Kiruna

İsveç’te bulunan Kiruna şehri, Kuzey Kutup Dairesi’nin 145 kilometre kuzeyinde ve ormanlık bir alanın üzerinde yer alıyor. 30 Mayıs ve 15 Temmuz arasındaki zaman diliminde şehirde sürekli olarak güneş ışığı görülüyor. 13 Aralık ve 5 Ocak arasında ise güneş tamamen gidiyor ve yerini sadece karanlığa bırakıyor. Kiruna, meşhur kuzey ışıklarının görülebildiği en ideal destinasyon şüphesiz ki. Yıl içerisinde çoğunlukla 0 derecenin altında olan sıcaklık vesilesiyle kış turizmi açısından da oldukça gelişmiş bir kent olarak biliniyor. Ayrıca buna bağlı olarak Kiruna’nın dış kesiminde buzdan yapılmış bir otel bulunuyor ve kuzey ışıklarıyla birlikte bölgeye turistlerin akın etmesini sağlıyor.

Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda; şehir tarihinin yaklaşık 6 bin yıllık olduğuna dair kalıntılar bulunmuş. Kazı çalışmalarında çok miktarda cevher maddeleri tespit edilmesine rağmen, iklim şartlarının sert olması ve coğrafik konumunun uzak olması sebebi ile madencilik alanında bir ilerleme kaydedilememiş. 19. yüzyılda ren geyiklerinin çektiği kızaklar kullanılarak bir miktar cevher çıkarılmış. 1898 yılında demiryolu inşaatının başlanması için izin verilen bölgede, 14 Temmuz 1903 yılında demiryolu hattı açılmış ve özellikle yaz aylarında yoğun seferler düzenlenmiş.

2010 yılında yapılan araştırmalar; Kiruna şehrinin yaklaşık 18 bin nüfusa sahip olduğunu gösteriyor. Çevresi ormanla kaplı olduğu için ılıman bir iklime hâkim olan şehir, yaz aylarını serin, kış aylarını ise oldukça soğuk geçiriyor. Yıl boyunca kar yağan bölgede, kış aylarında -35 derece görülüyor ve yıllık ortalama sıcaklık değeri -2 derece civarında seyrediyor. Temmuz ayı yaklaşık 10 derece ile en sıcak geçen dönem olarak biliniyor. Eğer gezi rotanızda Kiruna’ya da yer verecekseniz, çetin geçen soğuklara karşı tedarikli olmanızda fayda var.

Turistlerin şehre akın etmelerindeki en büyük etkenin hiç kuşkusuz büyüleyici kuzey ışıklarını izlemek olduğu söylenebilir. Eğer sadece kuzey ışıklarını görmek için seyahat edecekseniz; mutlaka ocak veya şubat aylarında kente seyahat etmelisiniz. Bölgede konaklanabilecek yerler arasında hem kuzey ışıklarının keyifle izlenebildiği hem de farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için Ice Hotel her sene binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Bu doğa mucizesini izlemek dışında, husky köpekleri eşliğinde kızaklarla etrafı keşfedebilir ya da kiralanabilen kar araçları ile tur atabilirsiniz. Yılın belli döneminde yapılan kış sporları festivali de şehrin oldukça ilgi çeken aktiviteleri arasında yer alıyor.

Türkiye üzerinden Kiruna şehrine direkt uçuş seçeneği bulunmadığı için öncelikle Stockholm’e gidip, oradan Kiruna’ya aktarma yapılabilir. Yapılan aktarmayla birlikte toplamda 4,5 saatlik bir zaman dilimi içerisinde şehre ulaşılıyor.

İsveç’e gitmek isteyen Türkiye vatandaşlarından bordo pasaporta sahip olanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Siyah, gri veya yeşil pasaport sahipleri ise vize almadan 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde ülkede bulunabilirler.