Kosice

Yüzölçümü bakımından Slovakya’nın en büyük 2. şehri olma özelliğini taşıyan Kosice, çeşitli etnik kökenlerin yaşadığı ve ilk yerleşenlerin Doğu Karpatlar olduğu kadim bir şehir. 250 bine yakın nüfusu bulunan kent, yüzyıllar boyunca bölgenin en önemli şehri ve doğal bir ticaret, kültür ve eğitim merkezi olmuş. Tam bir Ota Çağ kenti olan Kosice’nin varlığından ilk kez 1230’lu yıllarda bahsedilmiş. İlk tarihi belgelerde Villa Cassa, daha sonra Cassovia (Latince), Kaschau (Almanca), Kassa (Macarca) ve Kösice (Slovakça) olarak adlandırılmıştır. 7 Mayıs 1369 tarihi, kral tarafından Kosice’nin “ilk Avrupa kasabası” olarak tanımlandığı gün olduğu için büyük önem taşıyor.

15. yüzyılda Kösice, 7 bin nüfusu ile Buda ve Bratislava’nın ardından Macaristan Krallığının ikinci büyük şehri oldu. 1918 yılının son gününde yeni kurulan Çekoslovak Cumhuriyeti’ne dahil edildi; İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra nüfusu iki katından fazla arttı. Kırsal kesimden gelen göçmenler için yeni konutlar inşa edildi. Bugün sakinlerinin çoğunluğu, burada Macar, Çek ve Roman azınlıklarla bir arada bulunan Slovaklardan oluşuyor. Neredeyse tüm Kösice anıtları kentin “Eski Şehir” bölgesinde toplanmış durumda. Slovakya’nın en güzel meydanlarından biri olarak kabul edilen tarihi Kosice Meydanı, şehrin en değerli anıtları ve mimarilerine ev sahipliği yapıyor. Meydandaki Aziz Elisabeth’in anıtsal gotik katedrali, Slovakya’nın en büyük kilisesi olma unvanını taşıyor. Kösice Katedrali’nin kuzey duvarlarının önünde ise 14. yüzyılda inşa edilen Urbanova veža Kulesi yer alıyor. Urbans Kulesi ve Aziz Michael Kilisesi ve daha pek çok yapı ile bir anda Kosice’nin geçmişine ışınlanabilirsiniz.

Hlavné námestie Meydanı’nın güney kısmı, Košice Orta Çağ şehir tahkimatlarını görmek için ilk fırsatı sunuyor. Günümüzde sıra dışı bir galeri ve konser salonu olarak kullanılan Dolná brána’yı ziyaret edebilir, şehrin sembolü haline gelen Marathon Runner (Maraton Koşucusu) Heykeli’ni bizzat yakından görebilir ve Východoslovenské múzeum’daki (Doğu Slovakya Müzesi) eserleri inceleyebilirsiniz. 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş, 2 katlı görkemli bir yapı olan Forgach Sarayı, bugün Devlet Bilim Kütüphanesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Kosice’de enfes Slovak lezzetleri tatma imkanı bulabilirsiniz. Pirohy, kapustnica (Rusçada lahana anlamına geliyor) ve halusky, Kosice’ye gelenlerin kesin kez tatması gereken lezzetlerin başında geliyor.

Resmi dilin Slovakça olduğu Kosice’de Macarca, Çekçe, Almanca ve İngilizce dillerinin de sıklıkla konuşulduğuna şahit olabilirsiniz. Resmi para birimi de Slovak Kronu iken 2009 senesinden beri Euro’ya geçiş yapıldığını hatırlatalım.

Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi her Türk vatandaşının Slovakya’nın Kosice şehrine yapacakları ziyaret öncesi mutlaka Schengen vizesi almaları gerekiyor. Şayet siyah, gri veya yeşil pasaport sahibi iseniz herhangi bir vize başvurusunda bulunmanıza gerek yok.