Stockholm

İsveç’in orta-güneydoğu kesiminde bulunan Stockholm şehri, Malaren Gölü ile Baltık Denizi’nin kesiştiği bölgede eşsiz bir konuma sahip. Kent merkezi, on dört adayı kapsayan bölgeden oluşup, coğrafik olarak su üzerine kurulmuş olarak Riddiarfjarden Körfezi’nde yer alıyor. Yarısı su ile diğer yarısı da park ve yemyeşil alanlarla kaplı olan Stockholm, İsveç’in en büyük şehri olmasıyla birlikte aynı zamanda ülkenin başkenti olma görevini de üstleniyor. Avrupa ülkeleri arasında en temiz havaya sahip olan kent, İsveç nüfusunun %21’ini bünyesinde barındırıyor. Kent, 13. yüzyıldan bu yana sanat, kültür ve ekonominin merkezi olarak biliniyor.

Tarih sahnesine çıkışı 1252 yılına kadar uzanan şehir, Birger Jarl tarafından ülkeyi düşmanlardan korumak amacıyla kurulmuş. 1710 yılında kentte yayılan veba salgını sebebiyle nüfus artışında duraklama ve ekonomik gerileme yaşanmış. 3. Gustav, bölgeyi tekrar toparlamak ve geliştirmek adına büyük katkılar sağlamış ve kentte önemli mimari yapıların inşa edilmesine yardımcı olmuş. 19. Yüzyılın sonlarına doğru ekonomik açıdan büyük gelişim gösteren Stockholm; sanayi, ticaret ve hizmet alanlarındaki yükselişinde hızlı bir ivme kazanmış. Kurulan üniversiteleri, bilim merkezleri ve müzeleri ile birlikte turistlerin de ilgisini çekmeye başlayan şehir günümüze kadar gelmeyi başarmış.

2017 yılında yapılan araştırmalar; Stockholm şehrinin ortalama 965 bin civarında nüfusa sahip olduğunu gösteriyor. Karasal iklimin hâkim olduğu kentte, yıllık ortalama sıcaklık değeri 7 derece civarında seyrediyor. Temmuz, ortalama 18 ila 20 santigrat derece arasında en sıcak geçen ay iken yaklaşık -3 derece ile en soğuk geçen dönem ise şubat olarak biliniyor. Yılın belirli dönemlerinde sık sık yağış alan şehirde, ülkenin diğer bölgelerine oranla daha fazla güneşli günler yaşanıyor. Gezi rotanızda Stockholm şehrine de yer verecekseniz, yaz aylarında bölgeyi ziyaret etmeniz gayet uygun olacaktır.

Tarihi zenginliği ve modern yapılarıyla dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerine bir tatilden bekledikleri her detayı karşılayan Stockholm; ünlü sokakları, meydanları, müzeleri ve sosyal aktivite seçenekleri ile Avrupa’nın en gelişmiş şehirleri arasında yer alıyor. Stockholm Şehir Müzesi, 300 binden fazla eser ile şehrin günümüze kadar olan tarihsel sürecini yansıtıyor ve gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Şehrin manzarasının keyfini çıkarmak için ziyaret edilecek destinasyonların başında şüphesiz ki Katarina Asansörü geliyor. Bu asansörde şehri ayaklarınızın altında hissedecek ve bol bol fotoğraf çekebileceksiniz.

İstanbul ve Antalya’dan Stockholm Arlanda Havalimanı’na direkt uçuşlar mevcut olup, ortalama yolculuk süresi 3 saatlik bir zaman dilimini kapsıyor. Şehir içinde metro, otobüs ve tren gibi geniş bir ulaşım ağının mevcut olduğu söylenebilir.

İsveç’e gitmeyi planlayan bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Yeşil, gri veya siyah pasaport sahipleri ise 180 günde 90 günü aşmamak şartıyla vize almadan ülkede kalabilirler.