Bratislava’da Gezilecek 21 Yer | Detaylı Anlatım

bratislava şehir merkezi

1 Ocak 1993’te Çekoslovakya’nın bölünmesinden sonra şu anki konumuna erişti ve Slovakya’nın başkenti seçildi. Kozmopolit bir yapıya sahip olması nedeniyle çeşitli sanat eserlerini görmek mümkündür.

Biz de buradan yola çıkarak, Bratislava gezilecek yerler içeriğini size sunalım istedik. Bratislava tarih boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altına girdiği için topraklarında birçok devletten iz barındırır. Avrupa‘daki bazı şehirler modernleşmenin etkisiyle geleneksel çizgilerini kaybedebiliyor. Bratislava’da böyle bir durum yok. Gelenekselliğini koruyan şehir ülkenin turistik açıdan en çekici yeridir.

#1 Bratislava Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Eski Şehir (Old Town)

bratislava eski şehir

Bratislava’nın tarihi merkezini oluşturur. Orta Çağ’dan kalma binaların, klasik Arnavut kaldırımlı sokakların, bronz heykellerin ve çarpıcı mimarinin bulunduğu eski kent, romantik ambiyansı ile sevilmektedir. Bratislava’nın büyülü geçmişini görmek için şehri dolaşın.

2- Bratislava Kalesi

bratislava kalesi

Milattan sonra 907’ye dayanan ve kentin en popüler turistik mekanlarından biridir. Kale, Tuna Nehri’ni gören bir yere inşa edilmiş. Havanın açık olduğu günlerde Avusturya ve Macaristan’ın bir kısmını da görebiliyorsunuz.

Şehrin savunması için surların bir parçası olarak inşa edilen yapı, günümüzde Slovak Ulusal Müzesi’nin sahiplendiği bir tarihi eserdir.

3- Çalışan Adam Heykeli

bratislava çalışan adam heykeli

Diğer adıyla Cumil, Slovakya’da nadir rastlanan bir çalışmanın ürünüdür. Drenaj sisteminde çalışan bir adamın heykeli gerçek hayattaki zorlukları insanların yüzüne vuruyor. Olağanüstü işçilik ve yaratıcılıkla yapılan heykel turistlere tavsiye edilen noktalar arasındadır.

4- Devin Kalesi

devin kalesi

Tuna ve Morava nehirlerinin birleştiği yerde bulunan Devin Kalesi, tarih öncesi dönemlere dayanıyor. 1. yüzyılın başlarından 1808 yılına kadar, yani Napolyon’un ordusunun kaleyi yok etmesine kadar güçlü bir savunma mekanizmasıydı. Bugün, Bratislava’nın yoğun savaş geçmişinin simgesi olarak kabul edilmiş.

5- UFO Gözlem Güvertesi

Bilim kurgu filmlerinden alışık olduğumuz bir UFO şekli var. Uzayda gerçekten hayat var mı, dünyaya UFO düştü mü bilmiyoruz ama Bratislava’da UFO şeklinde bir kafe/restoran yapılmış. Yemeğinizi yerken veya bir şeyler içerken şehri yukarıdan izleyebilirsiniz.

6- Aziz Elisabeth Kilisesi

aziz elizabeth kilisesi

Mavi Kilise olarak da bilinen Aziz Elisabeth, 2. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Binanın beyaz duvarlarını süsleyen canlı mavi renklerden yola çıkarak bu isim verilmiş.

Kilisenin içine girip giremeyeceğinizi net bir şekilde söyleyemiyoruz. Ancak çevresinde tur atıp güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Şehrin konaklama seçenekleriyle ilgili detaylara Bratislava’da nerede kalınır? Otel tavsiyeleri başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

7- Hlavne Namestie

hlavne namestie

Bratislava’nın ana meydanıdır. Şehrin koşuşturmacasını burada görebiliyorsunuz. Mevsimsel olarak değişimler geçirir. Kış aylarında buz pateni pisti olurken, bazı zamanlarda o kadar sessizdir ki kendi ayak sesinizi duyabilirsiniz.

8- Michael’s Gate

michaels gate

Bugüne kadar orijinal Orta Çağ surlarının tek kapısı olan Michael Kapısı, şehrin dört bir yanında görülebilir. 51 metrelik kapı yaklaşık 700 yaşındadır.

9- Aziz Martins Katedrali

aziz martin bratislava

Bratislava’nın en önemli yapılarından biridir. En az 11 taç giydirme töreni burada yapılmıştır. Gotik mimarisinin huzur verici ambiyansı yöre halkı ve turistler tarafından ilgi görmektedir.

Katedral, Bratislava eski kentinde Romanesk tarzı bazilikanın üzerine inşa edilmiş ve 1452 yılında kutsanmıştır. Sanat, mimari ve tarih seviyorsanız Aziz Martins’i es geçmeyin.

10- Slavin Savaş Anıtı

slavin savaş anıtı

II. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden 7000 asker için sonsuz istirahat yeridir. Şehrin, ülke için yaptıklarının da gösterildiği bir noktadır.

Mezarlık ve anıt bölgesi Bratislava’nın muhteşem manzarasını sunan küçük bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Ana anıt tam ortadadır ve 391 metre yüksekliğindedir.

11- Napolyon Ordusunun Askeri

napolyon ordusu askeri heykeli

Eski kentin ana meydanında bulunan bronz heykel, “Hubert” adında bir askeri temsil ediyor. Hubert, yolda yürürken Slovak bir kıza aşık olmuş ve şehirde kalmayı tercih etmiş. Burada geçmini sağlamak için de köpüklü şarap üretimine başlamış.

12- Hviezdoslavovo Namestie

Bratislava’da tavsiye edilen meydanlardandır. Yeni köprü ve Ulusal Slovak Tiyatrosu‘na yakın bir konumda olduğu için etkinlik zamanları yoğun oluyor. Çevrede kültürel binalar olsa da havanın güzel olduğu dönemlerde meydanda da organizasyonlar yapılıyor.

13- Schone Naci Heykeli

schone naci heykeli

19. ve 20. yüzyılda yaşayan bir adama ithaf edilen Schone Naci Heykeli, Bratislava’daki tek gümüş heykeldir. Hikayesi ise şöyle… Adam, bir kadına aşık olmuş ama kadının adamda gönlü yokmuş. Bunu fark eden adam yoldan geçen kadınlara rastgele çiçekler vererek onların gülümsemelerini sağlamış.

Kahramanımız öldükten sonra şehirdeki gülümsemesinin sonsuza dek sürmesi için heykelinin yapılması istenmiş. O gün bu gündür, Schone Naci Heykeli yoldan geçen herkese selam verir.

14- Grassalkovich Palace

grassalkovich palace

Grassalkovich Sarayı, Slovakya Parlamento binasıdır. Elbette şehrin en önemli binaları arasında yerini almış. Bir meclis binası olmasına rağmen burada birçok kültürel etkinlik düzenlenmektedir.

Bugün saray turistler için olmasa da, insanlar klasik mimariyi, aristokratik dizaynı görmek için etrafında hızlı bir gezintiye çıkıyor. Hemen bitişiğindeki Fransız bahçesinde güzel düzenlenmiş çiçekler, modern sanat eserleri gözünüzden kaçmasın.:)

15- Bratislava Şehir Müzesi

Kültür, sanat, iç mekanlar, dekorasyon, mimari, yaşam biçimi gibi Bratislava’nın geçmişi üzerinden her şeyi sergileyen yaklaşık 11 temadan oluşan bileşimdir. Gerçekten 360 derece Bratislava deneyimi istiyorsanız gelmeniz gereken tek yerdir.

16- Slovak National Theater

slovak national theater

Slovak Ulusal Tiyatrosu, Bratislava’da hayran kitlesi geniş olan opera, bale gibi sanat performanslarının icra edildiği sahnedir. Burası şehrin en eski profesyonel tiyatrosudur. Hâlen kültürel ve sanatsal aktiviteleri devam ettirmesi, gelenekselliğe önem verdiğini gösteriyor.

Bratislava’da bulunduğunuz zaman aralığında tiyatroda etkinliğe gitmek isterseniz online bilet almanızı tavsiye ederiz. Birçok gösteri kapalı gişe oluyor.

17- Primates Sarayı

primate sarayı

1718’de inşa edilen bu saray, Napolyon’un Austerlitz Savaşı’ndan sonra barış antlaşması imzaladığı yerdir. Sarayda sadece politik yaşanmışlıklar yok. Şehrin köklü sanat geçmişini ve mimari anlayışını içeren sergiler bulunur.

18- Galêria Spirit Hotel

galeria sprit hotel

Sanatsal ruhla dizayn edilmiş eşsiz bir otel. Sanat galerisi olarak da hizmet veren yer, çılgın renkleriyle hemen fark ediliyor.

19- Obrazâren pri Dôme

Terk edilmiş kilise nasıl değerlendirilir? 2000 yılında Slovaklar bu sorunun cevabını çok güzel verdi. Yerel sanat okullarındaki öğrenciler kilise pencerelerini süslemek için kolları sıvadı ve özgün çalışmalara imza attı. Zaman içinde yıprandıktan sonra 2015’te yenileriyle değiştirildi.

20- Apollo Köprüsü

apollo köprüsü

2005 yılında açılan Apollo Köprüsü şehrin ulaşımını kolaylaştıran bir projedir. 854 metre uzunluğundaki köprü akşam saatlerinde güzelce aydınlatılıyor ve mimarisi daha çok keyif veriyor.

21- Roland Çeşmesi

roland çeşmesi

Hlavne Meydanı’nda bulunan Roland Çeşmesi, Macar kralının emriyle 1572’de yapılmıştır. Halkın su ihtiyacını karşılayan çeşme, ihtişamını yıllar içinde kaybetmişse de turistlerin merak ettiği bir eserdir.

Bratislava’nın adını daha önce duymamış olabilirsiniz. Ayrıca Slovakya tatil için pek cazip bir yer değilmiş gibi gelebilir. Ancak araştırdığınız zaman durumun tam tersi olduğunu anlayacaksınız. Turistler arasından gidip de mutsuz ayrılan görmedik. İyi bir bütçe planlamasıyla çok keyifli zaman geçirebilirsiniz. Bütçe demişken, gidiş dönüş uçak bileti sizi düşündürüyor olabilir. Kaliteli tatil yapmak için yol ücretini hesaplamak lazım.

Bratislava’da Nerede Kalınır? 5 Muhteşem Otel Tavsiyesi

Carlton Hotel, Bratislava

Avrupa’nın tam göbeğinde bulunan Slovakya’nın başkenti Bratislava, Avrupa turuna çıkanların mutlaka uğradığı yerlerin başında geliyor. Şehir, Slovakya’nın kültürel, ticari ve turizm anlamındaki merkezi konumunda bulunmaktadır.  Bratislava’ya eğer ilk defa gidiyorsanız kuşkusuz siz de ” Bratislava’da nerede kalınır ?” sorusunun cevabını arayacaksınız. Hazırlamış olduğumuz yazıda bu sorunun cevabına ve şehirde konaklayabileceğiniz otel önerilerine yer verdik. Bratislava’ya … Devamını oku…

Bratislava’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 6 Nefis Lezzet

Bratislava'da ne yenir? Ne içilir?

Slovakya’nın geleneksel lezzetlerini tadabileceğiniz kenti Bratislava’da ne yenir sorusuna cevaplar aradık.. ” Bratislava’da Ne Yenir , Ne İçilir?” başlıklı yazımızda sizlere kentte mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz? Kentte aç kalmayacağınızdan eminiz. Slovak mutfağı, bizim damak tadımıza uyan pek çok lezzete sahip. Diğer yandan Bratislava restoranlarında dünya mutfağından birçok lezzeti bulabilmeniz … Devamını oku…

Bizi Takip Edin