha güçlü ve geniş Pontus Krallığı’nın başkenti oldu. Hızlı bir şekilde büyüyen kentin başlıca ihracatı tahıl ve tuzlu balıktı; ayrıca şarap yapımı da yaygındı. Antik Panticapaeum’un 4 km kuzeydoğusunda kurulan Myrmekion, İyonyalıların yerleşim yeri oldu. 6. yüzyıldan itibaren şehir Bizans İmparatorluğu’nun kontrolü altındaydı. 10. yüzyıldan itibaren şehir, Tmutarakan prensliğine ait Korchev adında bir Slav yerleşimi haline geldi. Rusya, Kırım, Kafkaslar ve Doğu arasında bir ticaret merkezi olan Kerch, 13. yüzyılda Moğollar tarafından işgal edildi.

Genelinde nemli subtropikal iklimin etkilerinin görüldüğü Kerch’te yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve bazı dönemler de ılık geçiyor. Eltigen (Heroyevskoe), Kamysh-Burun (Arshyntsevo), Port Krym, Adzhimushkai ve Tuzla Adası olmak üzere pek çok yerleşim yerinden meydana gelen Kerch’in ekonomisinin temelinde ise metalürji, gemi imalatı, turizm ve balıkçılık bulunuyor. Çok sayıda etkileyici mimari ve tarihi eserlere ev sahipliği yapan Kerch’te kesinlikle görmeniz gereken yerlerin başında Sovyet zamanlarından kalma tarihi kale, Tsarskiy Kurghan (M.Ö. 4. yüzyıl) adındaki bir mezar höyüğü, Church of St. John the Baptist, Yenikale Kalesi (18. yüzyıl), Mithridat Dağı’nın zirvesine ulaştıran merdivenler (The Great Mithridates Staircase) ve Lapidarium geliyor. Her sene 11 Nisan tarihinde gerçekleşen Liberation Day (Özgürlük Günü), her temmuz ayının ikinci pazar gününde kutlanan Day of Fishermen (Balıkçılar Günü) ve her eylül ayının ikinci cumartesi gününde düzenlenen Day of the City (Şehir Günü) etkinliklerini bir kenara not etmenizde fayda var.

Resmi dilin Ukraynaca ve resmi para biriminin de Ukrayna Grivnası olduğu Kerch, Avrupa’nın ve Ukrayna’nın diğer şehirleri üzerinden hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz bir kent. Şehir merkezinin yaklaşık 1.5 km kuzeybatısında konumlanan Kerch Havalimanı’na Ukrayna’nın birkaç şehrinden ulaşabilirsiniz. Pasaporta sahip olup olmadığı fark etmeksizin her Türk vatandaşının çipli kimliği ile Ukrayna’nın Cherkasy şehrine seyahat etmesi mümkün.