Malmö

İsveç’in güney sahilinde bulunan ve üçüncü büyük şehri olan Malmö, esasında tam bir liman kenti. Kopenhag bölgesi ile arasında 20 kilometre uzunluğunda bir boğaz bulunan Malmö, 2001 yılında resmi olarak hizmete açılan Oresund isimli köprü ile bu bağlantısını koruyor. Bu yapı sadece sıcak havalarda hızlı feribot kullanımına açık iken köprünün altında raylı sistem, üzerinde ise karayolu bulunduğu için ulaşım açısından da oldukça büyük bir öneme sahip olduğu söylenebilir. Nüfusunun büyük çoğunluğu göç edenlerden oluşan kentte ortalama %16’lık bir oranla Müslüman kesim yaşıyor ve şehir, Skane bölgesinin yönetim merkezi olma unvanını da taşıyor.

Tarih sahnesine çıkışı 1275 yılında olduğu bilinen Malmö, ilk zamanlarda Lund bölgesinin rıhtım ve savunma bölgesi olarak kullanılıyormuş. Uzun bir süre Danimarka’nın en büyük ikinci şehri olan kent, 15. yüzyılda en büyük ve en işlek bölge halini alarak özellikle İskandinavya ve Hansa Birliği arasında alışveriş görevini üstlenmiş. 1658 yılında yapılan Roskilde Antlaşması ile birlikte Skane bölgesi ve Malmö şehri resmi olarak İsveç’in çatısı altına geçmiş. 1850-70 yılları arasında kurulan demiryolu hattı, şehrin ekonomisinde ve sanayi gelişimine olumlu katkı sağlayarak günümüze kadar gelmesinde büyük etkisi olmuş.

2018 yılında yapılan araştırmalar; Malmö şehrinin yaklaşık 316 bin civarında nüfusa sahip olduğunu gösteriyor. Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü şehirde yıllık sıcaklık ortalama 8,1 derece civarında seyrediyor. En kurak aylarda bile sıkça yağış görülen ilde, ortalama 17-22 derece arasında sıcaklıkla en sıcak geçen ay temmuz olarak biliniyor. Şubatın ise yaklaşık -1 derece ile en soğuk geçen dönem olduğu söylenebilir. Kente kış aylarında ziyaret gerçekleştirmeniz durumunda, bölgenin merkezinde bulunan meşhur buz pateni pistinde doyasıya eğlenebilirsiniz.

Şehir, 3 ana meydandan oluşmakla birlikte bunların en büyüğü Stortorget (Büyük Meydan) olarak biliniyor. Lilla Torg ve Gustav Adolfs Torg ise diğer meydanları arasında yer alıyor ve şehrin gezip görülecek yerlerin neredeyse tamamı bu meydanlarda bulunuyor. Bronzdan yapılmış olan birden fazla müzisyen heykeli görebileceğiniz Stortorget; konser, spor aktiviteleri ve festivallere de ev sahipliği yapıyor. Gustav Adolfs Torg meydanında ise hediyelik eşya satın alabileceğiniz rengârenk dükkân, kafe ve restoranların bulunmasının yanı sıra, kentte düzenlenen fuar ve sergi gibi etkinlikler de bu bölgede yapılıyor.

Türkiye üzerinden Malmö şehrine direkt uçuş seçeneği bulunmuyor. Bu sebeple, öncelikle yaklaşık 3 saat süren yolculuk sonrası Kopenhag’a gidip; oradan da tren ile Oresund Köprüsü’nü kullanarak 20 dakikalık bir zaman dilimi içerisinde Malmö’ye ulaşabilirsiniz.

İsveç’e gitmek isteyen Türkiye vatandaşlarından bordo pasaport sahibi olanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, yeşil veya siyah pasaport sahiplerinin ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile vize almadan ülkede kalma hakları bulunuyor.