Lulea

Baltık Denizi’nin kuzey kıyılarında eşsiz bir konuma sahip olan Lulea, İsveç’in kuzeydoğu kesiminde yer alıyor. Ayrıca kuzey çizgisinin hemen güneyinde olmasıyla da ön plana çıktığını eklemekte fayda var. Norrbotten kentinin yönetim merkezi olan Lulea, Botni Körfezi’nin kıyılarına kurulmuş olup, yılda yedi milyon tonluk kargo taşımacılığı ile İsveç’in en büyük beşinci limanı olmasıyla da biliniyor. Botni Körfezi’ndeki su, kış aylarında sürekli donduğu için körfezden geçen kargo gemileri buz kırıcılar kullanarak seyahat edebiliyor. Aynı zamanda büyük bir çelik endüstrisine sahip olan bölge, kapsamlı bir araştırma merkezi olarak da kullanılıyor. İsveç’te bulunan 3 büyük teknoloji üniversitesinden birinin Lulea’da bulunması, ekonomik açıdan şehre olumlu anlamda katkı sağlıyor.

Lulea şehrinin, 13. ve 15. yüzyıllar arasında bir İskandinav limanı olarak kurulmasının en büyük nedeni; büyük gemilerin yanaşması için gerekli derinliğe sahip olan denizi olduğu söylenebilir. 1621 yılında, dönemin kralı olan Gustav II Adolf tarafından Lulea’ya şehir unvanı verilmiş ve kentin tüm kalıntıları 1649 yılında bugünkü Gammelstad bölgesine taşınmış. Bu tarihi kalıntılar ile birlikte Gammelstad, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye hak kazanmış.

Yapılan araştırmalara göre Lulea şehrinin nüfusu ortalama 76 bin civarında seyrediyor. Soğuk ve ılıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü bölgede yıllık ortalama sıcaklık yaklaşık 1,4 santigrat derece iken kentte yaz ayları kısa süreli ve serin, kış ayları ise uzun süreli ve soğuk geçiyor. En soğuk geçen ay ortalama -13 derece ile ocak ayı; en sıcak geçen ay ise yaklaşık 15 derece ile temmuz dönemi olarak biliniyor. Şehir, çoğunlukla kar yağışına maruz kalıyor ve kar kalıntıları uzun süre bölgeyi terk etmiyor. Eğer gezi rotanızda Lulea’ya da yer verecekseniz, şehre yaz aylarında seyahat etmeniz gayet uygun olacaktır.

Lulea’nın doğal güzellikleri, müzeleri ve spor aktiviteleri ile oldukça eğlenceli ve aktif bir şehir olduğu söylenebilir. 1312 adacıktan oluşan Lulea takımadaları tüm yıl boyunca dünyanın dört bir yanından gelen turistlere kapılarını ardına kadar açıyor. Bu adalara tekne ile deniz yolculuğu yaparak ulaşabilir ya da kar arabalarıyla gidebilirsiniz. Yerel halkın yaptığı sanat eserleri görebileceğiniz Norrbottens Müzesi, ülkenin en kuzeyinde yer alan ve muhteşem manzarası ile şehrin simgesi olarak görülen Lulea Katedrali, yaklaşık 11 kilometre uzunluğundaki buz pateni pisti gezip görülecek diğer yerler arasında bulunuyor.

Türkiye üzerinden Lulea Kallax Havalimanı’na direkt uçuş seçeneği bulunmadığı için öncelikle 3 saat 25 dakikalık bir yolculukla Stockholm’a gidip, oradan da Lulea’ya 1 saat 15 dakika sürecek olan uçuş ile aktarma yapılması gerekiyor.

İsveç’e gitmek isteyen Türkiye vatandaşlarından bordo pasaporta sahip olanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Yeşil, gri veya siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile vize almadan ülkeye seyahat edebilirler.