İsveç

İskandinavya Yarımadası’nda bulunan İsveç’in komşuları, batı ve kuzeyde Norveç, doğuda Finlandiya güneyde ise Danimarka olarak biliniyor. 1809 yılında gerçekleştirilen İsveç Devrimi ile bağımsızlığına kavuşan ülkenin resmi dili İsveççe, başkenti ve en büyük şehri Stockholm olarak kayıtlara geçmiş durumda. Son yapılan sayımla birlikte nüfusunun 10.238.627 civarında seyrettiğini söyleyebiliriz. Tarihinde birçok savaş görmüş ve çeşitli devletlerin himayesi altına girmiş olan İsveç, 1814 yılından itibaren uyguladığı barış politikasıyla birlikte dış ilişkilerinde hiçbir şekilde savaş yanlısı olmama ve ittifaklarında bulunmama kararı almış ve bu tutumunu günümüze kadar başarılı bir şekilde sürdürmüş.

İsveç gezi planınızı renklendirebileceğiniz birçok tarihi yapı ve mekân ile tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz. İlk olarak Stockholm Şehir Müzesi (Stadmusueet) ile gezinize başlayarak tarihin derinliklerinde yolculuk yapmanız mümkün. 16. yüzyıldan bu yana kültürel birçok eseri içerisinde barındıran müze, her dönem yoğun ziyaretçi akınına uğruyor diyebiliriz. İçerisinde 300 binden fazla eseri barındıran Stockholm Şehir Müzesi ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor demek yanlış olmaz.

Şehrin eşsiz manzarasını seyredebileceğiniz Katarina Asansörü ilk olarak 1881 yılında yerli halkın hayatını kolaylaştırmak adına inşa edilen bir yapı olarak biliniyor. Günümüzde turistlerin Stockholm manzarasını seyretmek adına kullandığı asansör, ülkeye gelen herkes tarafından en az bir kez ziyaret ediliyor. Yine başkent Stockholm’de bulunan Gamla Stan İsveççede eski şehir anlamına geliyor. İsveç halkı bu tabirinde pek de haksız sayılmaz çünkü Gamla Stan, uzun ve dar sokaklarının yanı sıra yapılarının dik beşik çatılı Avrupai tarzda inşa edilmesiyle Orta Çağ atmosferini sonuna kadar yaşatıyor.

İsveç’in Malmö kenti de yine turistlerin ilgisini çekecek birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Stortorget Meydanı mutlaka görülmeye değer bir yer. Çünkü bu meydan her dönem sayısız etkinliğin yapıldığı yer olmasıyla da binlerce yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekiyor. Aynı zamanda gösterişli tarihi yapılarla da karşılaşacağınız bu meydan şehrin merkezi olarak kabul görüyor. Gezinize meydanlardan devam etmek isterseniz, Gustav Adolfs Torg ile rotanıza yön verebilirsiniz. İlk başta sıradan bir bölge gibi görünse de onu özel kılan en önemli detay, meydandaki hemen hemen tüm yapıların yalnızca taştan oluşması.

İsveç’te şehir içi ulaşım ağı oldukça gelişmiş olmakla birlikte metro, demir yolu, şehir içi bot ve belediye otobüsleriyle gerek turistleri gerekse yerli halkı ulaşım anlamında rahatlatıyor. Stockholm’de bulunan 100 duraklı “T-bana” metro hattı ise şehir içi ulaşımı kolaylaştıran en önemli toplu taşıma aracı. Türkiye’den İsveç’e uçakla İstanbul üzerinden 3 saat 35 dakika gibi kısa bir sürede gidebilirsiniz. Bordo pasaport sahiplerinden İsveç seyahatlerinde vize şartı aranırken diplomatik, gri ve yeşil pasaport için 180 gün içinde 90 günü aşmadığı müddetçe vize istenmiyor.