İspanya

İber Yarımadası’nda eşsiz bir konuma sahip olan İspanya, güneyde ve doğuda Akdeniz; kuzeyde ise Atlantik Okyanusu’na kıyısı olan bir Avrupa ülkesi. Kuzeyde Fransa ve Andorra, batıda Portekiz, güneyde ise Birleşik Krallık ile komşu olan İspanya, tarihinde birçok savaş görmüş ve 19. yüzyılın başında Amerika’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş. Resmi dilin İspanyolca olduğu ülkede yabancı turistlerin dahi İspanyolca konuşmasını isteyen yerli halk, kültürüne ve diline oldukça bağlı olduğundan aşırı milliyetçi olarak tabir edilir. Son yapılan sayımla birlikte İspanya nüfusunun 46.733.038 olduğu belirtiliyor.

Dünyada en çok ziyaret edilen 3. ülke olarak bilinen İspanya, birbirinden ilginç yapıları da sınırları içerisinde barındırıyor. Başkenti Madrid olan ülke, 17 özerk bölge ve 2 özerk şehirden meydana geliyor. Turistlerin yoğun bir şekilde ilgi gösterdiği Madrid ve Barselona ülkenin en turistik iki şehri aslında… Katalonya ile yakın bağları bulunan Barselona ve İspanya ile bütünleşen Madrid, bölge halkını da ikiye bölmüş durumda.

Eğer tatil planlarınız arasında İspanya’ya da yer verecekseniz, gezinize Madrid’deki Kraliyet Sarayı’ndan başlayabilirsiniz. Kraliyet Ailesi’nin yaşadığı ve önemli davetlere ev sahipliği yapan bu saray, devasa bir ormanın içinde ve nehrin kıyısındaki konumu ile her geleni kendine hayran bırakıyor. Mimarisi ve sanatsal yapılarıyla da dikkat çeken saray, 10.00 – 20.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Plaza Mayor da yine Madrid’de bulunan ve turistlerin yoğun bir şekilde ilgi gösterdiği bölgelerden biri demek yanlış olmaz. Plaza Mayor Meydanı tarihinde; boğa güreşleri, pazarlar, turnuvalar ve birbirinden ilginç senfonilere yer vermiş olsa da günümüzde turistler için harika bir gezi başlangıç noktası haline gelmiş durumda.

Katalan asıllı mimar Antoni Gaudi tarafından Barselona’ya kazandırılan Sagrada Familia, bölgede gezilecek tarihi mekânlar arasında ilk sırada geliyor. Aynı zamanda şehrin simgesi haline gelen bu başyapıt her mevsim turist akınına uğruyor. Sagrada Familia; Hz. İsa, Hz. Meryem ve Hz. Yusuf’u simgeleyen ‘Kutsal Aile’ anlamına geliyor. Bir diğer görülmesi gereken yer ise dünya çapında bir üne sahip olan Picasso Müzesi. Barselona’da yer alan bu müze, ilk kez 1963 yılında ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış. Picasso’nun başyapıtlarının da dahil olduğu toplamda 3500 esere ev sahipliği yapan Picasso Müzesi, yılın her dönemi, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

İspanya’da şehir içi ulaşım, kara, demir ve hava yoluyla sağlanmakla birlikte Avrupa’nın en uzun ikinci metro hattı 294 kilometre ile Madrid metrosu olarak biliniyor. Uzun mesafe metrosu olarak bilinen Cercanias da yine Madrid’de bulunmakla birlikte tamı tamına 382 kilometre ve 9 hattan oluşuyor. Türkiye’den İspanya’nın Madrid, Barselona vb. şehirlerine uçakla aktarmasız olarak ortalama 4 – 5 saatte varmanız mümkün. Eğer bordo pasaport sahibiyseniz İspanya için vize şartı aranmakla birlikte, Gri, Diplomatik veya Hususi Yeşil Pasaport sahipleri 180 günde 90 gün şartıyla vizesiz gidebiliyor.