Ronneby

İsveç’in güneydoğusunda bulunan Ronneby şehri, Baltık Denizi’nin kıyısında ve ormanlık bir alanın tam ortasında konumlanıyor. Kentte bulunan Brunnsparken Parkı, İsveç’in en güzel, Avrupa’nın ise en güzel 4. parkı seçilerek “İsveç’in bahçesi” ve ülkenin kalbi olarak adlandırılıyor. Ronneby, eğitime önem veren bir şehir olmasıyla birlikte, belediyenin de büyük yatırımlar yaptığı okullarda her yıl binlerce öğrenciye seçkin bir eğitim imkânı sunuyor. Bölge, özellikle doğal güzellikleriyle her yıl dünyanın dört bir yanından şehri ziyarete gelen turistlere ev sahipliği yapıyor.

Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen kalıntılara göre; şehrin tarihi 1300’lü yıllara kadar uzanıyor. Kent, ortaçağ döneminde ticaret ve nakliye merkezi olarak kullanılmasının yanı sıra, o dönemlerde Rotnæby ismi ile anılıyormuş. 1658 yılındaki Roskilde Antlaşması’ndan sonra Ronneby’nin doğusunda yer alan Karlskrona’da deniz kuvvetleri üssü inşa edilmiş ve Ronneby’nin şehir hakları elinden alınmış. 1864’te bölgede çıkan büyük yangın sonucunda kent tekrar inşa edilmeye başlamış ve 1882’de şehir unvanını tekrar kazanmış.

2010 yılında yapılan araştırmalar; şehir nüfusunun ortalama 12 bin civarında olduğunu gösteriyor. Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü Ronneby’de, bölgenin coğrafik yapısı sebebiyle geceleri oldukça soğuk geçiyor ve yıllık ortalama sıcaklık değeri 7.8 santigrat derece civarında seyrediyor. Yaklaşık 17 derece ile en sıcak geçen ay temmuz iken ortalama 0 derece ile en soğuk geçen dönem ise şubat olarak biliniyor. Yıl boyu sıkça yağış görülen şehre gezi düzenlemeyi planlıyorsanız; haziran – ağustos ayları arasında kenti ziyaret etmeniz gayet uygun olacaktır. Yoğun yağışa maruz kalmamak için mutlaka tedarikli olmanızda fayda var.

Tarihi yapıları ve doğasıyla her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Ronneby’e gittiğinizde gezilecek yerlerin başında şüphesiz Brunnsparken yer alıyor. Büyüklüğü ve güzelliği ile Avrupa tarafından tescillenmiş ve yemyeşil bahçelere sahip olmasıyla bilinen, aynı zamanda belli dönemlerde konserlerin de verildiği bu yapıda keyifli vakit geçirmeniz kaçınılmaz. Kentte bulunan Galtsjön Gölü, büyüleyici doğa fotoğrafları çekilebilecek ve muhteşem havasını soluyabileceksiniz. Şehre çok yakın olan Karön Adası, etkileyici manzaraları ve doğasıyla hem yeşile hem de maviye doymanızı sağlıyor. Tekneyle gidebileceğiniz adada akşam yemeği yiyebilir, huzurlu ve sakin bir gün geçirebilirsiniz.

Şehirde çoğunlukla bisiklet ile ulaşım sağlanırken, otobüsler ise en çok tercih edilen toplu taşıma aracı olarak biliniyor. Türkiye üzerinden direkt uçuş seçeneği bulunmayan şehre gidebilmek için öncelikle İsveç’in başkenti olan Stockholm’e yolculuk yapılması ve oradan da aktarma ile Ronneby’ye ulaşılması gerekiyor.

İsveç’e gitmeyi planlayan Türkiye vatandaşlarından bordo pasaporta sahip olanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, yeşil veya siyah pasaport sahiplerinin ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile vize almadan ülkede kalma hakları bulunuyor.