Kosice’de Ne Yenir? Ne İçilir? | 13 Enfes Lezzet

Bryndzové Pirohy, Kosice

Slovakya’nın en eski şehirlerinden biri olan Kosice’nin geleneksel lezzetlerini sizler için derledik. ” Kosice’de Ne Yenir? Ne İçilir? ” Yazımızda şehrin en güzel tatlarını keşfedebilirsiniz. Gelin listemizi birlikte inceleyelim; 1- Bryndzové Halušky Slovakya’nın meşhur yemeklerinden olan halusky; hamur, peynir ve pastırmanın lezzetli birleşiminden oluşuyor. Sofraların vazgeçilmezi olan halusky ana yemek olarak tercih edilmektedir. 2- Zemiakové Placky … Devamını oku…

Kosice Gezilecek Yerler | 12 Turistik Nokta

Kosice Gezilecek Yerler

Eşsiz ve güzel binalar, tarihi eser bulunduran Kosice, gece hayatının hareketliliği ile de turistlerin ilgisini çekiyor.

Kosice gezilecek yerler listemizde şehrin en önemli gezi duraklarını sizlerle paylaştık.Doğu Slovakya’nın en büyük şehri, ülkenin en gazla tarihi anıta sahip meydanı Hlavna’yı barındırıyor.

Bununla beraber 2013 Avrupa Kültür Başkenti olarak gövde gösterisi yapmıştı. Kosice’de turistik tatil belli başlı yerleri gezmekle bitmiyor. Barlar, ünlü restoranlar, internette bulamayacağınız noktalar var. Şehir, tüm bunlarla sizi kendine bağlıyor.

#1 Kosice Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Elizabeth Katedrali

 st elisabeth cathedral

14. yüzyıldan kalma katedral ayrıntılı süslemeleriyle dikkat çekiyor. Göz kamaştıran renkli kiremitler Elizabeth Katedrali’ni tanımak için yeterli. Avrupa’nın en doğusundaki Gotik mimarilerden biri olan Elizabeth, 59 metre yüksekliğindeki kulesi ile ziyaretçilerine güzel manzaralar sunuyor.

Kilisenin aşağısındaki mağara da tarih açısından önemlidir. 18. yüzyılda Macaristan‘ın  Avusturya‘ya karşı ayaklanması bastırılmış ve Dük Ferenc Rakoczi Türkiye‘ye (Osmanlı’ya) sürgüne gönderilmişti.

2- Hlavna Nam

hlavna nam

Hlavna Meydanı’nda çeşit çeşit dükkan, mağaza, kafe vs. bulabilirsiniz. Doğu Slovak Galerisi turistlerce en çok gezilen yerlerden. 20. yüzyılın başında inşa edilen yapılar da turizm faaliyetlerinde sıkça kullanılıyor.

3- Hrnciarska

Hrnciarska

Sanat ve el sanatları atölyeleri Slovakya‘da önemli bir tutuyor. El emeği göz nuru geleneksel ürünler birçok yerde satılmakta. Yerel, bölgesel ve ulusal olmak üzere üç kategoride üretimler yapılıyor.

4- Lower Gate Underground Museum

Lower Gate Underground Museum

Orta Çağ zamanlarındaki Kosice’nin yer altı kalıntıları 1996 yılında yapılan inşaat çalışmalarıyla ortaya çıkarıldı. Giriş kapısı, savunma odaları, surlar, su yolları gibi şeyler ülke turizmine katkı sağlıyor.

5- Doğu Slovak Müzesi

Doğu Slovak Müzesi

Yerel sanat, kültür ve doğa tarihi bu büyük müzede sergilenmektedir. Ziyaretçiler için “Sanat Yüzyılları” ve “Karpat Doğası” olmak üzere iki bölüm yapılmış. İkisi de ayrı ayrı biletleniyor. 18. yüzyılın salon anlayışı, 16. yüzyıldaki ahşap oymalar, kozmetik ürünleri, gotik sanat gibi konular işleniyor.

6- Mihal Gallery

mihal gallery

Andy Warhol’un koleksiyonu ile oluşturulan serginin detaylı anlatımı Mihal Galerisi’nde yapılıyor. İlginç açıklamalarla karşılaşacağınızdan eminiz. Grup halinde giriş ücretleri 5 Euro’ya kadar düşüyor.

7- Rodosto & Mikkus Prison

Doğu Slovak Müzesi’nin bir uzantısı olan bu kompleks, 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadarki hayatı betimliyor. Geleneksel Doğu Slovak seramiği ve eski bir hapishanenin iç kısmı en çok merak edilen kısımlar.

8- Sandor Marai Evi

sandor marai
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slovakya’nın en ünlü yazarlarından biri olan Sandor Marai, Kosice’de dünyaya geldi. Bu tarihin evin balkonundan dışarıyı seyretmek insana keyif veriyor.

9- Aziz Michael Şapeli

Aziz Michel Şapeli

Aziz Elizabeth Katedrali’nin güneyinde, 14. yüzyıldan günümüze ulaşmaya başaran şapel hayranlık uyandırıcı.

10- Plague Column

Plague Column

1723 yılında Kosice‘deki vebadan sağ kurtulanlar için bir şükran sembolü olarak inşa edilmiştir. Yüksekliği 14 metredir.

11- Kunsthalle

kunsthalle

Minimalist bir galeri alanıdır. Sanat sergileri dönüşümlü olarak düzenlenir. İç mekanın tasarımı eserleri görmeye uygun olarak yapılmış.

12- Shire Hall

Shire Hall

Doğu Slovak Galerisi’ne ev sahipliği yapıyor. Ana meydanın en görkemli binalarından biridir.

*Kosice’deki barlar ve restoranları diğer yazılarımızla detaylıca inceleyeceğiz. Şehirde düzenlenen turistik turlarda en çok gezilen, merak edilen yerleri yukarıda sizinle paylaştık. Geçmiş ve günümüz arasında etkili bir köprü kurabilen Kosice, gelecek yıllarda da adından söz ettirecektir. İlerleyen günler için tatil planlarınız varsa Slovakya’nın tarihi topraklarını ziyaret edebilirsiniz.

Kosice gezilecek yerler yazımıza ek tavsiye noktaları aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz. 

Bizi Takip Edin