Zilina

Bánová, Brodno, Budatín, Bytčica, Mojšova Lúčka, Považský Chlmec, Strážov, Trnové, Vranie, Zádubnie, Zástranie, Závodie ve Žilinská Lehota olmak üzere toplamda 13 farklı ilçeden meydana gelen Zilina, Slovakya’nın kuzeybatı bölgesinde; başkent Bratislava’ya yaklaşık 200 km mesafede yer alıyor. 85 bin civarındaki nüfusu ile ülkedeki en kalabalık 4. şehir olma unvanına sahip Zilina, Slovakya’nın en önemli sanayi merkezlerinden de biri aynı zamanda. Váh Vadisi’nin eteklerinde eşsiz bir konuma sahip olan kent, 3 nehir tarafından da çevrelenmiş durumda: Váh (Slovakya’daki en uzun nehir), Kysuca ve Rajčanka.

Bugünün Žilina bölgesi, Taş Devri’nin sonlarında (M.Ö. 20.000 civarında) yerleşik bir düzene sahipti. Daha sonraki yerleşim Tunç Çağı ve Demir Çağı’na (Halštatské hradisko, Hallstatt fort) kadar uzanıyor. Slavlar bu bölgeye 5. yüzyılda yerleşmeye başladı; hatta efsaneye göre, 9. yüzyılda ilk Roma kilisesi orada inşa edildi. Kasabanın ilk yazılı belgelerinin tarihi ise 1208 yılına ait. O dönemlerde Zilina, Aziz Stephen Kilisesi’ne 0,5 km’den 2 km’ye kadar dağılmış birkaç Slovak yerleşiminden oluşuyordu. Yerleşim yerlerinin en büyüğü muhtemelen şu anki Zilina’nın tarihi merkezinin yanında bulunuyordu. Sonraki yüzyıllarda Žilina büyük bir el sanatları, ticaret ve eğitim merkezi haline geldi. 17. yüzyılda 16 lonca ve bununla beraber yaklaşık 200 atölye çalışması vardı. Barok dönemde Barok manastır ve kiliseler yapıldı – Rink’teki St. Paul Kilisesi, Kalová’daki St. Barbora Kilisesi  ve diğer binalar.

19. yüzyılın sonlarında demiryolu hatlarının inşası kentin gelişmesi için büyük önem taşıyordu. Kösice-Bohuminská demiryolu 1872’de ve Bratislava varışlı demiryolu hattı ise 1883’te tamamlandı. Böylece, Zilina, önemli şirketlerin ortaya çıkması için elverişli koşullar yaratan önemli bir ulaşım merkezi haline geldi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra hızlı bir gelişme yaşayan Zilina’da birçok fabrika, okul ve araştırma enstitüsü kuruldu. Yüzyıllardır ticaret yollarının kavşağı olan kentin direkt tren bağlantıları Prag, Varşova, Katowice ve Budapeşte’yedir. 44 troleybüs ve 46 otobüsün ön planda olduğu şehir içi ulaşımda tramvayları da tercih edebilirsiniz. Zilina’daki en güzel ve ilginç yerlerden biri, 1987’de “Kentsel Alan” olarak listelenen Mariánske Meydanı’na giderseniz, gotik mahzenler, laubne adındaki mekanlar, tarihi evler ve dahasını görme fırsatı bulabilirsiniz.

Türkiye’den direkt uçuş seferlerinin olmadığı, ancak Slovakya ve Avrupa’nın diğer şehirlerinden hava yolu ya da kara yolu ile kolaylıkla Zilina’ya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Zilina şehir merkezinin yaklaşık 10 km batısındaki Dolny Hricov Köyü sınırları içerisinde yer alan Zilina Havalimanı, hem yurt içi hem de yurt dışı uçuşlara açık, uluslararası bir havalimanı.

Resmi para biriminin Euro ve resmi dilin de Slovakça olduğu Zilina şehrine seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi tüm Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Bunun yanı sıra yeşil, gri veya siyah pasaportu olanlar herhangi bir vize başvurusunda bulunmadan rahatlıkla Zilina’ya seyahat edebilir.