Östersund

İsveç’in orta kuzey kısmında bulunan Östersund şehri, Jamtland bölgesindeki yemyeşil ormanlık bölgenin içinde yer alıyor. Aynı zamanda Jamtland bölgesinin yönetim merkezi de olan kent, İsveç’in beşinci büyük gölü olan Storjsön’ün kıyısında eşsiz bir konuma sahip. Frösön Adası’nın karşısında yer alan şehir, Storjsön’ün en önemli yerleşim yeri olmasıyla birlikte kültür, sanayi ve ticaret alanlarında da kuşkusuz oldukça gelişmiş durumda. Kentte bulunan Mid Sweden Üniversitesi, her yıl binlerce öğrenciye seçkin bir eğitim imkânı sunuyor. Östersund, bulunduğu ülkenin en kalabalık 24., İskandinavya’nın ise en kalabalık 46. şehri olma unvanını taşıyor.

Şehir, var oluşunun ilk dönemlerinde Norveç’e bağlı iken İsveç’in bu kent çevresinde çeşitli sektörde gelişim yapmasıyla birlikte bölgeyi kendi bünyesine almış. Kentin kuruluş amaçlarının arasında; Jamtland bölgesinde yaşayan İsveç halkının kalkınabilmesi için yeni bir ticari merkeze ihtiyaç duyması yatıyormuş. Uzun bir süre boyunca nüfusunda artış yaşayamayan şehir, 19. yüzyılda demir yolu hattının açılması ile birlikte kalkınmaya başlamış ve nüfus artışı yaşayarak günümüze kadar gelmeyi başarmış. Östersund, 18. yüzyılda İsveç tarafından ele geçirilen ve korunması başarılabilen tek ülke olmasıyla da biliniyor.

2015 yılında yapılan araştırmalar, şehir nüfusunun yaklaşık 49 bin civarında olduğunu gösteriyor. Ilıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü bölgede en kurak aylarda bile sıkça yağış görülürken yıllık ortalama sıcaklık derecesi 2,8 civarında seyrediyor. Şubat, yılın en kurak geçen dönemi iken temmuz ise diğer aylara nazaran daha fazla yağış alıyor. Temmuz ve ağustos ortalama 14-15 derece ile en sıcak geçen dönem aralığı, ocak ise ortalama -8 derece ile en soğuk geçen ay olarak biliniyor. Gezi rotanızda Östersund şehrine de yer verecekseniz, bölgeye yaz aylarında seyahat etmeniz gayet uygun olacaktır.

Östersund; keyifli ve eğlenceli vakit geçirmeniz için aktivite seçenekleri, ziyaret edilecek müze ve yemyeşil parkları ile birden fazla seçenek vaat ediyor. Alışılagelmiş müzelere göre farklı bir temaya sahip olan Jamtli Müzesi, hem kapalı hem de açık hava sergileri ile ziyaretçilerine muhteşem bir deneyim sunuyor. Tarihi kalıntıları, sanat eserleri ve heykelleri ile dünyanın dört bir yanından gelen turistlere ev sahipliği yapan müze, aynı zamanda Büyük Turizm Ödülü, Ulusal Çocuk Turist Ödülü gibi çeşitli ödüllere de sahip. Ailenizle birlikte yemyeşil bir alanın içinde dinlenebileceğiniz Badhusparken Parkı, geyiklerin doğal yaşamını görebileceğiniz Moose Garden gezilip görülecek yerler listesinde bulunuyor.

Türkiye üzerinden direkt uçuş seçeneği bulunmadığı için aktarma yapılarak, şehir merkezinden 11 kilometre uzaklıkta bulunan Are Östersund Havaalanı’na ulaşılabiliyor. Şehir içinde toplu taşıma olarak çoğunlukla tren ve otobüs kullanılıyor.

İsveç’e gidecek olan bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, yeşil veya siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vize almadan ülkede kalabilirler.