Zaporijya

Zaporozhye veya Zaporizhia olarak da adlandırılan Zaporijya, Ukrayna’nın güneyindeki en büyük idari, endüstriyel ve kültürel merkezlerden biri olma özelliğini taşıyor. Dinyeper Nehri üzerinde eşsiz bir konuma sahip olan Zaporijya yaklaşık 745 bin nüfusa ve 331 kilometrekarelik bir alana sahip. Zaporozhye’nin kuruluş tarihi ise Aleksandrovsk Kalesi’nin kurulduğu yıl olan 1770 olarak kabul ediliyor.

Elverişli iklim ve coğrafi konum nedeniyle insanlar çok eski zamanlarda bu topraklara yerleşmeye başladı. Dinyeper Nehri vadisindeki en eski yerleşim bölgesi olan Zaporijya’nın tarihi esasında Orta Paleolitik dönemine kadar uzanıyor. Dinyeper Nehri’nin her iki yakasında da sınırları olan kentin geneline karasal iklim etki ediyor. Yazlar sıcaktır ve genellikle mayıs ayının ilk günlerinde başlar ve ekim ayının başlarına kadar sürer. Kışlar orta derecede ılımandır, genellikle kar çok yaşanmaz. Temmuz ayında ortalama sıcaklık 22.5 santigrat derece iken, ocak ayında -3.1 dereceye kadar düşebiliyor.

Ukrayna’daki dördüncü büyük sanayi merkezi olan Zaporijya’nın ekonomik yapısı, makine yapımı, metalürji ve metal işleme, kimya ve petrokimya endüstrisi, gıda endüstrisi işletmeleri tarafından oluşturulduğu 280’den fazla sanayi işletmesinden meydana geliyor. Zaporijya, bölgenin üretim kapasitesinin %60’ı ve bölge nüfusunun %40’ından daha fazlasına sahiptir.

Zaporijya’da şehir içi ulaşım genellikle troleybüs, otobüs, tramvay, taksi ve elektrikli trenler ile gerçekleşiyor. Zaporozhye demiryolu kavşağı iki ana hattın kesişmesiyle oluşur: Moskova – Harkiv – Zaporozhye I – Sevastopol ve Krivoy Rog – Zaporozhye II – Donbass. Dinyeper’ın sol ve sağ kıyıları arasındaki ulaşım, Dinyeper Hidroelektrik Santrali’nin barajı ve Khortytsia Adası’ndan geçen Preobrazhensky köprülerinden sağlanıyor.

Zaporijya’nın ana caddesi, şehrin neredeyse bütün sol yakasın boyunca; tren istasyonundan Dinyeper Hidroelektrik Santrali’ne kadar uzanan Soborny Bulvarı. Uzunluğu yaklaşık 11 km olan bu cadde Avrupa’nın en uzun caddelerinden biri olma unvanına sahip. Soborny Bulvarı boyunca, Stalin İmparatorluğu tarzında inşa edilmiş anıtsal binalar, 1930’ların mimari harikaları ve dahası ile karşılaşacaksınız. Kentin en eski bölgesi olarak kabul gören Aleksandrovsky semtini de mutlaka görmenizi öneriyoruz.

Zaporijya şehri, elverişli coğrafi konumu, zengin tarihi, ulusal ve kültürel çeşitliliği, özgün mimarisi, doğal alanları, şehirleşmiş ve sanayileşmiş alanların şehir sınırları içinde korunan alanlarla eşsiz birleşimi nedeniyle önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Bir de her sene ekim ayının ilk cumartesi günü kutlanan The City Day of Zaporozhye etkinliğine denk gelirseniz eğer çok şanslısınız demektir!

Resmi dilin Ukraynaca ve resmi para biriminin de Ukrayna Grivnası olduğu Zaporijya, Avrupa ve Ukrayna’nın diğer şehirleri üzerinden hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz bir kent. Pasaporta sahip olup olmadığı fark etmeksizin her Türk vatandaşının çipli kimliği ile Ukrayna’nın Zaporijya şehrine seyahat etmesi mümkün.