Slovakya

Slovak Cumhuriyeti ya da bilinen adıyla Slovakya, denize kıyısı olmayan ve Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Ukrayna gibi ülkelere komşuluk eden Orta Avrupa ülkesi olarak biliniyor. Resmi dili Slovakça olan ülkenin başkenti ve en büyük şehri Bratislava şeklinde kayıtlara geçmiş durumda. Tarihinde birçok savaş görmüş ve çok sayıda devletin himayesi altına girmiş olan Slovakya Cumhuriyeti, bağımsızlığına 1 Ocak 1993 yılında kavuşmuş. O tarihten bu yana ülkenin nüfus oranı 2018 sayımlarına göre 5.445.087 olduğu çok sayıda kaynakta yer alıyor.

Slovakya’da gezilip görülecek yerler listesi başlı başına tüm zenginlikleri içerisinde barındırıyor demek yanlış olmaz. Aradığınız her aktiviteye ev sahipliği yapan ülkenin en aktif şehri başkent Bratislava’ya gider gitmez görmeniz gereken ilk yapı ise Primate Sarayı. Eşsiz mimari yapısı ve tüm görkemi ile gelenleri selamlayan bu sarayın inşa tarihi de 1770 yılına kadar uzanıyor. Tarihi açıdan da önemli bir yere sahip olan sarayda 1805 yılında Pressburg Barış Antlaşması imzalanmış. Bratislava Kalesi de yine harika bir yapıya ve gizemli bir görünüme sahip.  Geçmişi hemen hemen 9. yüzyıla dayanan yapının en tepesinden şehri panoramik olarak gözlemleyebilir, anı ölümsüzleştirmek adına fotoğraf çekebilirsiniz. Aynı zamanda içerisinde Tarih ve Arkeoloji Müzesi’ne de yer veren kaleye her dönem binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor.

Slovakya’da tarihi yapıların çoğunda eşsiz mimari etkisini bulabileceğinizi söyleyebiliriz. Başkentin ışıltısını yansıtan St. Martin Katedrali 14. yüzyılın başında inşasına başlanan ve sonrasında da varlığını sürdüren bir dini mabet. Slovakya halkı ülkelerine gelip de şehrin manzarasını izlemek isteyen turistlere Michael Kapısı’nın yerini hemen gösteriyor. Kulesi de dâhil olmak üzere 51 metre yüksekliğindeki ihtişamlı kapıdan içeri girip terasa çıktığınızda Stare Mesto bölgesini tümüyle görmeniz mümkün.

Tarihi yapıların yanı sıra günümüzdeki binalarıyla da adından sıkça söz ettiren başkentte bir diğer adres Yeni Köprü UFO Gözlem Kulesi. Bilim ile yakından ilgilenen bölge halkı ve yerli yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlayan gözlem evi gelenlere görsel şölen sunuyor. Slovakya gezinizi planlayabileceğiniz en uygun dönem ilkbahar ayları olabilir çünkü özellikle mayıs ayında havaların ısınmasıyla birlikte her yerin rengârenk çiçeklenmeye başladığını görebilir ve böylelikle daha enerjik bir tatil geçirebilirsiniz.

Slovakya için gidiş güzergâhları; hava yolu, kara yolu ve demir yolu ile sağlanmakla birlikte şayet hava yolunu tercih ederseniz İstanbul üzerinden Bratislava’ya ulaşımınız 6 saat kadar sürecektir. Kara yolunu kullanırsanız Kapıkule Sınır Kapısı’nı tercih edebilir; tren yoluyla da 5 ülke gezerek sonunda Slovakya’ya ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşım ağı; otobüs, tramvay ve troleybüsler aracılığıyla sağlanıyor ve gece otobüsleri de ülkede gezginler dâhil yerli halkın da oldukça işine yarayan alternatif olarak gösteriliyor.

Slovakya’ya gidecek olan Bordo Pasaport sahiplerinden vize istenirken; Hizmet Pasaportu ve Hususi Pasaport, Diplomatik Pasaport sahipleri için 90 günü aşmamak koşuluyla vize istenmiyor.